Genre: Drama / Western
Met onder meer: Brad Pitt, Anthony Hopkins en Aidan Quinn
Releasedatum: 16 maart 1995
Bekijk via Netflix
Plot Legends of the Fall
"After the Fall from Innocence the Legend begins."
Nadat zijn vrouw hem in de steek gelaten heeft, blijft kolonel Ludlow, een oud cavalerieofficier, alleen achter in zijn afgelegen huis in Montana om zijn drie zonen op te voeden. Alfred, de oudste, is de meest redelijke. Hij heeft gevoel voor zaken en politiek. De omstuimige Samuel staat altijd klaar om zich te engageren voor onverdedigbare politieke zaken. De kolonel koestert een bijzondere affectie voor Tristan, die zijn sympathieën voor de indianen deelt. Na zijn universiteitsstudies keert Samuel terug met een verloofde, Susannah. Verrukt door de aanwezigheid van een vrouw onder hun dak sloven de vier mannen zich uit om haar te leren paardrijden en schieten. Al snel klikt het bijzonder goed tussen Susannah en Tristan. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en Samuel vertrekt om aan de zijde van de Canadezen te vechten...
Tristan Ludlow
James O'Banion
John T. O'Banion
Pet
ronengel
Laat ik deze film maar eens verhogen naar vijf sterren.
Deze film is me niet in de koude kleren gaan zitten.
Vóór de herziening werd ik alleen bij de gedachte al helemaal door de film betoverend. Ik kon de hele sfeer van de film weer voor me halen. Er zijn zeer weinig films die dat voor elkaar krijgen.
Dus van vier naar vijf.
DaantjeBanaantje
Ik vind het een prachtige film die zeker 5 sterren krijgt van mij. Wat ’n drama. Ik had totaal geen moeite om me in te leven en de traantjes hebben bijgevolg ook talrijk gevloeid. De film heeft alles wat ik van een film verwacht, een sterk verhaal gespeeld door een zeer goede cast en met prachtige muziek. Ook de liefdesscènes vond ik zeer goed. Een film die je doet verrassen!
Lilyroos
Meeslepende romantische film met een wondermooie Brad Pitt.
Goede acteerprestaties van alle personages. Laat je inderdaad niet los en het is een film waar je nooit genoeg van krijgt.
Vandernagel
De pluspunten in deze film zijn toch wel de wonderschone landschappen en de mooie shoots. Verder kan ik er toch echt weinig aan ontdekken.
Brad Pitt speelt in de film een ruige man van de bergen met contact met indianen. Hij komt echter over alsof hij in een shampooreclame speelt met zijn lange haar waar de zon door schijnt; vooral als hij te paard is. Hij moet het vooral van zijn uiterlijk hebben en niet van zijn acteertalent en hierin moet ik hem toch een compliment geven. Gezien bovenstaande berichten slaagt hij daar wonderwel in. En hoewel zijn uiterlijk met de jaren achteruit is gegaan, is zijn acteertalent juist vooruit gegaan. Altijd fijn wanneer mensen je waarderen op basis van je vermogen dan op je uiterlijk.
De rest van de cast acteert echt slecht en zelfs Hopkins, hoewel veruit de beste in de film, doet hieraan mee. Het verhaal is dun, erg voorspelbaar, onrealistisch, zit vol gaten en is veels te melodramatisch. De special effects zijn goedkoop en de muziek komt op de raarste momenten bombastisch aanzetten.
Ach, voor de weinigeisende mensen is deze film heerlijk om een traantje te pinken en om bij weg te zwijmelen terwijl je verdrinkt in Pitts puppie-oogjes.
3,0 sterren
Leland Palmer
Regelrechte tranentrekker van regisseur Zwick die mij (erg) goed bevallen is! De cinematografie is prachtig en het verhaal is goed. James Horner verzorgde de muziek voor deze film en ook dat verdient een dikke voldoende. De manier waarop Zwick de oorlog in beeld brengt is matig en de special effects verdienen dan ook zeker geen voldoende. De acteerprestaties zijn goed en vooral Brad Pitt verdiend mijn complimenten hiervoor. Collega's Hopkins en Quinn doen het ook zeker goed. Ik vind het daarom ook niet terecht dat acteurs zoals Brad Pitt slecht bevonden worden en dat alles maar op zijn uiterlijk wordt afgeschoven. Brad Pitt is simpelweg een uitstekend acteur en dat heeft hij in meerdere films bewezen en in Legends of the Fall doet hij dat nog een keer. Dikke voldoende voor dit mooie verhaal....
