De Zaak Alzheimer (2003)
Genre: Thriller / Misdaad
Speelduur: 123 minuten / 135 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: The Memory of a Killer / Het Geheugen van een Moordenaar
België / Nederland
Geregisseerd door: Erik Van Looy
Met onder meer: Koen De Bouw, Jan Decleir en Werner De Smedt
Gesproken taal: Frans en Nederlands
Releasedatum: 15 april 2004
Plot De Zaak Alzheimer
Vincke en Verstuyft zijn het beste recherche-duo van de Antwerpse politie. Als ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar, stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda. Hij lijdt aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Als hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtsspelletje, besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren en te vermijden dat er meer doden vallen.
Eric Vincke
Van Parys
Seynaeve
Dead01
- 1977 stemmen
Wij hebben hem al 3 keer gezien en we moeten zeggen: we genieten er nog steeds van.
Jan Decleir = klasse.
De meeste hoofdpersonages zijn hier =klasse.
Dat is mijn gedacht na enkele keren zien
Quentin
De meeste hoofdpersonages zijn hier =klasse.
Dat is mijn gedacht na enkele keren zien
seth gecko
wat valt over deze film nog te zeggen dat nog niet gezegd is geweest.
tis ne vlaamse film,maar heeft de look van een hollywoodthriller.
het verhaal is gewoon subliem en heeft een typisch 'belgisch' fenomeen als hoofdthema.
het gegeven van de kinderprostitutie en de pedofiliefeestjes,hooggeplaatsten die mekaar beschermen.bieke cuypers.
dat aspect van de zaak alzheimer vond ik persoonlijk ijzersterk.
het moreel verwerpelijke degoutante wat de opdrachtgevers van ledda op hun kerfstok hebben en de reactie van ledda en vincke en ledda daarop sleurt je gewoon mee in het verhaal.
de film ziet er erg goed uit,de muziek is op veel momenten ook heel goed hoewel ik ze in bepaalde actiescenes beetje goedkoop vond klinken.
het verhaaltempo zit erg goed ineen en de acteerprestaties..tja.
iedereen heeft het steeds over decleir in de zaak alzheimer en hoe goed hij wel was.
toegegeven,de man is schitterend,hij wordt niet voor niets de vlaamse deniro genoemd.
toch vind ik dat koen debouw evenveel lof verdient.
hij staat heel de film gewoon erg sterk te acteren en bij een stuk of 3 scenes had ik echt een wowgevoel over zijn vertolking.
hij maakt van vincke geen superflik maar een emotioneel mens,chapeau.
de film is niet perfect,hij bevat schoonheidsfoutjes.
maar een vlaamse film van dit kaliber verdient alle lof en 4 sterren
****
erik van looy is trouwens 1 van de meest sympathieke mensen die ik ooit ontmoet heb in het wereldje.
een echte filmfan en dat zie je ook aan zijn film die vol knipoogjes naar andere prenten zit.
memento,heat..etc
lila
de belgische politiezaken zijn echt spannender als de nederlandse baantjer zeg! mijn mening hoor
feanaro surion
Deze film zeker, maar het lijkt me dat daar ook geen twijfel over bestaat.
madanny
De Nederlandse Antonia en Karakter wonnen beiden de Oscar voor beste buitenlandse film. En dan heb je nog Dudok die voor een korte animatie er eentje won een paar jaar terug.
En Nicole van Goethem , bracht de Oscar naar België met haar korte animatie film Een Griekse Tragedie. dat was in 1988 als ik me niet vergis.
Caligula
Wat worden hier toch opvallend veel moppen over alzheimer gemaakt...
Logisch, ze worden telkens vergeten...
Ron74
Nog niet gezien, maar de trailer ziet er indrukwekkend uit. lijk me dus goed en ga hem dus kijken.
da_smak
Het enige en dan ook echt het enige wat me stoorde aan deze film is het feit dat een Nederlandse productie in dit genre dit niveau nooit zal halen. Enkel films over homo's en losers kunnen we goed. maar een film met spanning en een sterke persoonlijkheid (Decleir) hebben we niet. Van God Los en De Dominee zijn toch geen films waar je als Nederlander trots op ben, laat staan de criminelen zelf. Het is geen ode meer, maar een schande, een film of je persona. Jammer.
FisherKing
Enkel films over homo's en losers kunnen we goed. maar een film met spanning en een sterke persoonlijkheid (Decleir) hebben we niet. .
Je kunt zulke uitspraken enkel doen als je meer NL -films ziet. Karakter, Lek, Soldaat van Oranje, Dorp aan de Rivier, Wilde Mossels, De Grot, Spoorloos. Om maar eens even wat te noemen.
Dit soort ongenuanceerde uitspraken blijven hier opduiken, is dit borrelcultuur, napraat-apen, wereldvreemde schepsel-idioterie, Balkenellende, of gewoon een slechte opvoeding ?
Bas17
Aardige film, al vond ik het einde echt te ver gezoch met dat neon en neant. Verder wel aardig met leuke camerabeelden
Scratt
Ik ben niet voor een Vlaamse film maar deze film behoort meteen bij mijn persoonlijke top tien. Het verhaal is ongelooflijk sterk en Koen De Bouw en Jan Decleir spelen ook fantastisch. Werner Desmedt ook wel maar die twee staken er toch bovenuit. Heb hem drie keer gezien en nu pas kom ik hem 5 sterren geven. Great..
helleke
Beste Vlaamse thriller ooit gemaakt.
