• 9.377.617 stemmen

Il Generale Della Rovere (1959)

Drama / Oorlog | 132 minuten / 129 minuten (VS)

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 132 minuten / 129 minuten (VS)

Alternatieve titels: General Della Rovere / In de Schaduw van de Nazi's / Generaal Della Rovere

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Roberto Rossellini

Met onder meer: Vittorio De Sica, Hannes Messemer en Sandra Milo

Gesproken taal: Duits en Italiaans

Plot Il Generale Della Rovere

Genoa, 1943. Grimaldi is een oplichter die zich voordoet als Italiaans kolonel om geld van mensen af te troggelen wiens familieleden door de nazi's zijn opgepakt. Wanneer hij gepakt wordt, sluit hij een deal met de Gestapo: hij mag blijven leven als hij zich voordoet als Generaal Della Rovere, een verzetsstrijder, die door de nazi's is vermoord.

Bardone AKA 'Grimaldi'

Partisan girl

German officer

avatar van Dievegge

Dievegge

Dit mag dan geen van de bekendste zijn van Rosselini, ik vind het wel een van z'n beste. Het geeft een realistisch beeld van het Italiaanse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dankzij de professionele acteurs en de klassieke dramatische opbouw is het ook meeslepend. Vittorio De Sica speelt een kleine oplichter, een antiheld die op het einde alsnog een ware heldendaad stelt. SS'er Müller (Hannes Messemer) komt charmant over, maar is een huichelaar. Hij is geen stereotiepe nazi die staat te brullen, maar als het eropaan komt is hij de wreedheid zelve. In het eerste uur zitten ook een paar interessante vrouwelijke personages, waaronder Olga (Sandra Milo), een ex-minnares die in een oriëntaals bordeel werkt en onze oplichter als enige doorziet.

De sfeer in de gevangenis is grauw, maar je kunt meeleven met de broederlijkheid tussen de verzetslieden. Door het spel met valse identiteiten krijg je een vleugje komedie binnen deze voor het overige zwaarmoedige oorlogstragedie.