Genre: Horror / Thriller
Releasedatum: 12 december 2024
Bekijk via Prime Video
Plot Oddity
"Every murder lives on."
Ted woont in een afgelegen landhuis dat hij aan het renoveren is als zijn vrouw Dani op brute wijze wordt vermoord. Een jaar later woont Ted met zijn nieuwe vriendin Yana in het half gerenoveerde huis. Zij vindt het niet prettig om daar te wonen en ze gelooft dat Dani's geest rondwaart. Darcy, de blinde tweelingzus van Dani, komt vervolgens op bezoek. De zelfbenoemde helderziende en verzamelaar van vervloekte voorwerpen is ervan overtuigd dat er meer achter de moord op haar zus zit.
Dani Timmis / Darcy Odello
Wooden Man
Bellboy
Patient
Thomas83
Je ziet op zich alle bekende bouwstenen die je wel van horrorfilms kent in deze film. Toch kan je direct zien dat dit niet zomaar de gemiddelde goedkope genrefilm is. Er is zichtbaar meer moeite in het verhaal gestoken, met name dan hoe het verteld wordt. De sfeer is ook behoorlijk sterk, en qua toon is het erg leuk door een beetje het randje op te zoeken tussen griezelig en zo over de top dat het komisch wordt (en sowieso ook zwartgallige humor).
Vooral de personages zijn wat betreft zeer geslaagd. Ook weet de film sterk een bepaald onheilspellend gevoel op te roepen. De enige reden dat ik geen hogere beoordeling geef is dat de film vaak zo traag is dat het je geduld ook een beetje op de proef stelt. Maar het vakmanschap van Mc Carthy staat buiten kijf.
DiDa
Sterke horror/ thriller die een fantastische creepy sfeer neerzet. En inderdaad met de jump scare van het jaar. Mc Carthy onthult het verhaal door langzaamaan wat clues naar je toe te gooien. Ik vond de 3e akte na de onthulling iets minder sterk dan de opbouw, maar de laatste scène was geniaal. Overall een vernieuwende horror film (net zoals Longlegs dit jaar). Mc Carthy is wel een nieuw talent. Zeer creepy.
mrklm
Dani [Carolyn Bracken] bevindt zich ‘s nachts in een oud huis wanneer een sinistere en geagiteerde vreemdeling [Tadhg Murphy] met een glazen oog aanklopt en haar via een kijkgat laat weten dat ze in groot gevaar is. Een jaar later brengt Ted [Gwilym Lee] het glazen oog van de vreemdeling naar het winkeltje van Dani’s tweelingzus Darcy [Carolyn Bracken]. Darcy beschikt over het vermogen om iemands verleden te “lezen” aan de hand van een persoonlijk object en besluit het glazen oog te gebruiken om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de dood van haar tweelingzus. Later brengt ze een onaangekondigd bezoek aan Ted en zijn huidige vriendin [Caroline Menton] tijdens een weekenduitje. Ze heeft een levensgrote houten pop meegenomen als gezelschap. Bizarre, buitengewoon originele horrorfilm van de maker van Creveat vertrouwt voldoende op de kijker om sfeer te verkiezen boven jumpscares. McCarthy’s zelfverzekerde cameraregie zorgt voor een onheilspellende stemming en dat betaalt zich uit met een paar angstaanjagende, intelligente wendingen. Een sublieme slowburner.
Boeikens
Er hangt wel een goede onheilspellende en mysterieuze sfeer en ook zijn er wel enkele betere schrikmomenten aanwezig maar alles is zo braaf en vooral zo langzaam.
Ook het verhaal zelf is ergens wel leuk om te volgen maar zo'n slowburner is uiteindelijk niet echt zo m'n ding.
Thiver
zonde van je geld om naar de bioscoop te gaan 12 december 2024
Kan ook niet. Hij draait alleen de 13e eenmalig in Groningen, voor de rest is er (nog) geen sprake van een bioscooprelease.
84TZ
Beklemmende, sfeervolle film! En dan die muziek; geweldig! Heb me zeker vermaakt. Een paar goede schrikmomenten door de constante spanningsboog. Ook de setting was naargeestig. Echt een aanrader!
Shadowed
Ietwat teleurstellende, maar niettemin uitermate stabiele spookhuisfilm van regisseur Damian Mc Carthy. Hij liet circa vijf jaar geleden met Caveat zien dat hij zich raad wist met een onheilspellende sfeerzetting en weet die vlekkeloos over te zetten naar Oddity. Dankzij goed acteerwerk en een aantal uiterst effectieve schrikmomenten wordt de toon vroeg gezet. De muziekkeuzes en cinematografie zijn daarnaast strak en er worden pogingen gedaan om de inhoud te voorzien van diepgang, maar toch voelt het aan alsof de film in een boel opzichten "enger" had gekund. Zeker de finale is een redelijk afknapper, maar staat een goed cijfer uiteindelijk niet in de weg. Overigens staat de volgende film genaamd Hokum van Mc Carthy gepland voor productie.
chrisace
hallo allemaal
vondt dit een erg goede film van begin tot eind ... grimmige zetting verhaal was top einde was ook erg goed acteer werk ook super heb me erg vermaakt aanrader als je van dit soort films houd
mcdaktari
Net weer eens opnieuw gekeken, en ik wist wat er ging gebeuren, maar toch schrok ik weer zo dat ik er rillingen van kreeg. Dat heb ik maar zelden bij films gehad. Maar qua sfeer blijf ik 'Oddity' misschien wel de beste horrorfilm van 2024 vinden. In een horrorfilm hoeft voor mij niet constant gore in te zitten, Damian Mc Carthy bewijst dat het met een heel creepy sfeertje ook heel goed mogelijk is om een hele creepy horrorfilm te maken. Er werd vorig jaar toch ook zo'n heisa gemaakt over 'Longlegs'. Maar die vind ik persoonlijk niet beter dan deze film. Ik blijf 'Oddity' een echte top film vinden. Zo zie ik ze tenminste graag.
