Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel (1983)
Genre: Animatie
Alternatieve titel: The Dragon That Wasn't (or Was He?)
Nederland
Geregisseerd door: Harrie Geelen
Met onder meer: Fred Benavente, Trudy Libosan en Luc Lutz
Gesproken taal: Tsjechisch en Nederlands
Releasedatum: 3 februari 1983
Plot Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel
Slot Bommelstein wordt opgeschrikt door een jonge Zwelbast, een draakje dat bij boosheid opzwelt tot gigantische afmetingen en veel schade berokkent. Als een pleegvader ontfermt heer Bommel zich over het beestje dat Zwelgje wordt genoemd, met alle gevolgen van dien. Animatiefilm naar Marten Toonders stripverhaal 'De Zwelbast' uit 1957.
Ollie B. Bommel
Hoofdverpleegster
Nieuwslezer
Wammes Waggel
Tom Poes
Joost
Gack (English Version, stemrol)
diddledidoo
Bommelfilm verschijnt op dvd
De film Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel komt 8 november uit op dvd.
You make my day!!!
angerona
Ik ben helemaal verliefd op deze film.
Blijft mooi en jank nog steeds de halve film aan mekaar
Een huilende zwelgje in een grot en B. Bommel die zegt dat hij Zwelgjes vader niet is blijft hartverscheurend.
MoTh
Ik heb nog nooit zo hard geweend als met deze tekenfilm!
'Zwelgje, ik ben NIET je vader'
Angrod_Pallanén
Nou, gejankt heb ik niet, ik vond het ook niet zo ontroerend, maar het sprak me wel aan, snap je? ik denk dat erg gewoon te weinig "in" zat om mij te doen raken.
Fred Neil
ik heb vandaag de bommelplaat gekocht
Het hoorspel van de film. Echt gaaf.
Die muziek is prachtig.
Woutjinho
paar weken terug gezien en kende het nog helemaal van vroeger
feMque
Is het zeker dat de film van Zwelgje op dvd uit komt 8 november???
Dat zou ik echt geweldig vinden!
FisherKing
Herrinner mij alle problemen die er waren onder de produktie -
- het feit dat alles behalve de meest noodzakelijke dingen in Japan gedaan werden, waar ze moesten opgeleerd worden tijdens de produktie (Ze stuurde een telex: 'We don't think hilite in eyes too big'),
(OK, 3 millioen gulden was zelfs toen niet genoeg om een lange film voor te maken),
Ja, staat ook een aardige anecdote in de Filmvalley. Volgens Harrie Geelen.
Geen van de 40 Japanse animatoren kende engels, behalve de projectleider die af en toe naar Nederland kwam en hem moesten we de subtiele taalgrappen van Marten Toonder uitleggen. Butler Joost spreekt bijvoorbeeld Heer Ollie vermanend toe met een bedeesd tsk tsk tsk. Die Japanner werd rood, dat is voor hem het vaginale geluid dat matrozen in de rosse buurt maken naar prostituees! Het werd dus uiteindelijk: gut gut gut.
otherfool
Jeugdsentiment bij uitstek; met kerst op Veronica, dat kon niet missen. En dan elk jaar weer kijken
4*.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Man, deze film heb ik voor het eerst gezien toen ik 4 of 5 was. Deze film maakte echt een indruk op me toen. Later heb ik hem nog 1 x gezien en vond hem weer fantastisch. Dat is ook minstens 15 jaar geleden! Ik wil deze graag weer eens zien.
Ik deed waarschijnlijk andere dingen op nieuwjaarsdag toen deze film telkens op Veronica kwam.
Floris22
Op de een of andere manier kan ik deze film meerdere keren kijken zonder dat het me verveelt. En elke keer schiet ik dan weer vol als Heer Ollie zegt aan het einde van het mislukte feest zegt: "Zwelgje, ik ben boos op je!".
Verschrikkelijk!
Ben ik blij dat ik de DVD heb!
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Vandaag de dvd gekocht! Meteen gekeken natuurlijk. Helaas viel de film me iets tegen, al had ik dit kunnen verwachten...
Ik irriteerde me aan het slechte geluid. Ik moest vaak moeite doen om te horen wat de personages precies vertelden.. In mijn herinnering was de film ook zieliger, maar ik was toen natuurlijk een kind.
Mooi getekend, leuke personages en de film raakt me toch nog steeds. Wat toevallig, Tom Poes heeft exact dezelfde stem als Niels Holgerson....
