• 9.376.689 stemmen

Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel (1983)

Animatie | 84 minuten

Genre: Animatie

Alternatieve titel: The Dragon That Wasn't (or Was He?)

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Harrie Geelen

Met onder meer: Fred Benavente, Trudy Libosan en Luc Lutz

Gesproken taal: Tsjechisch en Nederlands

Releasedatum: 3 februari 1983

Plot Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel

Slot Bommelstein wordt opgeschrikt door een jonge Zwelbast, een draakje dat bij boosheid opzwelt tot gigantische afmetingen en veel schade berokkent. Als een pleegvader ontfermt heer Bommel zich over het beestje dat Zwelgje wordt genoemd, met alle gevolgen van dien. Animatiefilm naar Marten Toonders stripverhaal 'De Zwelbast' uit 1957.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ollie B. Bommel

Hoofdverpleegster

Nieuwslezer

Wammes Waggel

Gack (English Version, stemrol)

avatar van Menghini

Menghini

Er is maar 1 film waar ik ooit bij gehuild heb en dat is deze... 4½* voor het ontroerende en jeugdsentiment!

avatar van zeus

zeus

Jeugdsentiment, elke kerst op veronica toen ik nog klein was.

avatar van Jordy

Jordy

Nieuwjaarsdag toch?

avatar van zeus

zeus

Ik dacht altijd 1e kerstdag, maar goed het was tijdens de feestdagen.

avatar van GFM

GFM

Was naar mijn mening ook altijd op een kerstdag.....1e of 2e dat weet ik niet meer..... Is ook niet onwijs interssant, ik vind "rond de feestdagen" een aanvaardbaar compromis

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Het was op nieuwjaarsdag.

avatar van GFM

GFM

Is een feestdag, valt dus binnen het compromis

avatar van Boy28

Boy28

Inderdaad altijd met kerst uitgezonden vroeger.Dit is zover ik weet de enige Nederlandse tekenfilm.

avatar van Boy28

Boy28

Wouter schreef:

Noem 'ns een andere....

Welke dan? Zover ik weet komen andere tekenfilms allemaal uit het buitenland.

avatar van Floris22

Floris22

Mijn all time favorite tekenfilm. Er zit humor in, maar een paar emotionele momenten. Hoewel de film toch wel gedateerd is tegenwoordig blijft dit mijn favoriete tekenfilm.

avatar van hawkeye

hawkeye

Prima tekenfilm....

Maar of ik deze in mijn collectie op zou nemen...

Misschien vanwege het jeugdsentiment

avatar van Uncle_Junior

Uncle_Junior

Zweeeeeeelggggje!!!!

Puur voor het jeugdsentiment schaf ik deze wel aan denk ik.

avatar van FairyTale

FairyTale

Nou die heb ik ook al te lang niet gezien. Eerste paar keer vond ik hem eng, daarna alleen maar heel erg leuk... Echt zo lief en nouja Gewoon een mooie film..

avatar van Angrod_Pallanén

Mark86

R.I.P.

avatar van Yak

Yak

Nu op RTL5 in plaats van Papillon! Jeugdsentiment, kom d'r maar in!

avatar van Yak

Yak

Anijs, aaanijs!!

avatar van Houtem

Houtem

Ik ben al lang mijn kinderleeftijd gepasseerd en ben nog altijd geboeid door deze film omdat deze als puzzel in elkaar zit, het past allemaal precies.

Van die stemmen ben ik het helemaal mee eens, alhoewel die van de twee criminelen Super en Hyper, Joost en Waggel wel erg goed vind passen

avatar van De Knip

De Knip

Destijds gezien in ons wijkgebouw. Eerste herinnering die me te binnenschoot: Zwelgje.....Zwelgje....

avatar van mikoz

mikoz

He deze is nu op tv..

zeker omdat mr. Toonder is overleden .

Kijk maar even omdat ik eigenlijk op Papillon zit te wachten.

Leuke animatie 3*

EDIT : verhoogd naar 3.5 , vind deze film toch wel beter dan de gemmidelde tekenfilm.

Verder is Ollie B Bommel natuurlijk van een ander kaliber.

avatar van lord_eissens

lord_eissens

Heeft iemand enig idee of hier een vcd of dvd van te koop is en waar?

Ik heb het hoesje al gevonden op edonky dus hij moet bestaan

avatar van Thomassio

Thomassio

Heilige tekenfilm. Deze zou ik maar wat graag in mijn collectie willen hebben. Jeugdsentiment eerste klas!

avatar van Quido

Quido

lord_eissens schreef:

Heeft iemand enig idee of hier een vcd of dvd van te koop is en waar?

Ik heb het hoesje al gevonden op edonky dus hij moet bestaan

V-cd is in een grijs verleden uitgebracht en ik denk in de reguliere handel niet meer te vinden (of het moet een verdwaalde partij zijn). De dvd komt er 20 november aan bij Indies Home Entertainment. Nog even geduld dus

avatar van Quentin

Quentin

Er zijn trouwens wel veel bootlegs van deze film op dvd te vinden!

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Erg leuke tekenfilm, qua verhaal best wel cliché en voorspelbaar, maar dat word overstemt door het jaar van de maak. De stemmen passen idd goed en ik vind de karakters echt geweldig. Bommel is nooit mijn grote held geweest, maar ik heb er altijd van genoten. Geweldig gewoon! Ik dank Yak verschrikkelijk voor zijn opmerking dat hij op tv was. Dank u, dank u, dank u!!! voor Yak en voor Toonder en zijn creatie

[off-topic]Kan iemand me nou uitleggen wat "bootlegs" zijn ik ken er alleen een vage beschrijving van, maar kan het uit geen enkel zinsverband goed begrijpen...

avatar van PsychoPump

PsychoPump

bootlegs zijn illegaal (buiten de officiele kanalen om) opgenomen registraties van bijvoorbeeld muziek zover ik weet... worden vaak ook gewoon verkocht in winkels.... of ze dit veel doen bij films is mij niet bekend

Trouwens een erg mooi tekenfilm dit.... jeugdsentiment

avatar van Quido

Quido

Met bootlegs bedoelt Quentin denk ik dat deze film op internet vaak op dvd wordt aangeboden, maar het gaat dan dus om een kopie van de VHS op dvd. Maar goed, hij komt dus 8 november origineel op dvd (Indies Home Entertainment).

Bommelfilm verschijnt op dvd

De film Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel komt 8 november uit op dvd. Dat maakte filmdistributeur Indies vrijdag bekend.

De woensdag overleden Marten Toonder schreef het verhaal en het script van deze eerste avondvullende Nederlandse tekenfilm in 1983. Samen met producent Rob Houwer werkte hij twee jaar lang aan de speelfilm.

bron: NOS teletekst 401

avatar van BOND31

BOND31

voor een tekenfilm van eigen bodem lang niet slecht. Ik hou eigenlijk niet van tekenfilms, maar heb me bij deze in ieder geval niet verveeld. Leuke stemmen van bekende Nederlanders, waaronder Paul Haenen en Fred Emmer.