• 9.374.673 stemmen

Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel (1983)

Animatie | 84 minuten

Genre: Animatie

Alternatieve titel: The Dragon That Wasn't (or Was He?)

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Harrie Geelen

Met onder meer: Fred Benavente, Trudy Libosan en Luc Lutz

Gesproken taal: Tsjechisch en Nederlands

Releasedatum: 3 februari 1983

Plot Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel

Slot Bommelstein wordt opgeschrikt door een jonge Zwelbast, een draakje dat bij boosheid opzwelt tot gigantische afmetingen en veel schade berokkent. Als een pleegvader ontfermt heer Bommel zich over het beestje dat Zwelgje wordt genoemd, met alle gevolgen van dien. Animatiefilm naar Marten Toonders stripverhaal 'De Zwelbast' uit 1957.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ollie B. Bommel

Hoofdverpleegster

Nieuwslezer

Wammes Waggel

Gack (English Version, stemrol)

avatar van Jordy

Jordy

Hét jaarlijkse nieuwjaarsdag-spektakel (al heb ik 'm al een paar jaar niet meer voorbij zien komen). Leuk verhaaltje, leuke stemmen en leuke animatie: 3 sterren.

avatar van Lt-zero

Lt-zero

vroeger diep onder de indruk, ik weet niet of ik em nu nog leuk vind.

avatar van cornelis

cornelis

Natuurlijk wel!

avatar van BS

BS

vroeger aan het eind altijd een traantje gelaten.Nu meer iets van jeugd-sentimenteel.

Maar ik vind het mooi gedaan.Goed getekend en leuke stemmen.3 sterren

avatar van jeroen79

jeroen79

Bs?!: Geheel mee eens, pure nostalgie(?).

avatar van NERD

NERD

Klassieke Nederlandse kindertekenfilm, ik was er vroeger helemaal gek van.

Inderdaad mooie film. Hoeft niet onder te doen voor internationale (Amerikaanse) animatiefilms. Veronica zond de film een aantal jaren achter elkaar elk jaar opnieuw uit. Toen had ik er wel even genoeg van.

avatar van tom

tom

moest vroeger altijd huilen bij deze film, nu al 6 jaar niet meer gezien ofzo. ***

avatar van poochie

poochie

ik vind het een zalige film!! Moest er steeds mee huilen. Spijtig genoeg wordt hij nu niet meer uitgezonden. Daarom zoek ik hem ook op video, maar spijtig genoeg vind ik hem nergens.

Ik blijf hopen dat hij nog eens wordt uitgezonden!!!

avatar van AFilm

AFilm

Herrinner mij alle problemen die er waren onder de produktie -

- het feit dat alles behalve de meest noodzakelijke dingen in Japan gedaan werden, waar ze moesten opgeleerd worden tijdens de produktie (Ze stuurde een telex: 'We don't think hilite in eyes too big'),

(OK, 3 millioen gulden was zelfs toen niet genoeg om een lange film voor te maken),

- de groffe verspilling van geld (bijv. een sequence die in zijn geheel gelayout werd in 2 verschillende plaatsen) door de onervarenheid met lange films,

- Rob Houwers merkwaardige verschijning (Over een scene die in kleur af was: 'die wil ik morgen eens zien, iets meer van boven geschoten' - wie wat van tekenfilm afweet, weet dat di onmogelijk is)

maar ook

- de fantastische 'key' achtergronden van Ben van Voorn (daar hadden de japanners de handen vol aan).

En (toen) prinses Juliana tijdens de premiere in Tuchinski: 'Geen kiekjes op de trap!'

Dat waren tijden...

avatar van GerwinF

GerwinF

"De zwelbast zit in het weer" en "Zweeeelgjuh!" kan ik nog helemaal herinneren doordat de film elk jaar op tv kwam. Uit nostalgie geef ik hem dan ook 3 sterren

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Inderdaad klassieke tekenfilm. Zwelgjuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhh!!! Puur jeugdsentiment!

