• 9.379.410 stemmen

De Zaak Alzheimer (2003)

Thriller / Misdaad | 123 minuten / 135 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Misdaad

Speelduur: 123 minuten / 135 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Memory of a Killer / Het Geheugen van een Moordenaar

Oorsprong: België / Nederland

Geregisseerd door: Erik Van Looy

Met onder meer: Koen De Bouw, Jan Decleir en Werner De Smedt

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 15 april 2004

Plot De Zaak Alzheimer

Vincke en Verstuyft zijn het beste recherche-duo van de Antwerpse politie. Als ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar, stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda. Hij lijdt aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Als hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtsspelletje, besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren en te vermijden dat er meer doden vallen.

Eric Vincke

Linda de Leenheer

Jean de Haeck

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Ik meende ooit ergens gelezen te hebben dat Morgan Freeman geïnteresseerd was in de rol van Ledda. Dat zou geen slechte keuze zijn, wat mij betreft.

Pieter Montana

Freeman of De Niro maakt mij weinig uit.

Beiden TOP acteurs

avatar van Yoke

Yoke

Jaja soms ben ik trots een belg te zijn!! Echt een meesterlijk goeie film. Declair speelt weer eens grandioos en vergeet ook Koen de bouw en Werner de smet niet! Mooi camerawerk, grappige humor (geen baantjer humor zoals ik hier ergens heb gelezen!) een donkere sfeer,... prachtig gewoon!

Scratt

Sony pictures classics heeft hem een andere titel gegeven: "The Memory of a killer" waarom moete die amerikanen toch altijd alles veranderen... "The alzheimer Case" klinkt toch ook goed zeker..

avatar van Phoenix

Phoenix

Mja, een goed geschreven (leuk hoe alles wat Decleir uitkraamt een lopende draad of motief in de film is/wordt), goed geacteerde en bij vlagen spannende thriller. Toch overvalt mij altijd het kneuterige van zo'n huisproductie, en kan ik er toch niet zonder een lichte scepsis naar kijken. De trailers voor Flikken aan het begin zeggen genoeg.

avatar van FisherKing

FisherKing

Scratt schreef:

waarom moete die amerikanen toch altijd alles veranderen...

De titel veranderen doet jan en alleman, meestal vanuit commerciële overwegingen. Een duitse titel in het engels vertalen is het meest stompzinnige op dit gebied.

Scratt schreef:

Met die titel zou het voor Engelstaligen niet al te duidelijk zijn. 'Case' betekent ook nog kist, een studie, een voobeeld, een koffer, een rechtszaak, een omhulsel...

Scratt

Ik heb ergens horen zeggen dat er in Amerika geen naam van een ziekte mag vermeld worden in een filmtitel. Ik weet niet of het waar is maar dat zou pas echt debiel zijn en daarbij, Speedy23 hier heeft het woordje 'zaak' toch ook veel betekenissen...

Scratt schreef:

dat er in Amerika geen naam van een ziekte mag vermeld worden in een filmtitel.

Ik denk dat ze het gewoon niet willen. Je wil tenslotte een politiethriller verkopen, en dus niet de indruk wekken dat het gaat om een MOW over Alzheimer.

Scratt

Ja, je hebt wel gelijk cornelis en ja 'The memory of a killer', het heeft wel iets

De volgende geeraerts verfilming is Dossier K, weet iemand iets meer hier over ?? de release ofzo...ik weet dat het om de Albanese mafia gaat met Vincke & Verstuyft, meer niet

Scratt schreef:

Het boek Dossier K. is inderdad over de Albanese maffia, maar veel meer dan onderstaande is er nog niet geweten.

in preparation : "The K File" (Dossier K)

feature film, based on the novel by Jef Geeraerts, second film adaption of Geeraerts novel featuring the police detective duo Vincke (Koen De Bouw) and Verstuyft (Werner De Smedt).

Directed bij Erik Van Looy.

Bron: MMG film & television production - www.mmg.be

speedy23 schreef:

in preparation : "The K File" (Dossier K)

Directed bij Erik Van Looy.

Bron: MMG film & television production - www.mmg.be

Ik kan al nie wachte

Pieter Montana

Normaal zou "De Zaak Alzheimer" deze week in Amerika uitkomen.Het staat bij "Opening This Week"op de IMDB site.

avatar van [Preketero]

[Preketero]

bioscoop : 15 april 2004

videotheek : 23 maart 2004

De film was vroeger in de videotheek dan in de bioscoop ..

