• 9.374.004 stemmen

Geregisseerd door: Alejandro Amenábar

Met onder meer: Eduardo Noriega, Penélope Cruz en Fele Martínez

Gesproken taal: Spaans

Plot Abre los Ojos

Vrouwenversierder César wordt eindelijk eens echt verliefd, en wel op Sofia. Nuria, César's voorlaatste verovering, pikt dit niet en wil een eind aan hun beider leven maken door tijdens een autoritje keihard tegen een boom te knallen. César overleeft maar zijn gelaat is ernstig mismaakt na de zelfmoordpoging: Hij raakt in een crisis maar fleurt op als Sofia hem alsnog haar liefde verklaart, maar zeker ook als hij van de doktoren te horen krijgt ze zijn gezicht kunnen 'verfraaien'. César is gelukkiger dan ooit tevoren; laten nou net op dat moment dusdanig vreemde dingen beginnen te gebeuren waardoor de echte nachtmerrie voor hem begint.

Lekker weirde film, met een knappe Penelope Cruz.

Het is een verhaal waar je tijdens de film steeds minder van snapt. Je blijft je steeds afvragen hoe de film zal eindigen.

Het einde is eigenlijk heel logisch, als je goed hebt opgelet, maar ik vond 't ook wel een beetje een dooddoener..

Dat ze gewoon Risingson draaiden in de discotheek . Zeer heftig.

Verder inderdaad gewoon een goeie, originele film. Vond hem ongeveer gelijkwaardig aan Vanilla Sky. Dat mag dan wel een remake zijn, maar had ook zeker een aantal gedenkwaardige scenes. Ik hield aan beide films ongeveer hetzelfde gevoel over dus beide 3,5.

avatar van Yak

Yak

Begon sterk, maar 'verzandde' een beetje. Als eenmaal duidelijk is wat er aan de hand kan zijn met César, stapelen ze de 'is het een droom?' en 'is dit werkelijkheid?' wat teveel op elkaar. Vele mooie momenten, maar toch niet helemaal bevredigend. 3,5*

Overigens klopt het verhaaltje hierboven niet helemaal: er wordt niet tegen een boom geknald maar door de vangrails gekacheld en tegen een muur geknald. Ik zal wel een correctie sturen.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Bijzondere film met sterke vertolkingen en schitterend vormgegeven. Amenábar weet het verhaal op een voortreffelijke manier te vertellen en zorgt ervoor dat de kijker zich geen moment weet te vervelen. Verder bevat Abre los Ojos een hoop sfeer en met name rond de climax stijgt het letterlijk en figuurlijk naar ongekende hoogte. De scènes op het dak zijn dan ook fenomenaal.

4 hele ruime sterren.

avatar van starbright boy

Sterke, originele film met een erg fascinerend verhaal. Ik vond 'm ook verre van traag, sterker nog: de film vloog om. Mooie rol ook van Eduardo Noriega. Fraaie muziek, de regisseur bleek tot mijn verbazing medecomponist. Dat hoor je niet vaak.

Ik sluit me wel aan bij mensen met kritiek op het einde. Te direct in vergelijking met de rest van de film. Maar die rest vond ik zo goed en zo sfeervol en zo boeiend dat ik het de film ook weer niet heel erg kwalijk kan nemen.

Misschien omdat ik Vanilla Sky eerder had gezien ... Vond hier barweinig aan. Vanilla Sky was al bagger, deze doet het op alle kritiekpunten van die film nog minder goed.

Waardeloze score, blijft een erg flauw verhaal en verre van boeiend concept, ook de uitwerking is erg voorspelbaar (mindfuck, maar werkt voor geen meter want nergens mysterieus of spannend) en een accuut gebrek aan mooie shots/camerawerk. Het zeldzame geval dat ik de remake dus beter vind, al zegt dat verder ook maar weinig.

VS kwam er met 1.5* vanaf, deze krijgt 1*. Heb me stierlijk verveeld.

avatar van otherfool

otherfool

Ik zag de film op het compleet verkeerde moment (1 dag nadat ik Vanilla Sky in de bios zag), maar deze film is gewoon niet te verpesten. Het verhaal is spannend, ontroerend en bevreemdend tegelijkertijd, een echte aanrader van Europese bodem.