* * * *
ML Webdesign
Echt een hele mooie film, trekt ook verschillende genre's aan.
Romantiek zit er in verwerkt, de Western indrukken etc, erg gaaf!
...Kroelie...
Deze film is zoooo verschrikkelijk mooi!!! Ik heb hem al heel vaak gezien, maar elke keer moet ik weer even slikken aan het einde. Het is een fantastisch verhaal en heel erg goed geacteerd. Ik kan er echt geen genoeg van krijgen! Deze film verdient een dikke 5*!!!!
kanjertje
4,5 en niet omwille van Pitts mooi uiterlijk maar omwille van al de rest
kanjertje
Beste Vandernagel
Wel omwille van dat :
dit tenminste een film is met een echt verhaal
hij zo verschrikkelijk romantisch, mooi, meeslepend en onvoorspelbaar is
ik hier geweldiige filmmuziek gehoord heb
ik hier (sinds Out of Africa) de mooiste landschappen voorgeschoteld kreeg
we hier topacteurs aan het werk te zien kregen die allen het beste van zichzelf gaven.
Wat is er dan volgens jou nog meer nodig voor een topfilm ?
Barcel
Heb hem van 4,5* verhoogd naar 5*!
En hij staat nu in mijn Top 10!
mishad
Ik vind dat er nogal wat aan te merken valt op 'Legends of the Fall'. Tuurlijk, het is een prachtig in beeld gebracht episch aandoend drama, welke redelijk in balans gehouden worden door regisseur Edward Zwick. Maar het is ook een in veel opzichten pompeuze soap opera, met veel te veel aanzwellende bombastische muziek die alleen maar gebruikt wordt om krampachtig emoties op te wekken en een script dat wel wat bladzijden ingekort had mogen worden. Het acteerwerk voldoet, maar Anthony Hopkins gaat aan het eind van de film helemaal 'over the top', waardoor ik een behoorlijke lachbui kreeg en dat was vast niet de bedoeling. Al met al is 'Legends of the Fall' een aardige film, die gebaat zou zijn geweest met een strakker script, wat minder violen en een vleugje eerlijke emotie.
WB
Zonder muziek, geen film. In welke film wekt de muziek geen emotie op? Muziek maakt de film! Zo ook in deze film, waar de muziek helemaal geweldig is!
En Hopkins speelt fantastisch, evenals Pitt!
ordeith
Mooie sfeervolle film! Niet briljant, maar wel erg lekker met een goed glas whisky op de bank!
%%%%%%
Shande dat deze niet in de top250 staat.
Van begin tot eind sleurt deze film je letterlijk mee.
prima acteerwerk en mooi verhaal en prachtig natuur schoon
-filmliefhebber-
Prachtige film! Echt buitengewoon mooie film! Kreeg echt tranen...
Super geacteerd! Mooi muziek, mooie scenes!
Met 1 woord: SCHITTEREND!
Krijgt een dikke 5 van mij!
RalphDeG
Beetje over de top amerikaans... Maar tijdens deze film waardeer ik het wel... Beetje veel plotwendingen, maar het ergert nooit... als je dat als regiseur en acteur voor elkaar krijgt, doe je het goed
Gewoon een zeer goede film...
Aardige film met goed acteerwerk van de hoofdrolspelers, hoewel Anthony Hopkins aan het einde wel een beetje "overact". het verhaal zit aardig in elkaar, maar is echter flinterdun en voorspelbaar. Sommige wendingen in het verhaal komen echter wat geforceerd over en het hele verhaal had best iets strakker en bondiger gemogen. Het camerawerk is echter dik in orde en levert mooie plaatjes op van de prachtige landschappen aldaar. Geen topper, maar gewoon een aardige film!
3,0 *
missl
