• 9.373.293 stemmen

Met onder meer: Terence Stamp, Peter Fonda en Luis Guzmán

Releasedatum: 17 augustus 2000

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Limey

"Vengeance knows no boundaries."

Ruim negen jaar heeft de Engelsman David Wilson in de gevangenis doorgebracht. Eenmaal vrij neemt hij het eerste de beste vliegtuig naar Los Angeles om er de man te vinden die hij verantwoordelijk acht voor de dood van zijn dochter. Bij die zoektocht wordt hij geholpen door een andere ex-gevangene. Via de onderwereld stuiten ze al snel op de charismatische Terry Valentine. Valentine, die een verhouding had met Davids dochter, heeft het niet op de indringers begrepen. Wilson overleeft ternauwernood de aanslagen op zijn leven. Dit is voor hem een reden te meer om de zaak verder uit te zoeken en wraak te nemen. Los Angeles zal weten dat 'The Limey' (Amerikaans scheldwoord voor Engelsman) in de stad is ...

Eduardo Roel

Stacy the Hitman

Terry Valentine

Jennifer 'Jenny' Wilson

Warehouse Foreman

Jordy

één tip: huur NIET de regio 2 dvd... verschrikkelijk beeld en (vooral) geluid, heb 'm maar halverwege afgezet. Was wel een erg goede film tot dan toe..

avatar van dttom

dttom

Was wel redelijk maar werd toch een beetje standaard actiefilm.Too Bad.

avatar van neo

neo

goeie film,maar zker niet de beste van steven soderbergh.ik vond de film mooi gefilmd,met een simpel verhaal wat door soderbergh interessanter is gemaakt.vond het prachtig om te zien dat de film steeds terug in de tijd gaat en in de toekomst.

he Jordy ik had die tip niet gelezen,maar ik heb em van regio 2 gehuurd.wat een klote geluid zeg.ik verstond er haast niks van.de beeldkwaliteit was nog wel goed

Jordy

beeld had veel compressiefouten.. blokkerig beeld bij actiescenes enzo, alsof je naar een slecht divxje zat te kijken

Het begin van de film is erg indrukwekkend, en dan vooral door de manier van filmen: prachtige shots, en erg aparte montage. De flashbacks en -forwards vliegen je om de oren. Ook erg grappig is het dat het verleden van de hoofdpersonen getoond wordt door een oude film van hoofdrolspeler Stamp. Daarna wordt het allemaal wat minder, de film wordt wat standaard. 3 sterren.

avatar van troy31

troy31

Ik vond het wel een bijzondere film hoor. Maar dat komt vooral door de manier van filmen, denk ik. En de hoofdrolspeler is cool.

Ik dacht aan het eind wel is dit het nu? En ik vond hem een beetje kort. Maar tegenwoordig zijn we natuurlijk wel verwend met al die lange films.3 sterren

avatar van gotti

wel mooi camerawerk maar een minder verhaal niet de beste film van soderbergh

Kan er mee door. De hoofdrolspeler doet het wel goed.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

best wel stylish, maar veel heb ik er niet van onthouden.

***' 3,5 op 5 ***'

avatar van mazdalfa

mazdalfa

Altijd heerlijk om Terence Stamp in een film te zien.

Idd niet het beste van Soderberg, maar kan er zeker mee door. Zeker beter dan veel andere films in dit genre.

Maz

avatar van Grsbk

Grsbk

geen topfilm, maar toch goede acteerprestaties en knappe montage...

avatar van homerjay

homerjay

Leuk, maar de flashbacks verhullen niet dat het verhaal wel erg rechtlijnig is..

Terence Stamp trekt de boel nog wat omhooog: 3*

avatar van Daniel

Daniel

wat is soderbergh toch een enorm overschatte regiseur

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Terence Stamp is geknipt voor deze rol.

BobdH

Standaard verhaal, welke interessanter wordt gemaakt door vooral de montagestijl, die toonde dat Soderbergh een veelbelovende regisseur was. Deze stijl wordt hier misschien wat overdreven, maar later in Out of Sight veel beter toegepast.

Ook grappig trwns dat de Britse hoofdpersoon hier woordspelinkjes maakt ("even een lijkje nemen" --> "even een kijkje nemen" (sorry dat ik de vertaling neem), net als Don Cheadle's personage later in Ocean's 11 (een running gag voor Britse personages van Soderbergh?)

Jordy

Out of Sight was eerder dan deze film.

BobdH

Ohja, ik zie t (schaam...)

Maar deze film voelt veel 'ouder' aan. Hoe dan ook, ik vond het beter toegepast in Out of Sight

BobdH schreef:

Lijkt me gewoon cockney.

BobdH

Maakt niet uit, het gaat erom dat Soderbergh het in beide films op dezelfde manier behandelt.

avatar van Mustjilp

Mustjilp

Poos geleden gezien, bewijst maar weer eens dat de verpakking niet álles, maar wel veel van een film goed kan maken.

2,5* voor het verhaal, 0,5* voor de montage, het camerawerk en natuurlijk Terence Stamp. Of moet ik nu 3,5* geven

avatar van 93.9

93.9

Ietjes boven middelmatigheid!