4*.

avatar van Knisper

Knisper

Wat een tijd geen reactie. Ik heb zelf net de film voor de tweede keer bekeken en het blijft een goede, spannende film. De vorige keer had ik het eerste kwartier gemist en was ik waarschijnlijk meer moe, waardoor ik alles dit keer beter kan volgen. Op de een of andere manier mist het verhaal toch iets om helemaal perfect te zijn, vandaar 0,5* aftrek, wat een dikverdiende 4,5* betekent.

avatar van Anatolia

Anatolia

Film die pretendeert een mind fuck te zijn, maar die dat totaal niet is, alleen al om het feit dat het verhaal (met als het decor het zeer oninteressante leventje van een Spaanse rijkeluiszoon) in zijn geheel uitgelegd wordt in een niet bijster interessante eindscène. Dit had niet per sé een probleem hoeven te vormen, ware het niet dat de uitleg zèlf me ook totaal niet kon boeien: wanneer wordt het "het was allemaal maar een droom"-concept nou eens verboden in de filmwereld? Leuker was het geweest als Amenábar ervoor had gekozen wat kleine hintjes door de film heen te strooien (à la David Lynch) i.p.v. te gaan voor simpel (ja, simpel) romantisch vermaak, waardoor ik uiteindelijk met hetzelfde gevoel achterblijf als toen met The Butterfly Effect.
Verschil met deze film was er natuurlijk wel op cinematografisch gebied: een aantal shots oogden erg mooi, maar dat was het dan ook.

avatar van Baggerman

Baggerman

Prima film met sterk spel van Eduardo Noriega.

Goed plot, blijft boeien en (voor mij) véél beter dan Vanilla Sky!

Prachtig artistiekerig vond ik de scenes in de nachtclub!!! Mooie beelden.

Het open einde sprak me ook aan!

Na afronding toch een 4*!

avatar van Halcyon

Halcyon

Anatolia schreef:

Vond ik ook een erg pijnlijke "climax" inderdaad. Los daarvan beviel de film me wel redelijk goed. De remake Vanilla Sky had ik jaren geleden al gezien, maar daar herinner ik me niet meer zoveel van. Het leek me dan ook de geschikte gelegenheid om alles nog eens op te frissen met het origineel.

Een echte topper is dit niet, maar tot op zekere hoogte is het scenario wel goed uitgewerkt. De film geeft aan de hand van kleine, subtiele hints een boeiende kijk op de wisselwerking tussen dromen en werkelijkheid. De personages en hun onderlinge verhoudingen zijn dan weer wat minder interessant. Een beetje stereotiep zeg maar en daardoor nogal ongeloofwaardig. Maar toch blijft Abre Los Ojos lange tijd onderhoudend omdat je als kijker in spanning wordt gehouden over de ware toedracht van het verhaal. Alleen spijtig dat je dan iets te nadrukkelijk met de neus op de feiten wordt gedrukt in een allesverklarend slotakkoord dat meteen alle mysterie wegneemt.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Schitterend opgezette Spaanse film dat ook wel zon beetje alles uit de kast lijkt te trekken. De stijl en het verhaal daar kom je zelfs na een paar dagen nog niet uit van wat er nou precies aan de hand is. Het blijft namelijk steeds onduidelijk of deze hele film nou een droom is voor Cesar of welke gedeelde nou realiteit is en welke gedeelde niet en welke personage nou een denkbeeld was (vooral bij die twee vrouwen). Dat is om te beginnen wel onduidelijk maar het word wel op een hele nare en duistere manier weergeven. Het zou je maar gebeuren: eerst ben je een ultra-knappe (vond Cesar er eigenlijk gewoon normaal uitzien niet persee een overdreven megahunk.) man bent die alle meiden kan krijgen, maar dan uiteindelijk verminkt worden doordat een zogenaamde jaloerse vriendin van je haar eigen en jou in een afgrond laat rijden. En vanaf dat moment gaan de stoppen los in de film. Eerst is het gewoon een soort normale film maar uiteindelijk gaat de boel vanaf dat moment veranderen en komen we in de paranoide wereld van de wanhoopige Cesar. En dan is het ook denken geblazen. Vooral bij die vrouwen Penelope Cruz en die ene dode vrouw die toch schijnt te leven in Cesar's hoofd. Schizofrenie telt in deze film geloof ik ook mee. En dat er dan een moment is dat Cesar zijn gewone gezicht weer heeft en daarna ineens weer verminkt is. Heel bijzonder allemaal. Voor de rest is het ook allemaal heel donker en claustrofobisch weergeven. Ook loopt de tijd heel vaak door me kaar.

