menu

Dead Calm (1989)

mijn stem
3,29 (990)
990 stemmen

Australië
Thriller / Drama
96 minuten

geregisseerd door Phillip Noyce
met Nicole Kidman, Sam Neill en Billy Zane

John Ingram en zijn jongere vrouw Rae vertrekken met hun jacht op reis om in alle rust de dood van hun zoontje te verwerken. In het midden van de oceaan komt er plots een jonge man in een roeibootje op hen afgevaren, die beweert de enige overlevende te zijn van een acuut geval van voedselvergiftiging aan boord van een ander schip. Wanneer John het schip in kwestie gaat bekijken, wordt het hem al snel duidelijk dat de lijken aan boord van de gehavende Orpheus op een heel andere manier aan hun einde gekomen zijn. Een verontrustende ontdekking, zeker wanneer hij beseft dat hij gevangen zit op het zinkende schip en bovendien z'n eigen jacht ziet wegvaren met de vreemdeling aan het roer...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=jO6UmoEg9SI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Dennis Evahi
4,0
Een geweldige spannende film die nergens inkakt. De acteurs spelen fenomenaal. Psycho.

avatar van Banjo
4,0
ja inderdaad ik snap ook niet waarom deze film zo laag staat...

avatar van cantforgetyou
4,0
Dit blijft een spannende film. Ook al is die alweer zo'n 20 jaar oud. Nicole is prachtig om naar te kijken. Billy Zane zag er ook nog goed uit in deze film. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het is gewoon een goede film. Kijken dus.

2,0
Niet echt een boeiend verhaal. De film verloopt heel traag en de gebeurtenissen zijn erg cliché-achtig. Er gebeurt weinig verrassends. Dat is ook lastig in een film met twee boten en drie personages. De personages hadden in ieder geval wat sterker over kunnen komen. Bovendien is het mij niet duidelijk geworden wat er nu precies met de vreemde man aan de hand was. Kortom een slappe film.

avatar van baspls
3,0
Ken dit alleen uit een Simpsons Treehouse of Horror aflevering maar heb de film zelf nooit gezien.

avatar van horizons
4,0
baspls schreef:
Ken dit alleen uit een Simpsons Treehouse of Horror aflevering maar heb de film zelf nooit gezien.

Dan wordt het tijd.

avatar van baspls
3,0
horizons schreef:
Dan wordt het tijd.

Gelukkig komt ie op tv

avatar van Theunissen
4,0
Deze film komt best regelmatig op TV en als je hem nog niet gezien hebt zou ik hem zeker kijken. Prima thriller en jonge fraaie Nicole Kidman (ook veelvuldig bloot te zien) die goed speelt. Dat laatste geldt ook voor Billy Zane en Sam Neill. En dan heb je ook gelijk alle smaken gehad want meer personen spelen eigenlijk niet mee in deze film.

avatar van knusse stoel
3,5
Beklemmend verhaal, dus ook een beklemmende film.
Ook zien we zoals "Theunissen" al zegt, Nicole Kidman als jonge actrice aardig bloot door de film heen 'dansen'. Maar ja, iedereen is regelmatig bloot te bewonderen en wat zou het? Je zit midden op het water, niemand die je ziet, dus is het geschonken "uniform der geboorte" voldoende!

Dit soort films geeft mij vanwege de beklemming ook een ongerust gevoel, dus echt dol ben ik er niet meer op. Maar goed is hij wel! Kijken dus als je hem nog niet gezien hebt en wel van dit soort thrillers houdt!

avatar van Montorsi
2,5
Een hoopvol en sfeervol begin waar helaas verder niet al te veel mee gedaan wordt. De opzet van de film is vrij goed maar wordt te langdradig uitgewerkt en boeide eigenlijk gewoon niet zo. Niet echt spannend, inclusief overdreven en slap slot. Meest interessante vond ik nog de geluidseffecten en de muziek.

2.5*

yorgos.dalman
Meest interessante vond ik nog de geluidseffecten en de muziek.

