• 9.379.134 stemmen

Geregisseerd door: Russell Mulcahy

Met onder meer: Christopher Lambert, Clancy Brown en Sean Connery

Releasedatum: 26 juni 1986

Plot Highlander

"There can be only one."

Geboren in de Hooglanden van Schotland in 1518, Connor Macleod is onsterfelijk. Wanneer hij tijdens een gevecht gewond raakt en niet sterft, wordt hij verbannen uit zijn dorp. Hij ontmoet een andere onsterfelijke, Ramirez, die hem het zwaardmanschap leert en de manieren van onsterfelijke. In het New York van 1986 is de locatie van de Gathering, waar Macleod en een paar overgebleven onsterfelijken moeten strijden voor The Prize, waarmee je de macht op aarde voor altijd hebt.

Connor 'The Highlander' MacLeod

Sunda Kastagir

avatar van sebastiaan72

sebastiaan72

Pastichio Rocker schreef:

Ik mis hier een uitleg waarom dat zo is. Dus kom maar op.

Highlander is een aardige film, meer niet. Het acteerwerk is degelijk tot matig, de (zwaard)gevechten houterig, de romantische scenes lachwekkend slecht, en de muziek van Michael Kamen wordt weggeboetseerd door de, in mijn ogen, kitscherige pulpsongs van Queen.

En toch heeft de film iets... Ik denk dat het verhaal van onsterfelijken die elkaar tot de dood bestrijden tussen het gewone volk een hoop mensen aanspreekt. There can be only one!

En ik vind jou een uitermate sneu ventje dat als je het er niet mee eens bent maar op de man gaat spelen en maar roept dat ik geen verstand heb van films en/of muziek. ieder zijn eigen mening manneke.

waarom jij geen muzieksmaak/verstand hebt? Dat lijkt me duidelijk. Je zet de grootste rockband ooit, en de grootste performer aller tijden te kakken en de band weg als een songfestivalbandje...op de man spelen moet haast wel omdat je een van de weinige, wellicht de enige!! bent met deze rare kijk op queen. en dat noemt zich rocker.

verder natuurlijk een briljante film die zeker in de tijd geplaatst moet worden. mooie scene overgangen, briljant vermengt met muziek en een origineel verhaal.

There can be only one

Ik had Highlander ooit eens gekocht in de Blokker voor 3€ maar toen, ik spreek al wel van een serieus aantal jaar geleden, was het een serieuze teleurstelling. Nu wou ik de film nog wel eens een kans geven en als hij meeviel ging ik me ook eens aan de andere delen wagen maar ik betwijfelde of het zover zou komen. Soit, gisteren opgezet en tegen verwachting in viel de film een pak beter mee dan vroeger.

Het concept van Highlander is fascinerend. Het is idee van een eeuwenoude vete tussen verschillende immortals is interessant en wordt hier ook nog redelijk deftig uitgewerkt. Alleen zijn de vele continuïteitsfouten wel wat storend, ik dacht dat ik er een aantal had gezien maar volgens Imdb zijn er nog veel meer. Soit, het verhaal verloopt lekker vlot met nergens saaie momenten. Wel vraag ik me af hoe ze nu zoveel vervolgen gaan maken want het is toch duidelijk dat MacLeod de enige echte immortal is waardoor de strijd is afgelopen. Ach, dat zal ik vanavond wel zien. Ik hoop in ieder geval wat meer over de origine van de immortal te zien. Qua effecten komt Highlander wel ontzettend kitscherig over. Mulcahy zorgt voor een typisch jaren '80 sfeertje à la Ghostbusters met de goedkope effecten. Normaal gezien zou dit als een serieuze afbraak aan de film worden gezien maar het past wonderwel in heel de sfeer van de film. Sommige scènes zien er ontzettend goedkoop uit maar behoren tegelijkertijd wel tot het beste van de film (de onthoofdingsscène van Ramirez o.a.)

Iets wat ook ontzettend kitscherig is, is de bijhorende muziek van Queen. Ik ben geen Queenkenner, heb ergens een live cd liggen (ik denk Wembley) maar dat doet niet ter zake. Ze hebben een aantal lekkere nummers maar ik betwijfelde of ze het in zich zouden hebben om een hele film deftig te ondersteunen. Wel, zet deze soundtrack bij eender welke film en je hebt een gigantische miskleun. Maar wonder boven wonder, Highlander zou Highlander niet zijn zonder Queen. Nummers als Who Wants to Live Forever zijn toepasselijk, net als Kind of Magic, maar worden ook netjes in de film gemonteerd. Het zal nooit één van mijn favoriete groepen worden maar dit hadden ze gerust meer mogen doen.