Jeugdsentiment ten top!! Ik ben blij dat ik deze dvd in bezit heb. 3 ***
Quido
Ik irriteerde me aan het slechte geluid.
Quido
Nee, geen enkele ondertiteling. Geen anamorfe transfer, matige originele geluidstrack en de Unwrapped 5.1 track klinkt zoals vrijwel altijd erg hol en dus ook totaal niet goed. Als extra enkel de bioscooptrailer en een 2 pagina's tellend infoboekje.
MoTh
Jeugdsentiment! Heb vorige week de DVD gekocht en alles kwam terug, zelfs bijna de traantjes op einde... Magisch!
titia
Gister de dvd gekocht, kon 'm niet laten liggen... (bij de supermarkt!! zo'n typische kassa-impuls-aankoop...heb helemaal geen gat in mijn hand) en gelijk gekeken. Heerlijk, ik kende hem nog helemaal uit mijn hoofd, dus ik moet hem vroeger heel vaak gezien hebben. blijft prachtig
maxcomthrilla
Echt een jeugdfilm waaraan ik goede herinneringen heb. Mijn vader had hem speciaal op videoband opgenomen destijds. Ik heb hem helemaal grijsgedraaid. Fantastische die Bommel. En dan Zwelgje, die stal bij mij toch echt de show. Een dikke 3,5*
streeter
Ik heb de Engels-talige versie gevonden - erg interessant. Het is ergens te pindakazen maar daar mag ik het niet over hebben hier
In het pakket zit ook een documentaire over animatie in Nederland tot 1985 en nog een korte film van Marten Toonder.
Mug
Ik durf mijn beide handen in het vuur te steken dat "Als je begrijpt wat ik bedoel" jaarlijks werd uitgezonden door Veronica (destijds in het publieke bestel) op Nieuwjaarsdag (niet met de Kerst).
Gisteravond had ik zin in 'Anijs, aaaaaaaaanijijijijs' en 'ik b-b-b-ben b-b-b-boos op je...Zwe-zwe-zwelgje'.
De film is eigenlijk pure nostalgie. Later heb ik nog veel Bommel/Tom Poes-verhalen gelezen van Toonder. Nu is de film naast herkenning w.b. jeugdherinneringen, ook een feest van herkenning w.b. traditionele uitspraken m.n. door Joost. 'Met uw welnemen', 'als ik zo vrij mag zijn', 'een eenvoudige maar voedzame maaltijd'. Het komt allemaal wel voorbij.
De minpunten zijn toch wel de hemeltergende slechte liedjes, de stem van jongeheer Tom Poes en hier en daar toch wel de animatie.
En nu is het nog wachten op het gehele Bommel-oeuvre van Toonder in een mooie box. Maar ja, plannen om de deuren van de boekhandel te barricaderen met een tentje en slaapzak staan nog steeds in de ijskast...
Sneakerjeans29
Ook vaak op 24 december uitgezonden. De laatste keer geloof ik in 1998,met oudjaar. Ik heb de dvd afgelopen winter ook aangeschaft, vanwege het jeugdsentiment en de enige Nederlandse tekenfilm. Ok ook nog Beertje Sebastiaan las ik hier ergens, maar daar heb ik niks mee en die heb ik ook nooit gezien.
Die 2 boeven,werden ingesproken door Andre van den Heuvel en Cees Linnebank, die laatste is pas overleden
aawillemsen
echt leuk!
Alleen heb ik hem nog niet op dvd!
Zou hem van de week even kopen!
Hadden ze geen dubbel dvd kunnen maken van de 2 nederlandse tekenfilms?
Jammer dat er maar 2 zijn gemaakt snik snik!
pjutter
redelijk nutteloze film,
niet echt leuk om naar te kijken,
was ook blij dat hij maar 5 kwartier duurde!
theresia
als kind zijnde was ik helemaal weg van deze film. nu je groter bent;-) kijk je er wel wat anders tegenaan. maar het heeft voor mij leuker herinneringen..
ehuurman
Fantastisch jeugdsentiment! Tja, als je helemaal geilt op de Pixar-films en fantastische kwaliteit en deze film daardoor een lage waardering geeft mis je echt wat!
Denk eraan dat deze film al bijna 25 jaar oud is, en het verhaal nog steeds boeit en ontroert.
film_kaza
Heb wel een stukje meegekregen, mooi jeugdsentiment
Dat is precies de juiste beschrijving voor deze film. Vroeger vond ik hem wel beter dan nu maar alsnog leuk om te zien.
3 Sterren.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'