• 9.376.310 stemmen

Releasedatum: 1 maart 2001

• Videoland Bekijk via Videoland
  • meJane Bekijk via meJane

Plot Costa!

Janet gaat met haar zus Angela en diens vriendinnen op vakantie naar Spanje. Daar ontmoeten ze Rens, een propper bij een plaatselijke discotheek. Buitenbeentje Janet en de populaire Rens worden verliefd, wat tot verontwaardiging leidt bij de anderen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van black&white

black&white

gotti schreef:

Heb je wat van je filmpjes online staan? Ik ben benieuwd of je je grote mond waar kan maken...

Nee, nog niet online. Als ze online komen (zal wel nog 2 of 3 maanden duren ivm knippen, plakken en muziek) ,moeten ze wel perfect zijn....althans met de middelen die we hebben.

Maar je kan de door mij (groepje eigenlijk) zelfgemaakte films niet vergelijken met een professionele film. Dat is oneerlijk he.

avatar van gotti

Dat doe je zelf een beetje toch? Maar goed, ik ben benieuwd...

avatar van Wouter

Je bedoelt sinds eind jaren zeventig, neem ik aan?

Was het Nederlandse aandeel toen procentueel hoger?

En wat las ik laatst voor bericht dat het budget van de omroepen voor fictie al op was? We zitten nog niet eens op de helft van het jaar!

Geen idee. Waar las je dat?

• 11913 berichten

Pin me er niet op vast, maar volgens mij was dat één of twee weken terug op Teletekst van de Publieke Omroep.

avatar van gotti

Volgens mij ging dat om het budget van het filmfonds.

avatar van ikkelaura

ikkelaura

leuke film om een keertje zo maar te kijken,

hoe wel van deze stijl. en dat dansen is leuk hé.

avatar van T.Bos

T.Bos

Jammer dat Nederlandse regisseurs talentvolle acteurs zooooooooo slecht en onnatuurlijk laten acteren en articuleren. Voor tieners wel aardig waarschijnlijk.

avatar van deurenkletser

deurenkletser

avatar van lucdecoster

lucdecoster

deurenkletser schreef:

Een 1 voor het verhaal en de rest van de punten voor de lekkere wijven.

Ja de vrouwen zijn zeer mooi.

avatar van unknown

unknown

deurenkletser schreef:

Een 1 voor het verhaal en de rest van de punten voor de lekkere wijven.

Gewoon anderhalf uur vermaak dus hehe.

avatar van notorious_kim

notorious_kim

zwakke film, niets wat me boeit en zwakke prestaties van de acteurs.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Hier valt weinig positiefs uit te halen: 1.00
Ik kan nu wel op de man Johan Nijenhuis gaan lopen spuien, maar daar zou ik de rest van de crew te veel eer meer aan doen. Het is een geweldig collectief falen van de hele crew, van de belichter tot aan de kostuumdesigner, van acteur tot aan regiseur. Onbegrijpelijk dat Nijenhuis nogmaals in de herkansing mocht met Volle Maan, en schijnbaar nog een wanproduct in elkaar wist te timmeren. Al moet ik Volle Maan nog eens zien, maar het gemiddelde voor die film op Moviemeter beloofd in ieder geval weinig goeds. Daarna verging het Nijenhuis iets beter met de Zoop films (hebben we in nederland geen andere regisseurs die het eens mochten proberen?), maar de overstap van televisie naar film is op zijn zachtst gezegd voor Nijenhuis tot nog toe op een mislukking uitgelopen.

Verhaal: 0.50
Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.
Goed, de film dan. Het is toch bewonderenswaardig hoe weinig verhaal men in een film als Costa weet te stoppen. En dan heeft de hoofdverhaallijn ook nog eens nul komma nul inhoud. De cliche's volgen elkaar in hoog tempo op, natuurlijk zou het allemaal weer goed gaan komen, de strijd tussen "The Empire" en de "Costa" is ronduit lachwekkend om over de overdreven houding van het gros van de personages nog maar te zwijgen. Ik kan nauwelijks een scene opnoemen die mij inhoudelijk wist te bekoren en dat is veelzeggend. Verder ligt het beeld dat er bestaat van een propper er wel heel dik bovenop en zijn de diverse subplotjes die worden uitgezet onmiskenbaar zwak te noemen, laat staan dat ze ook maar iets aan deze prent toevoegen.

Acteerwerk: 0.50
Hoofdrollen, bijrollen, dialogen
Hier valt eigenlijk nog weinig aan toe te voegen. Iedereen ziet dat het acteerwerk helemaal niets om het lijf heeft. Zelfs Daan Schuurmans die ik nog redelijk vaak de hand boven het hoofd heb gehouden als het om zijn acteerprestaties in film in het algemeen gaat, bakt er werkelijk helemaal niets van. Katja Schuurman en Georgina Verbaan blijven voor mij van het niveau 'soapserie' en Kurt Rogiers, Peggy Jane de Schepper en John wijdenbosch hoef ik geneens ooit nog aan het werk te zien. Waarbij die John Wijdenbosch ook nog eens een gruwelijk irritant personage speelt, en te pas en te onpas door het beeld huppelt met one-liners die kant noch wal raken. De rest van de bijrollen draagt verder ook helemaal niets aan de film toe. Toch nog iets positiefs in de vorm van een losse flodder van iets dat op een dialoog leek zo links en rechts, maar daar is dan ook wel alles meegezegd.

