• 9.378.631 stemmen

Gesproken taal: Duits, Engels en Nederlands

Releasedatum: 30 september 2004

Plot Simon

"He'll change your life"

Simon vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero en hasjdealer Simon en de schuchtere homoseksuele tandheelkundestudent Camiel. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand wordt de vriendschap ernstig op de proef gesteld, waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar twaalf jaar later toevallig weer tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek te zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Menni

Ik deed het inderdaad om iets duidelijk te maken, denk daar nog maar wat langer over na. Overigens heb ik wel degelijk allerlei kritiek op Simon, maar da's puur mijn eigen gebrek, mijn eigen beleving. En ik voel geen behoefte anderen hiermee keer op keer (inderdaad, als een kleuter, alhoewel ik dat een belediging voor kleuters vind) te irriteren.

'Wat maakt jou het nou uit wat een ander vindt?' - zoiets triviaals als sterretjeswaardering zit kennelijk al zo diep dat ik deze opmerking nóóit meer van iemand anders zal pikken.

Quido

Wat is dit nou voor onzinnig gedoe. Je had hem eerst op 5 staan, toen op 0,5 en nu op 2,5 ... wat is nou je werkelijke cijfer ? Mag dit zomaar mods ?

Menni

(die 5 was een slip of the mouse, verder bied ik mijn excuses aan voor mijn ongehoorde gedrag)

Quido

Ah nee oke, dan is het goed... Ik dacht dat 5 je oorspronkelijke beoordeling was

Menni

Maar wat als ik nou door jullie argumenten plotseling tot inkeer zou zijn gekomen, dat ik het plotseling een meesterlijke of juist ontzettende kutfilm zou gaan vinden? Of als ik gewoon extreem beïnvloedbaar ben in mijn mening (hypothetisch he ) en daardoor manisch heen en weer schiet tussen de sterren? Maar daar wel gewoon eerlijk in ben en het in geuren en kleuren uiteen zet? Moeten mods dan ingrijpen?

.. ik heb niet voor niets bij mijn eigen recensies al aardige tijd geleden besloten de lineaire waardering compleet achterwege te laten. Geen kritiek op deze site hoor, sterretjes blijven leuk en soms redelijk handig, maar niets meer dan dat.

Quido

Nee oke, maar hier gaf je het zelf toe. En je mag best je waardering verlagen zonder toelichting, maar hier was het overduidelijk

Menni

Okee, de volgende keer zal ik dit experiment subtieler aanpakken: elke maand een half sterretje eraf, kijken wie het het eerst opvalt .

on-topic: Waarom is Cees Geel gekozen voor deze rol? Nog even afgezien van zijn eigen kwaliteiten, maar kenden we hem niet vooral van intens ultra-slechte televisieseries? Is dit volgens liefhebbers van Simon vergelijkbaar met andere soapsterretjes? Pure interesse..

avatar van Wouter

Geel een soapie? De man speelde al in films als Lef; Man, Vrouw, Hondje; Suzy Q en vooral De Trip van Teetje (geniale rol waar hij een gouden kalfnominatie voor kreeg). Hij heeft in vele theaterproducties gespeeld, toneelschool gedaan en loopt al jaren mee.

Verder is het wellicht leuk om te weten dat de VARA ondermeer afzag van deze film, omdat Terstall perse wilde dat Geel die rol zou spelen. De VARA vond dat niet commercieel genoeg. Hulde voor de VPRO, die de film oppikte.

Dus: waar héb je het over?

Menni

Naja, ik ben wat bevooroordeeld, ik vind Geel namelijk in het geheel geen geweldige acteur. Terwijl ik dan wel weer als enige in Nederland Lef (oja, nu je het zegt) een goeie film vond .

