The Plague of the Zombies (1966)
Genre: Horror
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: John Gilling
Met onder meer: André Morell, Diane Clare en Brook Williams
Gesproken taal: Engels en Frans
Plot The Plague of the Zombies
"Only The Lord Of The Dead Could Unleash Them!"
Een klein dorp in Cornwall wordt geteisterd door een mysterieuze en dodelijke epidemie. Dokter Thompson staat machteloos. Hij vraagt professor James Forbes om hulp. De professor stemt toe en reist samen met zijn dochter naar Cornwall. Al snel stellen ze een aantal ontzettende zaken vast. Een stel doden wordt gezien nabij een oude, ongebruikte mijn. Professor Forbes vermoedt het gebruik van zwarte magie. Hij beseft niet hoe dicht hij bij de waarheid zit.
Sir James Forbes
Denver
Tom Martinus
Constable Christian
zombie
Erg coole poster...ben ook wel heel benieuwd naar deze film!
Maar hij ligt nergens te huur of te koop (behalve op 't internet,
maar ik heb nog steeds geen credit-card).
Erg coole poster...
Vind je? Zou graag het origineel zien.
Halcyon
Deze kan je al een tijdje krijgen als onderdeel van The Ultimate Hammer Collection. Hoewel het concept van zombies die de wereld overnemen vóór Romero nog niet echt aan de orde was, levert de Hammerstudio met deze "Plague of the Zombies" toch een sterke bijdrage aan het populaire zombie-subgenre.
Verwacht geen apocalyptische taferelen, maar wel een geslaagde fusie van exacte wetenschap en zwarte magie waarin door voodoorituelen de doden weer tot leven komen. Leidraad hierbij zijn solide vertolkingen, archaische decors en verrassend goede muziek. Ja, die muziek durft nogal eens pompeus uit de hoek komen, maar timing en tempo zitten zo goed dat je bezwaarlijk van inwisselbare kitch kan spreken. Bij het kijken van de film heb je echt het gevoel dat klank en beeld op elkaars maat gemaakt zijn, ook al hoef je dan geen liefhebber te zijn van dit soort bombastische scores. Vakmanschap met andere woorden. Verder is alles strak en oerdegelijk uitgevoerd, zoals je van een goede horrorfilm uit die periode kan verwachten. Verrassend evenwel is de cameravoering die heel zelden, maar ook weer goed getimed, atypische dingen laat zien. Zo is een achtervolgingsscène in een bos gedeeltelijk handheld (?) gefilmd en wordt een droomscène van bevreemdende camerastandpunten voorzien. Niet echt iets wat je van een standaard Hammerproductie verwacht, maar wel een gedurfde en geslaagde keuze.
Heb nog heel wat Hammerfilms uit de box te gaan, maar als ze dit niveau benaderen zal het een waar festijn worden.
Mac Hammer Fan
"Plague of the Zombies" is een met relatief onbekende acteurs maar heel stevig vertolkte griezelprent van John Gilling, die o.a. ook "The Reptile" regisseerde, nog een aanrader. De sfeerschepping is erg geslaagd en ik vind dit nog steeds één van de beste zombie-films die ik zag. De klassieke Hammer-ingrediënten: de gotische settings en de efficiënte make-up vind je hier ook terug. Romero's "Night of the Living Dead" is natuurlijk ook een klassieker, maar "Plague of the Zombies" geniet zeker mijn voorkeur boven de vele latere zombiefilms, waar het bloed van het scherm druipt maar een echt verhaal en angstklimaat ontbreekt, inclusief "Dawn of the Dead" en de komische varianten zoals "Return of the Living Dead".
Je hebt deze film goed geanalyseerd, Halcyon!
En in die Britse Ultimate Hammer Collection zitten nog pareltjes.
Hij is echter ook uitgebracht door Paradiso:
Halcyon
en de efficiënte make-up vind je hier ook terug.
JigSaw_Doll
Zeer, zeer, ZEER geslaagde zombie flick. Moest wel de beste zijn in die tijd (voor NOTLD)
Vascago
Geweldige film. Prachtige heldere kleuren en een heerlijke sfeer. Acteerwerk is behoorlijk sterk en het tempo is nergens te traag, maar precies goed. De film heeft ook een goed script, leuk verhaal. De film is lekker spannend, bij sommige scenes zelfs om te snijden. Dat wordt ook versterkt door de geweldige soundtrack. De zombies zien er trouwens ook fantastisch uit.
Erg mooi en ik denk tot nu toe de beste die ik van Hammer heb gezien. Maar ik heb nog geen slechte gezien vanuit die studio's.
Boeikens
Sfeervolle zombieflic uit de oude doos.
Ik verkies toch de latere zombies die vooral wat gore te bieden hebben maar deze is op gebied van sfeer, beeld en passende audio toch echt wel top.
Het verhaal is mooi uitgewerkt en de make-up, voor die tijd, zeker geslaagd.
