• 9.376.345 stemmen

Auch Zwerge Haben Klein Angefangen (1970)

Drama / Horror | 96 minuten

Genre: Drama / Horror

Alternatieve titel: Even Dwarfs Started Small

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Werner Herzog

Met onder meer: Helmut Döring, Paul Glauer en Gisela Hertwig

Gesproken taal: Duits

Plot Auch Zwerge Haben Klein Angefangen

Een groep dwergen zit gevangen in een ver land. Ze hebben schoon genoeg van de daar aanwezige omstandigheden en ze komen in opstand tegen hun opzichters. Hun rebellie neemt al snel drastische vormen aan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Wederom een vreemde film van Werner Herzog. Gelukkig niet zo zeer vreemd qua verhaallijn, maar vooral qua gebeurtenissen en karakters. De ontstane situaties en afzonderlijke scenes zijn dan ook van groter belang dan het verhaal als geheel.

Na het zien van deze film, kreeg ik vooral het idee dat Herzog filmkijkers wilde shockeren en dat is gelukt. Met sterk camerawerk worden de gekste taferelen vastgelegd. Voor mij persoonlijk werkte het wel, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen te ver gaat. Vooral scenes waarin dieren voorkomen kunnen shockeren. Of je de film geslaagd vindt of niet, het is zeker dat een aantal momenten de kijker lang zullen bijblijven.

avatar van starbright boy

Tsja, wat ik hier precies mee moet weet ik eigenlijk niet, maar dat lijkt me nou net de bedoeling.

Compromisloos, weird, heel erg een sixties film (combinatie van het experiment en het anarchisme-revolutie-thema). Bij vlagen heel erg fascinerend, maar ook nogal lang en soms knap irritant (de lachjes had ik wel gehoord op een gegeven moment). Minder shockerend dan ik verwacht had. Het gebruik van dwergen geeft een raar effect. De lengte en de stemmen werken vervreemdend en zorgden zeker in het begin eerder voor een associatie met kattekwaad dan met anarchie, zo merkte ik bij mezelf.

Meer interessant dan goed, wat ik wel vaker heb bij films uit deze tijd.

Ik hou het op 3.0*

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ganz Bizar!! Die Herzog maakt wel meer verontrustendere films geloof ik. Aguirre, der Zorn Gottes is het bekendste werk van hem en vond ik wel goed, maar Auch Zwerge Haben Klein Angefangen laat me met gemengde gevoelens achter. Mooi en origineel experiment, dat zeker, maar meer biedt deze gedragsstudie niet. De dwergen gedragen zich steeds extremer en gemener tegen alles en iedereen en dat is het dan. Echt grappig vond ik het niet, alhoewel de laatste scene met de poepende kameel en die irritant lachende dwerg uiteindelijk toch nog erg aanstekelijk grappig werd.

Linke productie trouwens, menigmaal dacht ik 'oef dat één van die dwergen niet gewond is geraakt'. Ik lees nu ook dat het een paar keer bijna fout gegaan is bij die in het rond rijdende auto en de bloemenvuurscene. Verder vraag ik me af of waarom deze film zo weinig controverse oproept, terwijl een andere dwergenfilm, Terror of Tiny Town, The (1938) dat wel doet. Hoe dan ook die Herzog houdt de filmkijker wel bezig met films als deze en ik ben van plan wel meer van hem te zien .

avatar van Baggerman

Baggerman

Hoewel dit absoluut een aparte filmervaring was, begonnen de randdebiele dwergen me al snel de keel uit te hangen. Vooral de mini-Mickey Rooney (misschien moet ik zeggen micro, daar Mickey Rooney van zichzelf al aardig 'mini' is!) met zijn stompzinnige gegrinnik wekte alleen maar irritatie bij me op.

Vinokourov schreef:

Ik zat er zo'n 60 minuten op te hopen. Herzog truukte me nog door vanaf de auto een camerazwenking naar de dwergvrouw, die eieren aan het stukslaan was, te maken....ik veerde al op....maar helaas! Daar had je me te pakken Werner!

