• 9.373.219 stemmen

Jigureul Jikyeora! (2003)

Komedie / Sciencefiction | 117 minuten

Genre: Komedie / Sciencefiction

Alternatieve titel: Save the Green Planet!

Oorsprong: Zuid-Korea

Geregisseerd door: Joon-Hwan Jang

Met onder meer: Shin Ha-kyun, Baek Yoon-sik en Hwang Jeong-min

Gesproken taal: Koreaans

Plot Jigureul Jikyeora!

"I caught a dirty rotten alien."

Een psychisch instabiele jonge man, die aan de medicijnen is, gelooft dat aliens een aanval op planeet aarde beramen. Na zelf een onderzoek te hebben gedaan, door naar B-films te kijken en niet alledaagse boeken te lezen, is hij ervan overtuigd dat de leider van de aliens zich al op aarde bevindt, vermomd als succesvol zakenman bij een grote onderneming.

Lee Byeong-gu

Kang Man-shik

Inspector Choo

Detective Kim

Squad Leader Lee

Detective Seo

Detective Jang

JayLunar

Dit is nu cinema van de 21ste eeuw. Zonder twijfel een van de beste films van het jaar. 4,5*

JayLunar

Intelligente reactie hoor, of heeft deze smilie betrekking op je eigen stemgedrag?

avatar van Hemdale

Hemdale

JayLunar schreef:

Beetje normaler kan ook wel.

zombie

Sorry hoor, maar zo briljant vond ik 'm niet!

In ieder geval niet de beste film van 't jaar. Noem dan "Dolls" of

eventueel "Dark Water" om maar even wat aziatische films te noemen

die 10 x beter waren! Ik vond deze film af en toe erg grappig, maar uiteindelijk was 't gewoon van alles helemaal niks. Om maar even te zwijgen over de holocaust beelden die er op 't eind in worden "gemixed". Maar "no need to get upset" , mr "ik ben lekker snel op m'n teentjes getrapt". (ik had er in ieder geval meer van verwacht)

zombie

Oops, "Dolls" en "Dark Water" zijn uit 2002......Damn.

avatar van FisherKing

FisherKing

zombie schreef:

Oops, "Dolls"

Geproduceerd in 2002. In 2003 uitgebracht hier. Dus Film van het jaar.

JayLunar

Okay, in ieder geval bedankt voor je reactie zombie. Je moet begrijpen dat, wanneer het aankomt op een van m'n favoriete films van de afgelopen jaren, ik geen genoegen neem met een dergelijk onzinnig icoontje.

Mede op basis van je lage waardering en het feit dat je 'm niet briljant vond vermoed ik overigens dat je de ontknoping niet helemaal hebt begrepen: De ontknoping, beginnend met het neerschieten van Byeong-gu, speelt zich in het hoofd van Byeong-gu af; het gebeurt niet echt.

avatar van Goodfella

Goodfella

FisherKing schreef:

Film van het jaar.

Nog steeds ja

zombie

Stiekum toch niet zo'n kwaaie, die JayLunar...;)

Maar volgens mij had ik de ontknoping wel door. Alleen m'n intresse was gedaalt, omdat ik 'm ook nog eens te lang vond duren. Misschien dat Ichi of Pjotr 'm beter vinden, want die wilde de dvd al lenen. (special edition met washandje en menthol-spray ).

avatar van pjotr

pjotr

Ja, ik ben zéér benieuwd...

avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

Ik vond deze film erg wisselend! Het ene moment vond ik hem echt heel erg leuk en grappig, maar sommige momenten vond ik hem echt walgelijk! Voorbeeldjes; leuk: de manier waarop ze die alien gingen aanpakken, met de washandjes en menthol spray. Erg leuk!!! niet leuk: dat je ineens 5 minuten walgelijke beelden uit het nieuws onder je neus gedrukt kreeg. ik snap ook niet helemaal waar dat nou voor nodig was!!!

JayLunar

Nou, zal ik dan maar uitleggen waarom ik ‘m zo meesterlijk vind?

Om te beginnen heb ik nog nooit zo’n geslaagde mix van zoveel verschillende genre’s gezien. Een erg ambitieuze film is het eigenlijk ook, maar pretentieus wordt het gelukkig nergens, wat vooral komt door de nuances in de vorm van komedie (op een gegeven moment zelfs een beetje slapstick) en luchtig melodrama. Een komedie (zoals de film gemarket is, zie ook de poster) is het echter allerminst; uiteindelijk is het eerder een met science fiction elementen doorspekte karakterstudie of psychologische thriller .