nadat deze al 300 keer op tv was geweest geloof ik en ik vele delen had gezien maar er nooit echt een compleet plaatje van kon maken heb ik em toch eindelijk afgekeken. en het is wel echt serieus een drama, het ene probleem is nog niet afgelopen of het volgende probleem dient zich alweer aan. maar dat stoorde me eerlijk gezegd niet want Brad was in beeld. neen, dat is niet waar (al is hij wel prachtig in deze film) ik denk de reden waarom het me niet irriteerde is omdat er heel goed geacteerd word in deze prent. het is een mooi verhaal, met mooie plaatjes en vooral ook heel ydillisch als je erover nadenkt. maar daar kan ik niks over zeggen want ik weet niet hoe die spoilerdingen werken. anyhow, zeker geen spijt van dat ik deze eindelijk een keer helemaal gezien heb, mooie film.
Riddick
Prachtige film! Wist me vast te houden tot het bittere einde!..
Bijna alles klopt aan de film. Het acteer werk is fantastisch, het muziek, de locaties en het verhaal zijn ook geweldig. Moet erbij zeggen dat het licht ook erg goed gedaan was. Het enige minpunt vond ik dat de hele film bijna te voorspellen is vanaf het begin.
Maar dat haalt de pret niet weg!
Geef deze film een dik verdiende 5*
tonnyhk
Prachtige film. Heeft alles waar ik graag in een film zie. Het rustig volgen van een boeiend levensverhaal met prachtige opnames en muziek. Toppertje !
Colombo
Hij moet zeker in de top 250 staan!
Helemaal met je eens!, film was erg goed. 5,
Weertenaar
Een film die net iets teveel richtingen uit wil gaan, maar dit wel goed samenvoegd: 4.00
Voordat ik deze ging zien had ik er eigenlijk nog nooit van gehoord, en ben dan ook via de naam van Edward Zwick bij deze prent uitgekomen nadat ik eerder al The Last Sumarai en de topper Blood Diamond van hem had gezien. Nu kan daar dus ook Legends of the Fall bij. Een prachtig epos dat een paar genres samenbundelt en daar wonderwel een schitterend geheel uit voort weet te breien. We zien drama, oorlog, western, romantiek en zelfs een vleugje misdaad voorbij komen. Nou niet bepaald de genres die je snel samen in een film voorbij ziet komen, maar Legends of the Fall is een uitzondering op die ongeschreven regel. En aan wie anders dan Edward Zwick kun je zoiets toevertrouwen. Zwick regiseert deze film naar grote hoogten, en had ik nog maar eens moeten zien wat een ander uit deze film had weten te halen. Zwick haalt er vrijwel op alle fronten het maximale uit en daar verdient hij alle lof voor.
Het verhaal kent drama als hoofdgenre, maar de eerder genoemde genres zijn zo enorm sterk in het plot verweven dat een breed publiek deze film zeer interressant zal vinden. De band tussen de drie broers en hun vader word fantastisch neergezet, en worden langzaam maar zeker de eerste haarscheurtjes zichtbaar. Als na een paar plotwendingen de broers volledig uit elkaar zijn gegroeit stort de film zich op het verhaal van Tristan en diens band met zijn familie. Een alleszins geslaagde opzet, temeer doordat het levensverhaal van Tristan vanaf het begin het meest belangrijk is gemaakt. Het laatste halfuur went de film zich tot de drooglegging in de Verenigde Staten en de handel en wandel van Tristan daarbinnen, wat weliswaar de zoveelste plotwending is, maar daardoor zeker niet minder interressant. Je zou kunnen zeggen dat het aantal plotwendingen iets teveel van het goede is, maar ze zijn allen wel zeer toepasselijk bij het plot van deze prent.
De sterke cast draagt deze film bij tijd en wijlen naar grote hoogten, maar net zo makkelijk gaat men teveel op in het verhaal en doen de acteerprestaties van menigeen nogal geforceerd aan. Leidend voorwerp daarin is de zwaar dementerende Anthony Hopkins in de laatste drie kwartier van de film. Hij wil het zo graag goed doen als de dementerende vader, maar gaat daarin zover dat het personage dat hij in het begin van de film vertolkte onherkenbaar is geworden. Brad Pitt deed het goed tot zeer goed, ondanks een paar kleine zwakke momenten van zijn persoontje. De rollen van Henry Thomas, Julia Ormond en vooral Adam Quinn zijn allen wel van een constant (hoog) niveau. De film word verder voor een groot deel gedragen door de heerlijke dialogen die voor een groot gedeelte zeer geslaagd zijn te noemen.
