Genre: Drama / Mystery
Met onder meer: Peter Paul Muller, Halina Reijn en Carice van Houten
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 11 december 2003
Plot De Passievrucht
Armin Minderhout werkt als corrector voor een wetenschappelijke uitgeverij. Hij heeft een zoon, Bo, met zijn eerste grote liefde Monika. Armin woont nu samen met Ellen, zij willen samen een kind. Dan ontdekt Armin, 13 jaar na de geboorte van zijn zoon, dat hij onvruchtbaar is en dat altijd is geweest. Zijn zoon Bo kan dus zijn zoon niet zijn. De enige die met zekerheid de vader kan aanwijzen, is Monika, de moeder. Maar Monika is al 10 jaar dood. Alles wat hij al die jaren over zichzelf en zijn leven heeft geloofd moet hij heroverwegen. En hij zal antwoord moeten geven op vragen die hij liever nooit had gesteld. Wat weet je eigenlijk van degene die je liefhebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn? Armin is woedend, jaloers en ontgoocheld en besluit op zoek te gaan naar de vader van zijn zoon. Tijdens zijn zoektocht door het verleden beleeft Armin alles opnieuw.
Armin Minderhout
Anke Neerinckx
Judith (Girl With Cap)
Dees
Indrukwekkende castlist:
Carice van Houten, Peter Paul Muller, Jan Decleir, Gijs Scholten van Aschat, Frank Lammers, Halina Reijn en Jeroen Willems.
Verhaal spreekt me ook zeer aan. Ik heb het boek niet gelezen.
Ik heb het boek wel gelezen en daar moet een mooie film van te maken zijn. En als je het met die cast nog verknalt.....
Dustyfan
Eén van de mooiste boeken van de afgelopen jaren naar mijn mening (heb een gesigneerd exemplaar
), ik kijk daarom heel erg uit naar deze film.
Stephan
Maarten raadde me aan, toen ik aangaf dat ik het boek net aan het lezen was, te stoppen met lezen.
Hiermee waarschijnlijk bedoelende dat de film en het boek niet helemaal overeenkomen.
Maarten is trouwens een erg groot talent die veel te laat zijn eerste echte bioscoopfilm maakt. Ben erg benieuwd.
Volgens mij zeggen de meeste regisseurs zulks in zo'n situatie.
Naar ik begrepen heb is het boek en de film een whodunit en als je het einde daarvan weet is er altijd een stuk minder aan, toch?
burner
hmmmm nergens plaatjes of een trailer van de film te vinden. das vaag
Ericinho
leden Bibber en independent dragen de Nederlandse film een opvallend warm hart toe...
jehan
Ik mocht naar de premiere van deze film en dat had ik niet eerder meegemaakt dus misschien is mijn oordeel minder objectief. Ik vond het een knappe fim, erg goed geacteerd lepelden de 'jongeren' in deze film hun teksten wel op soms. Ik kende het boek en dus ook "het geheim" van het verhaal maar ondanks dat heb ik genoten van deze film. Een aanrader!
De Passievrucht opent overdonderend met een vrijscene, ongewoon vroeg in de film. Gewaagd en rauw op je dak, maar binnen luttele minuten is meteen helder waar het in de film om draait. Het verleden van hoofdpersonage Armin Minderhout is plotsklaps totaal tegenovergesteld van wat het was: hij blijkt niet de vader van zijn zoontje, want uit een test blijkt dat hij altijd onvruchtbaar is geweest.
Omdat de moeder van zijn 'zoon' al 10 jaar overleden is en hij het haar niet meer kan vragen, begint hij een zoektocht naar de echte vader oftewel de dader (!). Vanaf dan ontvouwt het verhaal zich als een whodunnit. Een voor een passeert een mogelijke verdachte de revue. Ze worden ook letterlijk in de vorm van politiefoto's gepresenteerd.
De flashbacks dienen als puzzelstukjes in de op te lossen puzzel. Een zoektocht die de kijker vaak op het verkeerde been zet. Hierdoor komt een boeiend verhaal tot stand waarbij het karakter van Minderhout steeds meer naar de oppervlakte komt. Waar hij de ietwat timide, doorsnee man was, wordt hij een onevenwichtig rusteloos persoon en ondervindt als het ware een vervroegde midlife crisis.
Peter Paul Muller heeft het uiterlijk van de gewone man, het zou je buurman kunnen zijn. Aangezien hij ook de rol van 'gewone man' speelt, is hij dus goed gecast. Muller zet perfect de getergde, uit het veld geslagen Minderhout neer.
De momenten waarop hij zich wezenloos toont zijn het mooist. Hij lijkt dan het evenwicht kwijt te zijn en in een bepaalde scene zweeft hij zelfs. Dat is prachtig weergegeven. Special effects in dienst van het verhaal, zoals het hoort.
Carice van Houten is de overleden vrouw van Minderhout; Monika. Zij weet van Monika een mysterieuze vrouw te maken. Haar spel is betoverend. Haar rol is zeer expressief, met weinig tekst. Samen met het sporadisch tonen van beelden met haar, houdt dit het mysterie rond haar mooi in stand.
Naast de hoofdrollen toont de castlist een indrukwekkende lijst van namen. Bijrollen van respectabele acteurs als Jan Decleir, Gijs Scholten van Aschat en Jeroen Willems. Tevens is er de prachtrol van de leipe Frank Lammers.
Een belangrijk thema in de film is de vader zoon relatie, die te lijden heeft onder de verwikkelingen. Hoe ga je met je zoon om als blijkt dat hij niet je zoon is ? En helemaal als het om een puber gaat die zo veel mogelijk z'n eigen gang gaat.
Deze thematiek komt het best naar voren als vader en zoon een weekendje weg gaan naar een van de Waddeneilanden. Dat levert mooie scenes op.
