menu

Chocolat (2000)

mijn stem
3,37 (2026)
2026 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Drama / Romantiek
121 minuten

geregisseerd door Lasse Hallström
met Juliette Binoche, Alfred Molina en Johnny Depp

In het Franse dorpje Lansquenet heeft de tijd stilgestaan, totdat de mooie jonge Vianne Rocher en haar dochtertje in dit vriendelijke maar ingedutte plaatsje een chocolaterie opent. Ze blijkt over een magische gaven te beschikken door voor elke inwoner de juiste soort chocolade te kiezen. De streng gelovige, stugge dorpelingen smelten voor haar. Hun verborgen verlangens komen naar buiten en iedereen lijkt opener en vrijer te worden. De conservatieve burgemeester ziet zijn macht verdwijnen en spant de strijd aan tegen deze vernieuwing. Als dan ineens ook een knappe vreemdeling in het dorp verschijnt, die bij Vianne zelf van alles losmaakt, is dit nog maar het begin van een zeer passionele relatie.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=692hOJq1KJE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Dying Rose
3,0
Een zoet drama over de veranderingen die Binoche met zich meebrengt wanneer ze in een rustig dorpje een chocolaterie opent. Voor een film uit het jaar 2000 is dat goed gelukt, maar zo’n films trekken me niet meteen aan. Al was ik wel blij dat hij me twee uur heeft kunnen bezighouden.

Juliette Binoche speelt heel goed en het lijkt alsof ze er niets voor hoeft te doen. Ze is nonchalant en tegelijkertijd valt ze toch op door haar nonchalance, beetje paradoxaal vind ik dan.
Ik had al kunnen raden dat Molina de ‘schurk’ zou spelen, hij heeft er het postuur voor… en zijn acteerprestaties ook blijkbaar, want die konden beter. Dat zijn personage inderdaad ‘foert’ zei bij het eten van de chocolade, vond ik zwak als je wist dat hij zich de hele film wijdde aan zijn geloof. Alsof de regisseur geen andere oplossing vond voor een gedragsverandering van de burgemeester.
Johnny Depp had geen grote rol en maar goed ook, want deze film is vooral weggelegd voor Binoche. Bij zijn verschijning zou Binoche enkel in zijn schaduw staan.
En als laatste heb je nog Judi Dench die de eigenwijze grootmoeder speelt. Het is altijd wel leuk om deze dame in een film te zien.

Je weet natuurlijk op voorhand dat de film goed zou eindigen en dat stoort me ook niet bij deze film. Je moet gewoon kijken naar de chocolade die voor je ogen omgetoverd wordt tot mooie creaturen en het verhaal neem je er maar bij. Want laten we eerlijk zijn; we kijken (allemaal) naar deze film met het water in onze mond, kwijlend op die bruine zoeternij. Who cares for the story? De enige redenen om deze film te zien zijn de chocolade en (voor de krijsende ladies) Johnny Depp.

En Vianne Rocher en Roux leefden nog lang en gelukkig. Whatever, ik koop mij nu enkele heerlijke pralines!

3 sterren.

avatar van merin_b
2,0
Ik vond hem eerlijk gezegd ontzettend tegenvallen, zelfs als grote Depp-fan.
Maar ik denk dat het een persoonlijke kwestie van smaak is. Vind romantiek sowieso niet zo geweldig.

Reinbo
Dit was ook pseudo romantiek. geen enkele chemie tussen de saaie personages.

avatar van soom
4,0
Johnny Depp en chocolade. Oei, oei, oei. 2 Dingen die, zo te zeggen, natuurlijk heerlijk zijn. Want Johnny kan het wel, ja. Hij kan wél zonder die kapsels, grime en maskers, zo'n beetje zichzelf laten zien. Dit soort dingen mag hij echt vaker gaan doen. Verder is vooral Lena Olin geweldig vond ik, (Juliette Binoche is gewoon geweldig, dus die hoeft niet echt genoemd te worden), en was het wel meeslepend om tot de 4 te komen.

avatar van marximaal
4,0
Leuke film wij hebben ons prima vermaakt.

4,0
Dit genre film trok ons niet direct, maar toen was het des te meer een onverwacht leuke film die ons bleef boeien.

