Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Genre: Romantiek / Sciencefiction
Geregisseerd door: Michel Gondry
Met onder meer: Jim Carrey, Kate Winslet en Kirsten Dunst
8,3 (1.171.812)
Releasedatum: 16 september 2004
Bekijk via MUBI
Te zien in 2 bioscopen
Plot Eternal Sunshine of the Spotless Mind
"You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story."
Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om zo Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel's herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd wil krijgen.
- Trailer (YouTube)
- Eternal Sunshine of the Spotless Mind (MusicMeter)
- Kijk op MUBI
Rob
Hollis
Frank
- 1953 stemmen
Was het iemand al opgevallen dat er in de wachtkamer bij Lacuna ook een vrouw zit die als voorwerpen een kluif, een hondenmand en een drinkbak bij zich heeft?
Ja, dat zag ik ook. Niet alleen mensen worden blijkbaar vergeten, maar ook dieren.
MXO
Vanaf het moment dat Joel erachter komt dat zijn hij uit zijn vriedin's geheugen gewist is wordt het irritant. Het verhaal springt van de hak op de tak, je wordt als kijker de hele tijd van de ene naar de andere kant van de kamer getrokken. Het verhaal is wel te volgen en de dialogen ook, maar deze zijn totaal niet interessant. Het voelt als voortdurende korte sketches die elkaar opvolgen zonder in verband met elkaar te staan.
Deze 'van de hak op de tak'-momenten kan je gewoon als één grote scène. Als Joel's geheugen wordt gewist valt de wereld letterlijk uit elkaar. "Look at it out here, it's all falling apart. I'm erasing you and I'm happy!". Hierin wordt Joel inderdaad van de ene kant naar de andere kant van de kamer getrokken, omdat de fundering van zijn geheugen ook gewist wordt. En over de dialogen, deze staan vooral in dienste van het verhaal. Joel's meeste recente herinneringen worden als eerste gewist, en zijn frustraties in Clementine komen duidelijk naar voren. Ik geloof best dat de dialogen in dit stuk stug verlopen, hoewel dit mij niet echt is opgevallen. Hoe verder de film verloopt, hoe duidelijker zijn gevoelens voor Clementine naar voren komen. De dialogen worden liefdevoller en de liefde tussen Clem en Joel spat werkelijkwaar van het doek af. Hopelijk kan je je vinden in mij uitleg en wil je de film nog een kansje geven.
- 1953 stemmen
Ik begrijp wat je duidelijk probeert te maken, maar zo zie ik dat gewoon niet.
Het idee wat ze proberen te creeeren dat je als kijker in de huid van Joel kruipt door zijn 'herrinneringen', is opzich een goed idee, maar is belachelijk uitgewerkt. Zijn herrinneringen sluiten niet op elkaar aan, en het zijn er teveel (kwantiteit) die 'niets' (kwaliteit) inhouden om er een geheel van te kunnen maken. Het argument dat zijn geheugen ook zo werkt is dan prima, maar in de film is dat gewoon vreselijk irritant. Deze leegte en zogenaamde interessante sketches zijn hierdoor voor het verhaal van geen belang en zijn het eigenlijk nutteloze, irritante scenes. Door dat deel heb ik me ook echt moeten worstelen in deze film.
Ik zal deze film niet snel nog een keer kijken, ik weet precies wat het voorstelt en ik kan er niks geniaals in zien. Sorry MXO.
MXO
Ik ben gewoon een groot fan van Charlie Kaufman en zijn stijl ligt precies in mijn straatje. Zijn script begint in een gewone wereld en naarmate het verhaal vorderd begint het de realiteit te overschreiden en komen surrealistische aspecten aan bod. Als ik daarbij de visuele dwaalideeën van Michel Gondry optel is de film voor mij compleet. Denk bijvoorbeeld aan de scene's waarin Clem op drie achtereenvolgende momenten het apartement van Joel verlaat, terwijl zij in principe maar op één moment het apartement kan verlaten. Joel die een straat uitloopt en gewoon op het zelfde punt uitkomt