Genre: Actie / Drama
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Demi Moore, Viggo Mortensen en Anne Bancroft
Releasedatum: 29 januari 1998
Plot G.I. Jane
"Failure is not an option."
Een lid van een militair budget-comité dringt er bij de Marine-secretaris op aan dat het tijd wordt om vrouwen toe te laten bij de Marine. Lt. Jordan O'Niel krijgt de kans om als eerste vrouw toe te treden tot een elite Navy SEALS-eenheid. Niemand verwacht dat ze het zware regime tijdens de training zal weten te doorstaan, maar ze is vastberaden om te slagen.
LT Jordan O'Neil
Instructor Pyro
Instructor Johns
Royce
djelle
De film heeft één grote "handicap" zal ik maar zeggen, en dat is het feit dat het op één grote voorspelbaarheid teert, met name het gegeven dat je al op voorhand weet hoe het begin (Moore moet/gaat in het leger - wordt natuurlijk niet aanvaard - geen respect - iedereen verwacht dat ze eruit zal liggen), het middenstuk (langzaamaan wordt ze beter aanvaard - ze bewijst haar kunnen - er gebeurt iets serieus waardoor ze nog meer haar kunnen bewijst etc) en het einde (alles is goed afgelopen, ze is er toch "onverwacht"
doorgeraakt, waarschijnlijk met medailles en betekenisvolle speeches...) er ongeveer zal uitzien. Het is bijna de moeite niet om dit te spoileren, want elk normaaldenkend mens ziet dit als een evidentie dat dit 9,99 kansen op 10 wel zo ongeveer zal verlopen.
In de grootste lijnen weet je dus wat je mag verwachten, wat op zich niet per sé een obstakel hoeft te zijn maar wat toch een verdomd goeie inspanning van de regisseur nodig heeft om toch maar voldoende verrassingen en meerwaarden te bieden om de voorspelbare prent toch enigsinds vermakelijk te maken.
Hier is dus weinig tot niks van in huis gekomen, waardoor de film uiteraard meestal behoorlijk saai, langdradig en standaard wegkijkt. De ééntonige decors en locaties hielpen ook niet echt...
Verder ergerde ik me nogal aan de vreselijk belerende, irritante pleidooien i.v.m. feminisme die altijd maar weer de kop uitstaken, en wederom een erg voorspelbare en gemakkelijke moraal boden...
Waar je misschien wel nog wat heil kan uithalen zijn eventueel de redelijke -doch ook niet echt bijzondere- actiescenes, de fraaie karakteruitwerking en de aanvaardbare tot vrij overtuigende acteerprestaties. Voor de rest niet veel soeps... 1*
mur_86
het is wel een mooie film vooral dat zij laat zien dat vrouwen ok de comando aan kunnen maar ok ik weet niet of het in het werkelijkheid echt zo is maar ok kortom wel een mooi film ok bye
R0$!t@

