• 9.217.264 stemmen

Genre: Horror

Geregisseerd door: Steve Miner

Met onder meer: Julian Sands, Richard E. Grant en Lori Singer

Plot Warlock

"Satan also has one son."

Boston 1691. Een warlock oftewel een mannelijke heks, wordt ter dood veroordeeld, maar ontsnapt op een magische wijze naar de toekomst, gevolgd door een heksenjager. De warlock is op zoek naar de drie delen van de duivelsbijbel, want hiermee kan hij het ontstaan van de wereld veranderen.

avatar van boozebelly

boozebelly

Voor de liefhebbers van deze 80's cultfilm... hij is nu eindelijk verkrijgbaar als regio 2 met Nederlandse ondertiteling. Hier bijvoorbeeld: KLIK!

avatar van mikey

mikey

Herzien en leuk hoor. Julian Sands is wel erg op dreef als fanatieke warlock en zijn jacht op een soort duivels boek der schaduwen of zo. Mooie van de film is het kat/ muis element in een roadmovie-jasje. eerder fantasy dan horror. De effecten zijn schaars maar okay gedaan. Miner heeft dit low budget werkje prima verteld met vaart en lol.

Sparkle schreef:

Als kind had deze film veel indruk op me gemaakt. Later, tijdens een studie Satanisme bleek tamelijk veel verhaal authentiek.

:-|

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Jeugdsentiment...

Voor mij is het zeker 20 jaar geleden dat ik de film voor het eerst (gedeeltelijk) zag. Later nog wel eens in z'n geheel gezien, maar dat is toch ook al eind vorige eeuw. Een herziening na zo'n lange tijd is daarom een risico, want je smaak ontwikkelt zich in de loop der jaren, maar Warlock blijft staan als een huis. Het is nog steeds een degelijk occulte horror roadtrip, inmiddels met cultstatus.

Eng is de film natuurlijk niet meer; daarvoor zijn veel effecten verouderd en komt de toon nu wat luchtig over. Wel zitten er nog best een aantal effectieve kills in, zeker in het begin. Wat volgt is een vermakelijk kat en muisspel tussen warlock (Julian Sands) en de warlockjager met zijn vrouwelijke sidekick. Vooral Sands is bij vlagen bijzonder creepy.

Verder moet de film het vooral van de sfeer hebben; een goede mix van de jaren '80, aangevuld met occulte ingrediënten uit de jaren '70. Warlock is ook een vreemde eend in de bijt, uit een tijd dat het horrorlandschap volledig werd gedomineerd door slashers. Misschien dat de film me daardoor altijd zo goed is bijgebleven. De film is verder onderhoudend tot en met de climax aan toe.

3,5* blijven staan.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Licht verhaaltje, lichtvoetig met weinig diepgang. Toch is het een vrolijk gebeuren met de wat goedkope humor en muziek. Storend is het voor mij niet en dit filmpje uit mijn jeugd is leuk om eens in de vijf/tien jaar te zien.

Verhaal geschreven door David Twohy.

avatar van bart007bond

bart007bond

leuke film.

zocht deze op dvd.

staat ie 2de hands op bluray bij bol voor 50 euro.

volkomen belachelijk.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Dit is totaal geen horror, fantasy op het niveau van een familiefilm. Het begon nochtans veelbelovend met een afgekapte vinger en afgebeten tong maar gaandeweg ontwikkelt er zich een vrij saai verhaaltje en karakters met weinig diepgang. Er zit wel een goede vaart in, maar dit is toch allemaal te goedkoop om te blijven boeien voor een uur en 3 kwartier.

avatar van PEN15

PEN15

Nee inderdaad geen horror, meer een soort van Wes Craven's Braveheart vs. Terminator; Mel Gibson's time travel quest for destroying the unholy Grand Grimore. Onder avontuur/fantasie komt dit nog het best tot zijn recht dat af en toe neigt naar jeugdfilm. Die poster is alvast misleidend. Wie gruwelt er van wat waterverf dat drupt uit een zeer suggestief gehouden beschadigd oog, en die overige drie of twee "enge" dingen? Wellicht dat ze veel hebben weggecensureerd net als bij die Friday the 13th films. Als dat hier het geval is, moeten ze haast een halve film hebben weggeknipt. Zal die deel II: Armageddon dan eigenlijk nog wel wat aan zijn. Een vervolg nog slapper maken dan deze nephorror acht ik niet meer mogelijk.