waar hij begonnen is (in één shot)! Met simpele technieken creëert Gondry een claustrofobische wereld die bijna realistisch aan begint te voelen (bijvoorbeeld een vaal scherm achter Joel zetten om de wereld waarin hij loopt te doen vervagen). Ik ben benieuwd naar Be Kind and Rewind, en ook naar de overige projecten van Kaufman die ik nog moet gaan bekijken (onder andere Confessions of a Dangerous Mind). Charlie Kaufman is waarschijnlijk ook één van de weinige scenarioschrijvers die vaak meer credits krijgt na het verschijnen van een film dan de regisseur.
- 1953 stemmen
Ik moet je nageven dat dit inderdaad leuke scenes waren, die ook zeker voor het verhaal en de sfeer in de film relevant waren.
onelastgoodbye23
How happy is the blameless vestal's lot!
The world forgetting, by the world forgot.
Eternal sunshine of the spotless mind!
Each pray'r accepted, and each wish resign'd..
there is nothing more to say i love this movie..
hij is geweldig
tukkerstein
Meesterwerk. De acteurs acteren zeer sterk en het verhaal is zeer origineel. Enkele scènes zijn echt geweldig, zoals de scene waarin Clem een straat inloopt en telkens weer op het beginpunt uitkomt.
Denveen
Ik wil deze film nog een keer kijken, vorige keer was ik ziek en dan heb je bij zo'n film echt een verkeerd humeur als ik dit hierboven allemaal zo lees..
film_kaza
Het ligt denk ik niet aan je humeur. De film heeft op het eerste gezicht een onduidelijke... beetje saaie manier van vertellen. De meeste zeggen dat bij het herkijken je het verhaal beter begrijpt en het daarom ook beter kunt waarderen.
Ikzelf ken het verhaal ongeveer. Best mooi verhaal, maar toch iets te lang en met een dooie sfeer vertelt, want zo reuzachtig is het niet.
Habiel
Één van mijn lievelings films. Het verhaal is heel erg sterk en heel goed geacteerd.
degoe
How happy is the blameless vestal's lot!
The world forgetting, by the world forgot.
Eternal sunshine of the spotless mind!
Each pray'r accepted, and each wish resign'd..
there is nothing more to say i love this movie..
hij is geweldig
Ignorance is bliss!
desteven007
Of beter gezegt, je lievelingsacteur doet er in mee
rokkenjager
Unieke film.
De film blijft sinds gisteravond in me hoofd spoken. Maar ik kon er momenteel niet veel mee. Grootste probleem was in mijn geval de context van het verhaal. Origineel maar niet overtuigend. scherp maar niet romantiek. ovderdonderend maar niet emotioneel.
Net zoals bij ''Fight Club''. Een ijzersterk begin, maar zodra de surrealistische gedeelte begint wordt het bij vlagen erg vervelend en niet boeiend. Uiteraad heeft dat te maken met het feit dat ik absoluut geen fan ben van surealisme.
Jim Carrey zie ik voor het eerst in een heel ander rol dan ik van hem gewend ben. Wil verder niet zeggen dat ik dat ook daadwerkelijk wil. Overtuigend maar niet speels. Winslet verslaat hem dik! waarschijnlijk haar beste rol. Overtuigend in elk zin. Het deed me ook beetje aan Ellen Page's rol in ''Juno'' denken.
Visueel schitterend. Vermoedelijk een van de beste dat ik laatst heb ervaren. Veel shots oogden schitterend geleid met Heerlijke cinematografie. Soundtrack anderzijds erg krap. te doorzichtig.
''Eternal Sunshine of the Spotless Mind'' heb ik ervaren als een teleurstelling. Maar de film voelt heel bijzonder aan. Het zal niet lang duren voor een tweede kijkbeurt. dat is dus niet uit te sluiten. Verhoging?......idem niet uit te sluiten.
horrorfreak23
Dit is een fantastische film.
Als je houdt van zo'n mysterieuze films waarbij je 2 keer moet nadenken is dit zeker de ideale film.
Het is een unieke film ik heb nog geen enkele gezien die maar een beetje verwant is met deze ( en als iemand er een weet zeg het me asjeblief, meer van deze films zouden moeten gemaakt worden)
