• 9.375.336 stemmen

Seven Years in Tibet (1997)

Biografie / Avontuur | 139 minuten

Genre: Biografie / Avontuur

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jean-Jacques Annaud

Met onder meer: Brad Pitt, BD Wong en David Thewlis

Gesproken taal: Engels, Mandarijn, Duits, Hindi en Tibetaans

Releasedatum: 11 december 1997

Plot Seven Years in Tibet

"At the end of the world his real journey began."

Heinrich Harrer is een Oostenrijker met Nazisympathieën die in 1939 besluit twee Himalaya-bergen te beklimmen. Door een serie van gebeurtenissen worden hij en medeklimmer Peter Aufschnaiter de enige twee buitenlanders in de Tibetaanse heilige stad Lhasa. Daar neemt Heinrichs leven een drastische wending.

Heinrich Harrer

Dalai Lama, 14 Years Old

Peter Aufschnaiter

Ngawang Jigme

Kungo Tsarong

British Officer

Chinese 'Amban'

ThaMovieVoter

Dit is een prachtig historisch drama, gebaseerd op ware gebeurtenissen...

Goed geacteerd door Bradd Pitt als de befaamde Heinrich Harrer die toendertijds een Olympisch ski-kampioen was en een befaamde bergbeklimmer.

Omdat hij een Oostenrijker was, was hij verplcht de Nazi's te vertegenwoordigen en nam deel aan een expeditie in het Himalaya gebergte...

Na vele tegenslagen, lawines en stormen moest de expeditie terugkeren, maar omdat W.O II was uitgebroken werd de groep gevangen genomen door de Engelsen en naar een interneringskamp in India gestuurd.

Na vele vluchtpogingen lukte het hem om te vluchten samen met een mede-gevangene, tevens expeditieleider.

Na een lange tijd reizen bereikten ze Tibet, een Boedhistisch land waar geen buitenlanders werden toegelaten...

Na een paar slimme zetten wisten de 2 toch binnen te dringen in dit toendertijdse mysterieuze land en ze bereikten de hoofdstad Lhasa, het Mekka van het Boedhisme.

Daar raakte Heinrich (Pitt) bevriend met de jonge Dalai Lama maar door de Chinese inval in 1950 was hij geneigd te vluchten naar zijn geboorteland, Oostenrijk.

Tot op de dag van vandaag zijn de Dalai Lama en Harrer nog steeds bevriend...

Kortom, een film waard om te kijken en eventueel bij je collectie toe te voegen, Opgenomen in prachtige gebieden die de Tibetaanse wereld en hun mooie cultuur goed weergeeft...

eerdekes

Hééééél lang geleden gezien, en eigenlijk vond ik deze film wat tegenvallen :s

ik geef er 'n 2.5 op, misschien dat ik bij herziening hem meer geef maar ja, het is al zo lang geleden.

avatar van Anatolia

Anatolia

Ja, vond hem ook tegenvallen. Iets te langdradig.

ThaMovieVoter

Toen ik em de eerste keer in de bios zag vond ik dat ook, maar deze soort films moet je altijd vaker zien...dan ga je ze echt waarderen

avatar van fiona depp

fiona depp

Ik vond hem zelfs erg tegenvallen, ik heb hem bij meerdere stukken doorgespoeld omdat ik het echt niet meer aankon.

ThaMovieVoter

tja....je moet er van houden

FisherKing schreef:

redelijke film: had een betere Pritt ( wat overigen " lul" in het zweeds is ) verwacht..

Johnny Depp manifesteert zich 10 keer beter...

Hoe bedoel je 'johnny depp' ??

avatar van Tha Flow

Tha Flow

Ik heb hem lang geleden gezien maar de film maakte toendertijd indruk omdat ik hem een keer 's nachts in mijn eentje gekeken heb toen ik echt helemaal kapot was ( ik weet niet meer waarom ) De sfeer van de film herinner ik mij en de rust van Tibet zeker ook. Ik wil hem echt nog een keer zien voordat ik mijn sterren uitdeel.