Superverhaal die u geen minuut loslaat.
Boeit van begin tot eind met een cast die niet moet onderdoen voor Amerikaanse acteurs.
Vooral Jan De Cleir en Koen De Bouw spelen magistaal en Werner De smedt vind ik supergrappig.
Nie te verwonderen dat de Amerikaanse filmindustrie een verfilming willen van de Vlaamse versie.
4,5 sterren
mvr
Onverwacht een top film. Maar met series als Flikken en Aspe hebben ze in Belgie wel laten zien dat ze het misschien wel beter kunnen dan de Nederlanders.
Goede film die vergeleken kan worden met Hollywood films. Sterk verhaal en goede acteurs. Vooral Decleir is geweldig. Top! 4.5 Sterren.
novachoek
Vind het niet echt onverwacht maar de rest van wat je zegt klopt volledig. Top film (5)
Godfathimmer
Het boek van Aspe is topklasse. En om zo'n boek zo knap te verfilmen, heb je toch wel talent nodig...dus: pluim voor Erik Van Looy.
En uiteraard zijn de acteerprestaties van topklasse (Jan Decleir is super maar ook de rest heeft zijn mannetje goed gestaan).
Leuke anekdote:
Gene Berrevoets (Germinal Beerschot supporter) wou absoluut meespelen in de film. Erik Van Looy is dan weer een Antwerp supporter, en uiteraard zijn Beerschot en Antwerp aardsrivalen.
Hoe dan ook, Gene Berrevoets heeft de rol gekregen omdat hij in de film de melodie van het Antwerp-clublied moest fluiten. Triomf voor Erik Van Looy dus
T.
Godfathimmer
Had nog foutje gevonden:
Het boek is niet van Aspe, maar van Jef Geeraerts
da_smak
Hee hee hee... mister mister FisherKing... Go Fish!! Die films zijn jaren oud. We hebben natuurlijk goeie films gemaakt als Nederland zijnde, maar kom op, je kunt toch niet beweren dat onder de grootste noemenwaardige producties van de laatste tijd Alzheimer niveau zit? Kan een dergelijke productie in dit tijdperk in Nederland verschijnen? Ik zeg nee, Hauer en Verhoeven hebben we verjaagd. We zijn vastgeniet in de jaren ''80 door genadeloze recensenten. Nederland kent jammerlijk weinig acteertalent met een presence als DeCleir of Pacino of DeNiro (ik kan wel even door gaan). Deze film maakt duidelijk waar onze filmindustrie faalt.
cornelis
Beetje populistisch betoogje. Je vergeet dat mensen als Decleir en Pacino of DeNiro overal schaars zijn. Je vergeet dat vele Nederlandse acteurs veelgevraagd zijn in het buitenland (al is dat vaak theater). Je vergeet dat Nederland in de afgelopen decennia vrij veel Oscarnominaties in de wacht wist te slepen. Verhoeven is in zekere zin verjaagd, Hauer is gewoon gegaan waar hij wilde.
En je vergist je in de kwaliteit van Alzheimer.
Prima film, maar een verre van perfect scenario, dat wel lekker, maar niet altijd even effectief verfilmd is. Maar dat is maar mijn mening, zonder dat ik daar de Vlaamse of enige andere filmindustrie wil stigmatiseren.
Quido
Dustyfan
Wat is Jan Decleir een topacteur zeg, ongelooflijk.
Genoeg spanning, met af en toe wat Baantjer-humor, kritiek op corruptie en politie-systemen en een verrassende ontknoping. Wat wil een mens nog meer op een hete zomeravond
FisherKing
Declair speelt zijn ding en dat doet ie meer dan briljant, maar. Vooral Koen de Bouw is een Vlaamse verrassing. 3.5 blijft staan, erg vermakelijk ding
A.S.E.
Ik vind de hype die errond was wat te overdreven. Ok, het is natuurlijk leuk om te zien dat er in Vlaanderen een politiefilm gemaakt wordt, maar zo briljant was het nu ook weer niet. In andere landen zoals Frankrijk worden series gebracht van exact dezelfde kwaliteit, om dan niet te spreken over Amerika, dus niet denken dat het zo baanbrekend is. De grootste troef van de film was nu eenmaal dat het een Vlaamse productie was. Ik zelf vond het een goede politiefilm met een slim verhaal. Maar niet zo uitmuntend als de rest het wil doen denken. Ik snap bevoorbeeld nog altijd niet dat ze konden denken dat ze een kans maakten bij de oscars. Daarvoor is het niet genoeg om een film te maken die er Amerikaans uit ziet.
MoTh
Jan Decleir.... is veel te groot voor t kleine landje, Belgie!
Rest van de cast is ook niet mis: De bouw, Dottermans, ...
Een vd beste thrillers vd lage landen, nr mijn bescheiden mening. Toffe camerapunten!
Scratt
Meesterwerk. Jan Decleir draagt deze film op een schitterende manier. De mensen waren hem gewoon in slome, romantische films en niemand zou er ooit aan gedacht hebben om hem als een gangster door Antwerpen te zien zwerven om pedofielen de kop in te schieten. Goede vondst van Van Looy.
Koen De Bouw en Werner Desmedt waren niet alleen een ongelooflijk goed politieduo maar ook de humoristische kant was er wel
Als er een Amerikaanse versie van komt zou ik graag Robert De Niro, Ledda zien spelen. Iemand een idee wie Vincke en Verstuyft zouden kunnen spelen ?
Pieter Montana
Ledda:De Niro