menu

Dead Calm (1989)

mijn stem
3,29 (1028)
1028 stemmen

Australië
Thriller / Drama
96 minuten

geregisseerd door Phillip Noyce
met Nicole Kidman, Sam Neill en Billy Zane

John Ingram en zijn jongere vrouw Rae vertrekken met hun jacht op reis om in alle rust de dood van hun zoontje te verwerken. In het midden van de oceaan komt er plots een jonge man in een roeibootje op hen afgevaren, die beweert de enige overlevende te zijn van een acuut geval van voedselvergiftiging aan boord van een ander schip. Wanneer John het schip in kwestie gaat bekijken, wordt het hem al snel duidelijk dat de lijken aan boord van de gehavende Orpheus op een heel andere manier aan hun einde gekomen zijn. Een verontrustende ontdekking, zeker wanneer hij beseft dat hij gevangen zit op het zinkende schip en bovendien z'n eigen jacht ziet wegvaren met de vreemdeling aan het roer...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=jO6UmoEg9SI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van schenkowiets
1,5
Nee de film kon me totaal niet boeien . Mischien komt t door de zogenaamde enge psycho komt want die kerel is absoluut niet eng . Hier had ik wel wat meer van verwacht gezien de reviews !

avatar van Shadowed
2,0
horizons schreef:
Welke films deden dit eerder en beter?


Volgende keer even een quoteje doen, dan krijg je ook sneller antwoord.

Met "eerder en beter" doelde ik vooral op het concept, vrouw tegen psychopaat. Dat heb ik in meerdere films veel spannender en intenser afgemaakt zien worden. Vond dit dan vooral saai.

avatar van Elchapo
3,5
Gisteravond op tv na dik 20 jaar nog eens gekeken,en het blijft een prima film.....3.5 stars.

avatar van Lovelyboy
3,5
Heel lang geleden eens gezien en toen wel bij gebleven als best wel spannend film met een indrukwekkende psychopaat. De vraag is dan of de film tientallen jaren later nog steeds dezelfde indruk wekt. En ja, hij viel geenszins tegen.

De film wordt gedragen door drie acteurs, waarvan Neill zo ongeveer de meest stoïcijnse, ondanks wat hem allemaal overkomt. Het zijn vooral Kidman en Zane die hele goede rollen neerzette en dan met name de onberekenbare psychopaat die Zane speelt. Een rol overigens die ik altijd aan hem ben blijven koppelen en altijd als ik dat tronie zie gaat er automatische de gedachte; daar heb je dat gruwelijke figuur ook.

Op zich zijn er wel wat dingetjes van kritiek. Waarom laat Neill zijn vrouw zo achter bij iemand die hij niet vertrouwt? Dingen met de boot zoals dat men aan het varen is, wat natuurlijk een boeggolf creëert, een scene later ligt de boot stil in het water terwijl de motor een fractie uit is, al zo bijzonder. Waarom is ze niet wat slimmer met het verstoppen van die motorsleutel? Waarom pakt ze niet eerder dat geweer? Waarom zit Neill met zijn boot in een zware storm terwijl er vanaf de andere boot in de verste verte niets te zien is? Waarom parelt Zane in die beginfase van het zweet, op wel meer momenten trouwens, terwijl Neill en Kidman met lange broeken en overhemden kennelijk niet warm hebben...?

Afijn, het maakt niet zoveel uit. Het draait meer om het psychologisch steekspel. Kidman die vecht voor haar leven, en als paniekerig vrouwtje toch de mentale weerbaarheid ontwikkeld om hem te bespelen, te verwonden en de boot te keren. Het samenspel tussen de twee is goed en tegelijk onvoorspelbaar, what's next? De strijd van Neill op het andere schip is ook meer dan prima, goed in beeld gebracht en met spanning. Dit allen tot een uitstekend einde met zenuwslopende ontknoping. Ja, Dead Calm doet het ondanks zijn leeftijd nog prima en staat garant voor een prima avondje sensatie.

