• 9.376.078 stemmen

Seven Years in Tibet (1997)

Biografie / Avontuur | 139 minuten

Genre: Biografie / Avontuur

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jean-Jacques Annaud

Met onder meer: Brad Pitt, BD Wong en David Thewlis

Gesproken taal: Engels, Mandarijn, Duits, Hindi en Tibetaans

Releasedatum: 11 december 1997

Plot Seven Years in Tibet

"At the end of the world his real journey began."

Heinrich Harrer is een Oostenrijker met Nazisympathieën die in 1939 besluit twee Himalaya-bergen te beklimmen. Door een serie van gebeurtenissen worden hij en medeklimmer Peter Aufschnaiter de enige twee buitenlanders in de Tibetaanse heilige stad Lhasa. Daar neemt Heinrichs leven een drastische wending.

Heinrich Harrer

British Officer

Chinese 'Amban'

avatar van soom

soom

Goede, mooie film, wel. Een zeer boeiend gegeven, mooie shots. Een zeer rustige nadenkfilm, met een zeer goede Brad Pitt. Wel mooi uitgewerkt, ik vind dat Jean Jacques wel mooi fictie en feit door elkaar weeft.

En toch heb ik het gevoel, dat er iets mist in deze film. Het had iets indringender gebracht kunnen worden, is mijn mening.... Ik vond het niet zo heel erg indringend overkomen, en mijns inziens had Jean Jacques dat wel kunnen gebruiken. Een dreigender sfeer, wellicht...

Het is dus niet zo mijn soort film. Toch gaf ik 4*, en die blijven zeker staan. Omdat ik er wel van genoot, en het echt een paar mooie beelden heeft. Brad en de jonge Dalai Lama zijn overtuigend, en het einde is een heel erg mooie afsluiting.

avatar van darkRomance

darkRomance

Ik vond het wel een mooie film, maar toen ik hem voor de tweede keer bekeek, heb ik hem zelfs niet uitgekeken. Misschien iets te weinig actie (waarbij ik geen geweer/gevecht/dergelijke) bedoel, gewoon beweging, gebeurtenissen,...

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Saai, saai, saai deze film. Brad Pitt niet goed gecast voor deze film. De makers hadden er meer uit kunnen halen. Ik vind Brad Pitt absoluut niet geloofwaardig als Heinrich Harrer. Echt een aanfluiting, dat jochie daarentegen vind ik ijzersterk overkomen. Voor de rest, niet mijn film. Het heeft weinig indruk op mij gemaakt.

* en een half ster

avatar van Waku

Waku

Prachtig verhaal.

Schitterende beelden van Tibet.

Soundtrack is aanstekelijk mooi en maakt de film echt af.

Ook wordt duidelijk in deze film hoe de chinese overheersing de tibetaanse gemeenschap opslokt en langzaam maar zeker verdrijft.

Het brute grote Chinan tegen een vredelievend en eerzaam volk.

Ik heb de film gezien in 1997 en nu onlangs opnieuw.

En de actualiteit maakt deze film nog aangrijpender..

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Waku schreef:

Schitterende beelden van Tibet.

Was deze film niet geschoten ergens in de Andes?

avatar van Waku

Waku

Madecineman schreef:

Was deze film niet geschoten ergens in de Andes?

Echt waar, ben ik zo gefopt?

En dat paleis dan..???

Nu voel ik me pas echt dom

avatar van djelle

djelle

Waku schreef:

Nu voel ik me pas echt dom

Ach trek het je niet aan! Bij mij is het nog veel erger (sla altijd chinezen en japanners door elkaar).

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

djelle schreef:

Is daar verschil tussen dan?

avatar van swrene

swrene

indrukwekkende film. vooral het einde raakte me diep. ook het feit dat die moniken al die wormen weghaalden bij het maken van die bioscoop maakte indruk

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Ik vond dit een mooi avondje genieten. Het is niet bepaald een meesterwerk; maar als je de film bekijkt krijg je toch een soort affectie met de personages.

avatar van snakevega

snakevega

Waarom is Brad Pitt verbannen uit Tibet, of dergelijke?

Hij maakt de Tibetanen toch niet belachelijk?