Saai - saaier - Chocolat.


avatar van Timothyvdmeer
3,0
brengt je toch wel in een soort van vakantie sfeer. Dat kleine dorp waar alleen de tijd vergaat. Wie komt ze niet tegen? Acteer prestaties waren aardig. Prima filmpje om de middag mee door te komen.

avatar van clubsport
3,5
een leuk romantisch verhaal met wat sprookjeselementen erin , Binoche is heerlijk betoverend met haar verschijning , lekker zoetsappig verhaal maar dat mag bij dit soort films .

avatar van RuudC
3,5
Leuke drama dat zich in een kneuterig Frans dorpje vol wereldvreemde boeren afspeelt. Natuurlijk gaat alle sympathie naar de vernieuwende mensen en degenen die open staan voor verandering. Al met al dan ook eeh heel geinige drama met een opvallend frisse Johnny Depp. Dit soort rollen kan ik na alle Pirates (en aanverwante) films een stuk beter hebben. Het stukje romantiek komt dan ook wel gelegen. Ik snap de populariteit wel. De sfeer is mooi, maar toch valt het allemaal net buiten mijn straatje.

avatar van john mcclane 2
2,0
enorme chick flick.
weinig mis mee,,,,maar ik ben niet de doelgroep.
das toch een duidelijk punt.
suffe film

3,5
Leuk filmpje, en onze vriend Poirot kwam ook even om de hoek kijken; maar dit keer niet als speurneus!!

3,5
robertvanmourik schreef:
(quote)


Als het een leuke film voor saaie zondag is waarom geen je dan in godsnaam 4 *


4 sterren staat gelijk aan het cijfer 8 hoor, en
5 sterren staat gelijk aan het cijfer 10, dus hij had het perfect verwoord, alleen snap jij het niet, jij dacht dat hij het een 4 gaf, maar hij gaf 4 sterren en dat is dus een 8.
Het zou je sieren, als je deze fout zou toegeven, en zeggen dat het misplaatst was!!
In ieder geval, hoop ik dat?

(verwijderd)
Goede film. Chocolat blinkt nergens in uit, maar kijkt heel fijn weg. Binoche en Depp doen het erg goed. De locatie en soundtrack voegen veel toe.

Opnieuw een sfeervolle film van Hallström. Tip: niet kijken met een lege maag.

avatar van Black Math
3,5
Nog steeds leuk, maar minder dan ik me de film herinnerde. Ik moest altijd een beetje denken aan Amélie bij deze film, omdat dit ook een feel-good romantische film is die draait om een charmante vrouw in Frankrijk die geluk in andermans leven brengt, al zijn eigenlijk de verschillen groter dan de overeenkomsten. Het hoofdpersonage hier is verre van naïef, er is veel minder sprake van een sprookjesachtige atmosfeer en filmisch kan deze film helemaal niet tippen aan Amélie.

Als iemand die zelf weinig met het geloof heeft, is het leuk om te zien hoe het hoofdpersonage de strijd aangaat met de religieus conservatieve burgemeester, die sterk neergezet wordt door Molina. Ster van de film is natuurlijk Binoche die erg weet te charmeren. Verder een aardige rol voor Depp die een keer niet gek hoeft te doen om toch interessant te zijn. Dench tenslotte is altijd een zekerheidje.

Audiovisueel helaas wat minder. Nergens een filmisch echt interessante scène; er wordt degelijk geregistreerd, maar niet meer dan dat. Voor de soundtrack geldt iets dergelijks. Het luistert aardig weg, en zit de atmosfeer nergens in de weg, maar versterkt de atmosfeer ook nergens. Om die redenen blijft de film uiteindelijk toch op 3,5* steken.

avatar van Capablanca
4,0
Eenvoudige, maar onderhoudende film met het hart op de juiste plaats.

avatar van marximaal
4,0
afgelopen week weer gezien en ik geloof voor de 4e keer, blijft een heerlijke film om gezellig saampjes op de bank tegen elkaar te kruipen. Verhoog mijn cijfer met 4*

avatar van Jmmm
Heerlijke film! Zoals meerderen zeiden: een sprookje. Maar toch wel met wat lagen. 4,5*

avatar van Alathir
4,0
Ik ben geen snoeper maar chocolade ja dat gaat er altijd wel in. Toch had ik deze film nog nooit eerder gezien maar aangezien Hachi van dezelfde regisseur me erg ontroerd achterliet, wou ik meer zien. Dit was dan ook misschien de meest voor de hand liggende keuze en het bleek een goede keuze te zijn.