Ook de scenes in die inrichting waren erg bijzonder. Die advocaat vond ik btw ook heel goed spelen. En die lijken dan in eerste instantie echt maar uiteindelijk ook weer niet. En tegen het einde aan word de film stevig overgoten met een SF-sausje. En komen we in een wereld zonder mensen terecht. En dan krijg je van die ene kale gast op het dak te horen dat het ineens het jaar 21nogwat is. Heel bijzonder. Eerst een gewoon verhaal met wat mysterie, vaagheid en duisternis en uiteindelijk gaat de film sterk de Science Fiction kant op. Ook Virtuel Reality krijgt hier een rol in.

Allemaal heel bijzonder als je dit hierboven allemaal leest. De film heeft me van het begin toch eind sterk gefacineerd. Ook barst het van de verschillende genres op volgorde (eerst Romantiek, dan drama, dan thriller, mysterie, horror, en uiteindelijk nog eens Science Fiction) Gewoon prachtig opgezet. Weer een onvergetelijke filmervaring!

avatar van Spetie

Erg goede film van Alejandro Amenábar, die voor mij al voor de derde keer een uiters boeiende film weet af te leveren. Gelukkig heb ik Vanilla Sky nooit gezien en kon ik mij dus compleet laten verrassen hierdoor. Het eerste half uur liet i kde film even op me inwerken, maar vanaf dat moment werd ik letterlijk de film ingezogen en bleef het boeiend tot het einde.

Een interessant verhaal, dat op een mooie erg sfeervolle manier wordt uitgewerkt. Eduordo Moriega speelt erg sterk en als kijker was ik op een gegeven moment haast net zo in de war als hij zelf. Daarnaast vond ik Penelope Cruz ook een enorme uitstraling hebben in deze film. Normaal gesproken ben ik niet zo fan van haar, maar hier haalt zij een meer dan acceptabel niveau.

Uiteindelijk dus een erg leuke film, met een goed verhaal en leuk om uiteindelijk er achter te komen wel nu wel echt was en wat niet. Ik wil Vanilla Sky ook weleens zien, wel benieuwd wat ze er uiteindelijk aan veranderd hebben en wat niet.

avatar van belizard

belizard

Hele mooie film. goed geacteerd en een heel goed verhaal. Er is geen momen in deze film die je van te voren goed kunt voorspellen (vooral door de dromen). Je wordt ook helemaal in het verhaal gezogen. Het mooie aan deze film is dat, nadat je hem hebt gezien, je er nog steeds over na kan denken hoe net nou precies is gegaan.

avatar van Montorsi

Montorsi

Niet significant beter of slechter dan Vanilla Sky.

Vind ook deze film al een basisidee met potentie hebben, maar qua uitwerking valt het allemaal nogal tegen. Ook hier is het allemaal een beetje een rommeltje, maar houdt het nog stand vanwege de mysterie. Was nu niet zoveel sprake meer van omdat ik de remake al een tijd terug zag, was de exacte afwikkeling ook al een beetje kwijt, dus dat scheelde wel.

Kijkt als geheel wel aardig weg, maar dingen als de soundtrack stonden me toch wel duidelijk tegen. En verder natuurlijk die verloren potentie, mijn vermoeden dat de remake de potentie nogal slecht had uitgewerkt bleek niet te kloppen, het bronmateriaal had er ook al last van.

avatar van huVILEub

huVILEub

Mooie film. Zeer mooi camerawerk, goed geacteerd en een mooi verhaal. Helaas wist deze mij pas het laatste half uur écht te boeien. Maar dat was dan ook ontzettend gaaf. Niet dat het daarvoor saai is, maar minder. Dat vond ik wel jammer. Als het mysterie wat eerder op gang kwam had het me denk ik nog meer geboeid.

avatar van Awake78

Awake78

Gelukkig was ik na al die jaren Vanilla Sky alweer dusdanig vergeten dat deze film me toch nog enige verassing boodt.

