Genre: Horror / Fantasy
Gesproken taal: Engels, Frans en Deens
Releasedatum: 23 oktober 2025
Bekijk via Netflix
Plot Frankenstein
"Only monsters play God."
Victor Frankenstein is een briljante maar egocentrische wetenschapper, die in een obsessief experiment een wezen tot leven wekt. Wat begint als een daad van creativiteit en ambitie, escaleert al snel tot een tragische confrontatie tussen schepper en schepsel, waarbij hun persoonlijke verlangens, angsten en geheimen botsen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Frankenstein, or The Modern Prometheus (BoekMeter)
- Kijk op Netflix
Captain Anderson
Young Victor Frankenstein
Chief Officer Larsen
Icewind
Persoonlijk ben ik een fan, in tegenstelling tot velen hier, van lange en zelfs ultralange films. Sommige films kunnen voor mij zelfs niet lang genoeg zijn.
Deze 2025 Frankenstein echter heeft tot net over de helft mijn aandacht gedeeltelijk vast gehouden.
Zeker, de aankleding is prima, visueel heel netjes maar het verhaal en zeker niet in de laatste plaats de creatie, was voor mij een afknapper van jewelste.
Ik blijf erbij, voor mij blijft de 1931 versie met Karloff het summum van suspense en sfeer.
hans blieb
Wat was dit saai, 2 en een half uur meer een soort documentaire dan een spannende horror film!!! Ik hoef nu tenminste niet onder mijn bed te kijken of daar geen monster ligt, als ik ga slapen...!
mcdaktari
Moet je dat anders wel dan, als je een film gezien hebt?? Hoe oud ben je
Sergio Leone
Teleurstellend.
Zichtbaar een trouwere verfilming van het boek - althans, dat lijkt toch zo want de film is een stuk lijviger dan de andere verfilmingen die ik al gezien heb. Verder kan Guillermo del Toro er amper iets interessant van maken. De gekke dokter Frankenstein en het arme monster: dat hebben we intussen wel allang gezien. Het levert een heleboel stroperige en melige scènes op, zeker naar het einde toe. De thematiek ligt er (te) dik bovenop. Bovendien is Oscar Isaac best matig en steekt ook Jacob Elordi er m.i. niet echt bovenuit. De film leunt dan ook nog eens te veel op CGI en die is van zeer bedenkelijke kwaliteit - veel budget lijkt daar tegenwoordig geen rol meer in te spelen. Blijft dan uiteindelijk een teleurstelling over.
ChantalParis
Wat een enorme teleurstelling deze Frankenstein. De film opent veelbelovend, maar strand al heel snel in langdradige en oninteressante scenes.
Het ziet er allemaal gelikt uit, maar mist een écht duister kloppend hart.
De grootste afknapper voor mij is echter het monster zelf.
Del Toro heeft met Pan’s Labyrinth een meesterwerk afgeleverd en een half meesterwerk met The Shape of Water, helaas heeft geen enkele andere Del toro film deze kunnen evenaren.
Partyboooi
Sluit me hierbij aan. 'the creature' ziet er niet uit wat ik van een Frankenstein verwacht... Verhaal kon me ook niet de hele tijd boeien, dat is geen goed teken. Oscar Isaac past ook niet helemaal in deze film (vind ik). Helaas
2,5* voor de aankleding etc
Corcicus
Deze adaptatie van Frankenstein is bijna een meesterwerk te noemen. Van de fantastische openingsscène ga je meteen recht in je stoel zitten, ook al wordt die gevolgd door een wat trager uur. Daarna volgt er terug wat actie en bloedvergieten en zijn de gothic dialogen minstens interessant te noemen, nooit saai of vervelend en blijft de rest van de film uitermate onderhoudend. De sfeervolle decors en kostuums zijn een vol punt extra waard.
Ik heb de film afgelopen vrijdagavond gestart maar alweer snel afgezet (ik kon de aandacht er niet bijhouden) en afgelopen zaterdagavond heb ik het nog eens geprobeerd, maar toen ook alweer snel afgezet met hetzelfde probleem. Ik ben sowieso eigenlijk geen fan van "Frankenstein" en de enige "Frankenstein" film die ik leuk vond, was "Flesh for Frankenstein (1973)". Geen idee of ik deze "Frankenstein" nog een derde kans ga geven.
