Genre: Thriller / Drama
Met onder meer: Al Pacino, Russell Crowe en Christopher Plummer
Gesproken taal: Engels, Arabisch, Perzisch en Japans
Releasedatum: 6 april 2000
Plot The Insider
"Two men driven to tell the truth … whatever the cost."
Producer Lowell Bergman van het programma '60 minutes' ruikt een verhaal wanneer Jeff Wigand, voormalig onderzoeker bij tabaksfabrikant Brown & Williamson, niet met hem wil praten. Wanneer de fabrikant Wigand dwingt om een overeenkomst na te komen, besluit hij toch om Bergman in vertrouwen te nemen en de waarheid over zijn werkgever naar buiten te brengen. Zowel Bergman en Wigand komen er echter achter dat dit niet zo makkelijk is als gedacht.
Lowell Bergman
Eric Kluster
Richard Scruggs
Ron Motley
Jordy
De film is, ondank dat het op een waargebeurd verhaal gebaseerd is, erg spannend. Al Pacino en (vooral) Russel Crowe spelen de sterren van de hemel. De film zal voor sommige mensen misschien wat te lang duren (een kleine drie uur), maar ik vond de lengte geen probleem, hij blijft boeien. The Insider krijgt van mij vier sterren.
bram
dit vond ik inderdaad ook een goede film. je kunt echt bijna niet geloven dat die gozer dezelfde is als uit Gladiator
SJOE®DO
The Insider is inderdaad een goede film.. af en toe wel wat trage stukjes erin.. maar op zich was dat niet ergelijk ofzo.. The Insider is ook niet echt een film die je vaker gaat kijken ofzo.. 1 keer vond ik voorlopig wel even genoeg.. maar het is zeker een goede film.. 3 sterren...
Jos2
Walgelijk correcte draak. Saai met veel niet ter zake doende scens, zoals de hele opening die volledig overbodig is.
cornelis
Vreselijk overschatte zeikfilm over nix. Onbegrijpelijk, want ik vond Heat mooi.
En Jordy, sorry, maar deze film _is_niet_spannend_. En dat het een waargebeurd verhaal is lijkt de enige reden dat-ie zo gewaardeerd werd.
Jordy
hij was wel spannend. Toen de klok tikte, en Russel allemaal intimidaties om z'n oren kreeg... was het spannend of hij het wel of niet zou doen
cornelis
Nee, want dat wisten we allemaal allang. Het was immers gebaseerd op zijn verklaring.
En dan nog was die film daar al geruime tijd aan het zwemmen.
Jordy
dus een film waarvan je het einde al kent is per definitie niet spannend?? niet mee eens..
cornelis
Dat zeg ik niet, Titanic is ook spannend. Maar je moet geen doet-ie-t of doet-ie-t niet maken van zo een situatie. Maar dat is echt het kleinste probleem van The Insider.
Het lukte me niet om langer dan 3 kwartier van deze film te zien.
Goed, maar duurt naar mijn smaak een uur te lang. Ik heb de film daarom maar in twee dagen bekeken..
Russel Crowe en Al Pacino zijn goed op dreef.
Ik vind het acteren routineus en saai. het verhaal propaganistisch en voorspelbaar. Niks aan, deze film.
Dus alle 7 Acedemy Award nominaties zijn uit de lucht gegrepen ?
cornelis
Academy Awards zijn politiek.
Deze film heeft boven alles een oninteressant script, zelfs niet eens een storyline. Deze film is een hit omdat-ie gaat over Big Bad Tobacco en omdat Pacino en Russell er in zitten.
Blijft een in- en in-saaie film, slecht van opbouw.
je vergat "ik vind..."
als er geen storyline inzat had 2/3 van de mensen dit geen goede film gevonden
en saaiïgheid is juist het eerste waar "het grote publiek" een film op afrekent, wat bij deze film niet het geval was. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van films met goede acteurs die het slecht deden vanwege de saaiheid
Wat nou 'ik vind'? Je begint je eigen recensie: 'De film is'.
Overigens heeft Cor gelijk, mijns inziens hebben die nominaties alles met het onderwerp te maken, niets met de film.