Het camerawerk is prachtig. Eén van m’n favoriete scènes is die waarin de camera langzaam door de duistere kelder van de wanhopige Byeong-gu tracked onder het “Over the Rainbow”-nummer.. De montage vind ik ook fantastisch: de opening credits sequence is natuurlijk geweldig, maar de “bekentenis” van Man-sik waarbij een montage met de ontstaangeschiedenis van de mens en het aandeel van aliens daarin wordt getoond is vooral meesterlijk. De verwijzingen die daarbij gebruikt worden, naar onder andere diverse mythologieën en theorieën (bv. die van 2001: A Space Odyssey) vond ik echt super.

Ondanks dat de meeste mensen hetgeen Man-sik opsomt wel zouden herkennen gelooft Byeong-gu hem, en het wordt duidelijk dat dat alles wordt verwerkt in de visie of gedachtes die Byong-gu heeft nadat hij is neergeschoten in het laboratorium. Deze verwerking, alsmede de ending titles sequence waarin Byeong-gu zijn leven voor zich voorbij ziet flitsen, bevestigt dat het einde zich in het hoofd van Byeong-gu afspeelt. Daarnaast kan alleen een mafkees zoals hij zulke merkwaardige aliens in z’n gedachten creëeren.

Het verhaal is wat mij betreft dus briljant, hoewel er toch van het bekende ”heeft-hij-het-nu-wel-of-niet-gedaan”-plot device gebruik wordt gemaakt. Grappig om te weten is overigens dat de regisseur voor het schrijven van het scenario vooral geïnspireerd was door de film Misery (lijkt me duidelijk) en een anti-Leonardo DiCaprio website. De makers en aanhangers van deze site geloofden dat de succesvolle Leonardo eigenlijk een alien was die op aarde een invasie voorbereidt..

De meer “normale” scènes (zoals die met de politie-agenten) in deze film zijn eigenlijk wat minder goed en boeiend, maar voor de rest is het naar mijn mening een briljant, zeer inventief meesterwerk geworden met veel grappige (zoals de scène met de bijen), ontroerende (zoals het gedeelte waarin Byeong-gu zijn moeder probeert te redden) en enorm spannende (de climax was echt enorm spannend) momenten. Het is al met al een enorm uitdagende film, en iedereen is ook terecht ontzettend lovend over deze film (ook critici), overal waar je kijkt (ik snap die laagstemmers hier nog steeds niet eigenlijk), en ik weet zeker dat deze film een hype zal ontketenen (bij de liefhebbers althans) vergelijkbaar als met bijvoorbeeld Shaolin Soccer of Battle Royale, indien deze film de distributie zou krijgen die het verdient. Feit blijft wel dat Save the Green Planet! erg moeilijk te marketen is (de film flopte spijtig genoeg ook in thuisland Zuid-Korea).

Kortom, wat mij betreft dus één van de beste films van de afgelopen jaren en het bewijs dat wereldwijd de beste films nog steeds in Korea gemaakt worden.

Deze film maakt ook onderdeel uit van het IFFR-programma.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Het einde van deze film (de laatste 30 min.) was gewoon geniaal!

De verwijzingen naar de Toren Van Babel, Atlantis, De Ark en Boeddha waren erg tof.

Niet te vergeten de 2001 verwijzing!
Naja, verwijzing... kopie... ode...

Ik moet zeggen dat het plaatje wat hier bij de film staat nog meer verklapt dan de hoes die wij hadden... (die van het broertje van Goodfella)

Een beetje geflipt, maar wel erg tof.

Komt een beetje langzaam op gang. Na anderhalf uur denk je wel dat je de film hebt gehad. Maar dan knal je snel het laatste half uur in.

avatar van Consurgo

Consurgo

Vond hem wel leuk, niet super.

Ik wist er geen zak vanaf toen ik begon te kijken en verwachte door de eerste scenes meer iets in de trend van Shaolin Soccer. Daardoor ook met een verkeerde instelling een beetje de rest gekeken.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet doorhad wat jayLunar zegt over de ontknoping, hehe, dacht gewoon dat het een geflipte wending aan de film was.

Maar de film zelf, tja, vond het gewoon wat langdradig worden en ik had niet echt een idee waar de film nou heen wou. Opzich zeker wel vermakelijk, maar zeker geen beste film van 2003 ofzo in mijn ogen.

3* Misschien 3.5*

avatar van Goodfella

Goodfella

Ik had er ook wat meer, maar vooral iets anders van verwacht. Vanaf de openingscredits lijkt het in het begin dan ook geweldig te worden. Fris camerawerk, mooie kleuren, vreemde karakters... genoeg ingrediënten voor een Zuid-Koreaanse film over een alieninvasie, dacht ik nog.