Echt een prachtige poster trouwens.

avatar van Angie

Angie

mooie film, met prachtige beelden en goede acteerprestaties. een 4

avatar van Tha Flow

Tha Flow

Ik hem hem opnieuw gekeken en vond hem erg mooi en overtuigend qua sfeer. Ik vond Brad Pitt zeker niet slecht maar ik ergerde mij in het begin aan zijn zogenaamd duitse accentje. Dit wende wel maar viel me ietsje tegen. Gaandeweg de film begon ik steeds meer te twijfelen aan in hoeverre de film geloofwardig te noemen is. Het neemt de geschiedenis in de hand en pretendeerd in ieder geval uit te gaan van geschiedenis. Dat Pitt en zijn kompaan zomaar de stad binnenkomen terwijl er geen enkele buitenlander geaccepteerd word en gewoon binnen kan lopen bij een willekeurig iemand. Dat vond ik twijfelachtig. Het feit dat de Dalai Lama in gesprek komt met Pitt vond ik wel interessant. Een jongetje die toch DE Dalai Lama is en toch geacht wordt zich aan de 'regels' van het geloof te houden die toch zeer vrij en zonder de gebruikelijke etiquette in gesprek raakt met iemand uit een totaal andere cultuur. Wel interessant maar in hoeverre is dit gebasseerd op de werkelijkheid? Ik weet niet zoveel over de Tibetaanse cultuur maar ik vraag mij of of dit kan. Ik weet niet of dat dan ook de bedoeling was maar toch.

Lang verhaal kort; leuke film, mooie muziek, prachtig land. Ik sta op 3,5 ster

eerdekes

Al vond ik hem dan weer vrij goed meevallen.

Bij momenten ietsjes te langdradig.

Benadruk ietsjes

Deze film zit wat mij betreft ook mee in de top-5 van '97.

Pitt zet hier in deze film voor mij een degelijke rol neer.

Gewoon een erg prachtig drama.

4 1/2 *

avatar van The Eye

The Eye

Ooit vond ik de film wel goed, totdat ik 'm voor de tweede keer zag. Jezus wat een sneaky poging van de Amerikanen om de Chinezen zwart te maken zeg en de superieuriteit van het Westen te tonen. Walgelijk!!! 2* daarvoor!

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Gisteren heb ik de autobiografie besteld van Heinrich Harrer. Ik ben heel benieuwd in hoeverre zijn eigen verhaal overeen komt met het verhaal van de film.

avatar van Dion-Fey

Dion-Fey

Dit is weer een film die meer probeert te doen met je dan alleen het hoofddoel: Amuseren. hij probeert een bepaalde snaar in je te raken. maar als dat wil lukken moet je je verstand wel gebruiken. Ik vind het absoluut geen doorsnee film en aleen daarvoor verdiend hij al mijn waardering. het idee om hierover een film te maken...echt gedurft en het heeft naar mijn mening nog goed uitgepakt ook!! 4 sterren

Tha Flow schreef:

Lang verhaal kort; leuke film, mooie muziek, prachtig land. Ik sta op 3,5 ster

Ik was hier toen ook erg benieuwd naar en ben dus even gaan googlen, ik ben erachter gekomen dat het zeker grotendeelds waar is, alle hoofdpersonen in de film hebben echt bestaan en hebben de dingen meegemaakt die je in de film ziet gebeuren.

Ik heb zelfs een site gevonden waarin je een interview ziet met Heinrich en de Dalai Lama en waarin ze ook duidelijk laten blijken dat er een ware vriendschap heerst.

(het enige wat ik denk dat fake is, is het mooie Tibetaanse meisje waar brad en zijn maat verlieft op waren waarop uiteindelijk zijn vriend met haar ging trouwen, geromantiseerde bullshit zou ik zeggen)

The Eye schreef:

Zo denken de chinezen er ook over, brad pitt mag daarom ook nooit meer in China komen, ook de 'Franse' regisseur niet, daarom ook wel apart dat je de Amerikanen hierin weer de schuld geeft, de film is bijna 100 % gebasseerd op het boek van de 'Duitser' Heinrich Harrer, diegene die het allemaal heeft meegemaakt.