Ben normaliter geen fan van Penelope Cruz, hoewel ze in deze film wél straalt. Heb genoten van d'r. Vond die knul alleen wat mat spelen en had soms sowieso wat moeite met de hele theatrale instelling van de film. Laatste uurtje was wel genieten. Jammer dat de dvd in 4:3 formaat was en niet was uit te rekken op m'n tv, kreeg er schele ogen van op het laatst.

Verder gewoon prima wtf-filmpje, beetje Lynchiaans her en der, al had hij het zonder twijfel nóg beter kunnen uitwerken.

avatar van Denveen

Denveen

Huh? Wacht even? Dus alles waar ik naar heb gekeken was maar een droom. Bedankt voor de afgelopen twee uur! Wat een teleurstelling zeg. Het uitgangspunt leek me zeer interessant en ook het schakelen tussen verschillende tijdlijnen wekte de nodige interesse, maar die slotscène.. Wat een ongelofelijke anticlimax zeg. Niet alleen de weinig subtiele nietsverhullende dialoog duurde tenenkrommend lang, maar ook de muziek is danig irritant. Erg jammer, want visueel is het af en toe best mooi.

avatar van BBarbie

BBarbie

Niet echt een film die je op een vrije avond met een biertje erbij voor ontspanning moet kijken. Prima acteerprestaties van Noriega, Cruz en Nimri, maar het verhaal is zware kost. Ik denk dat ik de remake "Vanilla Sky" maar oversla.

avatar van wwelover

wwelover

Hele bijzondere film. Een erg aangrijpend verhaal aan de ene kant maar de film kent ook de nodige feelgood momenten, natuurlijk vooral dankzij de aanwezigheid van Penelopé Cruz, een vrouw waar ik toch wel steeds meer verliefd op word, al is ze hier natuurlijk ook wat jonger dan nu. Ook complimenten voor de make up department, Ik begrijp dat Vanilla Sky gebaseerd op deze film, misschien dat ik die dan ook eens ga kijken, al betwijfel ik of het kan tippen aan deze. Mooie muziek en ook behoorlijk spannend verder.

avatar van Strali

Strali

Zware film voor deze brakke zondag. Heeft me wel even doen nadenken, ook al denk ik wel te begrijpen hoe alles zit. Niet een van me favoriete maar zeker wel een goede film, prima geacteerd en met een prachtige Penelope Cruz.

avatar van Eraser2

Eraser2

Ik heb deze film aangeschaft na het zien van Vanilla Sky, de remake hiervan. Vanilla Sky vond ik eerder altijd een erg sterke film, maar na het zien van het origineel ben ik een beetje van mening veranderd. Deze vind ik namelijk nog een heel stuk sterker. Helaas wist ik door de remake natuurlijk het eind al, maar toch heeft dat me niet erg gestoord. De Spaanse setting van deze film vind ik veel beter bij het verhaal passen dan de New York setting uit Vanilla Sky.

avatar van Film Pegasus

Ik ben fan van Pénélope Cruz en zij was één van de redenen waarom ik de film wou zien. Abre los Ojos is vooral een sfeerfilm die op den duur zo verknipt en deels filosofisch uitdraait dat het bij mij de boot al heeft gemist. Niet dat het dan niet meer te volgen is, maar gewoon omdat het verhaal zichzelf voorbij holt.

Dat verhaal begint niet slecht en regisseur Alejandro Amenabar kan de sfeer er wel inhouden. Naar het einde toe mis ik wel de climax, daarvoor is het net te vanzelfsprekend. Wat mij de film ook minder doet smaken is de arrogante César die ook niet het minste bij mij op sympathie kan rekenen. Terwijl dat bij andere misvormde figuren als Phantom of the opera, Quasimodo of Elephant Man wel het geval is.