Een punt van kritiek is de betrekkelijk grote rechtlijnigheid van het verhaal. Met zulk interessant bronmateriaal; het gelaagde verhaal, moet toch een inventiever script te maken zijn, meer gebruik makend van de mogelijkheden van het medium film. Maak er nog maar meer een zoekplaatje van.
De ontknoping van de film is verrassend. Verrassend mooi ook. Een waardige en verontrustende afsluiter van een ongewone zoektocht. Chapeau.
Dustyfan
Wat een mooie recensie, Kapp. Ik krijg nu nog meer zin in deze film!
Dank je! Hier nog even het Zure Haringen overzicht van Oene Kummer (in navolging van Rotten Tomatoes):
Recensies: 21
Positief: 13
Negatief: 6
Gemiddeld: 2
Consensus: Verse Vis
Redlop
Het is dan ook geen slechte film, vooral omdat het verhaal op zich al sterk is. Daarbij wordt door de drie hoofdrolspelers uitstekend geacteerd.
Het geacteer in de bijrollen was echter storend slecht. Typetjes die je nooit tegenkomt behalve dan in de NL speelfilm.
Maar aangenaam vermaak en de moeite waard, ook als je het verhaal al kent. 3*
Redlop
Die kunstenaar (Jeroen Willems) met zijn whiskey-glas en vooral die dikke vriend met die bril op (ik meen Frank Lammers).
cornelis
Beide op zich wereldacteurs, zoals Willems wat mij betreft bewees met 'Bij Ons In De Jordaan' en Lammers in 'Wilde Mossels'.
De rol van Willems vond ik ook een beetje te dik aangezet. Over Frank Lammers kun je van mening verschillen, ik vond 'm erg leip. Zeer grappig dus. Ik ken zulke types.
Ik vind het bull dat deze types alleen in NL speelfilms zouden tegen komen.
Peter
Wat kan een film tegenvallen zeg. Na een paar goede film achter elkaar te hebben gezien (Joy ride, harrisons flowers, one hour photo en finding nemo) is hiermee dan de trend verbroken. Na een verbazingwekkend traag begin (half uur), saaie introductie van de hoofdrolspelers wordt het pas na de helft van de film interessant. Maar dan lukt het al niet meer om de aandacht er bij te houden. De karakters komen niet echt uit de verf. Eerlijk gezegd kon de film zo weinig voor me betekenen dat het mij niet eens meer boeide wie de vader is. Wel een pluim voor de vrouwelijke hoofdrolspelers. Zij hebben dan ook de 2 ** verdiend.
lngrid
Ik vond hem tegenvallen. Ik ben het wel eens met wat Peter hierboven schrijft.
Ik heb het boek gelezen, en daar vond ik ook niet zo heel veel aan, dus misschien ligt het aan het verhaal, of hoe het verhaal verteld wordt. Ik kon me trouwens niet meer herinneren wie het had gedaan, verbazend genoeg.
Het begin van de film kon me helemaal niet pakken, waardoor ik ook niet zo met die zoektocht kon meeleven. Het werd allemaal te snel en te droog verteld, voor mij. Halverwege werd het een stuk beter, met een mooie ontknoping.
Ik vond Monika trouwens een vervelend karakter, achterbaks en berekenend. Totaal niet de gewezen droomvrouw van Armin. Weet niet meer hoe ze in het boek is.
neo
In het begin sleept en kruipt het verhaal maar een beetje vooruit, wat uiteindelijk meer naar het einde toe interressanter wordt. Armin's zoektocht wordt pas interressant nadat hij met zijn zoon op vistocht gaat. Daarnaast zitten er wat leuke trucjes in als het trein bord wat overgaat in een rijdende trein en de criminele portretten. Muziek van Klaas ten Holt (heeft ook nog een cameo) is fantastisch! 3 sterren
Sjan
De film was een degelijke verfilming van het boek. Het boek vond ik overdonderend goed en er zat ook zeker een goede film in. De rollen worden erg goed vertolkt, hoewel ik die Muller te vaak aan zijn personage in All Stars deed denken. De voice-over is slordig gebruikt: zo maar een paar keer in de film, hadden ze beter consequent toe kunnen passen of helemaal niet. En ligt het nou aan mij, of hebben ze in deze film het einde anders dan in het boek laten zien? Dat vind ik iig erg jammer, ze hadden beter trouw aan het boek kunnen blijven. Toch een erg onderhoudende Nederlandse boekverfilming. 3.5*
wackyboy
Ik heb me eigenlijk, omdat ik het boek gelezen had, de hele film niet over de casting van Armin heen kunnen zetten. In mijn verbeelding zag-ie er namelijk uit Karel Glastra van Loon. Beetje zo'n alternatief Groen Links/SP stemmend figuur; niet al te veel uit de kluiten gewassen. Als de hoofdpersoon dan wordt gespeeld door iemand die er een beetje uitziet als een bouwvakker, dan werkt dat wel een beetje storend.
Toch heb ik me wel vermaakt bij het kijken van het verhaal. Maar ik ben er nog niet goed achter waar dat aan lag. Ik hou het er vooralsnog op dat lag aan het feit dat het gewoon een erg goed verhaal is en ook doordat ik het plot weer helemaal vergeten was.
Jordy
Ja ik vond het een hele aardige film (leuk idee, leuk gespeeld, vond de scenes met dat zoontje erg geloofwaardig gedaan), maar ik ergerde me een beetje aan de ontknoping, die nogal uit het niets kwam. Het had mij veel interessanter geleken wanneer zijn uiteindelijke ontdekking van de waarheid een gevolg was van zijn eigen speurtocht, in plaats van dat zijn vrouw het ineens blijkt te weten en maar vertelt.

Simon
Komedie / Drama, 2004