John Milton
Ik zag Damian Mc Carthy (kennelijk hoort daar een spatie tussen) zijn debuut Caveat (2020) niet, maar de buzz rondom Oddity was zodanig dat hij direct op mijn radar kwam. 96% fresh, een metascore van 78, #15 op de Letterboxd Official Top 50 Horror Films of 2024-lijst... Die moest natuurlijk gekeken worden.
Oddity is geen Hollywood Horror, maar een Ierse horrorfiilm die bouwt op op sfeer en sounddesign. Doe een control F op de filmpagina op het woord 'creepy' en verbaas jezelf over hoeveel mensen dat woord in de mond nemen. Vakkundig geregisseerd en fijn spel ook.
-Bij de Horrorchallenge 2024
Beun de Haas BV
De laatste pak ‘m weg tien jaar is een duidelijke trend zichtbaar richting genre blender horrorfilms. Met de mix van bovennatuurlijke, psychologische en mysterieuze horror doet Oddity zijn titel alle eer aan. Een van de grootste troeven van de film is de onheilspellende sfeer, die vlak voor de eindstreep helaas flink struikelt.
Hoewel Oddity niet strikt een spookhuisfilm is, drukt het afgelegen huis zwaar op de beklemmende ambiance. Met zijn sobere inrichting, koude licht en talloze donkere hoekjes is het een plek waar je instinctief niet wilt zijn. De lugubere mannequin zwijgend aan tafel staat ook garant voor koude rillingen.
Ook de audiovisuele presentatie versterkt die spanning. Regisseur Damian McCarthy brengt alles zó in beeld dat er voortdurend een gevoel van dreiging hangt. De krakende vloeren, de fluisterende stemmen en zelfs de stiltes dragen subtiel maar effectief bij aan de ongemakkelijke sfeer. Less is duidelijk more.
Maar waarom dan ‘maar’ een zesje? Het einde is voor mij een teleurstelling. Wanneer de houten pop tot leven komt, slaat de zorgvuldig opgebouwde spanning om in iets bijna komisch. En de melige verwijzing naar de piccolo-geest haalt al helemaal de angel uit de spanning. Wat begon als een ingenieus spookverhaal eindigt als een onbedoelde klucht.
Oddity verkiest uiteindelijk sfeer boven spektakel. Als slowburner stelt de film je geduld soms op de proef, maar een paar perfect getimede jumpscares schudden je weer bruut wakker. Jammer alleen dat het matige slot de opgebouwde spanning deels teniet doet.
3,0 * Sterk van sfeer, zwak van slot
[Horror Challenge 2025]
notsub
Darcy is hier wel de centrale persoonlijkheid, die het verhaal tenminste echt van een duister randje weet te voorzien. Oddity is verder een mooi verzorgde film geworden, maar op belangrijke momenten kwamen er regelmatig teleurstellingen voorbij. Zo is de hoofdverhaallijn net te eenvoudig en wordt de spanning op soms knullige wijze onderuit gehaald. Wat overblijft is een film, die zeker gezien mag worden. Maar dan wel met de kanttekening dat het meer als een tussendoortje aanvoelde dan een film die nog dagen in je brein verblijft.
De tweede film van Mccarthy ligt in het verlengde van zijn debuut. Het plot is iets minder minimaal. Het decor is nog steeds even minimaal. Dus grotendeels binnen , veelal donker. En wederom gemixte gevoelens. Er gebeuren soms mooie dingen, maar het geheel is toch te geforceerd om meer dan "best goed" te worden.
hatebreeder
Een vrij boeiende film die zo af en toe best wat spannende momenten heeft.
Een 6.7 maakt naar boven afgerond 3 5*
Fervet opus
Goede, minimalistische horror.
Minimalistisch, want: het geheel speelt zich voornamelijk af in 1 locatie (het te renoveren huis, dat maar niet af komt). Er zijn wel wat scenes in de psychiatrische instelling waar de echtgenoot van de vermoorde vrouw in het begin van de film werkt, maar zo'n 90% v.d. film speelt zich af in het huis. Ook minimalistisch vanwege het plot, wat op zich niet erg is/hoeft te zijn.
Geweldig vond ik de creepy sfeer en m.n. 1 jump scare die me wel effe te pakken had. Ook het acteerwerk is meer dan prima.
Teleurstellend vond ik wel het einde.
Maar ach, al met al toch wel een voldoende.
Donkerwoud
Misschien toch niet zo handig om 'Oddity' (2024) op te zetten na een drukke werkdag!? Ik verwachtte een amusante genrefilm, maar kreeg een slimme mengeling van elementen waar je je volledige aandacht bij moet houden. Met mijn slaperige hoofd heb ik een aantal cruciale plotelementen gemist. Het helpt dan niet echt dat veel wordt overgelaten aan suggestie. Mogelijk dat ik op een meer helder moment kan waarderen hoe clever 'Oddity' (2024) speelt met de de Joodse golem-mythologie rond een kwaadaardige kracht die zich tegen de gebruiker ervan kan keren.

1 April, kikker in je bil: acht films die je compleet voor de gek houden

Twisters
Actie / Avontuur, 2024

Trap
Thriller / Mystery, 2024
mannequinmoordparanormaalhuisinvasiedeath of sisterclairvoyantoddities blind womanirish horrorantique shoptwin sisterspsychic medium