Ben half benieuwd voor Vanilla Sky, de remake die ik bewust nog niet gezien heb voor ik deze achter de rug had. Al sta ik dan ook weer niet enorm hard te springen na de toch wat matige originele versie.

avatar van arno74

arno74

Goede film, die me al vrij snel wist te grijpen. De rollen worden erg overtuigend neergezet, alleen de eerste scene (de twee vrienden in de auto) had wel over gemogen, alleen daar vond ik het acteerniveau maar matig. De misterieuze sfeer begint daarna al vrij snel te komen, de personages zijn boeiend genoeg, en ook de obsessief verliefde Nuria wekt nieuwsgierigheid.

Sfeer, acteerwerk, dialogen, beelden, en muziek zijn prima in orde in deze intelligente psychologische mysterythriller. Sofía (Penelope Cruz) speelt erg goed, maar ook de hoofdpersonage, César, wist me te overtuigen als arrogante vrouwenversierende yup, wiens gezicht verminkt raakt en daar uiteindelijk niet mee kan leven.

We ervaren de film zoals César het ervaart. Het is dan ook niet het script wat halverwege wat vager wordt, maar het zijn juist de ervaringen van César, die opeens de draad kwijt raakt, en de film brengt dit goed, en foutloos, over op de kijker.

Prima film, die met de eindtwist een extra halve ster van mij krijgt.

avatar van Tiany

Tiany

Wow, was content dat de film gedaan was

Goede acteurs, maar die wir-war van dromen was er teveel aan, we hebben de moeite gedaan hem helemaal uit te kijken, maar geen tweede keer, echt niet

avatar van beunhaas1990

beunhaas1990

Het is natuurlijk voorspelbaar om een voorkeur te hebben voor het origineel, omdat het orgineel is, en een artsy europese film, en de remake een hollywood remake met Tom Cruise. Desondanks vind ik de remake toch veel beter. Het acteren enzo is sommige plekken misschien slecht, maar vooral de sfeer, the mood die die film gangmaakt is iets wat je in abre los ojos niet hebt. En hoe het de geniale soundtrack gebruikt, de hele dromerige sfeer zonder te artsy te zijn. Vooral de eindscene met de lift en het dak. Het past ook gewoon beter in New York dan Spanje, de hele dromerige melancholische sfeer. Zoiets past gewoon beter in een new yorkse herfst dan een subtropisch gebied.

Niet dat het een slechte film is ofzo, abre los ojos, het is gewoon net iets te kunstzinnig/artsy fartsy. Ik ben iemand die normaal een hekel heeft aan remakes maar in dit geval dient het zich wel aan. Deze film is een beetje als een storyboard/raw cut vergeleken met Vanilla Sky. Het mist gewoon iets.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Hm, ik zie dat ik 'Vanilla Sky' hoger heb beoordeeld dan deze 'Abre los Ojos'. Nou is het jaren geleden dat ik eerstgenoemde zag, dus misschien moet ik die maar weer eens zien. Vond dit origineel een prima film.

Natuurlijk ben ik de remake niet vergeten, dus belangrijke twists en turns kwamen absoluut niet als een verrassing. Enige impact mist de film dus soms wel. Penelope Cruz spat van het scherm in deze prent trouwens. Erg mooi. Leuk dat 'Willow's Song' (How Do) nog ff langs kwam, origineel uit 'Wicker Man'. Die zal ik nooit vergeten. Machtig sfeervolle plaat, al krijg je er in deze film verder weinig van mee.

Ben bang dat ik - ook na een herziening - de prent van Cameron Crowe een lichte voorkeur geef. Echter, 'Abre los Ojos' is mysterieus, goed geacteerd en geregisseerd. Als kijker leef je mee in de steeds vager wordende nachtmerrie van César. Snel de remake weer eens zien. Ben benieuwd of die staan blijft.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Film begint lekker mysterieus en zuigt je direct in het verhaal. Halverwege beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen maar het einde stelde mij een toch wat teleur. Ik kan niet echt mijn vinger er op leggen en misschien moet ik de film gewoon eens herzien of de kennelijke remake Vanilla Sky eens een kans geven. Eindoordeel dus zo-zo.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Ik moet zeggen dat ik heb genoten van deze film. Ontzettend slim en interessant in elkaar gezet.

avatar van baspls

baspls

Abre los Ojos verteld het verhaal van vrouwenversierder César. Als hij op een dag verlieft word op de mooie Sofia word zijn vorige liefje Nuria jaloers en knalt ze - terwijl César bij haar in de auto - zit keihard tegen een boom. César overleeft het ongeluk, maar is voorgoed verminkt. Hij ontmoet Sofia opnieuw, maar is het een droom of een nachtmerrie?