Ook de Dalai lama en zijn zus (die een rol in de film had als de moeder van de jonge Dalai Lama) hebben meegewerkt aan de film.

Amerikaanse propaganda is daarom ook niet van sprake in deze film.

De Chinese communisten van destijds waren ook vuilaken die een prachtige cultuur (dat geen enkele bedreiging vormde voor buitenaf en dus zeker niet China zelf) compleet verwoest hebben.

Ook al zou het Amerikaanse propaganda moeten zijn, toch is het 100 % waar!

avatar van tess

tess

Beetje langdradig, maar wel mooi. En tenminste niet zo'n super happy end als de meeste films hebben. Verfrissend.

avatar van TheVoice

TheVoice

Veel te lang, die reclame van Chello kort 'm in tot een filmpje waarbij je je geen minuut verveelt.

Nee, want hij duurt 7 seconden.

1 ster

avatar van E V

E V

Prachtige natuur, schitterende cultuur,

hele mooie film, Super verhaal en sterke spelers.

Aan deze film heb ik mooie herinneringen.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Zeer oppervlakkig en onuitgewerkt clichéflutverhaaltje over "man belandt in vreemde cultuur en neemt hun gebruiken over". Nu is in oorlogsfilms een Engels sprekende Duitser nog wel te verkroppen, maar dat in het geografisch meest geïsoleerde land ter wereld iedereen Engels spreekt maakt deze film tot een hilarische komedie, bijna een parodie op het genre.

Alles is simplistisch, niets uit dit pretentieuze avontuur maakte enige blijvende indruk. Vergelijkbare films zoals Dances with Wolves, The Last Samurai of de miniserie Shogun zaten VEEL beter in elkaar. Daar was ook hooguit een enkeling die Engels sprak (omwille van de progressie van de film, anders zou het te saai worden voor de kijker).

1 ster

avatar van J.Bell

J.Bell

tess schreef:

Hier sluit ik mij volledig bij aan. Ik vond het wel de moeite waard deze film

avatar van XxXDEPPFANXxX

XxXDEPPFANXxX

Wat een saaie film zeg! ik lag half te slapen toen ze nog geen eens op de helft waren

avatar van XfofaXX

XfofaXX

Waar is deze film eigenlijk gefilmd? Het was niet in Tibet zelf of China, omdat ze daar geen toestemming voor hadden. Maar waar wel dan?

avatar van sju

sju

mooie, maar lange film met een altijd sterke Pitt. zeker niet saai, maar één kijkbeurt is voldoende, dunkt me.

***

avatar van romy

romy

Zeer mooie film heb echt genoten toen ik hem zag.

avatar van zicos

zicos

Mooie film maar iets te mild voor mij denk ik

Leuk verhaal en Pitt laat veel goeds zien..!

4 sterren!

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Sschrijver "Seven Years in Tibet" overleden.

De Oostenrijkse bergbeklimmer en onderzoeker Heinrich Harrer is zaterdag op 94-jarige leeftijd in Karinthië overleden. De verfilming van zijn roman Seven years in Tibet bezorgde hem wereldfaam. In die film gaf acteur Brad Pitt gestalte aan Harrer.

Harrer was vooral bekend voor zijn legendarische beklimming van de Eiger Noordwand in Zwitserland in 1938. Hij haalde ook het nieuws door zijn avontuurlijke vlucht naar Tibet tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn vriendschap met de Dalai Lama. Hij wordt volgende zaterdag in Hüttenberg begraven.

-----------

Bron@Nieuwsblad

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Hele mooie film. Prachtige beelden van het landschap en de leefstijl van de Tibetanen maken deze film helemaal de moeite waard. Ook het acteren van Pitt viel erg mee alhoewel het accent jammer was. De film had wel wat korter gemogen...

avatar van raymon

raymon

Mooie film alles zit goed in elkaar, helaas vind ik Brad pitt niet goed voor de rol! Hij is geen oostenrijker, als je snap wat ik bedeol

maar een ***4***