Chocolat is een sympathieke en ook vrij kleine film met een leuke sfeer, niet te veel melige romantiek, maar wel menselijkheid en misschien ook actueler dan je zou denken in deze migratietijden. Nu migratie is van alle tijden en net als in de echte wereld heb je in de film voor en tegenstanders van wat deze nieuwe dorpelingen in de stad teweegbrengen. Ze openen een chocolaterie dat voor de kerkgangers en vooral de burgemeester als zonde wordt aanzien doordat Juliette Binoche onbeschaamd een winkel opent tijdens de Vastenperiode.

Het is een film die dus handelt over vooroordelen en ook hoe het geloof een bepaalde mening opdringt aan de gelovige gemeenschap. Mensen moeten vrij zijn van meningsuiting en ze moeten gewoon hun leven leiden zoals ze dat willen. Ze moeten doen wat hun gelukkig maakt. De belangrijkste personen die dit in de film duidelijk maken zijn Armande (die ondanks haar diabetes toch chocolade blijft eten) en Josephine die de keuze maakt van haar man weg te gaan en het huishoudelijk geweld in te ruilen voor nieuwe vriendschappen en passie voor chocolade.

Verder een zeer goede soundtrack, visueel redelijk goed maar niet wauw. Aangename kennismaking met Juliette Binoche die ik volgens mij niet direct eerder heb zien spelen. Depp zijn rol is eerder klein.

4,0
Uitstekende film. Eigenlijk gebeurt er ontzettend veel maar toch blijft het ontspannen kijken. Prachtige personages met zowel hartverwarmende als uiterst tragische ontwikkelingen op relationeel vlak. Grootste minpunt is wat mij betreft het getong tussen Dep en Binoche; onsmakelijk en onnodig om te expliciteren; met zijn tweeën in nota bene een bootje stappen zegt genoeg. Ook raakte na de brand de balans tussen luchtigheid en tragiek even wat uit balans. Maar al met al erg fijne, originele film. Absoluut een aanrader.

avatar van Vidi well
4,0
Een bijzonder mooie feelgoodfilm vol symboliek.

Iedereen die opgegroeid is in een klein dorp kan zich dit dorp uit de film wel enigszins voorstellen: de manier waarop mensen roddelen, met elkaar omgaan, elkaar in de gaten houden... Voor mij in ieder geval erg herkenbaar. Net als de onrust, het gepraat en het cynisme dat gepaard gaat bij een verandering in het dorp, in dit geval het openen van een chocolaterie.

De rol die chocola speelt in deze film kan zowel letterlijk als figuurlijk opgevat worden, de uitwerking is het zelfde: mensen vinden zichzelf en daarmee hun levensvreugde terug, wat bij iedereen lang geleden was afgestompt door kerkelijke dogma’s en de angst voor wat de buren zullen zeggen. De meest nare mensen blijken ook simpelweg maar te doen wat zij het beste achten, en zo blijkt dat achter elk streng en boos masker een hulpbehoevend mens zit. Net zoals dat er achter elke lach ook wel een paar tranen schuilen.

Depp’s rol is wat aan de kleine kant, hij voegt dan ook niet heel veel toe aan de grote lijn van de film. Zijn zigeunerclubje staat voor alles wat het dorp verafschuwt (vrijheid, genot, losbandigheid) en is dan ook vooral bedoeld om het plot verder te stuwen. Niet heel erg, maar wat meer speeltijd had hij best verdiend.

Een sprookje met een fijne boodschap. Mierzoet als melkchocolade, dat wel. Maar wat verwacht je anders van zo’n titel?

4*

3,5
Aangename film

2,0
Wat een verspilling van mij tijd. Ik vond er geen bal aan. Ik mis wat, wat je normaal wel hebt met een romantische film. Daarnaast een beetje een rare omslag als je kijkt dat de burgermeester zomaar omdraait van mening.

avatar van Sergio Leone
2,0
Meh.