Ja, geweldige score van debuterende Nieuw Zeelander Graeme Revell.

avatar van Filmkriebel
3,5
Kat-en-muisspelletje tussen Kidman en Zane, dat efficiënt uitgewerkt werd. De kracht van de film ligt in het beperkt aantal keuzes die de personages op een bepaald moment in de film kunnen maken, en daarom vind ik dit een redelijk sterke thriller. Ook enkele onwaarschijnlijkheden passeren de revue, maar de nagelbijtende suspense maakt alles goed. Het einde met de hairwash is haast een Hitchockiaanse scène

avatar van Geno
3,5
Ja dat is het juiste woord: 'Hitchockiaans'.... dank Filmkriebel. Dit is een film die je niet meer snel vergeet; sterker, dit vergeet je nooit meer. Gewoon omdat het een sober maar sterk en erg geloofwaardig verhaal is. En... buitengewoon goed 'verteld'. Alles deugt.

Met een minimum aan cast (wat een geweldige acteurs!) en materiaal (twee bootjes) zo iets overtuigends neerzetten is echt een prestatie. Ook na het herzien is er niets op de prestatie af te dingen.

Dead Calm kan zich langzaamaan in de categorie 'klassiekers' scharen.

3.5 *

4,5
prima film deze toen ook in bioscoop gezien en nu weer gezien.
dit blijft een spannende film ook na 25 jaar.

avatar van gauke
2,5
Deze thriller, gebaseerd op een psychologische spanningsroman, was op zichzelf onderhoudend maar ook voorspelbaar en zat vol met ongeloofwaardigheden en onwaarschijnlijkheden. De booswicht kwam, zoals te verwachten viel, meerdere keren terug en dat werkte voor mij alleen maar lachwekkend. Billy Zane (mooie jongen!) speelde dreigend en solide, Nicole Kidman was fantastisch en Sam Neill aan de stijve kant.

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
Dit is een van de eerste films die ik zag met Nicole Kidman.
Ik was dadelijk overtuigd van haar acteertalent, want van de 3 hoofdpersonages die hierin meespelen is zij het die de show steelt.
Toen ik deze film voor het eerst zag vond ik hem best wel spannend, maar nu is hij een beetje gedateerd en wat traag.
Heden ten dage zijn we ook wat meer suspense gewend en heeft de film niet zo'n effect meer als oorspronkelijk de bedoeling was.
Maar toch blijft dit een goede film en eentje die je zeker niet mag missen. Al is het dan misschien om de kleine naaktscène van Kidman.


Deze film voor de zoveelste keer, ik ben de tel kwijt, opnieuw gezien.
Het blijft een steengoede thriller, met een cast van 3 man en zoveel spanning, daar moet goed voor geacteerd worden en dat doet men ook.
Dit is een film die ik steeds weer opnieuw kan bekijken en er steeds opnieuw van kan genieten.

avatar van Insignificance
3,0
Een hond op zee. Dat kan niet goed gaan. Balen natuurlijk, dat met de sleutel. Leuke scène, alhoewel je het van mijlenver ziet aankomen. Staat misschien een beetje symbool voor de rest van de film. Volgens het boekje, zeker op de rode draad, spannend is het dan ook allang niet meer, maar Noyce verpakt het wel zodanig dat z'n thriller nergens helemaal indut.

Bijna een soort surrealistische horrorboot, daar waar John op verzeild raakt, terwijl op het andere jacht Hughie de aandacht op zich vestigt. Best een gestoord figuur, wispelturig als de pest met z'n maniakale trekjes en wanneer hij Rae tot de orde roept, gaat-ie lekker hardhandig tekeer. Apart rolletje van Zane, al zullen de meeste ogen wel gericht zijn op Kidman.