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

strakke wraakfilm met een sterke rol van Stamp. Maar het verhaal is niet heel bijzonder.

avatar van 93.9

93.9

Vooral het wraak aspect sprak me erg aan

avatar van kiriyama

kiriyama

Lekker filmpje waar ik van heb genoten. Tramp is erg cool en de beelden zijn erg goed.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Another Soderbergh experience, but still a strange one

The Limey is puur en onversneden Soderbergh, een film die weinig tot niets verkeerd doet, maar tegelijk zo'n aparte ervaring biedt dat het je met een 'wat heb ik nu net gezien' of gewoon dubbel gevoel achterlaat.

Soderberghs touch laat zich vooral blijken in de vertelstijl en montage, die er samen voor moeten zorgen dat het tempo hoog wordt gehouden.
De behandeling van het 'materiaal' wordt ook anders aangepakt in vergelijking met andere films in zijn soort. Zo is de muziek tijdens de actiescenes eerder tegendraads dan voorspelbaar, maar dat geeft de film net die extra glans.
Waar het schoentje uiteindelijk wringt is niet helemaal duidelijk. Misschien ligt het aan een tekort aan betrokkenheid met de personages of aan de cynische vertolking van Terrence Stamp, waarbij ik me afvraag of hij nu geniaal of zielloos staat te acteren.

Volgende oneliner is reeds een klassieker: "What's the smartest thing that ever came out of a womans mouth?...Einsteins cock!"

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Matchostomos schreef:
Another Soderbergh experience, but still a strange one

Ben het met je eens. De film heeft het nét niet wat mij betreft. Terrence Stamp vind ik inderdaad eerder zielloos dan briljant acteren. En ook het verhaal vond ik niet al te spectaculair. Normaal gesproken ben ik dol op sprongetjes in de tijd, maar hier vond ik het weinig bijzonder. Ik vermaak me altijd wel met Luis Guzman, maar ook hij deed niets speciaals...

Beetje een loze film... 2,5*

avatar van tevelenco

tevelenco

Ik heb de film voor een prikkie gekocht.

En wat me vooral aansprak was de films die deze regiseur al op zijn naam had staan.

Erin brockovich, Traffic en Out of sight waarvan ik vooral de laatste erg goed vond.

Dus met redelijk hoge verwachtingen deze film gekeken.

Maar ik vond er maar bar weinig aan.

Het verhaal was vooral erg rommelig door de vele flashbacks en ook de akteerprestaties konden me niet bekoren.

Een behoorlijke tegenvaller dus !!

avatar van MarkFish

MarkFish

Film is niet bijzonder goed. Stamp speelt wel een heel cool karakter, maar het verhaal heeft niet veel om het lijf. Het is wel leuk dat Stamp zich van niets en niemand wat aantrekt en onverschillig, moordend door LA trekt, maar het is niet echt goed uitgewerkt.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

De film begint goed.

De flashbacks maken het een beetje rommelig, maar maken de film ook appart.

Vanaf een half uurtje word de film amateuristiser, het akteerwerk van Fonda en Stamp wordt, naarmate de film vordert, teenkrommend slecht.

De muziek die tussendoor de revue passeert is verrasend goed.

Een flinterdun verhaal dat een onbevredigend eind beleeft.

De verhaalvertelling vind ik oke, maar hij is toch geen voldoende waard.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

De film is nu écht voor een prikkie te koop (1,99) dus maar gekocht om nog eens te bekijken. In mijn herinnering is dit een hele goede, strakke film. Soderbergh laat veel van de motivaties van de gebeurtenissen een beetje in het midden en laat je lekker worstelen met het koppelen van wat je ziet (en dat is heel stijlvol) en het waarom.

Mijn favoriete Soderbergh, die ik nog eens moet bekijken na 7 jaar, om kijken of ie zo teleurstellend is als de meesten hier schrijven of om jullie nog te "overtuigen",waarom dit volgens mij (bijna) briljant is

Ik begrijp ook niet zoveel van de commentaren. Eén van de beste Amerikaanse wraakfilms die ik gezien heb.

Prachtige film- en vertelstijl die elkaar naadloos aanvullen. Soderbergh vind ik sowieso vaak stijlvoller dan z'n landgenoten. Sterke shots, vaak een hele lichte trilling in het beeld (beetje ala Boe). Erg mooie belichting en kleurgebruik ook. De cuts en jumps zorgen voor een apart visueel ritme ook, terwijl het een simpel verhaaltje heel wat interessanter maakte.

Extra positieve kritiek voor de score. Het slapende pianodeuntje dat een aantal terugkomt is beresterk. Simpel stukje muziek dat de fimm zoveel meer sfeer geeft. Stamp acteert erg sterk, Guzmán is altijd fijn om aan het werk te zien. Zo'n acteur die steeds onopvallend uitblinkt in bijrollen.

Gelukkig is de film ook kort genoeg, verveelt het geen seconde en weet het het sfeertje tot op het einde goed vast te houden. Stijlvol, sfeervol, mooi en fris. Soderbergh blijft mij verder verbazen, en is aan het uitgroeien tot een slapende favoriet.