• 9.375.109 stemmen

Geregisseerd door: John Guillermin

Met onder meer: Peter Ustinov, Jane Birkin en Bette Davis

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Arabisch

Plot Death on the Nile

"A murderer strikes on board the luxury Nile steamer Karnak – and Hercule Poirot faces his most baffling case."

Bijna iedereen aan boord van het cruiseschip S.S. Karnak dat over de Nijl vaart, heeft een reden om de rijke erfgename Linnet Ridgeway dood te willen zien. Onder andere worden haar juwelen begeerd door de oudere Mrs. Van Schuyler, haar dienstmeisje is boos omdat ze de beloofde opslag niet krijgt, schrijver Salome Otterbourne staat voor een rechtszaak aangespannen door Linnet. Als Linnet dood wordt aangetroffen is het aan de Belgische detective Hercule Poirot om het mysterie te ontrafelen.

Hercule Poirot

Salome Otterbourne

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Prachtige opnames, en ik ben nogal fan van 'who did it'films.

avatar van neo

neo

zijn altijd erg vermakelijk om te kijken.vooral dan de ontrafeling van de detective aan het einde is altijd cool.

avatar van jeroentje125

jeroentje125

Errug goede film. Zelf heb je ook iemand waarvan je denkt dat hij de moordenaar is. Maar (natuurlijk) blijkt dat dan weer niet te kloppen. 4,5*

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Zeker een goede film; moet een heel werk geweest zijn om bepaalde camerashots te maken. En wat een ontknoping; echt een heel goed scenario van Christie en perfect uitgewerkt door de regisseur. De wat trage inleiding houdt mijn waardering van een **** af (ik geef ***1/2), maar als ik hem voor de tweede keer zie, krijgt 'ie dat halve sterretje er misschien wel bij ('t is namelijk leuk om hem nog eens te kijken en dan op allerlei details en momenten in de film te gaan letten die uiteindelijk zullen resulteren in de ontknoping... die ik nu dus ken!)...

avatar van Jos2

Jos2

moet een heel werk geweest zijn om bepaalde camerashots te maken.

Vertel.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Bij alle MOGELIJKE oplossingen moeten de details rondom de moorden bijvoorbeeld telkens kloppen... Beetje wazige uitleg, maar als je de film gezien hebt, snap je wel wat ik bedoel...

avatar van tovenaar

tovenaar

Tip:

voor 6 (!!!!) € bij de vrije platenwinkel!

avatar van hugohei

hugohei

Ik ben niet meer zo op whodunnits. Veel gepraat en een clevere plot - maar altijd uit karton geknipte karakters. Dat hoort erbij.

Toch nog wel redelijk vermakelijk.

avatar van jester

jester

Samen met Murder on the Orient Express voor 3,99 in het prijzencircus van V&D (op 1 DVD).

avatar van Diesel

Diesel

jester schreef:

Bedankt voor de tip.

avatar van sydney

sydney

jester schreef:

Vermakelijke film. Leuk om gezien te hebben voor EUR 2,-. Ik ga de komende week ook nog Murder on the Orient Express herzien. Kan ik er eindelijk eens op stemmen. Het is al zo lang geleden.

Eveneens bedankt voor de tip!

avatar van Guyke

Guyke

Telkens weer leuk om ondergedompeld te worden in de typisch Victoriaanse sfeer uit de boeken van Agatha Christie. Kleurrijke karakters en één van de knapste ontknopingen aller tijden maken dit voor mij de beste Christie-verfilming. Enige minpunt vind ik Ustinov die volgens mijn bescheiden mening niet de fysiek heeft van de wat verwijfde, dandy-achtige Poirot zoals ik me die voorstel. David Suchet uit de latere televisieserie is veel beter gecast.

3/5

avatar van italian

italian

de zoveelste, deze keer een goede, Christie-verfilming.

ik had het boek spijtig genoeg al van tevoren gelezen dus wist ik de fantastische ontknoping al die mij onvoorstelbaar leek al tijdens het lezen van het boek.

Sindsdien een van mijn lievelingsboeken geworden samen met nog andere gialli.

Maar hier gaat het over de film die zeker niet teleursteld.

We worden ondergedompeld in in zo'n typische oude Christie-stijl met de gebruikelijke stereotiepe karakters die op een erg goede manier, soms wat theatraal, gespeeld worden door een formidabele cast: Bette Davis, Jack Warden, een jonge Maggie Smith, Mia Farrow, Lois Chilles , Jon Finch en nog veel anderen. Het theatrale is meestal de oorzaak van een goede dosis humor

Ustinov is niet meteen mijn eerste keuze voor Poirot als we van uiterlijk spreken maar hij acteert zeer goed en krijgt snel sympathie van het publiek (toch in mijn geval).

Dat er bepaalde dingen niet in de film zijn vernoemd maar in het boek wel was al van tevoren te verwachten: in het boek wordt er namelijk meer tijd besteed aan het onderzoek zelf maar in de film lijkt dit gedeelte het kortste te zijn waarbij er belangrijk details vergeten worden en het lijkt dan zo dat Poirot een beetje uit het niets de oplossing van een onmogelijke moord vindt.

