• 9.377.648 stemmen

Gesproken taal: Nederlands, Frans en Italiaans

Releasedatum: 4 februari 2016

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot D'Ardennen

Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet zijn broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft zijn leven op de rails gekregen en probeert zijn broer te helpen waar mogelijk, maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles zijn ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

D'Ardennen krijgt overal lovende kritieken, is nu al aan vele landen internationaal verkocht en Kevin Janssens ligt zelfs onder contract bij éen van de grootste Hollywood-management-bureau's. Je kan niet anders dan met hoge verwachtingen de bioscoopzaal betreden en het gebeurt dan vaak dat je toch licht teleurgesteld naar buiten gaat. Bij D'Ardennen is dit niet anders.

Laat ons maar meteen zeggen dat Robin Pront zeer ambitieus is als regisseur en dat ook meteen laat blijken met deze film. Een talent is het zeker, alleen is er nog wat schaafwerk nodig om ook voor hem de weg naar Hollywood aan te leggen. De film begint best aardig. Mysterieus, rauw, eerlijk en menselijk. De personages zijn geen karikaturen alhoewel het hier duidelijk om Johnny's en Marina's gaat. Toch krijgen ze een eigen identiteit en word hun achtergrond mooi in beeld gebracht. Alleen duurt dit hele gebeuren wel zeer lang en moeten we het driekwart van de film hebben van de uitstekend spelende cast met vooral - inderdaad - Kevin Janssens als uitschieter. De man is al enkele jaren een gevestigde naam in Vlaanderen en heeft al in zeer mooie reeksen gespeeld. Alleen werd daar niet vaak gebruikt gemaakt van het talent van deze man en speelde hij vaak flauwe persiflages op typische Hollywood-personages. In D'Ardennen mag de man zijn eigen ding doen en speelt hij moeiteloos iedereen naar huis. Ook omdat de rest van de cast dit mooi laat gebeuren zonder zelf onderdrukt te worden. Perceval deed dit al perfect voor Schoenaerts bij Rundskop en doet dat trucje hier mooi over. Baetens haar rol is dan weer zo ingevuld dat zij ook niet echt ten volle benut wordt en daardoor niet voluit kan gaan maar in de scènes die ze krijgt toont ze haar ongekend talent nog maar eens. De film is eigenlijk meer dan een uur een rauw drama, dat véél te leeg is om écht te boeien. Als die achtergrond nu écht nodig was voor de laatste akte had dit nog te verstaan geweest. Alleen is dit dus niet het geval en merk je dat de voorbereiding véél te lang duurde, daar ook omdat de personages in die laatste akte in de Ardennen eigenlijk volledig van gedaante veranderen tegenover alles wat er zich voor de Ardennen afspeelde. De finale op zich is dan wel best vermakelijk, het botst wat met de rest en is ook iets té absurd om de oorspronkelijke ethiek van de film te behouden. Het zorgt ervoor dat je met een onvoldaan gevoel de zaal verlaat en je er meer van had verwacht, maar anderzijds er ook té veel zaken goed waren (cast, cinematografie, opzet scenario en muziekkeuze) om het een slechte film te vinden.

D'Ardennen is een aardig drama/thriller met een uitstekende spelende cast waarin vooral Janssens geloofd mag worden. Alleen is het verhaal en vooral de cohesie en balans van het verhaal niet in verhouding met de kwaliteit van de cast en wordt die te weinig benut

avatar van vits22

vits22

IK las in een artikel dat men koos voor the first rebirth omdat ze iets wouden doen met de sound of belgium.Omdat dit nog niet eerder gedaan is in belgische films maar ons land wel wat op de kaart heeft gezet op vlak van techno.

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Hoe kan ik deze film in Nederland zien? Of wordt het echt wachten tot 4 februari?

avatar van Malick

Malick

Nee, hoeft niet want ook al te zien op het IFFR.

avatar van .Fee.

.Fee.

Gisteren gezien op IFFR, dankzij de gewonnen kaartjes van hier!

Goede film, de muziek máákt de film. Het was kil en koud, bar en boos. Kevin Janssens, wat een brute kop heeft die gast!