avatar van FisherKing

FisherKing

ja jullie hebben gelijk: opwaardering

avatar van Mirandak

Mirandak

Volgens mij de eerste (lange film) die ook vroeger ooit zag. Puur jeugdsentiment dus. we hebben hem nog ergens op video staan. Ma heeft deze ooit opgenomen en lipje uit de videoband gehaald (is in 1987 opgenomen, deze is onderhand antiek)

avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

Jeugdsentiment!! De eerste keer dat ik hem zag vond ik hem doodeng!! En de laatse keer dat ik hem zag moest ik nog steeds huilen.

avatar van Padd0

Padd0

Idd dit is zo'n film die iedereen heeft gezien toen ie klein was. Vandaar ook van mij 3* vanwege de herrinering.

avatar van Thraex

Thraex

Opmerkelijk... iedereen gaat huilen bij deze film! Ik ook hoor, daar niet van, maar het verbaast me dat bij de andere films constant gepraat wordt over verhaal dit casting dat spanning zus en euh... zo.

Dit is trouwens eigenlijk de enige film die zo´n effect op mij had! Misschien een USP? Door deze troef krijgt de film van mij ****!

avatar van Zavo

Zavo

Toch is het meer dan dat. De film is gewoon echt heel goed. Ik ben een liefhebber van de boeken van Marten Toonder en deze film doet echt recht aan zijn verhalen. Hij heeft zich er niet voor niks ook zelf mee bemoeit. De stemmen zijn ook allemaal heel goed gekozen, de liedjes zijn goed, er valt weinig op aan te merken.

avatar van Pitbull

Pitbull

Dit is voor mij geen jeugsentiment of iets dergelijks, want als ik hem nu kijk vind ik het nog steeds een zeer goede film, dit in tegensteling tot andere jeugdfilms als Annie, Labyrinth en the Neverending Story.

Ik heb eerlijk geen flauw idee wie Fred Benavente is, maar het is een perfecte Bommel.

avatar van Jos2

Jos2

Zavo schreef:

De meeste fans denken daar anders over. Zelfs regisseur Geelen vond in ieder geval de stemmen uiteindelijk niet goed in de sfeer van Toonder.

Hij heeft zich er niet voor niks ook zelf mee bemoeit.

Nauwelijks.

avatar van roda

roda

de beste en mooiste tekenfilm ooit gemaakt.

5 sterren !

avatar van Justice4All

Justice4All

Mooiste en beste nederlandse tekenfilm ooit dat ik gezien hebt. Werd bijna ieder kerst uitgezonden op tv en heeft me toendertijd geboeid en nooit verveeld en k denk dat het me nog steeds niet zal vervelen. 4,5*

avatar van Wouter

Justice4All schreef:

Mooiste en beste nederlandse tekenfilm ooit dat ik gezien hebt.

Noem 'ns een andere....

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Wauw, lang geleden dat ik deze gezien heb zeg. Over jeugdsentimenten gesproken. Weet nog goed dat ik vroeger in ieder geval geen genoeg kon krijgen van de avonturen rond het kleine, schattige Zwelgje.

avatar van roda

roda

het word ook eens tijd dat ze deze op dvd uitbrengen.

avatar van gotti

Is dit nou zo geweldig? Vind de poster er niet uitzien...

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

nostalgie op en top. Hier heb ik vroeger veel plezier aan beleeft. 3,5 sterren voor het gevoel!

avatar van misty

misty

heb er toen zeer van genoten zou hem graag in mijn bezit willen hebben

avatar van james bond 007

james bond 007

Het was de bedoeling van Rob Houwer om een hele serie tekenfilms te maken rond Ollie B. Bommel en Tom Poes. Maar het is bij deze ene gebleven, mede door de grote produktiekosten en het TE geringe financiele succes.

Het is een aardige, aandoenlijke tekenfilm die je 80 minuten weet te plezieren, maar het is zeker niet van het niveau van de Disney-tekenfilms.

Wel mooie, verzadigde, volle kleuren en veel aandacht voor detail. De stemmencast is heel goed, vooral Paul Haenen als de kruidenier is amusant. Rob Houwer heeft, net als hij in de toekomst bij zijn speelfilms zou doen, opgetreden als creative supervisor en de film aan de montagetafel naar eigen inzicht in elkaar gezet. Deze tekenfilm heeft echt de opbouw en structuur van een speelfilm, een goede dramatische opbouw.

Al met al is het jammer dat het bij deze ene avondvullende tekenfilm is gebleven voor Nederland.