Met John benedendeks en Rae in de mast begint de soundtrack zich ineens flink te roeren en dat klinkt als een klok. Sterkste segment van de film dat bovendien het slotstuk van de nodige brandstof voorziet. Ook daar geen verrassing te bespeuren, maar het volstaat allemaal wel voor een hectisch zeereisje. De laatste voltreffer is ook nog eens daadwerkelijk raak.

avatar van Lennert
4,0
Blijft een hele sterke film. Met een minieme cast, setting en zelfs minimale soundtrack slaagt Noyce er in om een constante spanning hoog te houden. Ik weet niet wat er met Zane na Titanic is gebeurt, maar hij is een uitstekende badguy en zorgt hier gedurende de gehele film voor een constante dreiging die moeilijk te evenaren is. De piepjonge Kidman zet eveneens een sterke rol neer, terwijl ook Neill laat zien niet per se een opvallend acteur te zijn qua uitstraling, maar wel heel solide in zijn performance.

Open water vind ik in combinatie met zaken als haaien of een storm al vrij angstaanjagend, nu in deze film ook psychopaten en zinkende boten voorkomen heb ik weer een reden om niet de zee op te gaan. Binnen zijn korte tijdsduur verspilt de film weinig tijd met lange dialogen en expositie, om ook nergens door te slaan in domme actie en hysterisch gekrijs. Het spelletje tussen Zane en Kidman intrigeert over de gehele linie, terwijl Neill's overlevingsstrijd eveneens zeer spannend is. Mooie scenes aan boord van het zinkende schip met de angstaanjagende soundtrack.

Weinig meer over te vertellen, behalve dat Dead Calm een voorbeeldig gemaakte thriller is.

avatar van pmeester
4,0
Vond dit ook zeker een hele beklemmende film. Uitzonderlijk knap dat je tot zoiets in staat bent met maar drie personen en een boot. Niet te vergeten de hond natuurlijk. Nicole nog zonder kunstmatige ingrepen met overtuigend acteerwerk en de twee mannen doen niet onder. Ga hen zeker nog eens zien hoewel de spanning dan aanzienlijk minder zal zijn omdat je al weet wat er gaat komen.

avatar van SmackItUp
2,5
Had best een goede film kunnen zijn. Waar het niet dat Billy Zane totaal niet beangstigend is. Doet de redelijke spanningsopbouw zo weer even teniet. Verhaaltje is verder flinterdun, maar dat geeft weinig als de film spannend zou zijn. Voor mij dus niet helaas.

Toch nog 2,5*, mede door het geweldige acteerwerk van Kidman.

4,0
een leuke film.vond hem ook spannend.een tijd niet gezien,binnenkort maar weer eens zien.

avatar van baspls
3,0
Dead Calm is een degelijke Thriller, maar ook niet echt veel meer. Het uitgangspunt is erg goed, Hitchcockiaanse claustrofobie midden op zee. De uitwerking is echter minder bijzonder en had echt beter gekund.

De jonge Nicole Kidman en Sam Neill speelden zeker niet slecht. Het was vooral de Amerikaanse Billy Zane die behoorlijk irritant was. Gewoon een hard object pakken en zijn hersens inslaan als hij even niet oplet, hoe moeilijk kan het zijn. Het verhaal was verder ook best wel voorspelbaar. Uitvoering helemaal volgens het boekje en op de flaregun hoofdexplosie na werd de film nergens echt storend.

De film is prima opgenomen en de muziek van Graeme Revell was zelfs behoorlijk goed en beklemmend.

Verwacht dus geen meesterwerk, maar voor het beetje suspense en de mooie Kidman is de film het bekijken wel waard.

avatar van IH88
3,5
“Don't you believe me?”

Laat drie klasse acteurs hun ding doen op een klein zeiljacht, en het resultaat is een ijzingwekkende thriller. Kidman en Neill zetten twee sympathieke personages neer, en Zane is maniakaal straalt constant dreiging uit. Vooral de transformatie van Kidman, van getraumatiseerde vrouw tot iemand die voor zichzelf opkomt en kracht uitstraalt, is indrukwekkend. De regie van Noyce is vlijmscherp en ontdaan van onnodige ballast, en de oceaan en een klein zeiljacht zorgen voor een spannende setting. Het einde kent wat clichés, maar gelukkig is Dead Calm voor de rest erg sterk.

avatar van Metalfist
3,5
How do I smell?