Queen is dus niet mijn favoriete groep en voor Christopher Lambert geldt hetzelfde als acteur. De enige rol waarin ik hem kon waarderen was als Raiden in de Mortal Kombat films maar daar komt nu zijn rol in Highlander bij. Lambert sprak amper Engels, het is er aan te merken door zijn gemompel, maar toch weet hij zich met verve te wijten aan de rol van Connor 'The Highlander' MacLeod. Datzelfde geldt maar deels voor gouwe ouwe Sean Connery. Als acteur is en blijft hij geweldig maar zaten de makers in godsnaam met hun gedachten toen ze van Connery een Spanjaard maakten. Ik hoor het hem nog zeggen: "My name is Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez" met een gigantisch Schots accent. Hilarisch maar toch ook tenenkrommend. De beste acteur in Highlander is toch Clancy Brown die de rol van Kurgan op zich neemt. Zelden zo'n coole bad-guy gezien met fantastische one-liners.

Vanavond toch maar eens aan deel II beginnen want dit was te vermakelijk om te laten liggen. Het concept is interessant en qua cast zit het ook allemaal wel in orde. De effecten zijn typisch jaren '80 maar met bijhorende Queen muziek stoort dit helemaal niet.

I have something to say! It's better to burn out than to fade away!

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

deel 2 kan je beter overslaan hoor ;p

deel 3 trouwens ook

Alleen End game vond ik nog wel de moeite waard!

avatar van Undertraxx

Undertraxx

Pastichio Rocker schreef:

Het is ook een b-acteur.

100% gelijk

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Mystieke, sfeervolle en goede film.

Of Christopher Lambert nu kan spelen of niet hij heeft een hele aparte en karakteristieke kop om deze rol te spelen. Connery natuurlijk ook en de rest zijn toch goed gecast.

Who wants to live forever is een geweldig nummer en past hier erg goed bij.

Een film die nog een tijdje op je netvlies blijft staan dus goed voor een 3.5.

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

De 1ste Highlander is sowieso de beste. Ik vindt eigenlijk dat ze het bij deze film hadden moeten houden, maar dan zou ie waarschijnlijk niet zo bekend zijn geworden.

De muziek van Queen (!) is goed, Het acteren viel ook best mee, en het verhaal is origineel. Stel je voor: het eeuwige leven! Je zou denken "dat is leuk", maar voor Connor Macleod is het eigenlijk een soort straf!.Hij ziet zijn vrouw Heather waarvan hij zo hard houdt, oud worden en sterven. Hij ziet de wereld veranderen etc...

En natuurlijk moet hij het tegelijkertijd opnemen tegen andere "Immortals" die op deze "verdoemde" aarde vechten tot eer een over blijft, deze krijgt "de prijs": absolute macht!

Deze film heeft altijd al een speciaal plekje in mijn hart gehad, en daarom geef ik hem een 5,0.

avatar van 3525chrisd

3525chrisd

Film jaaaaaaren geleden gezien., vond hem toen heel bijzonder en heel goed.

avatar van sofripa

sofripa

Zo, helemaal vergeten deze film te reviewen terwijl hij zeker op plaats 11 staat in mijn top tien. Ik denk wel 10 maal gezien. Helemaal te gekke film. Mysterie, coole zwaardscenes en wat mij betreft de beste badguy aller tijden. Wat een strot heeft die vent. Long live the Kurgan.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

nee

niets voor mij

avatar van tal1b

tal1b

denk dat ik hm woensdag weer eens 'n keer ga kijken

avatar van joeriL

joeriL

Romantiek ten top. Wel een absurd gevoel voor humor heeft die regisseur.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Geweldige film, die elke keer veel indruk maakt op mij.

Het verhaal over de strijd der onsterfelijken, de flashbacks die eeuwen teruggaan, de trainingen in de hooglanden/natuur van Schotland en de zwaardgevechten zijn allemaal fantastisch.

