• 9.373.946 stemmen

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Dennis Quaid, Louis Gossett Jr. en Brion James

Releasedatum: 5 juni 1986

Plot Enemy Mine

"Enemies because they were taught to be. Survivors because they had to be."

In de 21e eeuw wordt er eindelijk vrede op Aarde bereikt. Een aanval van de buitenaardse Dracs zorgt er echter voor dat de strijd verder gaat in de ruimte. Door een ongeluk komt een Aardse piloot op een vijandige planeet, waar hij gevangen wordt genomen door een Drac. Ze zitten echter beiden in hetzelfde schuitje en zullen moeten samenwerken en elkaars cultuur en taal leren kennen om de tijd op de verder onbewoonde planeet vol te maken in afwachting van redding.

avatar van dttom

dttom

Beetje oud, maar best vermakelijk.

avatar van Blindfold

Blindfold

Jeugdsentiment, maar ik zag hem een tijdje geleden weer eens en hij was nog steeds best ok.

avatar van Blindfold

Blindfold

Jeugdsentiment, maar ik zag hem een tijdje geleden weer eens en hij was nog steeds best ok (hmm, was het 2x berichten plaatsen niet stiekum opgelost?)

avatar van Jordy

Jordy

staat stiekum nog steeds op m'n to do list

en zo lang het slechts 1x in de maand voorkomt, blijft dat zo

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Dit is toch een b-film? Hoe zijn de special effects e.d.?

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Dat zien we vanavond wel

avatar van neo

neo

wel een aardige films.special effects waren

nog wel redelijk.2.5 sterren

avatar van kungfuzombie

kungfuzombie

Die alien, dat is de zanger van Hot Chocolat!

Beetje nutteloze informatie ik weet het, maar toch grappig. Is volgens mij wel zijn beste film!

Die alien, dat is de zanger van Hot Chocolat!

Not, zanger is Erroll Brown. Alien is Louis Gossett vooral bekend van de Iron Eagle films.

avatar van chrissie

chrissie

stond in mijn geheugen als een hele goeie, onlangs nog een keertje op TV gezien en dan valt ie toch wat tegen, vooral Dennis Quaid

avatar van neo

neo

eigenlijk kon ik mijn mening net zo goed in twee woorden uiten: maurice jarre!

EmDee

Familie van Jean Michel ?

avatar van Wouter

kungfuzombie schreef:

Die alien, dat is de zanger van Hot Chocolat!

Wie heeft je dat eigenlijk wijsgemaakt?

EmDee

Louis Gossett Jr en Erroll Brown van Hot Chocolat hebben iets van elkaar weg.

avatar van frans bouwhuis

frans bouwhuis

goede film wat oud maar echt een must have movie

ik heb hem van uit canada bestelt regio 2 dus

ik ben blij dat ik hem heb.

maarja ik ben ook s.f. gestoord

frans bouwhuis schreef:

ik heb hem van uit canada bestelt regio 2 dus

Ik hoop voor jou dat je een regiovrije speler hebt.

avatar van buffelamigo

buffelamigo

Canada regio 2? Canada is regio 1, beste vriend.

avatar van finaldestiny

finaldestiny

mooie film, de vriendschap die ontstaat tussen dennis Quaid en zijn vijand is prachtig om te zien. vind dit echt een geslaagde film.

avatar van swoppy

swoppy

Lang geleden gezien, mooi en hoopvol waar het gaat om de ontluikende vriendschap tussen gezworen vijanden. Die 3,5 heeft de film verdiend. Het kan, jezelf zijn, met respect voor anderen!

avatar van suzynatascha

suzynatascha

Heel lang geleden heb ik die film ook gezien, en na een tijd heb ik hem dan nog eens bekeken. Superfilm is het, het is misschien beetje ouderwets omdat het al een oudere film is; maar voor de rest superprestatie van Dennis Quaid en een heel mooi liefdevol verhaal.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Dat deze film niet heeft meegedaan met de cheesy 80's KO .

Film heel lang geleden als kind ooit gezien en is me op de één of andere manier altijd bijgebleven. Nu dan eindelijk weer gezien en heb me wel vermaakt.

Op momenten wel erg fout maar gelukkig niet al te serieus genomen volgens mij zodat ik er nog wel van heb kunnen genieten. Als ik het vergelijk met Petersen's eerdere werk is dit wel een teleurstelling. Enemy Mine zag er visueel zeker niet slecht uit maar vergeleken met een Neverending Story wel wat magertjes. De vergelijking met een Das Boot ga ik niet eens maken want dit zijn echt twee totaal verschillende films.

Zeker niet slecht dus maar nergens een meesterwerk.

avatar van 606

ontzettend leuke film en zeer mooi voor de tijd

sf met humor en een dramatisch verhaal wat wil je nog meer.

had alleen meer actie in gemogen

en de score hier is te laag

3,5 ster

avatar van Lennert

Lennert

Zeer interessante science-fiction film met ijzersterke rollen van Quaid en Gossett. De special effects zijn ondergeschikt aan het aangrijpende verhaal van twee gezworen vijanden die noodgedwongen moeten samenwerken om te overlven op een onbekende planeet. Het gegeven is dan misschien achterhaald, de uitwerking absoluut niet, voornamelijk door de chemie tussen beide hoofdpersonen en de vele memorabele scenes.

Er zit genoeg humor in, die vaak verlichtend werkt, maar dit alles kan niet verhullen dat de boodschap zeer serieus is. Een zeer mooie film die het wat mij betreft met gemak kan opnemen tegen The Neverending Story, die toch echt veel minder sterk was uitgewerkt dan deze film.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ondanks dat de film al ruim 20 jaar oud is vind ik het toch een heel mooie S/F film. Met mooie effecten erin. een mooi s/f verhaal ook.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Hoewel de effecten er soms wat gedateerd uitzien, (hoe kan `t ook anders met een film van bijna 25 jaar oud) kijkt de film lekker vlot weg.

Mooi verhaal en een goede sfeer.

avatar van krosnicky

krosnicky

prachtige film

avatar van Kevin13

Kevin13

Lijkt me een leuke film, heb het begin gezien maar men ouders wilden er niet naar kijken. Je kunt dit toch op dvd vinden nee?

avatar van mcdaktari

mcdaktari

ja die is op dvd te krijgen, en je moet hem beslist kijken is echt een mooie S-F film. Als je van S-F houd zul je Enemy Mine zeker mooi vinden

avatar van Kevin13

Kevin13

Ja ga hem vannacht kijken. Heb hem nog kunnen opnemen.

avatar van mvdberg

mvdberg