Aaah, Nicole Kidman... Het is toch een actrice waar ik een enorm zwak voor heb. Het is altijd moeilijk uit te leggen waarom, maar ze is precies als een goede wijn die met de jaren nog beter wordt. Hoewel de films uit haar beginperiode vaak niet al te denderend zijn (Watch the Shadows Dance en Emerald City zijn niet echt aanraders te noemen), blijf ik het wel interessant vinden hoe zo'n bleke rosse krullenbol met een dik Australisch accent zou uitgroeien tot één van de meest interessante Hollywoodactrices van de voorbije 25 jaar. Dead Calm is zo één van die films waar je al sporen van een grootse actrice kunt zien.

Want Kidman, die tijdens het filmen de kaap van 20 jaar overschreed, is overduidelijk de beste acteur/actrice in deze driehoeksverhouding. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Williams is Dead Calm een ietwat voorspelbare en toch boeiende film waarbij een koppel geterroriseerd wordt door een eenzaat en dat in het midden van de oceaan. Vanaf de eerste seconde dat Hughie Warriner in beeld komt weet je gewoon dat er iets niets juist zit aan de man en hoewel er op dat gebied weinig verrassingen komen, is de manier waarop regisseur Phillip Noyce dit in beeld brengt wel de moeite. Niet teveel tijd verliezen aan nodeloze zijplotjes, al mist heel de openingsscène met de dood van de kleine Danny wel wat zijn nut als ik eerlijk moet zijn, en gewoon ook niet te ongeloofwaardig worden. Oké, naar het einde toe vliegt hij misschien wel net iets te hard uit de bocht, maar je verwacht bij dit soort films nu eenmaal ook wel dat de slechterik iets bovennatuurlijks heeft waardoor hij blijft overleven.

Het is echter vooral het kat-en-muisspel tussen Rae en Hughie die dit naar een hoger niveau tilt. Kidman overtuigt over de gehele lijn en trekt naarmate de film vordert het laken meer en meer naar zich toe. Ze ging wel compleet op in haar rol trouwens, de scènes waar ze het schip bestuurt zijn eigenlijk niet in scène gezet. Vooraleer ze begonnen te filmen heeft Kidman namelijk lessen genomen.. Wat is dat trouwens met Billy Zane en films waar hij op een zinkend schip zit? Het lijkt wel alsof ik hem enkel in dat soort films tegenkom. Hij speelt de ietwat gekke Hughie en hoewel dat niet altijd even geslaagd overkomt, is hij wel een goede tandem met Kidman. Iets wat niet zo gezegd kan worden van Sam Neill die, hoewel hij even degelijk is als altijd, net dat beetje chemie met Kidman mist. Verder vooral nog een aantal mooi geschoten beelden op zee en een effectieve soundtrack.

Noyce zou in hetzelfde jaar nog het vermakelijke Blind Fury maken en zou vooral bekendheid verwerven met The Bone Collector. Interessant regisseur dus die alleen nooit echt de volle pot lijkt te krijgen. Dead Calm is in ieder geval een intrigerende film en het is jammer dat Kidman er met kop en schouders bovenuit lijkt te steken. Zane en Neill doen echt nog wel hun best, maar verzuipen een beetje ten opzichte van hun medespeelster.

3.5*

avatar van Fisico
3,5
Meer dan behoorlijke film waarbij een koppel te maken krijgt met een psychotische drenkeling. Een film gedragen dus door drie personen. Kidman brengt het er het beste van af. Billy Zane vond ik wat irritant, net zoals ik dat vond in Titanic. Sam Neill is degelijk.

Het begin van de film vond ik vrij bizar en weinig relevant voor de film. De dood van hun kind heeft niets met het script te maken. En eens op de boot waren de rouwmomenten afwezig en werd hij ook niet meer vernoemd. De film is vermakelijk en spannend, wat claustrofobisch ook. De film blijft in zijn geheel boeiend om te volgen. Als ik het goed voorheb neemt de film eigenlijk maar een halve dag in beslag als ik verder ga op het feit dat de radiocontacten dat de andere boot al na zes uur zou zinken.