Net als de muziek van Queen en de romantiek/drama.

avatar van harm1985

harm1985

Vermakelijke film, met goede soundtrack, het verleden van Connor McCleod is goed verwoven in het heden, beetje zoals bij the Godfather Part II. Wel jammer dat het eindgevecht maar zo kort duurt. Zitten wel wat dubieuze keuzes in, een Fransman die een Schot speelt en een Schot die een Spanjaard speelt maar wel beiden hun eigen accent behouden!

avatar van Theunissen

Waarschijnlijk Christopher Lambert's enige goede film. Ik vond het verhaal prima en ook zeer origineel en de film was boeiend tot het einde. Christopher Lambert speelt goed maar de bijrol van Sean Connery is minstens zo goed. Clancy Brown speelt de rol van slechterik overigens erg goed. De beelden van het vroegere Schotland zagen er ook best fraai uit.

De muziek van Queen was natuurlijk top.

avatar van Merk

Merk

Die Christopher Lambert, kan niet zo heel goed blij kijken

avatar van Pierre1965

Pierre1965

"There can only be one" is een van mijn favoriete lijfspreuken gebleven.

Te pas en te onpas gebruik ik hem.

Gewoon....voor mijn eigen lol.

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Highlander is een klassieker! Een film gemaakt toen ik nog een klein jongetje was, een film waar mijn broer en mijn vader al jaren over spreken. Nu eindelijk heb ik deze film eens gekeken, nu ik oud genoeg ben.

Het verhaal sprak me altijd al aan. Onsterfelijken die met het zwaard ter hand elkaar bevechten opdat er één van hen zal overblijven. Dat is een mooi idee voor een prachtig verhaal vol actie!

In de film zien we hoe Connor MacLeod op wonderbaarlijke wijze een dodelijke verwonding overleeft, hoe hij tot de ontdekking komt een onsterfelijke te zijn, hoe deze leven, maar ook wat de nadelen zijn van een bestaan als onsterfelijke.

De film maakt in mijn optiek een vrij grote overstap van de late middeleeuwen naar onze tijd; doch met een kort en humoristisch intermezzo. Maar deze stap is te verklaren vanwege de vertelstructuur. Flashbacks die zich afwisselen met de gebeurtenissen in het hier en nu; doch had er meer aan toegevoegd kunnen worden. De film begint in een stijlfiguur die we volgens mij aanduiden in de literatuur als: "in medias res". De kijker is helemaal blanco en wordt dan getrakteerd op een gevecht, dat ook meteen de toon van de film zet. Hiermee wordt de kijker in de onderbuik getroffen; de kijker is of gefascineerd of totaal afgeknapt.

De effecten zijn, zoals velen al hebben beschreven, vrij goedkoop; maar laten we niet vergeten dat we het hier hebben over een film geproduceerd in 1985 en uitgebracht in 1986. Dan mag je dus wat de effecten betreft door de vingers kijken.

Jammer dat de info m.b.t. de zwaarden foutief is en zwaar overdreven. Het is duidelijk dat er geen wapendeskundige is geweest om de regisseur en de scriptschrijvers te adviseren. Want een kling van een Katana wordt zeker niet 200 keer gevouwen. Hooguit 10 tot 20 keer. Het té vaak vouwen van een kling verzwakt deze alleen maar.

Doch is het deels nostalgie en het verhaal an sich dat mij mild stemt over deze film. Ook al zijn de acteerprestaties van Christopher Lambert niet altijd even geweldig, in mijn optiek is hij soms te theatraal. Veder zie ik Sean Connery het liefste als een Schot. Hij is immers een Schot en hij spreekt ook als een Schot. Hem als een Spanjaard portretteren zou net zoiets zijn als Gérard Depardieu een Amerikaan laten spelen.

Daarom heb ik besloten deze film te waarderen met drie en één halve ster!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mwah, geinige actie-fantasy film . De scenes uit het verleden vind ik het beste. Wat een schitterende plaatjes van Schotland . De sprongen naar het heden vond ik daardoor storend, al werd het op eind gelukkig toch nog erg gaaf met zo'n enorm stoere eindbattle. Af en toe wat klunzig en de gillende gitaren van Queen doen me ook niet zo veel. Maar al met al vermakelijk genoeg om eens te zien.

avatar van Nicholas

Nicholas

Misschien dat het inmiddels al een paar keer is aangegeven, maar ik ben te lui om terug te klikken: Highlander wordt "ge-reboot".