Kan er iemand mij een antwoord geven?

Ik vond het alvast een mooie film, het laat je iets zien van de Tibetaanse cultuur

avatar van Kisje

Kisje

Film ligt hier al een tijdje, heb eens een stukje gezien, maar boeide me niet.. Mmm, ! Zal toch maar eens de moeite doen om hem te bekijken..

avatar van swrene

swrene

snakevega schreef:

Waarom is Brad Pitt verbannen uit Tibet, of dergelijke?

Hij maakt de Tibetanen toch niet belachelijk?

Kan er iemand mij een antwoord geven?

Tibet is bezet door China en Brad Pit heeft meegewerkt aan deze film, die dus duidelijk anti-chinees is. Daarom is hij dus ook verbannen denk ik

avatar van Purmerend

Purmerend

Leuke scenes:
- dat ze gaan marcheren zoals de Duiters
- dat die mensen hun tongen uit hun mond doen
- die beschrijving van de eerste hulp koffer als visum
- tijdens de bouw wormen tegenkomen en eromheen gegraven moet worden.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Brad Pitt als Oostenrijker, een miscast van formaat natuurlijk... Zijn Oostenrijkse accent is maar mondjesmaat te horen en zijn haarkleur valt helemaal door de mond. Maar goed, verder weet hij zich aardig te redden in deze wat rommelige en oppervlakkige, maar best boeiende film

De film komt af en toe amateuristisch over en lijkt teveel dingen uit het boek te willen behandelen. Maar verder dus best boeiend met nu en dan grappige scenes, vooral ook met de jonge en leergierige Daila Lama

avatar van Kisje

Kisje

Brad Pitt zijn accent irriteert me in deze film, maar het zou maar gek zijn moest hij als Oostenrijker een Amerikaans accent hebben , vond het geen slechte film, maar voor het verhaal écht boven komt moet je heel lang wachten, een zeer traag en saai begin dus .. Het einde is wel mooi!

2.5 *

avatar van car-men

car-men

mooie film. Goed geacteerd en leuk dat Brat een keertje niet de vrouw krijgt Goed voor 3,5 *

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Schitterende historische, topografische, culturele, filosofische en dramatische film. Sinds het zien van de film ben ik verwondert over het Boedhisme en de Tibetanen. Daarnaast is de film lekker rustig en boeiend om naar te kijken. De film heeft ook een educatieve of informatieve waarde. De acteerprestaties van Pitt vind ik niet zo bijzonder, maar ze zijn zeker niet slecht te noemen. Ik vond wel dat de jongen mooi de Da Lai Lama speelde.

Kort samengevat: een topfilm, 4 sterren.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

car-men schreef:
Hihi dacht ik ook al, maar dat is een beetje de filosofie en dat was mooi weergegeven: De man die zijn ego aan de kant zet, krijgt de vrouw, helaas is dat in Nederland vaak niet het geval.

avatar van Onslaught

Onslaught

Mooie film.

Seven Years in Tibet kent een paar hele mooie locaties en interessante scenes. Zo legt deze film niet zozeer de nadruk op het Boeddhisme, maar meer op het avontuur van Heinrich Harrer en zijn relatie met de Dalai Lama. Ook de Chinese bezetting komt in beeld en laat zien hoe een volk als de Tibetanen machteloos staan tegen deze buitenlandse agressors en door hun principes eigenlijks niets anders kunnen dan zich over te geven.

avatar van *__ANIME__*

*__ANIME__*

Prachtige film.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Mooie film, het einde is ook goed maar wel verassend.

Brad Pitt speelt goed maar ook David Thewlis mag er wezen.

Ook vind iik het knap dat de Dia lama zo goed speelt (acteur natuurlijk).

avatar van manecas36

manecas36

Ach, de andes is ook mooi hoor! De film heb ik lang geleden gezien, maar binnenkort nog maar eens kijken.

avatar van Theatertje

Theatertje

Ik ben acht maal aan deze film begonnen, en slechts één maal uitgekeken. Ik hoop dat dit voldoende weergeeft hoe ik over de film denk. HIj duurt véél te lang en is volledig mijn type film niet. Ik ben namelijk niet warm te krijgen voor Tibet. Of om het anders te zeggen: voor Tibet blijf ik in mijn bed

avatar van Replicant

Replicant

2 Films in mijn top 10 met Bratt Pitt in de hoofdrol, dat had ik niet gedacht....

Maar het is toch echt zo....