Voor de één wellicht een schattige, gezellige film, voor mij eerder een saaie bedoening. Het gezapige van het Franse boerengat had gezellig kunnen zijn, maar het werkt bij mij niet. Juliette Binoche vind ik behoorlijk vervelend qua uitstraling en kan haar personage weinig tot geen sympathie bijbrengen. Als dan de rest van de cast veelal belast is met het neerzetten van kinderachtige karikaturen - Alfred Molina spant hierin de kroon - is voor mij het kalf snel verdronken. Dan mag de beperkte rol van een ingetogen en sympathieke Johnny Depp nog even voor wat verluchting zorgen, het baat niet als het een aanzet is tot meer dwaas gedoe van Molina en co.

Mijn vriendin, uiteraard wel een fan van deze film, vroeg achteraf of ik goesting had gekregen in chocolade. Geenszins, al was het een goede reminder dat chocolade inderdaad wel een rolletje speelt in deze film. Dat was bij afloop dus alweer vergeten.

2

avatar van cucciolo
4,0
Alles wat niet hoort te werken werkt juist subliem. Hallström verstaat echt de kunst van het balanceren. En met die juiste balans dan de gekozen elementen ten volle uitbuiten.
Een filmmaker die makkelijk weggezet kan worden als sentimenteel, kitscherig of crowd-pleasing. Ergens is dat terecht, maar dan wel bedoeld als compliment, want er zijn talloze "dergelijke" films die er niet in slagen om zich te onderscheiden.
Heerlijke film (zelfs in letterlijke zin) waarvan ik verbaasd ben dat die me twintig jaar lang is ontglipt.

avatar van Fisico
4,0
Erg fijne charmante film waarbij een bepaalde rustieke dromerige sfeer wordt gecreëerd zoals je die ook terugvindt in andere (Franse) films zoals Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001) of Au Revoir Là-Haut (2017). Niet toevallig ook Frans lijkt me, hoewel Chocolat Brits is, maar toch dat Franse a la campagne-gevoel perfect weergeeft.

De luchtige ondertoon van het plot wordt mooi neergezet door Hallström en hij vindt de ideale balans tussen het plot en de amusementswaarde van de kijker zonder het geheel (of concept) uit het oog te verliezen. Hij wordt hierbij geassisteerd door de goed gecaste Juliette Binoche die ontzettend goed in haar rol zit. Een vrouw uit de duizend! Ook het thema rond chocolade is uiterst geslaagd. Wie smelt nu niet weg voor chocolade? Het contrast met de vrome gelovige dorpsbewoners is groot...

Jammer van de weinig zeggende rol van Depp. Komt weinig uit de verf of verwachten we te veel van een rol van een wereldster? Toch onthoud ik ook vooral de zoete moraal van carpe diem en het feit dat verdraagzaamheid en vriendelijkheid belangrijkere deugden zijn dan het volgen van enkele kerkelijke dogma's ...

avatar van JoeCabot
4,0
Op basis van de poster verwachtte ik een mierzoet drama, maar dat bleek gelukkig niet het geval. Chocolat heeft iets van een modern sprookje: sfeervol, mysterieus en af en toe best uitdagend. Verder is Chocolat ook wel vrij moralistisch en karikaturaal, maar dat hoort er in zekere zin bij natuurlijk.

Hallström stelde een erg fijne cast samen. Juliette Binoche, Johnny Depp en Victoire Thivisol vormen een olijk verbond dat het opneemt tegen het schrikbewind van de Comte de Reynaud (Alfred Molina), de lokale dictator you love to hate.

Aanvankelijk vond ik het wat vreemd dat iedereen in het Franse dorpje Engels praat (waarom dan niet gewoon een Engels gehucht uitkiezen?), maar uiteindelijk pakt het wel goed uit. Af en toe zwieren de personages er ook een Frans woord tussen, wat de film alleen maar speelser maakt.

4*

avatar van Pitagora
2,5
Zin in een mierzoete film dan is dit wel wat. Zelf koste het moeite om uit te kijken

Gast
geplaatst: vandaag om 05:38 uur

geplaatst: vandaag om 05:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.