Werktitel:

Highlander, The Reckoning.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Deze film blijft eeuwig voort leven als het aan mij ligt, prachtige verfilming en camerashots die nog steeds indrukwekkend zijn...om over de muziek maar te zwijgen, weergaloos.

avatar van jumperjack

jumperjack

Ik vind dit nog steeds een goede film, heb hem in 1986 in de bioscoop gezien en ben al jaren in bezit van de DVD. Af en toe kijk ik weer eens naar deze film, voor mij absoluut een klassieker.

avatar van Brix

Brix

• 19685 berichten

Theunissen schreef:

Waarschijnlijk Christopher Lambert's enige goede film.

Toch niet zo goed als 'Greystoke'.

Die acteerprestatie heeft hij daarna nooit meer kunnen benaderen.

Maar ja, hij had dan ook wel een echte slavendrijver als regisseur (Hudson)die hem schandalig behandelde tijdens- en tussen de opnames.

Met opzet, om Lambert tot die prestaties te brengen, en het werkte uitstekend.

Highlander was nog oké, maar daarna nooit meer iets gezien van Lambert dat de moeite waard was.

En ik verwacht ook niks meer van hem eigenlijk.

avatar van kirk douglas

kirk douglas

Brix schreef:

Toch niet zo goed als 'Greystoke'.

Die acteerprestatie heeft hij daarna nooit meer kunnen benaderen.

Met opzet, om Lambert tot die prestaties te brengen, en het werkte uitstekend.

En ik verwacht ook niks meer van hem eigenlijk.

''Highlander 2'' en ''Knight Moves'' waren naar mijn mening ook nog wel best te pruimen.

Metalfist

Beowulf en Mortal Kombat natuurlijk al zijn dat volgens mij films waarin Brix niet zo veel heeft.

avatar van Brix

Brix

• 19685 berichten

Beowulf DVD heb ik ooit gekocht, maar kom er niet doorheen.

Nog maar eens proberen dan

Metalfist

Ik heb hem overlaatst ook nog terug gekeken en hij viel me een stuk beter mee. Voor mij zijn het de 3 rollen waarmee ik Lambert altijd zal herinneren, namelijk Connor Macleod, Raiden en Beowulf.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Geboren in de Hooglanden van Schotland in 1518, Connor Macleod is onsterfelijk. Wanneer hij tijdens een gevecht gewond raakt en niet sterft, wordt hij verbannen uit zijn dorp. Hij ontmoet een andere onsterfelijke, Ramirez, die hem het zwaardmansschap leert en de manieren van onsterfelijke. In het New York van 1986 is de locatie van de Gathering, waar Macleod en een paar overgebleven onsterfelijken moeten strijden voor the Prize, waarmee je de macht op aarde voor altijd hebt.

ROFL, dit is wel een heel erg letterlijk uit het Engels vertaald plot

avatar van banger

banger

best een leuke film, mooi verhaal.

de acteerprestaties laten soms een beetje te wensen over en de special effects zijn zwaar gedatteerd. maar ondanks dat vind ik het allemaal wel ok, de kurgan is een zalige slechterik en de overgangen tussen het verleden en het heden zijn ook mooi gedaan. de soundtrack maakt het voor mij, als queen fan, helemaal af.

en wie queen afschrijft als een overgewardeerd songfestivalbandje wordt duidelijk niet gehindert door enige muziekale kennis. ik kan best begrijpen dat je queen niet goed vind, maar ze verdienen meer respect dan dat. er is namelijk geen enkele band die kan zeggen dat ze zoveel invloed hebben gehad op de muziekwereld als queen. zij die alleen maar de grijsgedraaide pop deuntjes kennen moeten zich maar eens verdiepen in hun muziek. hun albums, en dan vooral die van de jaren 70, staan vol met fantastische songs, waarbij ze experimenteren met zowat elk genre waar je op dat momend het woordje rock bij kon plaatsten, en ze gaan zelfs nog verder.

avatar van rr66

rr66

Dit blijft de enige echte!

De rest zijn allemaal slappe voortborduursels...

avatar van Gabyvon

Gabyvon

Jeugdsentiment!! There can be only one!! Kan niet beter heeft alles wat een actiefilm moet hebben...sensationele actie, verhaal, mooie vrouwen, landschap en effecten etc. etc. Let wel 1986!!