Leuke regisseur ook, rake antwoorden op de vragen na de film, erg grappig

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Ja gaaf, zoals de gehele volle zaal van Oude Luxor dat vond denk ik. Tenminste, het eerste deel van de film is matig. Gekunsteld, zowel het acteren, het drama, de karakters, de grapjes als de politieke incorrectheid; het komt allemaal niet naturel over.

Eenmaal in de Ardennen slaat het gelukkig af via een zijpad dat richting weirdness gaat, en dat komt véél beter uit de verf. Totaal onverwachte gebeurtenissen, een lekker smerige, groezelige setting, een paar mooie shots (oké, zo ook in het eerste deel) en een paar maffe types erbij. Wat een uitstraling heeft die Sam Louwyck. De soundtrack is (natuurlijk) geweldig, wel een beetje jammer van het afgezaagde/voorspelbare The First Rebirth maar oké. Uiteindelijk dus toch genoten van D'Ardennen. Beter een goed einde na een matig begin, dan andersom.

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Lekker grimmig sfeertje dat de hele film bleef hangen. Goed acteerwerk en verhaal. Vooral de soundtrack was erg vet; lekkere oldskool beukplaatjes. Paste er op de een of andere manier heel goed bij.

Helaas werd het nergens écht spannend of pakkend. Het keek goed weg, maar ik had nooit echt een wauw-gevoel.

6,5/10

avatar van Richardus

Richardus

Gemiddeld. Het eerste uur vond ik behoorlijk voortdreinen. Ik snap dat het verhaal opgebouwd moest worden en de gebeurtenissrn zich ontvouwen, maar in dat gedeelte zat te weinig origineels of verfrissends in het script om te boeien. Het was wachten op een ontsporing die je van mijlenver zat te verwachten, een uur dus, en die de beukende muziek onterecht aankondigde.
De ontsporing zelf vond ik aan de ene kant heel beheerst uitgevoerd. Door niet over the top te gaan (zoals de muziek dus aldoor onnodig deed) kwam ruimte om de broers/schuld enz. thematiek mooi uit te werken. Jammer dat zo'n geforceerd en voorspelbaar gebbetje met de struisvogels er bij nodig was. Want ondanks dat de ontknoping natuurlijk op heel vele manieren heel veel vaker is gedaan, kwam die voor mij toch verwacht, en werd de boel daarna vindingrijk (maar weer niet origineel) afgerond.

Misdaaddrama met nadruk op drama met weinig actie, goed uitgevoerd maar met scriptschrijver(s) die op hun vaardigheid mogen vertrouwen om de volgende keer wat origineler uit de hoek te komen.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

De Belgen maken goede films! Zo werd ik al positief verrast door The Broken Circle Breakdown (2012). D'Ardennen is een grimmige zwaarmoedige film en je voelt eigenlijk aan alle kanten dat dit geen ''en ze leefden nog lang en gelukkig'' film wordt. Helaas ben ik niet zo te spreken over de soundtrack. 1 of 2 liedjes hadden nog wel hun charme kunnen hebben, maar na het zesde gabbernummer, was ik het toch wel zat. Verder overtuigen alle acteurs en de film is grotendeels geloofwaardig. Ja, best een indrukwekkende film.

avatar van Alleygator

Alleygator

Heerlijk rauw. Typisch Belgische noir. Zo zie ik ze het liefst. Een gruwelijk goeie film !

avatar van HK Senator

HK Senator

Lekker depressieve film met een verrasssing aan het eind die ik niet zag aan komen. En dat zegt wat. Hulde aan de Belgische film...

avatar van iggybiggie

iggybiggie

Een Griekse Tragedie onder Belgische naaldbomen en frituurlucht.

Had van tevoren geen info, geen verwachtingen.

Geweldig acteerwerk, geweldige kijkervaring!

avatar van schumacher

schumacher

Ik vond het een goeie film.

avatar van vph1272qm

vph1272qm

ik ook

avatar van tattoobob

tattoobob

Leuke spannende thriller die degelijk in elkaar zit....dat kunnen onze buren wel .

