Genre: Mystery / Misdaad
Geregisseerd door: John Guillermin
Met onder meer: Peter Ustinov, Jane Birkin en Bette Davis
Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Arabisch
Plot Death on the Nile
"A murderer strikes on board the luxury Nile steamer Karnak – and Hercule Poirot faces his most baffling case."
Bijna iedereen aan boord van het cruiseschip S.S. Karnak dat over de Nijl vaart, heeft een reden om de rijke erfgename Linnet Ridgeway dood te willen zien. Onder andere worden haar juwelen begeerd door de oudere Mrs. Van Schuyler, haar dienstmeisje is boos omdat ze de beloofde opslag niet krijgt, schrijver Salome Otterbourne staat voor een rechtszaak aangespannen door Linnet. Als Linnet dood wordt aangetroffen is het aan de Belgische detective Hercule Poirot om het mysterie te ontrafelen.
Hercule Poirot
Andrew Pennington
Salome Otterbourne
geronimo
- 1955 berichten
Prachtige opnames, en ik ben nogal fan van 'who did it'films.
neo
zijn altijd erg vermakelijk om te kijken.vooral dan de ontrafeling van de detective aan het einde is altijd cool.
jeroentje125
Errug goede film. Zelf heb je ook iemand waarvan je denkt dat hij de moordenaar is. Maar (natuurlijk) blijkt dat dan weer niet te kloppen. 4,5*
Ralfke
- 2075 stemmen
Zeker een goede film; moet een heel werk geweest zijn om bepaalde camerashots te maken. En wat een ontknoping; echt een heel goed scenario van Christie en perfect uitgewerkt door de regisseur. De wat trage inleiding houdt mijn waardering van een **** af (ik geef ***1/2), maar als ik hem voor de tweede keer zie, krijgt 'ie dat halve sterretje er misschien wel bij ('t is namelijk leuk om hem nog eens te kijken en dan op allerlei details en momenten in de film te gaan letten die uiteindelijk zullen resulteren in de ontknoping... die ik nu dus ken!)...
Jos2
Vertel.
Ralfke
- 2075 stemmen
Bij alle MOGELIJKE oplossingen moeten de details rondom de moorden bijvoorbeeld telkens kloppen... Beetje wazige uitleg, maar als je de film gezien hebt, snap je wel wat ik bedoel...
tovenaar
Tip:
voor 6 (!!!!) € bij de vrije platenwinkel!
hugohei
Ik ben niet meer zo op whodunnits. Veel gepraat en een clevere plot - maar altijd uit karton geknipte karakters. Dat hoort erbij.
Toch nog wel redelijk vermakelijk.
jester
Samen met Murder on the Orient Express voor 3,99 in het prijzencircus van V&D (op 1 DVD).
Diesel
sydney
Vermakelijke film. Leuk om gezien te hebben voor EUR 2,-. Ik ga de komende week ook nog Murder on the Orient Express herzien. Kan ik er eindelijk eens op stemmen. Het is al zo lang geleden.
Eveneens bedankt voor de tip!
Guyke
Telkens weer leuk om ondergedompeld te worden in de typisch Victoriaanse sfeer uit de boeken van Agatha Christie. Kleurrijke karakters en één van de knapste ontknopingen aller tijden maken dit voor mij de beste Christie-verfilming. Enige minpunt vind ik Ustinov die volgens mijn bescheiden mening niet de fysiek heeft van de wat verwijfde, dandy-achtige Poirot zoals ik me die voorstel. David Suchet uit de latere televisieserie is veel beter gecast.
3/5
italian
de zoveelste, deze keer een goede, Christie-verfilming.
ik had het boek spijtig genoeg al van tevoren gelezen dus wist ik de fantastische ontknoping al die mij onvoorstelbaar leek al tijdens het lezen van het boek.
Sindsdien een van mijn lievelingsboeken geworden samen met nog andere gialli.
Maar hier gaat het over de film die zeker niet teleursteld.
We worden ondergedompeld in in zo'n typische oude Christie-stijl met de gebruikelijke stereotiepe karakters die op een erg goede manier, soms wat theatraal, gespeeld worden door een formidabele cast: Bette Davis, Jack Warden, een jonge Maggie Smith, Mia Farrow, Lois Chilles , Jon Finch en nog veel anderen. Het theatrale is meestal de oorzaak van een goede dosis humor
Ustinov is niet meteen mijn eerste keuze voor Poirot als we van uiterlijk spreken maar hij acteert zeer goed en krijgt snel sympathie van het publiek (toch in mijn geval).
Dat er bepaalde dingen niet in de film zijn vernoemd maar in het boek wel was al van tevoren te verwachten: in het boek wordt er namelijk meer tijd besteed aan het onderzoek zelf maar in de film lijkt dit gedeelte het kortste te zijn waarbij er belangrijk details vergeten worden en het lijkt dan zo dat Poirot een beetje uit het niets de oplossing van een onmogelijke moord vindt.