Deze nieuwe versie van het klassieke verhaal, een droomproject van regisseur Guillermo Del Toro, stapt in de bekende valkuilen. Te lang, te afstandelijk en te dik aangezet. Het benadrukken van drama en emoties resulteert daarnaast in een bijna totale afwezigheid van gevoel. Wat de film dan toch de moeite waard maakt zijn de schitterende production design, kostuums en make-up effecten. De hele film ziet er werkelijk prachtig uit, met sublieme belichting en imposant camerawerk. Oscar Isaac en Jacob Elordi zijn verdienstelijk in de hoofdrollen maar die zure kop van de hier behoorlijk miscaste Mia Goth was ik snel zat. Al met al had dit qua tijd, geld en energie beter geïnvesteerd kunnen worden in dat andere droomproject van Del Toro, At The Mountains Of Madness.
ouwekaas54
Boring!!!!!!!!!!!
Na een half uur uitgezet.
Bijzonder teleurstellend.
Wel mooie beelden maar zo saai.
Walter S.
Na een half uur uitgezet.
Moet je ook niet stemmen.
Mickey b
Weet niet wie de plot hierboven over Dr. Pretorius heeft geschreven, maar gaat totaal niet over deze film…
Nu de film zelf: is een donker verfilmde versie van Frankenstein. Deed me wat denken aan de vorige film van Guillermo de Toro, zijnde Pinocchio, dat ook op een eigenwijze manier verfilmd werd. Ook niet direct een kinderfilm, maar een wat ruwe vertelling.
Deze versie van Frankenstein zou je als een soort gothic sprookje voor volwassenen kunnen omschrijven.
Zeker geen horror zoals bij de titelomschrijving staat.
Nergens eng.
De 2,5 uur waren zo om en verveelden me niet, maar deze film is niet echt mijn genre. Deze bekeken omdat ze op Netflix staat en gezien 2,5 uur, toch niet zomaar een goedkope productie en is er wel aan te zien. Allemaal zeer mooi in beeld gebracht. Verhaal zelf is wat mij betreft wat traag en simpel en naar einde toe wat te veel emotioneel geladen dialogen die mij totaal niet raakten. Maar goed, het verhaal is wat het is, maar kan niet zeggen echt onder de indruk te zijn. Ook de acteerprestaties vond ik niet bijster indrukwekkend.
3,5 * door vnl. de visuele plaatjes en decors.
mcdaktari
Inderdaad ja, wie is Dr. Pretorius eigenlijk? Het lijkt er inderdaad op dat ze van 2 films de beschrijvingen door elkaar gehaald hebben?
joolstein
Inderdaad niet het juiste plot of men moet al weten dat er een deel 2 komt...
Dokter Septimus Pretorius is het personage in de film Bride of Frankenstein (1935) en de rivaal van Victor Frankenstein
Beun de Haas BV
Frankenstein is duidelijk een passieproject van Guillermo del Toro, die opnieuw zijn liefde voor gothische decors en tragische monsters laat spreken. De film ademt dan ook sfeer en melancholie. Hoewel de CGI niet altijd overtuigt, blijft het geheel een visueel feest dat je meesleept in Del Toro’s duistere wereld. In het laatste half uur is het qua verhaal wel het beste er vanaf, maar Frankenstein is niettemin een fraai staaltje vakmanschap.
3,5 * Schoonheid in verval
MelB
Als fan van klassiekers had ik hoge verwachtingen van Guillermo del Toro's verfilming van "Frankenstein." Helaas moet ik zeggen dat de film niet aan mijn verwachtingen voldeed en me teleurstelde op verschillende fronten.
Ten eerste vond ik het verhaal zelf moeilijk te volgen. Del Toro's interpretatie leek te veel af te wijken van het originele bronmateriaal, waardoor de essentie van Mary Shelley's klassieke verhaal verloren ging. De karakters, die in het boek zo rijk en complex zijn, leken in deze versie oppervlakkig en weinig ontwikkeld. Het leidde tot een gebrek aan betrokkenheid bij hun lot.
Daarnaast was de pacing van de film problematisch. Momenten die spannend of emotioneel hadden kunnen zijn, werden vaak uitgerekt, wat de impact verminderde. De visuele stijl, hoewel onmiskenbaar del Toro, voelde soms als een afleiding in plaats van een aanvulling op het verhaal. Hoewel de cinematografie prachtig was, was het niet genoeg om de tekortkomingen in het script te compenseren.