Het verbaast me niets dat hij in de top 250 staat. Het is geen alledaagse kleverig romantische film waarbij alle stereotypen aan bod komen.
De film is ook voorzien van een geweldige cast. Ik vond jim carrey de beste prestatie neerzetten in deze film.
Dit was de eerste film die geen comedy was die ik zag van hem en
HE JUST BLOWED ME AWAY!
5* voor heel het plaatje
deze fim verdient dat zeker wel
thegoodfella
Ik ben een groot fan van deze film.ik vind de de acteurs top. het is heel orgineel en de cameratechnieken en truckjes zijn zelfs briljant te noemen.
Alleen heb ik kritiek op een onderdeel. of eigenlijk het is meer een vraag. Jim carey gaat als het ware zijn verleden wissen.
Maar tijdens het wissen van zijn verleden. is hij het verleden aan het veranderen.
Maar dan is het toch niet meer zijn verleden? of ben ik nu gek
Maar dan is het toch niet meer zijn verleden? of ben ik nu gek
Je kan het als een soort 'Butterfly effect' effect zien.
Maar ik zie het zo; De twee zielen (Clementine & Joel) komen elkaar weer tegen, maar dan in het verleden en maken hetgene af wat in het heden niet is gelukt, waardoor Joel naar Montauk gaat, de volgende dag.
wimaroca
zal best goed gespeeld zijn,maar voor mij is er helemaal niks aan,en ik denk voor heel veel mensen
het is een 5* of een 0.5*
voor mij dus een 0.5*
Remi
Dat vind ik wel een hele gemakkelijke gedachte...
gauke
Schrander in elkaar gezette en melancholieke film over verwarde personen met niet in chronologische volgorde vertelde verhalen. Een verademing om Jim Carrey ingetogen te zien spelen.
koen1990
Persoonlijk was ik meer onder de indruk van Winslet dan van Carrey. Ook als impulsieve alternatieveling blijft ze geloofwaardig, net als haar Amerikaanse accent. Verder blijven de scherpe dialogen van film zeer sterk (o.a. treinscene).
Jolienepien
Jim Carrey nog nooit 'serieus' zien spelen, wist niet dat ie dat kon
Verder hele aparte film, het duurde even voordat ik hem vatte.
Als het je bevallen is dan raad ik je The Truman Show en vooral Man on the Moon aan. Carrey's beste rollen, als je het mij vraagt...
Remi
Dan vind ik deze net iets beter, al zijn die andere rollen inderdaad erg sterk.
ezra1971
het is een 5* of een 0.5*
voor mij dus een 0.5*
Nee als je niet kunt nadenken (of wilt) vind je dit soort films niet veel aan. Ga maar lekker je Police Academy of Uwe Boll collectie bekijken, slaap lekker.
ezra1971
Je kijkt er met de verkeerde insteek naar.
Jan W
Mijn stem verhoogd naar 4,0. Gistervond de dvd voor de tweede keer bekeken na een interval van anderhalf jaar. Toch een indrukwekkende film. Niet alleen om de regie en het intelligente script maar zeker ook om de goede acteerprestaties. Eén van de films die blijkbaar na meerdere malen kijken aan waarde wint.
hannes64
- 1926 berichten
Ik ben `t geheel met je eens.
Een moeilijke film...een beetje tè zwaar.
En ik zie ook wel een film 2, 3 keer ,
maar bij deze bleef `t bij die ene keer....en niet weer.
Ieder zijn eigen maar geef mij maar een lekkere feelgood zoals "THE TRUMAN SHOW".
Remi
Deze film is voor mij een echte 'feel good movie'. Het geeft mij het idee dat je altijd nieuwe kansen kan krijgen
The Last
In The Truman Show is Carrey inderdaad op z'n best, geen twijfel mogelijk! En als je het mij vraagt, ook zijn beste film.

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry wordt vanavond uitgezonden op televisie

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' gaat Netflix verlaten: 'Er is eigenlijk geen kritiek te bedenken'

Geroemde Michel Gondry-film 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' binnenkort weer te streamen

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry vanavond op Paramount Network

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016