• 9.400.112 stemmen

Met onder meer: Huub Stapel, Holly Mae Brood en Tatum Dagelet

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 4 december 2025

Plot Amsterdamned II

"THE SAME CANALS. NEW BLOOD."

Na 37 jaar kleuren de grachten van Amsterdam opnieuw bloedrood. Tara Lee is een jonge ambitieuze rechercheur van de Amsterdamse politie die wordt geconfronteerd met een aantal gruwelijke incidenten rond de grachten. Zij roept de hulp in van de gepensioneerde Visser, die ooit een seriemoordenaar die de grachten onveilig maakte oppakte. Ze krijgen te maken met een tegenstander die bovenmenselijke krachten lijkt te bezitten.

avatar van Wouter

titan schreef:
Ik deel de mening die velen hebben over het matige script en de retcon, maar waar ik me nog het meest aan stoorde was het tenenkrommende en kleinzielige politiek correcte gemopper van Dick Maas over onder andere vegetariërs, betutteling, de inwoners van Amsterdam en de burgemeester van die stad

Politiek correct?

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Ik had het echt graag goed willen vinden. Ik waardeer het erg wat Dick Maas doet met de Nederlandse films die hij maakt. Ik heb ze allemaal gezien. Echt iets anders en vaak vermakelijk. Een 7 of een 8 zit er wel in zie ik op mijn Moviemeter lijst. Maar het was het allemaal niet. De hoofdrollen perfect, maar echt vrijwel iedere bijrol (lijkschouwe niet) acteerde gewoone niet goed. En dat heb ik echt zelden als ik een film of serie kijk. De muziek (ook van Maas) leek wel een parodie op horrorfilm muziek. Maar het grote probleem: het verhaal was niet zo boeiend, of spannend of eng. Het voelde meer aan als een tv film of aflevering.

avatar van WB

WB

Heb altijd wel een zwak voor Dick Maas-films; leuke settings en over the top-actiescènes. Maar deze film haalt eigenlijk niet meer het niveau van zijn voorgangers, en dat is jammer. Aan de cinematografie en het sfeertje ligt het niet, maar dat tenenkrommende acteerwerk van de bijrollen is echt een afknapper. Daarnaast merk je in alles dat Maas een beetje met zijn film in zijn "hoogtijdagen" is blijven hangen; dat afgeven op alles wat nieuwer is dan eind jaren '80 en die soundtrack uit datzelfde jaar... Het had beter kunnen zijn. Nog niet te spreken over die twist op het eind. Had die achterwege gelaten...

avatar van Vicksel82

Vicksel82

Dit is zo'n vervolg waarbij het alleen maar kon mislukken ten opzichten van het deel uit de jaren 80.

Al was t allemaal best amusant en verveelden het geen moment toch was het allemaal onder de schaduw van.

Holly Mae Brood (ja de dochter van) speelt redelijk overtuigend en Huub Stapel degelijk met de nodige humor, de bijrollen echter waren tenenkrommend slecht en leken wel een goedkope versie van GTST.

Het einde was slap en veels te snel afgeraffeld daar had veel meer ingezeten....Misschien is er nog ruimte voor een vervolg?

avatar van bjerik76

bjerik76

The naked gun is natuurlijk 100% overdreven komedie, en is alles bewust overdreven zo gedaan dat ik erom moest lachen, dit vond ik overkomen als filmfoutjes. vandaar mijn ranking / mening .

en the naked gun.....die geef je dan een 4 in collectief....................leg mij dat nu eens uit [/quote]

avatar van titan

titan

Wouter schreef:

Politiek correct?

Ja, dat is de nieuwe politieke correctheid.

avatar van Wouter

titan schreef:

Ja, dat is de nieuwe politieke correctheid.

Dat is natuurlijk onzin. Prima dat je er aan stoorde en dat snap ik ook best, maar het is - zeker in de Nederlandse filmwereld - niet PC.

avatar van boemboem27

boemboem27

ondanks de vele negatieve reacties vond ik het een leuk vervolg op het eerste deel.

de cynische opmerkingen van Huub stapel vond ik best wel leuk

vond Holy Mae Brood het ook niet slecht doen.

de verwijzigen naar het eerste deel met oa de achtervolgingen op het water etc etc

ik heb me prima vermaakt,vond het echt de moeite waard.

