• 9.378.666 stemmen

Troy (2004)

Avontuur / Drama | 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Genre: Avontuur / Drama

Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom

Releasedatum: 13 mei 2004

Plot Troy

"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."

Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.

avatar van aspro

aspro

wat dacht je van spartacus,ulysee,machiste,en nog meer uit de griekse mytilogie.

je hoeft niet alles mooi te vinden maar dat wil nog niet zeggen dat het slecht is.

avatar van louisvf

louisvf

ags50 schreef:

Hij weet misschien wie of wat je met "Romulus en Remus" bedoelt

(dus niet "bedoeld" zoals hij schrijft ... )

Hehe

avatar van wu-tang

wu-tang

in ieder geval veel minder dan hier !!

Gladiator (film) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

alle verhalen zijn mooier en spannender gemaakt dan dat het was das al begonnen met diegene die het voor het eerst opschreef

en de schrijvers en regiseurs geven er nog een eigen draai aan , en das maar goed ook , tenslotte kijk ik een film om vermaakt te worden , en daar mag best wel wat aan verandert zijn

avatar van patrickvandenbos

patrickvandenbos

wel een goede film

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Zag ik nu net serieus op een rots in de film een aankondiging voor The Pacific?

avatar van Gamma

Gamma

BoordAppel schreef:

Zag ik nu net serieus op een rots in de film een aankondiging voor The Pacific?

ha ja, ik zit de film ook weer eens te kijken en zag dat ook!!

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Wat is dit nou weer voor een vertoning? Reclame op muren in de film?!

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Och dat doen ze al tijden. Bijna nog ergerlijker dan Gerard Joling dwars door de film heen.

avatar van KrimpenDrummer

KrimpenDrummer

Verhaal zeer slecht te volgen op een aantal momenten.

Acteerwerk buitengewoon sterk.

Verhaal vermakelijk.

avatar van Xen0n

Xen0n

Die reclame ging inderdaad helemaal nergens over... Het word steeds gekker, krijgen we straks nog reclame te zien met daar tussenin een klein stukje film!?

Maarja heel storend was het niet. Het deed niets af van de film in ieder geval. Had hier een 2.5 voor staan, weet niet wat me toen der tijd bezielde, maar vond het toch zeer vermakelijk. Goed verhaal en goed geacteerd.

Vooral Achilles en Hektor, 2 sterke caracters!

avatar van nuzjan

nuzjan

Een erg goed film. Het heeft me erg vermaakt. Ik ben sowieso een grote fan van films over de oude Griekse en Romeinse tijden.

Erg leuk film, acteer werk is erg sterk. Brad pitt en Eric Bana spelen hier een erg sterk rol, terwijl ik van Orlando Bloom hier in deze film niet echt onder de indruk was van zijn acteerwerk.

Ik had wel een vraagje: Is die truc door die Grieken met die gigantische houten paard echt gebruikt of is dat een mythe? Heb vroeger op school bij Geschiedenis niet echt veel opgelet... hehe.

avatar van Aapje81

Aapje81

Zojuist nog eens herbekeken samen met mijn vriendin en het blijft een prima film. Maar in Godsnaam wat is dat Veronica een stupide zender met hun zogenaamd creatieve reclameboodschappen. Het is gewoon schandalig en verdiend een boycot.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

nuzjan schreef:

Het blijft een beetje een mythe wat ik er van lees. We zullen het nooit met zekerheid weten. Is al weer een tijdje geleden.

hier

avatar van AGE-411

AGE-411

Zaterdag 17 april om 21:15u op VT4

avatar van Chairrepair

Chairrepair

Al heel vaak gezien, en verveeld nog steeds niet.

Alleen er zit een grappig foutje in:

wanneer Achilles en Hector een tweestrijd aangaan voor de poorten van Troje, heeft Achilles in eerste een speer in zijn hand.

Wanneer hij deze omhoog gooit, vangt hij een zwaard op

Het verhaal van Troje heeft me altijd al geboeid en de film verandert daar niets aan.

Één minpuntje: het acteerwerk van Orlando vond ik hier en daar nogal zwak. Ik weet het niet echt met zijn keuze voor Paris' karakter...

avatar van Chairrepair

Chairrepair

nuzjan schreef:

Historici zeggen van wel, maar dit is natuurlijk niet helemaal zeker omdat het al zolang geleden is gebeurd.

