• 9.371.183 stemmen

Met onder meer: Olivia Newton-John, Gene Kelly en Michael Beck

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 16 oktober 1980

Plot Xanadu

"A Fantasy, A Musical, A Place Where Dreams Come True."

De Griekse muzen inspireren de mensheid tot het creëren van kunstwerken. Eén van de muzes neemt de vorm aan van de aantrekkelijke Kira en maakt kennis met de schilder Sonny Malone. Samen met Danny McGuire, een man die al eerder door Kira werd geïnspireerd, bouwt Sonny een enorme rolschaats-disco.

avatar van chucknorris

chucknorris

• 1905 stemmen

Tja, wat moet je vinden van een film die geen film is, maar je wel achterlaat met een glimlacht op je gezicht? Totaal los zand, dramatisch acteren maar wel een charismatische gene kell, een paar mooie choreografien en natuurlijk het immer vrolijk stemmend nummer Xanadu!

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

En net als vorige week met Hair zondag ook nog even aan de slag met muziek voor ik definitief de koptelefoon pak voor het nodige aan prog rock, metal en blues. En dat werd dit keer Xanadu. Verwachte ik daar veel van? Kende ik dit? Nou nee, ik ken het nummer van Newton John, maar dat dit met een film te maken had was mij onbekend.

Maar goed draaien maar met deze film die zich volgens de synopys centreerd rond een kunstenaar en zijn weldra te ontmoeten Muze. En ik kan me de drukte rond Kira goed voorstellen want Newton John is op zijn minst zinneprikkelend te noemen. Behalve dat heeft het een sterke soundtrack vooral ingegeven door Jeff Lynne en The Electric Light Orchestra en is er met Gene Kelly een heuse coryfee van stal gehaald.

Maar verder heb ik erg weinig met alle zang en dans waar ik de gemiddelde musical of musicalfilm toch gewoon hekel. Maar het moet gezegd dat Xanadu frivool, speels, vrolijk en kleurrijk is en er met Danny en Sonny de ene keer een mooi nostalgisch beeld ontstaat terwijl het rond Sonny allemaal wat moderner is. Onnozel is dan weer dat gefladder van Sonny die in werkelijkheid natuurlijk al lang ontslagen zou zijn, en dan is hij de beste en belangrijkste schilder en wordt er gepusht dat ie zijn werk af moet krijgen om hem vervolgens weg te sturen om schilderij om te wisselen. Juist!

Heel erg slecht is het dan ook niet, is het Olivia die de film draagt, zal de gemiddelde die van dit genre houdt het wellicht geweldig vinden, maar ik heb er vooral niets mee. Een drie voor de moeite en de rol van Newton John en moet het geheel vooral door een jaren '80 bril gezien worden.

avatar van Basto

Basto

• 11924 berichten

Xanadu is uit op 4k. Tijd voor herziening om te kijken of het de upgrade waard is. Het vermoeden is van wel omdat het een hele kleurrijke film is.

De film flopte toen hij uitkwam en ik begrijp wel waarom. Het verhaal stelt niks voor en de hoofdrolspeler, die bekend was geworden met The Warriors mist echte star power.

Het eerste uur kent wel een paar aardige choreografieen, maar echt goed wil het niet worden. Ik rekrnde mexelf al rijk want dit was de upgrade niet waar.

Maar dan is daar het laatste half uur in Xanadu, dat is een heerlijke campy musical met geweldige decors en choreografie. Die zou ik dolgraag in 4k hebben.

Is dus edn beetje een twijfelgeval. Wellicht dat die op black friday 2026 goedkoop is op te pikken.

avatar van Basto

Basto