Maar dan komt de onthulling van de vermeende dader die erg sterk moet zijn geweest ,wijzende op alles wat voorgevallen is,

en dan deze dader ???

misschien een knipoog naar een deel 3

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Prima vervolg op het eerste deel. Niet te veel nadenken, gewoon lekker kijken met een borrel en een snack en je hebt een heerlijke filmavond. Mooie, strakke beelden van Amsterdam, goed acterende Brood en Stapel is zoals altijd lekker op dreef. Laat deel 3 maar komen.

avatar van james_cameron

Laat, matig vervolg waarin na 37 jaar de grachten van Amsterdam opnieuw bloedrood kleuren. Het origineel was al niet bepaald geloofwaardig maar blijkt bijna een documentaire vergeleken met deze nonsens. Verstand op nul dus. Wanneer dat je lukt (en je de foeilelijke special effects door de vingers ziet) valt er nog wel het één en ander te genieten. Huub Stapel en Holly Mae Brood doen het leuk in de hoofdrollen en er is net voldoende spanning en sensatie om het geheel drijvende te houden. Leuke cameo ook van Jan Doense, producent van de docu De Dick Maas Methode.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Tommy De Vito schreef:

UmbraVitae schreef:

Prima film = een 6je

De grachten zijn die van utrecht en niet van amsterdam,gewoon simpel om dat de grachten in utrecht mooier zijn.

james_cameron schreef:

Pffffffff nix grachten van amsterdam,het zijn de grachten in utrecht.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

neighbourkiller schreef:

Pffffffff nix grachten van amsterdam,het zijn de grachten in utrecht.

Het zou me niks verbazen als jij in Utrecht woont.

mcdaktari schreef:

Het zou me niks verbazen als jij in Utrecht woont.

Of gewoond heb dat kan natuurlijk ook nog.een stad met prachtige film locaties

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

UmbraVitae schreef:

Prima film = een 6je

Exact Een voldoende dus, een zesje.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Tommy De Vito schreef:

Exact Een voldoende dus, een zesje.

Niet prima dus, anders is een 4/10 goed

avatar van Titanic1997

Titanic1997

Ik heb de film voor de tweede keer gezien, ditmaal via de streamingdienst. Daardoor vallen meer mankementen op dan in de bioscoop. Zo zijn de straten van Amsterdam in de openingsscène opvallend leeg, zelfs extreem leeg voor een stad die normaal gesproken vol staat met toeristen. Het is opmerkelijk dat dit blijkbaar niemand van de art direction is opgevallen.

Ook de poppen die als lijken worden gebruikt, ogen overduidelijk als poppen. Dat had eenvoudig verhuld kunnen worden door ze al verbrand in beeld te brengen of door de scène ’s nachts te laten plaatsvinden. In de huidige vorm komt het weinig overtuigend over en vermindert het de spanning.

Daarnaast voelen de scènes met de zus van Holly Brood overbodig; ze voegen niks toe aan het verhaal. Het had sterker gewerkt als deze zus daadwerkelijk onderdeel van het plot was geworden, bijvoorbeeld door haar te laten vermoorden. Dat zou het conflict persoonlijker maken voor Holly en haar zwager bovendien als mogelijke verdachte positioneren, wat extra spanning had kunnen creëren. In de huidige opzet voelt het eerder vreemd en geforceerd: een mishandelde, verslaafde zus die vervolgens ook nog eens twee kilometer door de grachten moet zwemmen. Dat komt weinig geloofwaardig over. Een sterkere keuze was geweest om haar een duidelijk achtergrondverhaal te geven. Bijvoorbeeld dat de zussen alleen door hun moeder zijn opgevoed en dat zij aan ALS is overleden. De deelname aan de City Swim had dan een emotionele lading gekregen, wat het personage meer diepgang en geloofwaardigheid had gegeven. Als de scènes aan het begin van de film met de zus waren geschrapt en alleen de scène aan het einde was behouden, had je nog kunnen suggereren dat Holly als lesbische politieagent een nieuwe partner heeft gevonden. Dat had een subtieler en interessanter einde kunnen opleveren, na jarenlang alleen te hebben geleefd en door de woningcrisis in Amsterdam noodgedwongen in een camper te hebben gewoond.

Ook de onderwaterscènes overtuigen niet. Het is duidelijk dat veel van deze scènes niet daadwerkelijk onder water zijn opgenomen. In de scènes met de biro hebben zowel de advocaat als de vrouw bijvoorbeeld droog haar. De scènes met de speciale politie-eenheid onder water ogen eveneens onnatuurlijk: de duikers lijken nauwelijks last te hebben van waterweerstand. Daarnaast lijken logo’s op de uniformen in sommige shots spontaan te veranderen. Op de bodem van de gracht ligt bovendien een verkeersbord dat een 30-kilometerzone moet voorstellen, maar op het bord staat de tekst “ahne 30”. Dat oogt als een typische AI-fout.