In ieder geval is Death on the Nile alles behalve langdradig en ook het gedeelte voor de moord is niet saai omdat je voortdurend geboeid wordt door de prachtige beelden in een exotisch Egypte. De opnames op de boot

zelf zijn ook erg goed gefilmd.

Genoeg spannede momenten en de muziek van Nino-Godfather-Rota is bombastisch maar niet afschuwelijk.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Na "Murder On The Orient Express" weer een (even) spannende mysterieuze Whodunit?- film.

Prachtige locaties, mooie soundtrack en weer een sterrencast van jewelste!

Nog aanraders in dit genre?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Probeer de oude Mrs Marple films eens, zoals Murder at the Gallop, Murder Ahoy, Murder She Said, Murder Most Foul.. alleen al legendarisch door de schitterende hoofdrol van Margaret Rutherford!!

avatar van kort0235

kort0235

Een hele aardige murder-mystery! Hoewel geen topfilm, heb ik toch genoten van deze verfilming.

Een 3.5*

avatar van Alittleromance

Alittleromance

Ik vond deze film in 1978 de beste film die ik dat jaar heb gezien.

avatar van Filminspecteur

Filminspecteur

echt leuke en spannende film!!!
ik schrok wel een beetje toen die ene vrouw wist wie de moord had gepleegd: "En toen zag ik" PAF, dood..
mooie film 5 sterren!

avatar van daviddoelen

daviddoelen

Pieter Montana schreef:

Nog aanraders in dit genre?

Evil under the Sun. Net als deze film gebaseerd op een boek van Agatha Christie.

avatar van pink_roosje

pink_roosje

Goede verfilming, leuke verhaal. 3*

avatar van fritsje

fritsje

Gaaaaaap,vooral zien als je slaappillen op zijn!

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Een echte Hollywoodfilm met een Hollywoodverhaal en een ensemble cast (Bette Davis!). Een tijdsloze film.

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Guyke schreef:

3/5

Geheel akkoord met je bespreking; Geef mij ook maar David Suchet als Poirot.

Beetje halfgeslaagde verfilming van een Christie verhaal.

***1/2

avatar van Stijntje

Stijntje

Hoewel ik deze acteur de minste keuze voor Poirot vind (met name Suchet van de serie komt mijns inziens het beste in de buurt) heeft deze echt een heel gaaf en onverwacht plot. Het leukste is nog dat het in feite door de kijker te raden moet zijn, want alle hints die Poirot aangeeft worden een keer laten zien.

5 *, heb me hier bijzonder goed mee vermaakt.

avatar van Bombong

Bombong

Erg lange maar toch onderhoudende film. Ustinov is een goede Poirot. Ik zag deze film voor het eerst toen ik 12 of 13 jaar was. Wat me toen het meest stoorde, stoorde me - nu ik de film weer zag -opnieuw, namelijk waarom zou iemand in hemelsnaam Mia Farrow verkiezen boven Lois Chiles en bereid zijn daarvoor te moorden en zichzelf in het been te schieten??? Dit is zo onlogisch dat in feite daardoor de hele plot in duigen valt.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

avatar van Matchostomos

Matchostomos

'Death on the Nile' ontbeert de kenmerkende pastische uit 'Murder on the Orient Express', maar heeft daar uiteindelijk helemaal niet onder te lijden. Guillermin weet de kijker de volle speelduur te boeien met een bijzonder onderhoudende mozaïek van typische, maar niettemin amusante intriges, die worden ondergdompeld in een authentieke Christiesfeer. Net wanneer we overigens denken op gelijke hoogte te staan met Poirot, verrast hij ons alsnog met zijn inzicht. Hoewel ook hij op zijn beurt wordt verrast door Guillermin, of eerder door Agatha Christie zelve.

avatar van Stijntje

Stijntje

Bombong schreef:

Ooit van het begrip liefde gehoord?

avatar van Bombong

Bombong

Stijntje schreef:
Ooit van het begrip liefde gehoord?

Heb jij deze film wel gezien, Stijntje? Het gaat er niet alleen om het uiterlijk van de twee vrouwen. Maar de bijzondere relatie tussen Simon en Jacqueline blijkt nergens uit in deze film. Integendeel: Linnet mag dan hooghartig zijn tegenover anderen maar is lief voor Simon en lijkt ook erg veel van hem te houden. Jacqueline daarentegen gedraagt zich als een kreng tegenover Simon. Van liefde tussen die twee heb ik in de film niks gemerkt.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Bombong schreef:
Van liefde tussen die twee heb ik in de film niks gemerkt.

Dat hoeft in wezen ook niet. De essentie is namelijk niet alleen de kijker, maar ook de medepassagiers op het verkeerde spoor te zetten en op geen enkel moment blijk te geven van hun liefde voor elkaar.