Speelduur: 1.50
Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.
De hoofdverhaallijn staat redelijk steady in het script, maar alles daaromheen wordt volledig uit de lucht gegrepen en hangt als los zand aan elkaar. Verder dan het niveau van "rot-jij-maar-op-nu-je-met-een-ander-bent-geweest" en "kom-toch-maar-weer-terug-want-ik-vind-je-toch-wel-leuk" komt Costa niet. En dan heb ik het over de hoofdverhaallijn, kun je nagaan wat alle subplotjes behelsen. Maar ondanks alle zwakheden bied de film wel enig vermaak, en dat is het dan ook wel waar deze prent het vooral van moet hebben. Een paar leuke (weliswaar clichematige) gebeurtenissen zijn aardig om te zien (ondanks nul komma nul inhoud) en word de film eigenlijk nergens echt saai.

Realisme: 2.00
Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.
Zoals ik al zei ligt het gedrag van de proppers er wel heel dik bovenop, maar misschien gaat het ook wel zo, wie zal het zeggen. Ik heb niets met zon-zee-strand vakanties, en ken enkel proppers die je in de (grote) steden (dus niet perse aan het strand) elke discotheek proberen in te lullen, maar het beeld van de sexy jongen of meisje die elke dag met een ander in zijn nest ligt past daar voor mij niet bij. Verders is het vooral cliche, cliche en cliche. Eigenlijk vermijd ik dat woord liever, maar ik kan er met Costa simpelweg niet omheen. Het beeld van de Costa zijn de goeden en The Empire de slechten trekt zwaar aan de film, is het getrouwtrek met de vrienden van Rens over Janet erg overdreven en was het wel grappig dat Angela (De Schepper) opeens pot bleek, want dat zag ik namelijk al meteen in de eerste scene die ze speelde samen met Frida (Schuurman). Maar ja, wat is realisme in deze prent. De een vind het geweldig, ik vind het allemaal zwaar overdreven en geromantiseerd zoals men het vakantieleven in Costa laat zien.

Cinematografie: 1.50
Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.
Johan Nijenhuis heeft veel goed werk geleverd in diverse televisieseries en hier zelfs de welbekende televizierring voor gewonnen, maar dat film een andere aanpak vereist zal Nijenhuis ondertussen ook wel ondervonden hebben. Cameratechnisch is het het allemaal net niet, karig is het juiste woord. Er komt nauwelijks gevoel bij kijken en word alles op de automatische piloot vastgelegd. Enkele scenes wilde Nijenhuis zo enorm gefocust in beeld brengen dat dit juist een averechts effect heeft en deze scenes stuk voor stuk volledig zijn mislukt. De camerastandpunten kloppen niet, de belichting is dramatisch en de opnamelocaties brengen nooit dat beetje extra. Stilstaande beelden lukken doorgaans wel, maar zodra er een beetje beweging bij komt kijken raakt Nijenhuis volledig de weg kwijt, zo blijkt onder andere tijdens de vechtpartijen, vluchtscenes, autorij-scenes en dansscenes. De montage stelt verder niets voor, en is de muziek van magere kwaliteit.

Verdict:
Nijenhuis had zich duidelijk een ander (beter) filmdebuut voor kunnen stellen. Alle ingredienten voor een mislukking zijn aanwezig, en Nijenhuis deelt zonder enig probleem mee in de malaise. Sterker nog, hij wakkert het alleen maar verder aan. Het script is van een bedroevend laag niveau, de acteerprestaties zijn beneden alle peil, over het realisme valt te twisten en voegt men cinematografisch ook nog eens niets toe. Waar het is misgegaan is voor mij heel duidelijk: nergens. Het kon simpelweg nooit veel beter worden dan dit, dat is een understatement. En iets dat het collectief zich mag aanrekenen. Op een paar aardige gebeurtenissen en momenten van opwinding na valt er weinig eer te behalen aan Costa, en daar is voor mij de kous mee af: 1.00 (1.20)

avatar van ItsMe!

ItsMe!

Waarom verfilmen wat al tientallen jaren jaar in, jaar uit op alle Costa's gebeurt? Leuk om herinneringen op te halen uit de tijd van zuipen, kotsen, wippen en schommelen.