Anders is de film wel leuk

3*, als ik 'm nog eens bekijk mss een halve ster hoger

[Preketero] schreef:

bioscoop : 15 april 2004

videotheek : 23 maart 2004

De film was vroeger in de videotheek dan in de bioscoop ..

In Nederland wel ja. Raar maar waar.

avatar van morreke

morreke

Decleir scoort in de USA:

Dat Jan Decleir kan acteren, weten we in België al langer dan vandaag. Maar stilaan ontdekt nu ook het Amerikaanse publiek de talenten van Decleir. 'The Memory of a Killer', de Engelse titel van 'De Zaak Alzheimer', is sinds kort te zien in de Amerikaanse bioscoopzalen en de knappe vertolking van Jan Decleir, die in de thriller een huurmoordenaar met Alzheimer speelt, is de filmcritici niet ontgaan.

"Decleir is formidabel" is slecht eens van de vele lofbetuigingen aan het adres van Decleir in de Amerikaanse media. En dat zinnetje komt niet uit een regionaal krantje, maar uit de New York Times, een krant die wereldwijd gelezen wordt. En er is nog meer. "Jan Decleir speelt zijn rol fantastisch" staat te lezen in het magazine Reviews. Entertainment Weekly gaat nog een stapje verder en vergelijkt Decleir met Robert De Niro.

Fantastische trhiller

Ook de film zelf krijgt overwegend positieve kritieken. "De Belgische regisseur Erik Van Looy moet een grote fan zijn van Amerikaanse thrillers, want hij heeft er net eentje gemaakt", stelt de website Variagade.com. "Dit is een fantastische thriller met geslaagde truken in de mouwen", oordeelt de Los Angeles Times.

En het blijft niet bij positieve kritieken alleen. Ook het publiek lijkt de film te smaken. 'The Memory of a Killer' heeft nu al 43.400 dollar opgebracht, zo meldt filmfan.be. Dat is geen slecht resultaat voor een Belgische film die in de kleinere Amerikaanse zalen gedraaid wordt

morreke schreef:

En waar men dacht dat de film is slechts in een paar zalen in roulatie zou gaan, is hij uitgebracht in maar liefst 90 zalen.

cornelis

Is dat voor US begrippen nog steeds geen bescheiden release?

Pieter Montana

Ik ben erg blij voor Erik Van Looy.Nu maar hopen op een Amerikaanse remake met Morgen Freeman.

avatar van Quentin

Quentin

cornelis schreef:

Is dat voor US begrippen nog steeds geen bescheiden release?

Vrij beperkt inderdaad en op 90 zalen is 43.400 dollar ook niet zoveel ....

cornelis

Afhankelijk van hoe groot de zalen zijn en hoeveel voorstellingen per dag er zijn natuurlijk.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

En de review door Roger Ebert, zowat de meest prominente filmcriticus momenteel, staat eindelijk online...

speedy23

Jawadde!!! Wat een review.

Wat hij zegt over Decleir: In his appearance Decleir reminds me of Anthony Quinn and in his behavior of Jean Gabin, en ook nog: Decleir is the real thing

Alleen jammer dat de meeste filmliefhebbers de mens al lang niet meer serieus nemen

cornelis

Decleir niet? Lijken me geen kenners dan.

En dan spreken we over Roger Ebert natuurlijk ...

Scratt

Ik denk toch dat geen enkele acteur Angelo Ledda zo goed kan neerpoten als Jan Decleir en dat de remake niet zo goed zal zijn als het originele. Maar ja geef het een kans, dan zie ik toch het liefste De Niro. Morgan Freeman lijkt me niet zo geschikt en zoals iemand hier al eens zei Clive Owen zou wel eens geschikt kunnen zijn voor Vincke.

Scratt schreef:

Hij had verdomme die Oscar moeten krijgen voor Closer.De Academy blunderde voor de zoveelste keer.

Scratt schreef:

Ikdan zie ik toch het liefste De Niro.

Misschien voor velen onbegrijpelijk, maar ik dacht onmiddellijk aan Billy Bob Thornton.. Ik denk dat die de rol perfect aan zou kunnen.

avatar van gotti

Niet echt bijzonder. Nogal standaard, braafjes en veel te uitleggerig. Declair is wel (weer) geweldig.