In ieder geval is Death on the Nile alles behalve langdradig en ook het gedeelte voor de moord is niet saai omdat je voortdurend geboeid wordt door de prachtige beelden in een exotisch Egypte. De opnames op de boot
zelf zijn ook erg goed gefilmd.
Genoeg spannede momenten en de muziek van Nino-Godfather-Rota is bombastisch maar niet afschuwelijk.
Pieter Montana
Na "Murder On The Orient Express" weer een (even) spannende mysterieuze Whodunit?- film.
Prachtige locaties, mooie soundtrack en weer een sterrencast van jewelste!
Nog aanraders in dit genre?
orbit
- 12092 berichten
Probeer de oude Mrs Marple films eens, zoals Murder at the Gallop, Murder Ahoy, Murder She Said, Murder Most Foul.. alleen al legendarisch door de schitterende hoofdrol van Margaret Rutherford!!
kort0235
Een hele aardige murder-mystery! Hoewel geen topfilm, heb ik toch genoten van deze verfilming.
Een 3.5*
Alittleromance
Ik vond deze film in 1978 de beste film die ik dat jaar heb gezien.
Filminspecteur
echt leuke en spannende film!!!
ik schrok wel een beetje toen die ene vrouw wist wie de moord had gepleegd: "En toen zag ik" PAF, dood..
mooie film 5 sterren!
daviddoelen
Nog aanraders in dit genre?
Evil under the Sun. Net als deze film gebaseerd op een boek van Agatha Christie.
matthijs_013
Een echte Hollywoodfilm met een Hollywoodverhaal en een ensemble cast (Bette Davis!). Een tijdsloze film.
Couch Potato
3/5
Geheel akkoord met je bespreking; Geef mij ook maar David Suchet als Poirot.
Beetje halfgeslaagde verfilming van een Christie verhaal.
***1/2
Stijntje
Hoewel ik deze acteur de minste keuze voor Poirot vind (met name Suchet van de serie komt mijns inziens het beste in de buurt) heeft deze echt een heel gaaf en onverwacht plot. Het leukste is nog dat het in feite door de kijker te raden moet zijn, want alle hints die Poirot aangeeft worden een keer laten zien.
5 *, heb me hier bijzonder goed mee vermaakt.
Bombong
Erg lange maar toch onderhoudende film. Ustinov is een goede Poirot. Ik zag deze film voor het eerst toen ik 12 of 13 jaar was. Wat me toen het meest stoorde, stoorde me - nu ik de film weer zag -opnieuw, namelijk waarom zou iemand in hemelsnaam Mia Farrow verkiezen boven Lois Chiles en bereid zijn daarvoor te moorden en zichzelf in het been te schieten??? Dit is zo onlogisch dat in feite daardoor de hele plot in duigen valt.
Mochizuki Rokuro
Matchostomos
'Death on the Nile' ontbeert de kenmerkende pastische uit 'Murder on the Orient Express', maar heeft daar uiteindelijk helemaal niet onder te lijden. Guillermin weet de kijker de volle speelduur te boeien met een bijzonder onderhoudende mozaïek van typische, maar niettemin amusante intriges, die worden ondergdompeld in een authentieke Christiesfeer. Net wanneer we overigens denken op gelijke hoogte te staan met Poirot, verrast hij ons alsnog met zijn inzicht. Hoewel ook hij op zijn beurt wordt verrast door Guillermin, of eerder door Agatha Christie zelve.
Stijntje
Ooit van het begrip liefde gehoord?
Bombong
Ooit van het begrip liefde gehoord?
Heb jij deze film wel gezien, Stijntje? Het gaat er niet alleen om het uiterlijk van de twee vrouwen. Maar de bijzondere relatie tussen Simon en Jacqueline blijkt nergens uit in deze film. Integendeel: Linnet mag dan hooghartig zijn tegenover anderen maar is lief voor Simon en lijkt ook erg veel van hem te houden. Jacqueline daarentegen gedraagt zich als een kreng tegenover Simon. Van liefde tussen die twee heb ik in de film niks gemerkt.
Matchostomos
Van liefde tussen die twee heb ik in de film niks gemerkt.
Dat hoeft in wezen ook niet. De essentie is namelijk niet alleen de kijker, maar ook de medepassagiers op het verkeerde spoor te zetten en op geen enkel moment blijk te geven van hun liefde voor elkaar.

Appointment with Death

Murder in the First
Drama / Thriller, 1995

Die Blechtrommel
Oorlog / Drama, 1979
gebaseerd op boekegyptepaddleboat pyramidcruisenilesphinx moordwhodunitcobrashipboard moord mysteriejaren 30pyramids hercule poirot