Ik zeg trouwens helemaal niet dat Geel een soapie is (dus waar heb JIJ het over?), ik vraag enkel of zijn definitieve doorbraak hier wellicht vergelijkbaar is met die van een Kamerling of Schijf. Je toelichting helpt me alweer een stukkie verder naar mijn conclusie, waarvoor dank.

avatar van Wouter

Ik zie de vergelijking met Schijf/Kamerling niet zo.

Maar je vond Geel ook niet goed in Simon?!

Menni

Ik denk dat een groot gedeelte van het volk Geel enkel kent van vreselijke dingen als die ene serie waarin 'ie buurman speelde van Angela Schijf. Iedereen mag zijn misstapjes of financiële compensaties maken natuurlijk, maar nee, ik vond 'm in Simon niet geweldig. Een beetje het soort rol waarvan bij Hollywoodfilms altijd gezegd wordt 'kijk die eens zijn best doen voor een Oscar', wat overigens ook vaak een te makkelijke redenering is. Geldt voor mijn gevoel bij Simon echter voor de gehele film: alle typisch Nederlandse vrijgevochten dingen op een hoop, natuurlijk scoort dat! Geen sléchte film trouwens, daar zie ik Terstall dan ook niet eens toe in staat.

(en om Fish nog even te pesten, daar ging het me immers vooral om: AIDS als een gezellig familiefeestje? Wat een belediging voor de slachtoffers!)

Menni schreef:

Tja, het volk. Die kennen Carice van Houten van de telefoongids...

Vreemd.

Gezien de ziekte, snap ik dat. Maar hij deed wel meer dan ziek zijn.

Vreemd dat niemand er in geloofde dan. Duurde heel lang voor Terstall de film kon maken.

Dan heb je vast niet al zijn werk gezien...

Eh, waar gaat dit over? Wie had er AIDS? En welk gezellig familiefeestje?

Wouter schreef:

Tja, het volk. Die kennen Carice van Houten van de telefoongids...

I know.. Naja, en inmiddels misschien ook van d'r Georgina-imitatie. Daarom dus mijn vraag in hoeverre Geel 'in het algemeen' wordt gezien als soapie. Niet dat dat erg belangrijk is, ik vroeg het me gewoon af. Niettemin vind ik Geel zoals al aangegeven dus absoluut geen betere acteur dan diverse naar speelfilm doorgestoomde soapies.

Gezien de ziekte, snap ik dat. Maar hij deed wel meer dan ziek zijn.

Hij lachte heel veel ja. En dat is wellicht mijn grootste euvel (ligt geheel aan mij, geef ik direct toe): als Geel lacht, gaat er een siddering door mijn lijf.

Dan heb je vast niet al zijn werk gezien...

Ik heb er vier van de zeven gezien, die varieerden in mijn optiek van re-de-lijk tot heel aardig. Ik zal de rest links laten liggen.

Eh, waar gaat dit over? Wie had er AIDS?

Oh ja, het was kanker he? Same difference.. Dat krijg je als een film niet veel indruk maakt, dan let je niet zo goed op en maak je jezelf belachelijk door dit soort dingen fout te stellen. Het familiefeestje zat er echter wel in: met z'n allen rond het bed van de zieke, janken maar.. Grove belediging voor kankerlijders die geheel in hun eentje moeten sterven! (voor relativering van deze opmerking is het verstandig de onzin van Fish bij La Vita in het achterhoofd te houden)

Nogmaals, want mensen zijn vergeetachtig: Simon is NIET slecht..

Menni schreef:

I know.. Naja, en inmiddels misschien ook van d'r Georgina-imitatie.

Nee joh. Weten zij veel wie dat deed.

Ik hou het er maar op dat je er geen kijk op hebt.

Aha. Dan vind je zijn lach irritant. Heeft weinig met acteren te maken. Zo lacht ie in het echt ook, trouwens. En een van de meeste typische dingen aan iemand uit het milieu van Simon, is dat ze veel lachen. Dus ja...

Eh, waar gaat dit over? Wie had er AIDS?

[/quote]

Niet gelezen. Wat je stelt is belachelijk, maar dat zal wel de bedoeling zijn.