Ik wist niet eens dat dit het échte eerste deel was. Armagaddon is niet genummerd en dit deel zag ik nooit in videotheken liggen. Kan er mee te maken dat hij pas in '91 verscheen in de VS en misschien wel helemaal niet bij ons.

Tevens, ik weet dat deze niet van Wes Craven is, maar het doet me gewoon aan hem denken. Dit is echt zo'n New Nightmare of Wishmaster. Ik heb meteen nagezocht of hij er niet ergens bij betrokken is geweest en vind het vreemd dat de Nederlandse wiki Brian Yuzna als co-producent vermeld. Dat kan niet kloppen...

avatar van mikey

mikey

PEN15 schreef:

hmm produceerde een andere versie in 91. Die van Trimark. Misschien de videorelease die je bemoemt. Yuzna komt uit de Stuart Gordon hoek. De cameraman heeft vlak daarna Fortress gedaan voor Gordon.

avatar van umbra

umbra

Ik was als tiener destijds fan van de Warlock, stond ook met hem in deze films. Toen ik deze vr de eerste maal zag, was deze al 10j oud fzo. Maar kon me hier wel mee vermaken...er moest vroeger nog maar iets gerelateerd aan de duivel/het kwade inkomen of vond het al boeiend Ach zelfs nu vind ik deze best nog çva en leuk, tuurlijk gedateerd tem. Julian Sands doet het hier trouwens heerlijk.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

De eerste film waarbij ik Julian Sands leerde kennen. Vooral de scène dat hij van een soort onzichtbare trap naar beneden kwam gelopen maakte indruk. Een werkelijk goede Satan speelde hij en dat vleugje van duisternis droeg hij, voor mij, altijd bij zich.

Rust zacht Julian en ik hoop dat je bij die tegenstander van Lucifer bent terecht gekomen..

avatar van shugenja

shugenja

Heerlijke film. Dit is precies wat je wilt, een mysterieuze slechterik. Een onhandige held die de tijd niet begrijpt. Leuke vondsten zoals die ogen die Sands begeleiden en dat Grant moest vliegen haha. Nee het is geen horror niet eng maar maakt het uit joh. Is toch gewoon jaren '80 fun toen alles nog niet zo serieus en duister hoefde te zijn.

Ook was het in die tijd nog normaal om gewoon een film 100 minuten duurde dat is ook fijn deze film duurt precies lang genoeg.

avatar van Collins

Collins

Warlock verbindt heel leuk fantasy elementen met een prettige horroratmosfeer. Denk bij het woord horror vooral niet aan slasherachtige taferelen. Alleen de sfeer doet horrorachtig aan. Die is duister en spookachtig. Daarbinnen zijn het vooral fantasy elementen en een achtervolgingsjacht die de dienst uitmaken. Het verhaal is wat dwaas maar overdrijft die dwaasheid niet zodat gebeurtenissen en personages genoeg voorstelbare authenticiteit bezitten om je te kunnen inleven.

Een tijdreis heeft een heksenjacht in het landelijke Amerika van 1989 tot gevolg. Een Middeleeuwse heksenjager maakt jacht op een Middeleeuwse mannelijke heks. Het verhaal is best leuk en af en toe zelfs een beetje spannend. Het tempo ligt niet erg hoog, maar er gebeurt genoeg om je blijvend te amuseren. De film veroorlooft zich bij tijd en wijle wat humor zodat de spanningsboog niet continu strak staat. Leuke humor wel, die voornamelijk is gebaseerd op de verschillen tussen de wereld van de late 17e eeuw en de wereld van 1989.