Voor Katja en Georgina allebei een 0,5 dus totaal 1.0, mede voor het "lekkere weer"-gevoel.......

avatar van Wouter

Onbegrijpelijk dat Nijenhuis nogmaals in de herkansing mocht met Volle Maan

Herkansing? Dit was een gigantisch succes, hoor. het eerste nederlandse succes in jaren en het begin van de kentering. Door deze film kreeg men er weer een beetje vertrouwen in en volgden andere nederlandse succesfilms. Wat je verder ook van de film vindt, het historisch belang van deze film valt niet te ontkennen.

avatar van alex1307

alex1307

K vond het een heerlijke film. Zal m binnenkort weer es gaan kijken

Wouter schreef:

avatar van markie1978

markie1978

Georgina verbaan is de beste actrice van Nederland, en staat op eenzame hoogte, de manier hoe zij speelt is fantastisch en erg goed. Ze is ook in alle opzichten fijn om naar te kijken.

avatar van Bambi18

Bambi18

Hier valt weinig positiefs uit te halen: 1.00

Ik kan nu wel op de man Johan Nijenhuis gaan lopen spuien, maar daar zou ik de rest van de crew te veel eer meer aan doen. Het is een geweldig collectief falen van de hele crew, van de belichter tot aan de kostuumdesigner, van acteur tot aan regiseur. (....)Onbegrijpelijk dat Nijenhuis nogmaals in de herkansing mocht met Volle Maan, en schijnbaar nog een wanproduct in elkaar wist te timmeren. Al moet ik Volle Maan nog eens zien, maar het gemiddelde voor die film op Moviemeter beloofd in ieder geval weinig goeds. Daarna verging het Nijenhuis iets beter met de Zoop films (hebben we in nederland geen andere regisseurs die het eens mochten proberen?), maar de overstap van televisie naar film is op zijn zachtst gezegd voor Nijenhuis tot nog toe op een mislukking uitgelopen.

Dat je voor zo'n film zo'n lange recensie schrijft.. In 1 zin is het ook te beschrijven hoe f*ck up deze is

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik denk dat als er gestemd werd vanaf het punt dat de film net uit was in de bios, deze wel rond de 3*** zou hebben ...

coldheaven

Gedwongen moeten kijken op de weg terug van Salou. Die vakantie was al aardig bedroevend, maar deze film was werkelijk jammerlijk ruk, met hoofdletter R.

Ongelooflijk hoe het komt dat mensen als Georgina Verbaan en Daan Schuurmans filmrollen krijgen aangeboden, die de Nederlandse filmindustrie internationaal compleet voor schut zetten.

Enfin, het verhaal heeft net zoveel diepgang als het liefdesleven van een foetus, de acteurs zijn om te huilen (Verbaan met stip op de 1e plaats trouwens) en als je dan een Nederlander wil laten voordoen als een aan een rolstoel gekluisterde Amerikaan, laat em dan for the love of God een proper Amerikaans accent hebben en geen steenkolen Engels.

Een miskraam uit de Nederlandse schoot geworpen

markie1978 schreef:

Dit kún je gewoon niet menen.

Zij speelt haar rollen met zo weinig liefde voor het vak, het komt zo houterig, onnatuurlijk en ongeïnspireerd over; werkelijk een finale schande voor alles wat goed en kwaad is.

Niet waar.

avatar van markie1978

markie1978

coldheaven schreef:

Dit kún je gewoon niet menen.

Ze is een zeer natuurlijke actrice, ze heeft het in het bloed. Ik vind haar een vrolijke vrouw, en weet haar positieve karakter om te zetten in een geweldig personage. Ze is daarbij ook erg slim, ze weet precies wat ze doet, ik heb echt respect voor haar.

Ze komt misschien soms een beetje over als een flapuit of onnozel persoon, maar dat is maar grote schijn. Zij heeft namelijk een erg hoog I.Q. en is ook nog een schoonheid van de bovenste plank.

• 11913 berichten

Wauw....wat ontzettend goed gesproken!

markie1978 schreef:

Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen het met jullie eens zullen zijn.

Deze film staat niet voor niets in de flop 100 en Daan Schuurmans en Georgina Verbaan kregen in 2005 ook niet voor niets de Gouden Ui voor slechtste Nederlandse acteur en actrice.

En Georgina's hoge IQ blijkt ook keer op keer weer tot uiting te komen.

avatar van cornelis

cornelis

Weertenaar schreef:

Onbegrijpelijk dat Nijenhuis nogmaals in de herkansing mocht

Nogmaals in de herkansing?

Hoezo onbegrijpelijk? De film was een enorm succes.

De Zoopfilms zijn door Nijenhuis zelf bedacht en ontwikkeld, en door zijn eigen bedrijf genfinancierd, met enkel voor deel 2 subsidiegeld (na het succes van dl1)

Het kon simpelweg nooit veel beter worden dan dit, dat is een understatement.
Zonder dat verder toe te lichten. Bizar.

cornelis schreef:

Hier heb ik ooit eens andere verhalen over gehoord...

avatar van Quentin

Quentin

... en die gingen over? (is de familie Koek trouwens niet de creatieve kracht achter Zoop?)

avatar van gotti

Over dat Neijenhuis en co niet geheel eerlijk zijn geweest tegenover de échte creator(s?) van de serie.