Ik ben gek op reizen en het hele gevoel van reizen is in deze film zo ontzettend goed neergezet....

Ik vind eht altijd nog heerlijk om deze film in mijn vc te stoppen en lekker onderuit te hangen en te genieten van deze prachtige drama....

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11913 berichten

Nog niet op gestemd...schandalig! Was vroeger altijd mijn favoriete film. Voorlopig 3,5*, maar dat kan nog omhoog na een zoveelste herziening!

avatar van Thomas83

Thomas83

Deze ga ik vanavond zeker kijken. Ik heb hem lang niet gezien maar herinner me nog dat het een vermakelijke en sfeervolle film is. Ook eentje met inhoud dacht ik.

Die filmposter ziet er erg goed uit trouwens.

Met mijn stem wacht ik nog maar even, Het is te lang geleden dat ik hem heb gezien. Maar het huidige gemiddelde van 3,28 lijkt me sowieso wat aan de lage kant.

avatar van Thomas83

Thomas83

Zojuist weer gekeken. Mooie film de nodige sfeer, avontuur en prachtige landschappen, locaties en kleuren.
Minpuntjes zijn dat er vaak buitenlands wordt gesproken op de Hollywood-manier. Vaak spreken de Tibetanen en andere niet-Amerikanen opeens deels Engels.
Ook storend is dat een zeer bekende acteur als Brad Pitt met een nogal gemaakt accent spreekt.
De muziek is niet slecht en het camerawerk vrij aardig.
Het verhaal vind ik wat tegenvallen. Al dat drama rondom vrouw en kind heeft lang niet de impact die het zou kunnen hebben. Je leert de vrouw van Heinrich Harrer amper kennen, laat staan de liefde tussen hem en zijn vrouw.
Ook de band tussen de hoofdpersoon en de Dalaï Lama wordt niet echt opgebouwd. Die is er eigenlijk opeens.
Het verhaal wordt wel mooi tegen een historische setting verteld. De acteerprestaties zijn goed. Brad Pitt speelt goed en de rol van de Dalaï Lama wordt ook goed ingevuld, net als de andere bijrollen.
De film bevat wat mooie en best aangrijpende scenes. Vaak wat klef misschien, maar toch mooie scenes, zoals de scene met de eerste ontmoeting met de Dalaï Lama, de scene met het horloge en de nachtmerrie van de Dalaï Lama. Ook de scene met de generaals uit China die op bezoek komen is aardig. Al worden ze wel ietwat als karikaturen neergezet.
Ook het einde is wat klef, met die muziekdoos en de vlag op de top van de berg. Maar tegelijk ook wel weer mooi.
Al met al is Seven Years in Tibet minder dan mijn herinnering. Maar toch is het zeker geen slechte film, en eentje die zelfs echt een topfilm had kunnen zijn met iets meer diepgang en oprechtheid, iets minder Hollywood.
Nu haalt de film voor mij nog net 3.5*

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Mooie film, maar Brad Pitt heb ik beter zien acteren. Zijn accent leek meer op een nederlander die engels probeert te praten dan een duitser/oostenrijker die engels probeert te praten. Toch best knap dat hij dat kan, maar hij moest een oostenrijker spelen, geen nederlander. De scènes met de dalai lama waren leuk. Ook met mooie beelden.

3,5 sterren.

avatar van wicomave

wicomave

Mooie film wel, waarin ik de verhaallijn hier en daar wat rommelig vind, met name tot het punt waarop men in Tibet belandt.

Het karakter van Heinrich Harrer, alias Brad Pitt, wordt goed uitgediept.

Het leidt er uiteindelijk toe dat ik tegen het einde van de film Harrer zowaar sympathiek begin te vinden, waar ik hem eerder, met name in het eerste deel van de film nogal een eikel vond.

Het einde vond ik persoonlijk een tegenvaller.

Al met al geen absolute topfilm, maar wel beter dan gemiddeld.