Daarna hoopte ik nog dat de knielende dromedaris Micro Rooney met zijn achterpoten naar een baan om de aarde zou schoppen , maar ook dat pleziertje was me niet gegund.

Het feit dat ik op zulke sadistische dingen ging hopen, zegt wel wat over hoe de film me irriteerde. Ook dat gehannes van Hombre met die kippen! Aaargh!

Soit, de film riep in ieder geval emoties bij me op, dus toch wat puntjes.

avatar van Spetie

Een vrij bizarre film dit van Werner Herzog. Bizar is vooral hetgeen wat we te zien krijgen. Want hoewel het genre hier aangeeft dat het drama met een beetje horror is, vond ik het vooral op momenten erg komisch om naar te kijken.

Het gaat eigenlijk helemaal nergens over, maar op de één of andere manier fascineerde mij dat wel. We zien een bende losgeslagen dwergen, die de boel aardig in het honderd proberen te schoppen, duidelijk boos zijn en die zich ook nergens iets van aan lijken te trekken. Herzog filmt het op een mooie manier en legt vast wat de dwergen allemaal uithalen. Hoewel het geheel af en toe best een repetitieve factor kent, verveelde ik me geen seconde. Sommige dwergen zijn best irritant, maar ik vond die Hombre met zijn lach en geluidjes vaak erg grappig. Dat hoofd van hem is op sommige momenten echt onbetaalbaar.

Echt topcinema vind ik het niet, daar is het dan weer net iets te zwak voor. Maar wie een aparte cultachtige film ziet, waarin shockerende scenes zitten, kan deze gerust eens een keertje proberen. Alleen dierenliefhebbers kunnen dit beter overslaan, want die vriendelijke wezens komen er hier soms nogal vervelend vanaf.

avatar van Flavio

Flavio

Ik kan Herzog wel waarderen, eigenzinnige filmmaker met aantal prachtige films in zn oeuvre, en ik was dan ook erg benieuwd naar deze vroege film. De plot vond ik al intrigerend om te lezen, maar uiteindelijk viel het me toch wat tegen. Herzog zet dwergen in een vreemde setting met verschillende elementen: het is Spaanstalig (de dwergen hebben ook Spaanse namen: Pepe, Marcella, Hombre), de muziek is Afrikaans. uiteraard zijn de kleine rakkers Duitstalig.

Er gebeurt eigenlijk niet veel. Een opzichter houdt en grinnikende dwerg gevangen terwijl de rest van de bewoners van het instituut (?) rebelleren. Dat doen ze met name door dieren te mishandelen, bloemen in de fik te steken, een auto in de prak te rijden en de blinde bewakers te treiteren.

Er zijn wel wat leuke scenes (Hombre die op bed probeert te klimmen, de scene met de dromedaris op het eind) maar verder was het vooral bizar en weinigzeggend. Ik hou wel van vreemde films dus verveeld heb ik me niet maar echt goed is dit ook niet te noemen.

Curieus, wel leuk om een keer gezien te hebben maar een van Herzog´s minste films. Aanduiding "horror" slaat overigens nergens op.

avatar van Fisico

Fisico

WTF was dit? Een bende anarchistische dwergen die keet schoppen en ontsnapt zijn uit de instelling. Bij het merendeel mag je er het syndroom van Down er ook nog op kleven. Hier en daar wel een leuke scène zoals met die auto. En dat constante gegiechel met hoge stemmetjes. Nou ja, na verloop van tijd wil je ook wel dat ze hun bek houden.

Grootste smet op de film was toch wel het dierenleed dat je zag. Misselijkmakend bij momenten. En dat puur voor het plezier. Je zou haast gehoopt hebben dat er eentje onder die auto belandde.

Neen Herzog, vandaag zou je er niet meer mee wegkomen... Meer woorden wil ik er niet aan vuilmaken.