Toen bleek het opeens toch stukken serieuzer te zijn dan de opening suggereerde en werd het zelfs nogal saaiïg op een gegeven moment. Maar vanaf het moment dat Asmodeus hierboven al beschrijft (een van de meest bizarre scènes ooit) krijgt de film een enoooorrrrme boost en sluit het geheel toch af met een voldoende, al blijft het natuurlijk MEGA-onevenwichtig.

Die scènes rondom de Holocaust vind ik trouwens ook een beetje vreemd. Als het al maatschappijkritiek was dan had het A) wel wat subtieler gekund en B) beter in het verhaal verwerkt kunnen worden, nu kwamen die momenten wel heel plotseling opeens.

3,5 *

avatar van gotti

Mede mogelijk gemaakt door....

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

jaja, dank je wel Gotti!

avatar van titan

titan

Lekkere vlotte en met veel flair gemaakte film waarbij je al gauw het bange vermoeden krijgt dat er ooit nog eens een Hollywoodversie van wordt gemaakt. Leuk waren ook de verwijzingen naar andere films en het groot aantal verschillende genres dat aangestipt wordt. Als geheel toch iets te onevenwichtig en van te veel plotholes en onwaarschijnlijkheden voorzien om voor meesterwerk door te gaan, maar met zo'n film is het heerlijk om je filmfestivaldag te starten. 3,5*

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Ik vond het een rommelige film waar af en toe een paar leuke vondsten in zaten zoals wanneer de ontvoerder gereanimeerd wordt door een schop op zijn borst, maar die als geheel gewoon niet het amateur-niveau weet te ontstijgen.....en dus ZEKER niet te vergelijken met Battle Royale !!!

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Inderdaad een erg rommelige film, maar ik heb me er eigenlijk geen moment bij verveeld. Alleen dat hele sub-plot met de politieagent was in principe vrij overbodig en maakte de film alleen maar nodeloos lang.

Gelukkig was er nog de bijzonder wilde ontknoping die het gedeeltelijk weer goedmaakte.

3 sterren.

Ik begrijp er niks meer van ... heb net twee uur van dit rommelig filmpje achter de rug, en zie echt niet wat er ook maar leuk aan zou moeten zijn.

JayLunar spreekt over het geweldig mixen van genres, ik kan dat enkel maar tegenspreken. Waar regisseurs als Lynch en Sabu een scene vol emotie kunnen stoppen zonder enige aanleiding, lijkt het in deze film nergens op. Stukje romantiek, stukje drama ? Het zag er voor mij allemaal even fake en zielloos uit. Komedie was ook nergens te bekennen. Echt zo'n typische "het heeft alles maar niks goed" film.

Ik blijf enkel met een gevoel dat ik bij veel Koreaanse films heb. Hip maar zielloos en dood. Wat funky camerawerk, maar nooit goed, wat hippe muziek, out of place. Silly verhaal, veel genres, maar altijd misgeschoten.

0.5* ... kan hier echt niks mee.

avatar van Hemdale

Hemdale

Ik had eerlijk gezegt weinig last van rommeligheid in de film, zal wel aan mij liggen, ofzo. Leuke film in ieder geval.

En Onderhond, doe ons een plezier en kijk geen Koreaanse film weer.

avatar van gotti

Een flauw uitgangspunt wordt leuker naarmate je meer in de film komt. Helaas wordt het met name naar het einde toe veel te serieus voor deze film (meer een standaard Hollywood "op zoek naar de psycho" verhaaltje) wat natuurlijk een totaal andere kant in slaat bij de ommezwaai van de ontvoerde zakenman. Ik miste trouwens wel Mark Retera bij de credits...

avatar van savi_7

savi_7

na het zien van deze film is de wereld niet meer teredden hahaha hahaha hahaha die hoedjes die ze op hadden en dat de alien king op het laatst zo boos wordt dat zijn haar eraf zijn super

avatar van Reinbo

Onderhond schreef:

Ben het hier voor het grootste deel mee eens. Veel van alles, maar nergens echt goed. Is soms origineel, maar voor het grootste deel een herhaling/kopie van andere betere films en dan ook nog eens heel lelijk (art direction, fotografie) uitgevoerd. Omdat het toch een wierde kijkervaring is kan ik er net iets meer mee dan OH 2,5*

avatar van Dharma

Dharma

De Kubrick-verwijzingen uitten zich al in de mannequin poppen, uit de film Killer´s Kiss naar ik meen.

De holocaust beelden vond ik hilarisch absurd.

avatar van Alastor

Alastor

De uitrdukking 'over the top' is voor deze film uitgevonden zeker?

De film had van alles teveel, leed aan een totaal gebrek aan finesse en het deed me allemaal niet zoveel.

Als kermisattractie doet de film het echter prima, vandaar mijn 2,5 ster.

avatar van Mescalino

Mescalino