De film is gebaseerd op de Ilias van Homeros(een Griekse schrijver die ca. 800 v Chr. leefde). Hierin beschrijft hij de Trojaanse oorlog.

Nog een leuk feitje is dat de dag dat het paard Troje binnen werd gereden het 1 april was.

Dit vieren we in Nederland(en vele andere landen) nu nog steeds door grappen bij elkaar uit de halen.

avatar van ags50

ags50

Waar haal je de onzin vandaan?

Homeros heeft de Ilias en Odyssea gedicht (althans, dat neemt men aan, want ook hiervoor is geen "wettig en overtuigend" bewijs geleverd) of samengesteld uit oudere overleveringen. Of er ooit een dergelijke oorlog die jij de "Trojaanse" noemt heeft plaatsgevonden zoals in voornoemde werken beschreven is nog een grotere vraag. Ilium is een aantal malen verwoest, enkele keren in vlammen opgegaan, en telkens weer opgebouwd.

Dan die belachelijke datum. Aangezien deze strijd meer legende dan historie is, kan geen sprake zijn van een absolute datum, waarbij april toch echt uit de Romeinse kalender komt, niet de Griekse. Het paard van Troje, zo het ooit als zodanig werkelijk is gebruikt, heeft niet model gestaan voor de grappen op 1 april.

avatar van ChelseaH

ChelseaH

ik dacht altijd dat dit gewoon een vechtfilm was maar dan vroeger. Maar toen ik hem een tijdje geleden toch maar ging kijken was ik verbaast. Best leuk eigenlijk. Ik studeer Geschiedens op HBO niveau en het klopte best wel. Ook erg mooi gemaakt. Brad Pitt was Orlando Bloom was een beetje een watje en niet geod gespeeld. Ik vind hem wel een goede acteur maar dit kwam niet echt naar voren.

een 3,5

avatar van jookoe

jookoe

Mooie film. Zitten een paar goeie vechtscenes tussen. Natuurlijk ook leuk als je al die verhalen hebt gehoord over de Grieken en de Trojanen dat je dat dan allemaal verfilmd ziet.

Had van orlando bloom wel meer verwacht. Daarin tegen vond ik Brad Pitt en Eric Bana wel sterk acteren gelukkig maakten hun de mindere prestatie van Orlando Bloom weer een beetje goed . Al met al goede film, alleen soms was ik het verhaal een beetje kwijt. maar dat is in mijn ogen dan he. Maar toch krijgt ''troy'' van mij een dikke 4.5*

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Mooie film, zoals altijd met die kollosale vechtpartijen van vroeger. Brad Pitt niet mijn favoriete acteur, maar hij doet het prima.

- 4 -

avatar van van duijn

van duijn

typisch een film die je niet te vaak moet zien.

is het een aanrader of niet?

avatar van Xen0n

Xen0n

Zeker een aanrader, het blijft een hele goede film!

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Erg mooie film. Geweldige gevechten, mooie beelden en sterk geacteerd.

zoals Xenon zegt: zeker een aanrader dus.

avatar van sofripa

sofripa

Ziet er allemaal lekker vet uit. Je pakt ook mooi een stukje historie mee en daarnaast is de bodycount zeer aanzienlijk. Dat Pitt 'de arrogante eikel' moet spelen is zoals het is. 4 sterren voor deze mooie productie.

avatar van Fox McCloud

Fox McCloud

sofripa schreef:

Je pakt ook mooi een stukje historie mee.

Het verhaal klopt alleen geen moer van helaas:|. Bijna alle details kloppen niet, dus als ik jouw was zou ik deze film niet als historisch getrouw beschouwen.

avatar van ags50

ags50

... voor zover hetgeen waarschijnlijk door Homeros is samengesteld en op rijm geschreven al op historische feiten was gebaseerd ...

Het is dan ook geen verfilming van de Ilias maar, zoals op de aftiteling wordt gesteld, Wolfgang Petersen heeft zich door dat werk (en gelet op het einde met het paard ook door de Odyssea) laten inspireren.

avatar van sofripa

sofripa

Fox McCloud schreef:

Weet ik dank je. Was meer bedoeld in de trant van 'hoe men vroeger te werk ging

avatar van mahouopenzo

mahouopenzo

Fox McCloud schreef:

Alsof nog maar één iemand weet hoe het toen echt is gegaan, en of dat gevecht zelfs nog maar heeft plaatsgevonden!