Jordy
er staat een smiley achter..
blijft m'n vraag staan.. waarom vind "het grote publiek" (of iig een groot deel ervan) dit een goede film, terwijl hij saai is? Dat critici zich door het onderwerp of door goede acteurs zouden kunnen laten 'foppen' kan ik me nog iets bij indenken
maar jan lul die met z'n vrouw een filmpje huurt voor de zaterdagavond vond dit ook een goede film (ik werkt nog in een videotheek toen deze uitkwam), en die hebben echt geen boodschap aan bekende namen of goede boodschap, andere films die ook bekende namen en een goede boodschap (en niets meer) hebben bewijzen dat
mijn idee: de film is wél spannend, heeft wél een interessant verhaal, en zit wél goed in elkaar...
Ik kwam 'toevallig' een lijstje van de beste films uit het jaar 2000 tegen, van de Vlaamse site 'K.U.T. site'. En jawel, Insider staat daar op 2... ;o)
Ik vind Insider trouwens goed, maar niet erg goed of zelfs fantastisch.
Zie http://www.kutsite.com/varia/ 2000top.html
American Beauty staat op 1. Ben ik het zeer mee eens.
De film krijgt hier 2.86
Lijkt me dat dat wel iets zegt. Aan 'het grote publiek' heb ik maling, ik bepaal zelf wat ik goed vind. Dat jan lul er een leuk videoavondje aan heeft, is leuk voor hem. Het blijft een kutfilm.
Jordy
ach op z'n minst kun je zeggen dat de film extreme reacties uitlokt.. is op zich al een reden om 'm te zien
rikrikrik
Lang geleden gezien in een Bioscoop in Vilnius Litouwen... Was een vreselijk lange zit in een hele mooie stad. Ik vond de film een veel te laag tempo hebben en langdradige dialogen. Ook de acteerprestaties (Pacino is een favoriet) vond ik beneden peil. Mijn omschrijving "veel gedoe" toch 2 sterretjes
ik zag dat deze film voor 7 acadamy awards genomineerd was dat vond ik niet echt de moeite waard wel een aardig filmpje maar hij was een beetje langdradig en hij duurde een beetje lang
NERD
Ik vind dat het wel een spannende film is (niet alles), goed geacteerd (kende Crowe eigenlijk alleen van Gladiator), mooie sfeer en naar mijn mening duurde de film zeker niet te lang. Ik vond het einde eigenlijk nog wat snel. Verder werden de twijfels bij Crowe goed weergegeven. 4 sterren
Macmanus
ZO ik heb even Ramon zijn cijfers bekeken en mijn oog viel op de 2.5 die hij voor deze film gaf wat zie ik nu 2.5 das laag, en zoals hij altijd iedereen zijn mening wil weten over cijfers leg eens uit Ramon.
Ik vond de film trouwens heel sterk, beetje sloom dat was jammer. Maar voor de rest heel sterk acteer werk van Al Pacino en Russel Crowe.
Goed camera werk trouwens ook.
4 sterren uit 5 sterren.
Ramon K
Heeeeeey..... ik heb een stalker!!!! Wat ik me nog kan herinneren is dat de acteerprestaties sterk waren, maar dat het onderwerp heel erg saai was ( ik ben een stevige roker) en de langdradige scene's en dialogen deden me bijna in slaap sukkelen....ZZZZZZZ..dus daarom 2,5 sterren. En meer mensen zullen dezelfde mening hebben aangezien de gemiddelde score 3,o sterren is Macdokus.
narva77 (crew films)
Zeer goede film, met op een bepaald moment (weet niet meer welk) hele indringende muziek.
Vier sterren!
Macmanus
Interessant je vond hem saai kan ik begrijpen, maar 2001: A Space Odyssey niet?
Ok .Niet logisch want dat is volgens mij de saaiste film in de geschiedenis maar ok.
Je hoeft mijn Gebruikersnaam niet te veranderen hoor het is gewoon Macmanus.
En ik zou even stalken in het woordenboek opzoeken want dat doe ik echt niet hoor.
Ok.

Carlito's Way
Misdaad / Drama, 1993

Hotel Rwanda
Drama / Oorlog, 2004
spionjournalistiekkrantresearchinterviewpolitiektobaccoinsider complottheorieverslaggeverwhistleblowertobacco industry legal dramalegal thriller