Enkel de spanning vond ik persoonlijk minder daar het geheel toch zeer voorspelbaar was.
akira124
Inderdaad erg sfeervol! Zoals we van Hammer gewend zijn, sfeervolle loacties goede acteurs en voor die tijd goede effects!
Kon me toch niet echt bekoren deze. Ik hou wel van Zombies, maar heb veel minder met de Engelse 19e eeuwse horror. Zal waarschijnlijk ook nooit een Hammer fan worden daardoor. Het moet het allemaal te veel van het verhaal hebben, wat een te lange opbouw gebruikt en qua sfeer is het nergens echt naar of creepy. Het ziet er wel ok uit en het laatste half uur is prima te pruimen, maar het deed me overall niet veel.
Krappe 3*
Richard_Voorhees
Mij wist deze film wel te bekoren. Een heerlijke soundtrack, mooie make-up, sterke vertolkingen en de sfeer spettert zomaar van het beeldscherm af. Zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt!
RuudC
Voorlopig kan Hammer niet stuk bij mij. The Plague of the Zombies draait gelukkig niet om vleesetende zombies, maar om de klassieke voodoo variant. Ik denk dat de moderne, wereldoverheersende zombies van nu niet goed tot hun recht zouden komen in een productie uit de jaren zestig.
The Plague of the Zombies gaat dan ook over een kleinschalige gebeurtenis. Het is een bijzonder sfeervolle film met goed acteerwerk en prachtige decors. Natuurlijk is het ouderwets, maar als je de film daarop afrekent, moet je wel stekeblind zijn geweest voordat je hieraan begon. The Plague of the Zombies heeft geen steracteurs nodig, want het kent een prachtig verhaal. Je kunt over het algemeen wel raden waar het steeds naartoe gaat, maar toch weet men je steeds weer te verrassen. De zombies zien er ondanks alle oubolligheid gaaf uit. Ze zijn er misschien niet op uit om je hersenen op te peuzelen, maar ze jagen wel degelijk angst aan. Het zijn niet alleen de zombies waar de film het van moet hebben. De titel is enigszins misleidend. De ontknoping komt niet als verrassing, maar is wel degelijk goed en bijzonder sfeervol. Een heerlijke horrorfilm die anno nu vooral genieten is.
jmadejoode2008
Alleen al die droom-scene.. Daarmee verdiend het 3 sterren!
knusse stoel
Wederom een prima "Hammer House Of Horror" film die ondanks zijn leeftijd het gewoon bij de meeste liefhebbers nog goed zal doen! Een mooie 7 als waardering!!!
shrink
Verrassend goede film. Ben niet zo'n liefhebber van oudere 'horror' films, maar deze heeft een goed verhaal en leuke sfeer.
joolstein
Deze Hammer-film kan je zowaar zien als de ontbrekende schakel tussen Universal's White Zombie (1932) en Night of the Living Dead die twee jaar later zal uitkomen. Je ziet hier nog de oorspronkelijk zombies, zielloze, door voodoo tot leven gewekte doden die gebruikt worden om zwaar en eentonig werk te verrichten maar waar ook een paar keer de zombies ook gelijkenissen vertonen met die van Romero.
Het verhaal speelt zich af in 1860 en is geheel in de voor Hammer zo bekende Victoriaanse stijl aangekleed. Qua opbouw neemt het de kijker mee in de ontdekkingen van Sylvia en Sir James. Echter opvallend, is Sylvia best feministisch te noemen. Zowaar deden Sir James en Peter samen de afwas. Het zijn kleine subtiele dingen in de film die de hoofdpersonages extra like-able maken. Met mooie zachte kleuren, begeleidende klassieke instrumentale muziek en goede belichting is dit een film die vooral uitblinkt in sfeer. Ondertussen zijn er gruwelijke sterfgevallen, die niet grafisch expliciet maar wel met een unheimische sfeer in beeld worden gebracht. De koortsdroom van Peter is daarbij het gruwelijkste en mooiste van de film!
Met een sterk neergezet verhaal en al even sterke personages, prachtige sets en doeltreffende practical effecten is dit een erg fijne Hammer Horror. Naast een prima kwaliteit-film, was dit ook historisch, zoals meerdere Hammer-films, erg interessant. Je ziet hier een brug tussen de beste Universal-creaties van de jaren 30 en de klassieke horrorfilms uit de 20e eeuw en/of latere.
RaoulDuke
Knap en vakkundig gemaakte mysterie/ horror. Niet de beste uit de stal, en ook vrij voorspelbaar, maar alle ingredienten die 'n Hammerhouse film aantrekkelijk en interessant maken zijn hier volop aanwezig.
Bovendien 'n prima scenario, dat goed is uitgewerkt, en bijzonder fraai en sfeervol verfilmd. Heb hier dan ook erg van genoten.
'n must see voor de liefhebbers van de Hammer studio producties.

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

When the Wind Blows
Animatie / Drama, 1986