De film is vrij duister kwa beeld maar ook kwa sfeer en dat komt de film ten goede.....de personages in de film worden prima neergezet en ook het acteerwerk is van een hoog niveau.

Prima film.

mcdaktari

Nou word ik toch wel heel benieuwd. Ik had deze film al in m'n lijstje van films die ik wil zien staan. Als ik dat zo lees dan is het weer een beste film van onze zuiderburen. Vanavond maar eens kijken.

avatar van only1ELEANOR

only1ELEANOR

mcdaktari schreef:

Zelfde gedachte

avatar van gauke

gauke

Een grimmig, donker, troosteloos (zonder enige zwier), kil, bruut en ook bloedig thrillerdrama over twee broers (en hun onderlinge rivaliteit), die aan de onderkant van de samenleving bivakkeerden en zich met schimmige zaken bezighielden. De regisseur nam wel heel ruim de tijd voordat het verhaal spannend werd; helaas werd het voor mij ongeloofwaardig toen hij tegen het einde met een kolderieke scène (struisvogels) op de proppen kwam. ik vond de gehele cast bijzonder goed spelen.

mcdaktari

Lang naar uit gekeken en vanavond dan eindelijk gezien. Het is inderdaad een aardige duistere thriller. De hele cast acteert behoorlijk goed, maar mijn favoriet is toch Jan Bijvoet (Stef)

avatar van only1ELEANOR

only1ELEANOR

Bijzonder goede thriller van onze zuiderburen

avatar van de grunt

de grunt

"Wie heeft er goesting in een pannekoekske ... "

avatar van deRappe

deRappe

avatar van kleez

kleez

Zéér goede film! Wellicht dat de mensen hier boven met een lage rating er té veel van verwachten?!

deRappe schreef:

Het zal wel aan mij liggen dan.....ik vond het niet veel soeps....

Ik denk dat het inderdaad aan jou ligt. En als ik je stemgeschiedenis bekijk dan begrijp ik ook goed dat je deze film "niet veel soeps" vind.

deRappe schreef:
Het zal wel aan mij liggen dan.....ik vond het niet veel soeps....

Klopt, ligt volledig aan jou.

Geweldig/gewelddadig misdaad drama met als bonus een aantal goeie even gestoorde als weirde personages als Stef en zijn vriend Joyce.
Duister? Nee, inktzwart. Ik heb me van begin tot eind zeer goed vermaakt met deze film. Ik vond het verhaal voor de trip naar d'Ardennen ook erg te gek.
Ik heb sinds een dikke maand een Pathé Unlimited pas en van de bijna 20 films die ik afgelopen dikke maand zag (ja, ik maak er gebruik van dat ik zo vaak ik wil naar de cinema kan) staat deze zeker in de top 5. Rauw drama waarbij je voortdurend met de vraag zit "Wat als Kenny er achter komt".. De twist in het slot was een zeer passend antwoord op die vraag.

Het vette Antwerpse accent vond ik (Nederlander) ook een meerwaarde. Dit soort films worden in Nederland volgens mij niet gemaakt of slaan (bij mij) dood omdat er altijd uit hetzelfde lendelamme kringetje acteurs geput wordt. Al kan ik mij uberhaupt geen soortgelijke Nederlandse film bedenken. Al zegt dat wellicht ook weer iets over mijn cinematografische kennis.

avatar van de grunt

de grunt

Walter S. schreef:

Al kan ik mij uberhaupt geen soortgelijke Nederlandse film bedenken.

Qua sfeer en onderhuids borrelende woede: Gluckauf

Walter S.

Bedankt, de biep heeft hem, dus gereserveerd en binnenkort kijken.

avatar van John Milton

John Milton

Walter S. schreef:

Bedankt, de biep heeft hem, dus gereserveerd en binnenkort kijken.

niet schrikken als je daar even in moet komen. Echt een film die steeds beter wordt vond ik, vooral de tweede helft.

Walter S.

Ik ben wel een geduldig kijker, haak nooit zo snel af, dus het zal wel goed komen.

mcdaktari

Gluckauf had ik ook nog niet van gehoord. Die zal ik ook maar eens gaan kijken dan. Bedankt voor de tip de grunt