Eduardo Noriega - die eerder al speelde in Tesis - vertolkt de rol van Cèsar. Hij doet dit met zo'n overtuiging dat hij zelfs vanachter een dik masker goed overkomt. Hij krijgt het zowaar voor elkaar om de kijker te laten meeleven met egoïstische playboy. De mooie Penélope Cruz speelde ook goed in de rol van Sofia en tot slot vond ik ook Chete Lera het goed doen als de psycholoog Antonio.

De film weet al vrij snel interesse te wekken en krijgt een mysterieuze sfeer. Ik vond het erg mooi hoe de film je steeds laat twijfelen aan de werkelijkheid. Erg interessant hoe de film dromen en nachtmerries vermengt behandeld. Abre los Ojos is in veel opzichten een voorloper van films als The Matrix, Memento, Inception en Shutter Island. Al deze films doen de kijker twijfelen aan de werkelijkheid en bevatten een grote plot-twist die hel hele plot omdraait.

We komen er uiteindelijk achter dat vrijwel alles dat zich na het ongeluk heeft afgespeeld een droom is van César. Hij heeft zelfmoord gepleegd omdat de artsen zijn gezicht niet kunnen herstellen en heeft zich laten invriezen door Life Extension, een bedrijf dat mensen na hun dood in hun dromen verder laat leven zodat ze in de toekomst genezen kunnen worden. Sofia heeft hij nooit meer ontmoet en hij krijgt de keuze om te ontwaken of verder te dromen. Hij kiest het eerste en springt zijn nieuwe leven tegemoed...

David Lynch liet in groot gedeelte van Mulholland Dr. ook als droom van een personage afspelen, maar doet dit op een vage manier, waardoor de kijker verbaast achterblijft. Bij deze film werkt de twist wel, omdat er zorgvuldig naartoe wordt gewerkt en er een verklaring wordt gegeven. Wel zitten in de film ook veel verwijzingen naar dromen, zo hangt er een prent uit Neil Gaiman's The Sandman (Klaas Vaak) aan de muur bij Sofia en hoor je in de dansclub steeds 'Dream on' in de lyrics van de muziek. Het grote verschil tussen The Matrix en Inception is alleen dat Amenábar een sciencefiction-film wilde maken zonder visuele effecten en met alleen gangbare camera-posities. Mijns inziens is hij hierin meer dan geslaagd.

Ik heb het grote geluk gehad om nooit de remake Vanilla Sky te hebben gezien, waardoor het verhaal voor mij nog een groot mysterie was. De remake is weer een typisch voorbeeld van hoe onzinnig de remake-cultuur van Hollywood is. Tom Cruise zou tijdens de vertoning van Abre los ojos al aan de telefoon hebben gezeten om de rechten te kopen. Zelf zou ik een film die ik goed vind nooit willen overdoen.

Het drama en de verwijzingen naar The Phantom of the Opera, vond ik ook bijzonder geslaagd. Na het ongeluk krijgt het leven van César een melancholieke dromerige sfeer over zich heen, gedeeltelijk te danken aan de mooie muziek van Amenábar. Dit komt goed tot uiting in de scène met de mimespeler in de regen en het briljante shot van César die als een soort Hamlet met het masker in het zijn handen onder een lantaarnpaal ligt. De cinematografie is degelijk, al had het mischien wat bijzonderder gekund. Toch was de fotografie zeker niet verkeerd en vond ik de manier waarop Amenábar ruis gebruikt ook erg sterk gedaan.

Na The Others en Tesis is Abre los Ojos weer een erg sterke thriller van regisseur Alejandro Amenábar. Een erg originele en indrukwekkende film die erg slim in elkaar is gezet.
Aanrader.