Ook de acteerprestaties lieten me enigszins onverschillig. Hoewel de cast enkele sterke namen bevat, ontdekte ik dat de chemie tussen de personages ontbrak, waardoor hun interacties minder geloofwaardig aanvoelden. Het was moeilijk om me te verbinden met hun emoties of hun strijd te begrijpen.
Uiteindelijk vond ik de film teleurstellend en niet opgewassen tegen de verwachtingen die ik had. Het leek meer een visueel spektakel dan een meeslepende vertelling van een verhaal dat zo veel diepgang en emotie biedt. Voor fans van het origineel en van het horror genre kan dit een gemiste kans zijn.
Firecrest
Ik kwam niet echt in het verhaal, misschien omdat ik geen sympathie voelde voor een van de personages, ook niet voor 'het monster'. De dialogen waren wat stroef, en ik had medelijden met de jongedame die in de meest protserige jurken moest rondlopen. Zij was in één keer ook wel erg dol het monster, zo gezellig was hij niet. Gelukkig bleef haar rol beperkt. En waarom was Frankenstein zo teleurgesteld in zijn creatie, het leek mij toch een opmerkelijke wetenschappelijke prestatie, maar goed.
Ik keek tot precies halverwege en had er toen genoeg van, na enkele dagen toch het tweede deel gezien, die me wel iets beter beviel dan het eerste. Toch waren er de nodige ergernissen, zoals de dieren die duidelijk door de computer gegenereerd waren, tot de ratten aan toe. En het feit dat het monster niet dood kon gaan kwam op mij ook wat onzinnig over, evenals zijn onmenselijke kracht, maar misschien is dat in het originele verhaal ook zo.
movie freak84
Ik zie behoorlijk wat slechte recensies, maar ik vond hem uiterst vermakelijk. Het is zeker geen topper , maar er gebeurd wel genoeg waardoor het me wel bleef boeien. Een verhaal en af en toe een beetje aktie, ja ik vond hem lekker wegkijken.
In alles wat je zegt heb je helemaal gelijk en ja de versie uit 1931 met Boris Karloff is geniaal, daarbij vond ik zelfs anno 2025 de effecten met die wolfshonden erg matig. Ook onbegrijpelijk dat de aftiteling 12 duurt!!
mcdaktari
Ja voor mij kan een film niet lang genoeg zijn. Ik begrijp ook nooit als ik hier op de site lees dat een film te lang duurde. Zoals je zelf al zei, vaak zijn ze niet lang genoeg.
MelB
Victor Frankenstein was teleurgesteld in zijn creatie om verschillende redenen. Ten eerste was het monster lelijk en grossierde in afschuw, in plaats van de verwachte schoonheid. Verder was hij niet voorbereid op de morele verantwoordelijkheden van het creëren van leven, wat leidde tot een diepere teleurstelling toen het monster zich afgewezen en eenzaam voelde.
De gevolgen van zijn experiment resulteerden in tragedie en verlies, en hij verloor de controle over zijn creatie. Dit leverde hem niet alleen spijt op, maar ook een confrontatie met de ethische implicaties van zijn wetenschappelijke ambities.
Duke Nukem
- 1980 stemmen
Een cinematografisch indrukwekkende verfilming van de klassieker Frankenstein. Geen echte horror maar eerder een gotisch sprookjesverhaal. Degelijk geacteerd ook, met Mia Goth die er haar carrière van heeft gemaakt om in horrorfilms op te treden en Christoph Waltz die dit jaar ook in die andere klassieker Dracula speelt. De voorstelling van het monster is wel even wennen als je Boris Karloff gewoon bent in de hoofdrol. Zijn superkrachten doen wel heel ongeloofwaardig aan, een tonnenzwaar schip vooruit duwen en meerdere geweersalvo's en zelfs een dynamietontploffing overleven. Ik weet niet of het monster in het boek ook onsterfelijk is? Het laat i.i.g. de deur wagenwijd open voor talloze vervolgdelen.
3 2 1 cut
Wonderschone film waar ik elke seconde van genoten heb. Een levensles die ik meeneem. Komt eerdaags in mijn top 10. Wat een klassieker..
Boosterrolla71
Nog net niet in slaap gevallen.
Sjippies en drinken bij de hand, want veel verwacht van deze versie.
De kostuums en het decor zijn mooi....