mikoz
Saaie film
Dit onderwerp vond ik niet echt passen my miss Moore
zonde 1.5
mikoz
De film is nog bezig hoor. Stem je altijd halverwege?
Soms ja , geen zin om dit af te kijken
Btw hij is al ver over de helft
Justin
Ik vond hem saai. Het verhaal trok me gewoon niet. Misschien komt het door de voorspelbaarheid.
mikey
Wel de quote van de dag: Suck my d!ck, sir!
Ik was ergens wel geinteresseerd in die trainingen.
tinus85
ik vond het begin en middenstuk vrij aardig... misschien beetje overdreven, maar toch goed gespeeld.
het einde was natuurlijk een gigantische afknapper, waardoor ik er maar 2 sterren voor over heb.
HeatWave
De eerst helft van de film vind ik nog best wel goed, maar hoe later in het verhaal hoe ongeloofwaardiger ik de film vind worden, het word allemaal zo overdreven dat had ook wel wat minder gekunnen. Toch vind ik G.I. Jane redelijk vermakelijk maar top ook zeker niet.
stan
De film ging wel was inderdaad niet erg geloofwaardig
En is te vaak op tv geweest
SuperSideSwipe
Vond hem niet erg bijzonder, maar ook niet echt slecht.
Kijkt opzich wel lekker weg, maar om er achteraf nou een gevoel aan over te houden van "wouw wat een film" hoef je toch geen rekening mee te houden.
Vond Moore wel redelijk acteren voor haar doen.
2,5
soom
Toffe film. Demi Moore als een vrouw met ballen;) is erg goed. De vechtscene met haar en Viggo Mortensen is echt vreselijk om te zien...
Materny
Vind het toch wel een vermakelijke film alleen is het laatste half-uur misschien een beetje nutteloos en overdreven.
Maar buiten dat is de actie prima eveneens als Mortensen's acteerwerk.
Moore aan de andere kant vond ik wat minder sterk maar het is genoeg voor deze film overeind te houden.
De gehele mariniers training zag er snel en goed uit met de nodige humor en actie tussendoor.
Het is toch ook wel een realistische schets op de werkelijkheid van de mariniers-opleiding en misschien is dat wel de reden dat deze film mij persoonlijk zo goed ligt.
Ikzelf doe ook marine-stage dus ik spreek uit ervaring dat het wel degelijk een goed uitgewerkte schets is..
Goede film.
Anakin01
Verdient precies zijn score.
Is in de meeste bioscoop"zalen" veel te overrated geweest vind ik, echt bijzonder is dit uiteindelijk niet.
Maar Moore gaat er wel helemaal voor.
LOTR-lover
Zeer goeie film. Lekker aktiespektakel met ook nog wat diepgang, Mortensen die weer een goeie rol speelt en de training van de soldaten keihard neergezet.
Lola3
Mooi verhaaltje, al is het een echte feel-good movie. Mooi acteerwerk van Moore. Saai einde maar sterk begin. Het is zeker geen topfilm, daarom snap ik niet waarom ze hem zoveel op tv spelen. Ook onrealsistisch want ik kan niet geloven dat de soldaten zich zo zouden laten vernederen, gezien hun trots. Het patriot-gevoel zou snel een deuk krijgen.
2,5
Waku
Vond het zeer zeker geen slechte film.
Moore als Macho vrouw..
Misschien niet altijd even geloofwaardig maar
toch was de film boeiend genoeg voor een ruime voldoende. Goed camerawerk en de vernederingen waren
sterk in beeld gebracht.
mooie film die laat zien dat ook vrouwen zeker geschikt zijn in het leger.
zielig is dat sommige daar zo hard te werk gaan om zo'n vrouw eruit te willen gooien.
actie genoeg.
3,5 ster
Tarkus
Ondanks het feit dat deze film indertijd in de bioscoop flopte, vind ik het een van Moore's beste films.
Ik heb hem vroeger ook al eens gezien, maar nu de eerste maal op DVD, en ik heb er weer van genoten.
De vertolking van Demi Moore vind ik uitstekend evenals die van Viggo Mortensen en de vele anderen.
Ook een goede prestatie van Anne Bancroft die in deze film bewijst dat ze nog steeds een harde tante kan neerzetten.
Velen zullen het met mijn opinie over deze film niet eens zijn, maar ieder zijn kritiek, en smaken verschillen nu eenmaal, gelukkig maar.
Het mag ook eens een vrouw zijn die de macho mag uithangen vind ik, en Demi Moore doet dat voortreffelijk.
vlugge japie
Wat djelle zegt maar dan een puntje erbij voor
"Suck my dick"

Notorious
Biografie / Muziek, 2009

Macunaíma
Fantasy / Komedie, 1969
poemmidden-oostenhelikoptergulf warsatellitemarineamerikaanse marinesexismlibyaoorloglegernaval officersexual harassmentu.s. navy sealfeministsoldaatcommandomentale gezondheiddrill instructor legeragainst the odds u.s. senatorus militaryarmy basemilitary trainingreconnaissancesexual discriminationproving oneselfpoliticalwomen in the militarywoman in a man's worldmilitary traditionone of the guysphysical trainingmilitary exercisesseal team