avatar van Flavio
3,0
Flavio (moderator)
Redelijke thriller, deze film waarmee Nicole Kidman internationaal doorbrak, maar tegenspeler Billy Zane maakt er wel een beetje een potje van. Al heel snel wordt duidelijk dat hij niet helemaal jofel in de bovenkamer is, en Zane accentueert dat door laconieke dansjes af te wisselen met gejammer en geschreeuw. Het was zo nu en dan bijna komisch ("Friends Rae, friends!"), dat is voor een psychologische thriller toch wel dodelijk. De ontdekking van Neill op het andere schip kwam ook niet echt aan, die homevideo sloeg al helemaal nergens op. Zijn gepiel om het vaartuig weer aan de praat te krijgen was nog het spannendst.

Kidman maakt intussen allerlei vreemde keuzes die al eerder werden benoemd, al moet gezegd worden dat ze niet één maar twee vijanden op het schip had: naast Zane die vermaledijde hond Ben die tot tweemaal toe haar plannen verijdelde. Niks tegen honden, maar de zucht die Nicole sloeg toen ze ontdekte dat ze niet Zane maar haar trouwe viervoeter aan de deur genageld had was er wellicht ook een van opluchting. Verder verloopt het redelijk volgens stramien al blijft Dead Calm gelukkig wel onderhoudend. Aparte, sfeervolle soundtrack die af en toe beter lijkt te passen bij een middeleeuws fantasy epos pakt verrassend goed uit.

avatar van Boneka
3,5
schenkowiets schreef:
Nee de film kon me totaal niet boeien . Mischien komt t door de zogenaamde enge psycho komt want die kerel is absoluut niet eng . Hier had ik wel wat meer van verwacht gezien de reviews !


Moeten psychoten er dan altijd eng uitzien?

avatar van Boneka
3,5
Lang geleden ooit gezien en altijd wel blijven hangen. Nu heb ik dat sowieso met botenfilms, maar deze wilde ik altijd nog een keer zien. Dat valt niet mee, want oude films worden maar mondjesmaat op blu ray gezet en dan mag je hopen dat ze er Nederlandse subs onderzetten. Dat laatste had ik helaas niet, maar de Engelse subs zijn prima te doen bij deze mooie blu ray transfer. En ja zo leer je weer wat woordjes erbij zoals Arf. Nou volgens mij is daar helemaal geen Nederlandse vertaling voor, maar ik heb begrepen dat het zoiets betekent als een hond nadoen. Althans het geblaf. Een soort van blaf imitatie.

Dead Calm draait in principe maar om 3 personen. Wat mij betreft had het voorstukje helemaal weg gemogen. Het doet er allemaal niet zo toe waarom ze kiezen voor een mooie zonnige bootreis. Dat had ook verteld kunnen worden aan boord. Afijn Daar zitten we al heel erg snel op. Het plot is simpel men komt een boot tegen die wat dobbert. Een soort van spookboot. Vreemd genoeg gaat de eigenaar zelf met een sloep naar hun boot toe en dan gaat het al snel mis. Hij is zeker spannend en vooral goed gekozen vond ik de momenten van de twee boten. Hoe loopt het af op de zgn. spookboot en hun eigen boot. Er zitten natuurlijk wel rare kantjes aan de film. Zo had de mooie Nicole Kidman al 10 keer haar belager kunnen doden, maar ja dan is de film snel afgelopen. Toch blijft het een fijne thriller die vooral goed gespeeld wordt door Nicole Kidman en Sam Neill. Ik ga Billy Zane binnenkort in een andere film bewonderen. Hij is trouwens ook bekend van Titanic.

Het beeld is over het algemeen erg mooi. Strak helder en een goed kleurgebruik. Alleen binnen is wat ruis te zien. Met name bij het wat donkere scenes of het bruine hout van de boot. Maar andere onregelmatigheden heb ik niet gezien. Vlekvrij. Geluid is goed muziek ook al komen er vreemde soundtracks voorbij.

Film 3.5
Beeld 4.0 (Blu Ray)
Geluid 4.0

Gast
geplaatst: vandaag om 16:28 uur

geplaatst: vandaag om 16:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.