Maar wat slaapverwekkend.
We zijn geswitcht na een half uur naar een kerstfilm. Dat zegt genoeg.....
Kondoro
"In seeking life, I created death."
Ik ben helemaal niet zo goed bekend met de lore omtrent Frankenstein, de oudste films heb ik ooit wel eens gezien voor de horrorfilm challenge, maar daarom heen interesseert het hele verhaal me nooit héél erg. Wel weet ik dat er best veel diverse variaties omtrent dit verhaal rond gaan, en zo dus ook deze nieuwe film van Guillermo del Toro. En dan moet ik ook wel héél eerlijk bekennen dat deze film me in eerste instantie ook helemaal niet aantrok, maar na de immens veel lovende berichten en het hoge cijfer zoals hier en op andere films sites ben ik de uitdaging toch maar aangegaan, die 149 minuten stoorde me namelijk behoorlijk.
De film begint echt onwijs gaaf, en daar had del Toro mij ook wel echt te pakken. Grauw, hard en vooral onvoorspelbaar met een angstaanjagend monster, wanneer we beginnen met het verhaal wat verteld werd door de ogen van Victor, kakte de film wat in qua snelheid en moet je ook je eigen verwachtingen iets gaan bijstellen. Hoewel de film toch wel lekker gorey wist te worden vond ik het verhaal toch wel wat zwakker. Maakt niet dat ik op dat moment echt nog aan een hoger cijfer voor deze prent zat te denken. Ik hield ook wel van het stukje lovestory, dat maakte de boel wel weer compleet.
Maar dan gaan we over naar het perspectief vanuit 'het monster', waar ik toch echt mijn aandacht begon te verliezen. Het kon me echt niet meer zo heel veel interesseren. Het bloederige ging er een beetje van af, en ik vond ook persoonlijk de de film zijn duisternis een beetje verloor.
Maakt het allemaal niet dat ik me er best wel mee heb kunnen vermaken, maar er achteraf wel dubbel en dwars achter kwam dat die 149 minuten ook wel heel erg lang waren hoor. Of het korter kon weet ik niet, want ik ben dus niet zo goed bekend met het verhaal omtrent Frankenstein (ik weet de hoofdlijnen). Maar toch, door de gore en het vermakelijk eerste deel van de film ben ik best overtuigd.
filmkul
Redelijk sterk fantasie horror drama. Del Toro maakt zijn eigen versie van het verhaal. De film opent sterk met een goeie actiescene. Daarna wordt het verhaal via flashbacks vanuit verschillende perspectieven voortgezet. Daarbij is het eerste deel van de film iets te langdradig maar de film blijft wel boeien. De tweede helft is sterker en biedt ook meer spanning en actie. Del Toro slaagt er ook goed in om het monster enige ziel te geven, wat bij de kijker ook emotie opwekt. Visueel is de film om te smullen met fraaie decors en aankleding. Het acteerwerk is dik in orde, alleen Goth weet niet te overtuigen. 4.0
Pim1993
Wat een uitstekende film. Ik schrok een beetje van de speelduur van 2,5 uur maar die vliegt voorbij, en dat is een goed teken. Een ijzersterke cast, sterke visuals en een mooie originele vertelvariant. Er waren enkele facetten in bepaalde karakters niet helemaal goed uitgediept waarom ze een beetje overbodig waren, maar dat is dan ook de enige kritiek die ik kan leveren. Goeie film!

Veelbesproken Netflix Original 'Frankenstein' wordt massaal bekeken

Duistere Netflix Original 'Frankenstein' al gezien? Déze drie eigenzinnige films kijk je nu

Door critici geprezen Netflix-film 'Frankenstein' krijgt nieuwe trailer: kijkers reageren enthousiast

Netflix onthult trailer voor Guillermo del Toro’s 'Frankenstein' en fans reageren enthousiast

Train Dreams
Drama / Romantiek, 2025

Eojjeolsuga Eobsda
Drama / Thriller, 2025
gebaseerd op boekmonstersurgeonbovennatuurlijkreanimationgekke wetenschapperangryphilosophicalvader-zoon-relatiemoeder zoon relatiefrankensteinvindictiveromanticenthusiasticvibrantmonster horrorосновано на книгемонстрбезумный учёныйфранкенштейннаучный экспериментсоздание оживаетготикаместь弗兰肯斯坦