Het einde heeft weer een typsich voorspelbaar cliché in petto, maar was gelukkig snel afgelopen. Geen topper, maar zeker wel eens de moeite waard om te zien. Alvast geen spijt van gehad, integendeel.

4,0
Fantastische thriller waar ik met rooie oortjes naar heb zitten kijken. Ik vond Nicole Kidman, Sam Neill en Billy Zane vakwerk leveren. Blijft tot het einde spannend. Vond het nergens ongeloofwaardig en heb genoten. Dat was ook de bedoeling van deze film, denk ik.

Maar er is ergens nog een film met een echtpaar op een boot dat op zee een strijd op leven en dood uitvecht. Ben alleen de titel vergeten. Iemand een idee?

avatar van Shadowed
2,0
Matig.

Wat deze film doet, is al eens eerder en beter gedaan. Dit vond ik eigenlijk nergens bijzonder en op de helft zat ik tegen mijn eigen slaap te vechten. Zo saai was deze thriller dus, en hij begon nog best sfeervol, toegegeven.

Het begin was dus goed. De warme beelden van de bijna stille oceaan brengen iets unieks. Je krijgt zelf een beetje het gevoel lekker onder de zon te liggen. Goede keuze ook om geen soundtrack hierbij te gebruiken, zodat het warme sfeertje eigenlijk nog extra versterkt wordt.

Maar nadat Zane de boot heeft overgenomen begint de film langzaam in te storten. Zane doet het nog het beste en weet wel enkele grappige grollen met zijn karakter mee te brengen. Al komt hij alles behalve dominant over. De film is nergens echt intens meer, en de ellendige hoeveelheid close-ups van Kidman begonnen ook te vervelen.

Kidman en Neill vond ik overigens niet heel bijzonder acteren. Vooral Neill zelf viel me tegen, maar ook vooral omdat het deel waar hij in beland te weinig materiaal bevat om spannend te zijn, zeg maar gewoon saai. De boot tussen Kidman / Zane was een stukje leuker, maar ook vrij saai.

De film was dus gewoon saai, voorspelbaar en bied weinig wat andere films niet beiden. Het enige wat de film nog een beetje rechtop laat staan zijn Zane en de warme oceaansfeer. De slordigheid van de film mag er trouwens ook wel zijn soms, de storm met hoge golven leek al binnen 30 seconden voorbij te zijn bijvoorbeeld.

avatar van horizons
4,0
Welke films deden dit eerder en beter?

avatar van stefan dias
3,0
Knappe thriller, die wel een vol punt verliest op het nodeloos gerokken einde. Daar werd het weer wél cliché. Rae was dat gelukkig niet. Géén weerloos wicht dat voortdurend domme beslissingen neemt. Wel een geslepen kind, dat vecht voor haar leven.
Vooral de ontknoping (het elkaar weervinden) is heel knap, vooral door de schitterende muziek van SPK', 'In Flagrante Delicto'.

5,0
geplaatst:
Echt heel boeiende film om te kijken. beter dan die met animatie gevulde computer spel achtige films van tegenwoordig met snelle beelden en 1000 dialogen van met Pokemon jonge opgegroeide regisseurs die niet meer weten hoe ze een film moeten maken.

avatar van schenkowiets
1,5
geplaatst:
Nee de film kon me totaal niet boeien . Mischien komt t door de zogenaamde enge psycho komt want die kerel is absoluut niet eng . Hier had ik wel wat meer van verwacht gezien de reviews !

avatar van Shadowed
2,0
geplaatst:
horizons schreef:
Welke films deden dit eerder en beter?


Volgende keer even een quoteje doen, dan krijg je ook sneller antwoord.

Met "eerder en beter" doelde ik vooral op het concept, vrouw tegen psychopaat. Dat heb ik in meerdere films veel spannender en intenser afgemaakt zien worden. Vond dit dan vooral saai.

avatar van Elchapo
3,5
geplaatst:
Gisteravond op tv na dik 20 jaar nog eens gekeken,en het blijft een prima film.....3.5 stars.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:51 uur

geplaatst: vandaag om 04:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.