Dan de speedbootachtervolging. Op veel momenten is deze weinig spannend gemonteerd. In verschillende shots is duidelijk te zien dat de boef aan het einde van het shot zelfs stopt met gas geven. Ook de regen is niet overtuigend in beeld gebracht: in sommige shots regent het op de voorgrond, terwijl op de achtergrond de zon lijkt te schijnen. Daarnaast oogt ook hier de stad opvallend leeg. Sterker nog: op 1:15:09 is zelfs te zien dat een verkeersregelaar de weg afzet, wat de illusie van een spontane achtervolging doorbreekt. Wanneer de boot uiteindelijk crasht, verwacht je door de opgestelde vaten een enorme explosie, maar die blijft uit. Vervolgens zie je de twee acteurs door de keukengangen van Hotel L’Europe strompelen, alsof er nauwelijks urgentie is. Terwijl dit juist het moment zou moeten zijn waarop de spanning maximaal wordt. Als regisseur had je hier kunnen sturen op volledige paniek en snelheid: rennen voor je leven, omdat het om het leven of de dood van de bewoners van Amsterdam gaat.

Het dieptepunt volgt op het dak, waar duidelijk greenscreen-beelden zijn gebruikt (net als bij de scènes bij het Scheepvaartmuseum). De boef staat daar toevallig naast twee opgestelde gasbranders en besluit zichzelf vervolgens maar in brand te steken. Volgens een artikel van Het Parool was er oorspronkelijk nog een achtervolging over de daken gepland, maar is die uiteindelijk om budgetredenen geschrapt. Dat is jammer, want juist zo’n scène had de climax waarschijnlijk een stuk spannender en overtuigender gemaakt.

Wat mij daarnaast opviel, is een kleine maar duidelijke inconsistentie in de tijdlijn. Huub verwijst in het script naar gebeurtenissen van “30 jaar geleden”, terwijl op de grafsteen van de maniak het jaartal 1987 staat. Omdat het verhaal zich afspeelt tijdens het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025, zou het in werkelijkheid om ongeveer 38 jaar geleden gaan. Logischer was daarom geweest als het script had gesproken over “bijna 40 jaar geleden”. Ik vind het opvallend dat er is gekozen voor het jaartal van de productie van de eerste film en niet voor het jaar van de release in 1988. Dat laatste zou beter hebben aangesloten bij het moment waarop het publiek de film daadwerkelijk voor het eerst kon zien.

In een aantal artikelen wordt vermeld dat er ooit met het idee is gespeeld om een sequel in Rotterdam te laten plaatsvinden, onder de titel Rotterdoom. Dat had mogelijk een betere keuze geweest. In zo’n opzet had Eric Visser bijvoorbeeld kunnen terugkeren en zou de film minder direct met het eerste deel zijn vergeleken. Bovendien was er dan geen retcon nodig geweest om het verhaal passend te maken.

Wel respect voor Maas dat hij het blijft proberen. Tegelijk zou hij de volgende keer misschien wat meer de samenwerking kunnen opzoeken. Het voelt alsof hij met veel creatieve controle werkt en weinig tegenspraak krijgt. Bijvoorbeeld: iemand had moeten zeggen dat de regen niet overtuigend overkomt en dat het beter is om dat gewoon dan niet te doen, net als de AI-shots (waarom dan niet met ai de regen verbeteren?). De ambitie is goed, maar als de middelen niet goed genoeg zijn, denk dan aan andere creatieve oplossingen. Ik hoop op een deel 3 waarin de rol van Pierre Bokma duidelijker wordt en zijn personage zich verder kan ontplooien.

avatar van Luudje10

Luudje10

Meestal valt deel II tegen ten opzichte van deel I. Dat was met deze film ook het geval. Matig script en eigenlijk nergens spanning. Huub Stapel en Holy Brood proberen de film nog een beetje te redden, maar helaas. Toch 2,5 ster voor het acteren van deze twee. Nog een klein rolletje voor Tatum Dagelet, wat toch wel een lekker ding was, maar wordt helaas ook ouder. Deel I blijft een uitstekende film, maar dat kan je van het vervolg niet zeggen met een slap einde