• 9.375.082 stemmen

Psycho IV: The Beginning (1990)

Horror / Mystery | 96 minuten

Genre: Horror / Mystery

Alternatieve titel: Psycho 4

Geregisseerd door: Mick Garris

Met onder meer: Anthony Perkins, Henry Thomas en Olivia Hussey

Plot Psycho IV: The Beginning

"You've met Norman. Now meet mother."

Fran Ambrose besluit om een radioshow te doen over moedermoorden. En wie anders dan de beruchte Norman Bates zou een betere gast zijn? Tijdens het programma gaat Ambrose in op het verleden van Norman, die in geuren en kleuren vertelt over zijn jeugd, zijn moeder en de opgelopen traumas.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Norman Bates

Chet Rudolph

Mike Calveccio

avatar van Zinema

Over en uit.

Laten we het hopen, want het origineel heeft nu wel genoeg nakomelingen gehad. En ze waren allemaal minder..

Het dieptepunt was overduidelijk deel 3, maar ook dit deel is niet al te best. Toch is het idee van de radiouitzending en de flashbacks an sich best okee.

Het eindresultaat is ook hier twijfelachtig. Perkins lijkt in deze setting een beetje verloren en de goedkope TV-uitstraling helpt ook niet mee. Wat de film vooral nekt is het ontbreken van spanning en goede kills. Ook het acteerwerk is niet overal even sterk.

Thomas maakt dit deel net ietsje minder slecht dan het voorgaande, al houdt het weinig over.

Doorsnee.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Een beetje een overbodige prequel op een filmreeks die met het derde deel al duidelijk aan het einde van zijn latijn zat. Deel 4 is niet wat teveel van het goede. Typisch tv-werk ook. Het uiterlijk is goedkoop, de score goedkoop jatwerk en de spanning is zoek. Gelukkig is Perkins nog wel van de partij en is Psycho 4 nog redelijk kijkbaar.

avatar van Metalfist

Metalfist

All that faith and no potatoes

Met The Beginning ben ik aangekomen bij het laatste deel van de Psycho reeks. Je hebt nog wel een onofficiële tv-film (Bates Motel uit 1987, toevallig ook de titel die de serie die van 2013 tot en met 2017 heeft gelopen) maar die reken ik dus voor de gemakkelijkheid even niet mee. Een vermakelijke reeks eigenlijk met natuurlijk Hitchcock's klassieker bovenaan maar de sequels bleken ook over een zekere kwaliteit te beschikken. Van deze The Beginning had ik echt echter wat mijn twijfels. Perkins werd er niet jonger op en om dan met flashbacks te gaan werken..

Het is dan ook een mes dat op zich langs twee kanten snijdt. Je kunt moeilijk Perkins de tienerversie van Norman Bates gaan laten spelen, maar het is zo'n iconisch personage en dat kun je dan ook weer moeilijk door iemand anders laten spelen. Gelukkig maakt regisseur Mick Garris een goede keuze met het casten van Henry Thomas als de jongere versie van Norman en blijft het personage verder Perkins ook als gegoten zitten. Qua plot is het allemaal nog net wat meer vergezocht geworden dan in vergelijking met de overige sequels, Garris en scriptschrijver Joseph Stefano negeren bovendien de gebeurtenissen uit deel II en III, waardoor het naar het eind toe toch allemaal wat uit de hand begint te lopen. Het inbellen bij de radioshow is op zich nog een leuke gimmick maar die relatie met Connie en het feit dat ze zwanger is.. Het kon me in ieder geval niet zo hard boeien als de voorgaande films. Hoogstwaarschijnlijk is er ooit nog het plan geweest om nog een deel te maken, met een moordende zoon/dochter van Norman dan, maar daar is tot nu toe niets meer van gekomen.

Het hoeft voor mij nu eerlijk gezegd ook niet, het is moeilijk om een Psycho film voor te stellen zonder dat Perkins er iets mee te maken heeft en die is nu ondertussen ook alweer 26 jaar geleden overleden. Hij heeft hier iets minder screentime dan je zou verwachten, grotendeels omdat hij bij de flashbacks niet veel te zoeken heeft natuurlijk, maar bijvoorbeeld die scène met de appel bewijst dat hij het personage nog altijd in zijn vingers heeft zitten. Ook Henry Thomas doet het dus goed als de jonge Norman en we krijgen deze keer ook eens een volwaardige Norma Bates te zien. Daar is gekozen voor Olivia Hussey en hoewel die haar accent me niet echt aanstond, is het wel een waardevolle toevoeging. Verder ook de eerste Psycho sequel die het bekende deuntje opnieuw gebruikt en tegelijkertijd ook de eerste Psycho sequel die op de een of andere manier niet naar de bekende scène in de douche refereert.

De minste van alle vervolgen in ieder geval en toch nog wel eens leuk om gezien te hebben. Fijn om eens wat meer inzicht te krijgen in de Norma/Norman relatie (al is die wel redelijk standaard om eerlijk te zijn) maar Garris weet het nog boeiend te brengen. Naar het einde toe gaat hij echter wat uit de bocht en dan kan zelfs Perkins het niet meer redden. Toffe franchise wel, heel wat beter dan ik in eerste instantie had verwacht toen ik een kleine maand aan een herziening van Psycho begon.

avatar van scorsese

Aardige film waarin Norman Bates inbelt bij een radioprogramma dat over moedermoord gaat. Door middel van goed gebruik van flashbacks wordt de jeugd van Norman Bates door hemzelf uit de doeken gedaan hier. De ziekelijke moeder-zoon relatie wordt verder uitgewerkt, maar er wordt verder niets nieuws verteld. Henry Thomas is goed gecast en Anthony Perkins doet het voor de laatste keer prima in de titelrol.

avatar van Shadowed

Shadowed

Een karakterstudie vanuit de handen van regisseur Mick Garris, die tegenstanders en fanaten kreeg. De tegenstanders trekken echter aan het langste eind en ik begrijp erg goed waarom, maar aangezien ik niet de grootste aanhanger van de reeks ben kon ik de extra laagjes gelukkig verwelkomen. De afwisseling in gebeurtenissen en situaties zorgt voor een vermakelijke inslag en de castleden doen het verrassend sterk, maar uiteindelijk mis je wel een bepaald gevoel van dreiging en onderhuidse spanning. Het scenario van Joseph Stefano kent vooral een dramatische inslag die gemengd interessant voor de dag komt en te weinig uitdagende factoren biedt. De veel te sentimentele finale gooit nog wat extra roet in het eten, maar ik heb me zeer geamuseerd met de eerste helft. Vooral Olivia Hussey speelt bovengemiddeld.

avatar van clubsport

clubsport

het is al flink wat jaren geleden dat ik dit 4e deel zag , en ik moet toegeven dat het best een onderhoudend verhaal is geworden .

De keuze om via flashbacks terug te gaan naar Norman's jeugd is interessant en de uitvoering daarvan is goed gedaan .

Om dit via een telefoongesprek over de radio te doen om Norman zo zijn levensverhaal te vertellen levert een originele nieuwe invalshoek op die verassend goed werkt , mede ook omdat henry thomas en ook zeker Olivia hussey sterk spel laten zien als moeder en zoon, ondanks het feit dat hun leeftijdsverschil net wat te klein is .

Natuurlijk kan dit niet in de schaduw staan van het origineel maar dat betekent zeker niet dat deze film slecht is .

Dit zou het laatste deel zijn en eerlijk gezegd , de serie was ook klaar , er was niks meer dat nog toegevoegd kon worden .