Menni

En alweer uitgeluld. Je hebt gelijk, Wouter.

avatar van Asmahan

Asmahan

Sterke film. De eindscene zorgde voor wat moeilijk geslik.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Net gezien(nu pas) in het ketelhuis, en vond hem erg sterk. Heel grappig begin, en een ongelofelijk ontroerend einde, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de regie en de acteurs. 4.5 sterren

Menni schreef:

En dat slaat dus totaal nergens op, familiefeestje, waar dan? Dat ze niet alleen maar huilen de hele tijd is en normaal, en het past verschrikkelijk goed bij het karakter, dit kan je niet in een nuchtere bui gezegd hebben, blijft over; je was of dronken of stoned. Kijk de film nog eens en geniet gewoon.

avatar van E V

E V

Een Nederlandse film in Amsterdam-Zuid met humor, gevoel, super acteerwerk door Cees Geel die een macho met kanker speelt en Marcel Hensema die een homoseksuele tandarts speelt. Twee vrienden.

Luchtig worden taboes als homo-huwelijk en euthanasie zonder oordeel verfilmt. regie van Eddy Terstall. Goede casting ook trouwens.

Niet alleen Zuid toch?

feanaro surion schreef:

En dat slaat dus totaal nergens op

Precies.. Dank je, dat wilde ik even horen.

(ik rook en drink niet, trouwens)

?

avatar van neo

neo

Ja dat is een klein minpunt van deze film, die stad. Maar goed dat doet er niet zo toe. Sterk acteerwerk en overwegend binnen de perken met gewoon puur en sterk sentiment. 4.5 sterren

avatar van feanaro surion

feanaro surion

JP schreef:

?

Reactie op beetje domme opmerking van me, maar ik vind wel dat die opmerking zelf niet echt ergens op sloeg van je.

avatar van Jordy

Jordy

Ik vond de personages allemaal nét iets te karikaturaal om "er stil van te worden", maar grotendeels ben ik het wel eens met de lof: grappige, mooie film.

Ik heb goed nieuws; Simon verschijnt 21 april op 2-dvd! Zodra ik informatie heb over de precieze inhoud en de extra's op de dvd's zal ik dat hier melden.

avatar van Webby

Webby

Idd goed nieuws! Deze komt zeker in m'n dvdcollectie

JP

top nieuws, bedankt Kappeuter.

avatar van Wolverine

Wolverine

Geweldige humor (de foute amsterdamse "grappig zijn ten koste van" humor werkte nu wel omdat het binnen een hechte vriendenkring zonder buitenstaanders gebeurde).

Meest hilarisch was voor mij het personage van Eva Duyvenstein tegen haar zoontje:

"Als ik jou eens terug in die pik van je vader kon proppen"

Angst en verdriet met humor camoufleren, hoe menselijk, prachtig verfilmd.

avatar van Hannibal

Hannibal

Gelukkig gaf het filmhuis mij een tweede kans om hem toch nog in de bios te zien.
De film gisteren gezien, en zit nu nog vast in mijn hoofd, en dat zal nog wel lang duren denk ik.
Wat een ervaring is deze film. Ik wist dat ik een goeie film ging kijken, maar dat het de beste zou worden die ik ooit heb gezien, had ik toch niet verwacht. Van begin tot eind is hij grappig en emotioneel tegelijkertijd, en dat zie je niet vaak in films. Dat je met een glimlach kunt kijken naar iemand die op zijn sterfbed ligt en geeuthaniseerd wordt, ongelofelijk. Deze topper staat vanaf vandaag op eenzame hoogte op nummer 1 in mijn top tien en is het waard om zelfs Anthony Hopkins naar beneden te duwen. Hier kunnen ze in Hollywood nog wat van leren.

JP

Ah! Een jubileum! Je bent nummer 5 die hem op 1 zet.

(zojuist de dubbel dvd gepre-ordered)...