Julian Sands speelt de warlock en maakt van deze kwaadaardige heks een overtuigende snoodaard. De speciale effecten zijn helaas niet zo best, waardoor niet alle snode activiteiten die hij uitvoert heel serieus kunnen worden genomen. Het ziet er allemaal wat houterig uit. Ondanks dat straalt het hele gedoe wel een bepaalde nostalgische charme uit, die ik goed kon waarderen. De tegenspeler van Sands is Richard E. Grant. Prima acteur, die een prettige rol als heksenjager vertolkt en daarbij (evenals Sands trouwens) over een heerlijke Engelse tongval beschikt.

De jaren 80 vibe, de houterige effecten, het gemakkelijk verteerbare verhaal en de fijne personages maken van Warlock een vermakelijke beleving. Ik kwam tot de ontdekking dat Warlock is uitgegroeid tot een franchise. Warlock is leuk genoeg om me eens te gaan wagen aan een vervolg.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Gisteravond na het nodige aan oorlogsgeweld met Brestskaya Krepost nog even aan de griezel met deze Warlock die ik al heel lang hoopte tegen te komen bij de kringloop, iets dat niet wilde lukken tot ik ontdekte dat ik de film redelijk eenvoudig op Youtube kon kijken. En poeh hé...waar The Shining en The Blairwitch Project een liteken op mijn ziel waren betrof dat net zo voor deze Warlock die ik op mijn 13de of 14de ergens zag en toch een dermate indruk maakte dat ik die nacht niet zo best sliep met bepaalde beelden in gedachten. Maar bij herziening bleek dat nu allemaal behoorlijk mee te vallen en is Warlock niet echt de griezel die ik toen zag en blijkt vooral humoristisch en vermakelijk.

Het verhaal is duidelijk rond een Warlock en een heksenjager die op mysterieuze wijze in de jaren '80 terecht komen waar de jacht zich in die zin vervolgd. En wat past Julian Sands perfect in de rol van de gladde engerd, ik ben die rol nadien, 30 jaar geleden, nooit weer vergeten en had altijd zoiets van daar heb je Warlock als Sands opdook, daarnaast is Lori Singer erg prettig voor het oog en voldoet Grant als rauwdauwer en heksenjager. Toch is de stijl en sfeer van de film aan de humoristische en dik aangezette kant met de schmierende Sands. Vooral de humor met het medium is geinig tot de aangeroepene zich daadwerkelijk meld en de film toch een wat serieuzer kant laat zien. Was dit nu zo eng...? Nu niet meer in iedergeval.

Alhoewel, temidden van veel humor, aardige special effects voor '89 en een sterke soundtrack, zijn er toch wel degelijk dingetjes die ik herontdek die mij als kind door het hoofdspookte zoals dat de engerd kan vliegen door het vet van een ongedoopt kind waarop ik mij toch al piekerend in bed gelukkig prees dat ik gedoopt was, of zo'n heks nu echt is of niet. Dan was er nog het dreigement aan het adres van de pastoor en zijn vrouw dat hun kinderen als levenloze klompen vlees geboren zouden worden en daarmee ook een door fantasie aangewakkerd gruwelijk beeld in mijn gedachten was. Dus ja, all fun and games is Warlock in die zin niet met de herkenbare momenten die mij als kind parten speelde en dus toch meer heeft dan humor alleen.

Uiteraard doet dat het nu niet meer en is Warlock een uitermate leuke en vermakelijke hap snap semi griezelfilm met interessante en goede ellementen en een typerende jaren '80 mix van humor, actie en special effects. Leuk, gewoon leuk om weer eens te zien, maar een topfilm is dit natuurlijk niet. Desondanks krijgt het geheel wel een voldoende.