Een familie van extremen wat het wellicht een klein beetje onrealistisch maakt, maar vooruit. Hier zal ik de film niet op afrekenen. De diversiteit binnen de familie is nogal opmerkelijk, des te meer daar de drie kinderen van kolonel Ludlow allen op eenzelfde wijze zijn opgevoed. Het leven op en rond de range, het van kinds af aan jagen in de wildernis, het een zijn met de natuur en wat al niet meer. De een (Alfred) wil carriere maken in de politiek, de ander (Samuel) wil zijn land dienen (net als zijn vader overigens) en de ander (Tristan) is nog volop op zoek waar zijn mogelijkheden liggen. Deze drie verhaallijnen worden zeer realistisch gestart, maar de omslag naar hun toekomst is nogal plotseling. Zelfs de omslag van Tristan is opmerkelijk als hij Samuel wil beschermen tijdens zijn dienstperiode, waar hij een dag eerder nog dolgelukkig was met zijn 'werk' op de range. Dit kon ik niet helemaal in het juiste perspectief plaatsen. Verder loopt de film over van realisme, tot aan de drooglegging aan toe.
Ik heb Edward Zwick hoog zitten als regiseur, maar de scenes tijdens de oorlog zijn allesbehalve geslaagd te noemen en dat heeft hem naar mijn inziens dan ook een oscarnominatie gekost. Het doet allemaal nogal geforceerd aan, lijkt Zwick niet goed te weten hoe hij de oorlogstaferelen in beeld wil brengen en zijn de slagvelden allesbehalve indrukwekkend. Gelukkig leert ook Edward Zwick nog elke dag, want in Blood Diamond heeft hij zichtbaar progressie geboekt. Maar dat terzijde. Verder niets dan lof voor Zwick in deze film. Het camerawerk is over het algemeen zeer sterk, zijn de diverse landschappen overweldigend, en is het geheel fantastisch aan elkaar gemonteerd. Verder is ook de muziek uitermate toepasselijk bij de film.
Legends of the Fall heeft mij aangenaam verrast, zeker gezien het feit dat ik niet goed wist wat ik kon verwachten. De vele plotwendingen zaten het verhaal geen moment in de weg, en boort de film meerdere genres aan die opmerkelijk genoeg ronduit fantastisch bij elkaar zijn gevoegd, waar je dat op het eerste oog niet meteen van zou verwachten. Het acteerwerk is over het algemeen geslaagd te noemen, het verhaal is altijd boeiend en soms zelfs briljant, het realisme schiet hier en daar wat te kort en leek Zwick cinematografisch het spoor eventjes bijster tijdens de oorlogsscenes, maar als we de balans opmaken staat er simpelweg een zeer sterke film. Edward Zwick heeft inmiddels bewezen allesbehalve een eendagsvlieg te zijn, waar hij met Legends of the Fall een voorzetje gaf van wat nog komen zou. Afgezien van de zwakke oorlogsscenes perst Zwick vrijwel het maximale uit deze prent: 4.00 (3.80).
lila
Ik vond hem zeer tegenvallen. Er gebeurd zoveel, terwijl ik vind dat dat er misschien andere aspecten meer gezien konden laten worden. Zoals het verhaal met de kolonel en de indianen. De oude indiaan, voegde op deze manier weinig toe. Anthony Hopkins is echt een goede acteur, maar ik vond dat die beroerte erg ongeloofwaardig gespeeld was.
Nee, deze film heeft mij helaas niet weten te raken.

Westernfilm 'Legends of the Fall' met Brad Pitt komt binnenkort naar Netflix

Er gaan weer een heleboel films Prime Video verlaten: welke kijk jij nog snel?

Regisseur over gedrag van Brad Pitt op set van 'Legends Of The Fall': 'Weet niet meer wie de eerste stoel gooide'

Deze goed beoordeelde films verlaten deze maand nog het Netflix-aanbod

Le Scaphandre et le Papillon

The Remains of the Day
Drama / Romantiek, 1993

The Magdalene Sisters
Drama, 2002
broer of zus relatiemontanagebaseerd op boekeerste wereldoorlogjourney around the world begin 1900