• 9.374.478 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Emerald Fennell

Met onder meer: Barry Keoghan, Jacob Elordi en Rosamund Pike

Plot Saltburn

"We're all about to lose our minds."

Een student, Oliver Quick genaamd, worstelt om zijn plek te vinden aan de universiteit van Oxford. Vervolgens raakt hij bevriend met de aristocratische Felix Catton, die hem uitnodigt om hem te visiteren bij zijn familie in Saltburn. Wat volgt is een onvergetelijke zomer op het uitgestrekte landgoed van deze excentrieke familie.

Oliver Quick

Poor Dear Pamela

Michael Gavey

avatar van Rvdz

Rvdz

Ik word van alles wat ik over deze film/Emerald Fennell lees behoorlijk chagrijning, maar ik ben toch ook wel weer benieuwd. Gaan we hem hier nog eens kunnen zien?

avatar van David Aaronson

David Aaronson

Rvdz schreef:

Ik heb exact hetzelfde, helemaal na al deze ronkende recensies van journalisten van The Guardian…

‘It could be an advert for Oxford’: what does Saltburn say about class and privilege in the UK? | Film | The Guardian - theguardian.com

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

De meningen zijn blijkbaar verdeeld , maar ik denk dat we de score hier nu niet heel erg serieus moeten nemen .

Op RT zijn ze wel wat enthousiaster !

Let’s hope so !

Saltburn - Rotten Tomatoes - rcom

avatar van scorsese

Goeie film over een jongeman met een studiebeurs die de zomer doorbrengt bij de rijke familie van een studiegenoot. De film heeft een wat afwijkende toon en de excentrieke personages versterken dit. Hierdoor blijf je kijken waar het allemaal naartoe gaat. Het had misschien wat korter gemogen, maar de uitvoering is origineel genoeg.

avatar van scorsese

Rvdz schreef:

Gaan we hem hier nog eens kunnen zien?

Ja hoor, nu op Amazon Prime.

keukenzout

Ongelooflijk waanzinnige film, wat een icoon is Barry.

keukenzout schreef:

Ongelooflijk waanzinnige film, wat een icoon is Barry.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Erg opwindende film!

Een van de beste die ik sinds lange tijd gezien heb. Veel durf, eigenheid, fraaie composities, lekkere soundtrack en gevuld met genoeg excentrieke personages en iconische scenes die je nog wel even bij zullen blijven.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

kappeuter Ik krijg niet echt een goed beeld adhv de trailer. Waar is deze film mee te vergelijken?

Wat mij betreft enigszins vergelijkbaar met de speelsheid van ''The Dreamers'' (2003).

avatar van BobdH

BobdH

Sterke regie, de film wist me grotendeels te pakken, maar het blijft uiteindelijk frustrerend oppervlakkig met een twist halverwege die het punt dat de film wil maken onderuit haalt, en het einde voelt gehaast en onbevredigend aan. Wat jammer is, want hij heeft zeker sterke elementen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Wat een film. Elordi, Keoghan en de rest.. wat een totaal geflipte bende. Hilarisch bij vlagen ook. Leuke soundtrack, een aantal memorabele scenes en visueel echt adembenemend goed. Heerlijk dit.

Leland Palmer schreef:

Klinkt goed, ik ben reuze benieuwd.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

kappeuter schreef:

Klinkt goed, ik ben reuze benieuwd.

Alvast veel plezier

kappeuter schreef:

Hmmm. Een zwartgallige comedy met een macaber randje en heel veel seksuele spanning.

Geen vergelijking maar een omschrijving dus vergeef me.

avatar van cephei

cephei

kappeuter schreef:

Ik vond hem erg vergelijkbaar met The Talented Mr. Ripley en een klein beetje met Gisaengchung (Parasite 2019)

• 11939 berichten

Ook deze film ging ik volledig blind in. En dat is vaak de beste manier. Zeker bij deze film. Dus daar wil ik het bij laten.

Erg fijn. Dikke 4*

kappeuter schreef:

Gewoon blind gaan kijken. Werkt het best.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Meesterlijk psycho-drama, gedrenkt in heerlijke zwarte humor en de nodige geilheid. Met een sublieme Barry Keoghan als Oliver. Dikke 9/10.

Overtuigende stijloefening. Een merkwaardig universum vol aparte personages en gekke taferelen.
Zeer sterke en gelaagde rol van Barry Keoghan. Elordi's rol lijkt in eerste instantie wat eendimensionaal, maar wordt later toch uitgediept.
Het plot springt alle kanten op, waardoor het meer om individuele scènes gaat dan om een coherent geheel.
De familie is minder excentriek dan ik had verwacht. Richard E. Grant en Rosamund Pike hebben wel vreemdere types gespeeld, maar ze spelen het zeker goed.
Al met al wat een onevenwichtige film, maar daarin schuilt ook deels zijn kracht.

kappeuter schreef:

Heleboel woorden voor: het is een geile film.

kappeuter schreef:

De twist maakt de film wat mij betreft niet per se beter. Ik zocht het niet echt achter het personage, ondanks zijn vele leugens..

Eens. Ik vond het ook vooral overbodig hoe expliciet getoond werd hoe hij alles had opgezet. Het was voor mij sterker geweest als dat aan mijn verbeelding was over gelaten. Had wat misterieuzer mogen blijven.

Basto schreef:

Ja dat was wel sterker geweest. Een hint was genoeg geweest.
De vergelijking met Talented Mr. Ripley is wel begrijpelijk, al vind ik die psychologisch overtuigender.

avatar van joolstein

joolstein

Eerlijk gezegd was er niet veel inhoud voor de helft van de film, alleen rijke mensen die rijk zijn en Barry Keoghan die dingen doet, wat dan ook... Er zijn een paar scènes met lichaamsvloeistoffen en seksuele inhoud toegevoegd om te choqueren, maar deze zijn maar tam en zorgde er niet voor dat ik me enorm ongemakkelijk voelde. De plotwending is enigszins voorspelbaar en de film had makkelijk ongeveer 25 minuten korter kunnen zijn. Tja en er uitgaan met de discopop van Sophie Ellis-Bextor was maar behoorlijk alledaags. Wat misschien ook van toepassing is op de film? Och het was een fatsoenlijke manier om tijd te doden, Het ziet er mooi uit, maar het is traag en het deed verder weinig anders.

avatar van Kees Draaihuis

Kees Draaihuis

Zonde van mijn tijd. Snap echt niet dat zo'n film goede recensies krijgt. Het is toch helemaal niets bijzonders. Sterker nog, ik vond het gewoon een slechte film. In zoverre, een slecht verhaal en ook nog slecht uitgewerkt. Beelden zijn mooi maar dat is het dan ook. In het begin dacht ik nog dat het een goede film zou worden, maar na verloop van tijd slaat het gewoon nergens meer op. Arm ventje wat zich wil inmengen in rijke familie. Tsja, daar had veel meer ingezeten. Echt heel erg slecht uitgewerkt.

avatar van linxde1

linxde1

Niet door te komen deze film. Belachelijk absurd plot ook.

avatar van BBarbie

BBarbie

Alweer een film met een ridicuul verhaal over mensen, die collectief het noorden kwijt zijn. Het lijkt een trend te worden. Aan mij zijn dit soort films niet besteed. De twist tegen het einde van de film voegt hoegenaamd weinig toe aan de nonsens die eraan voorafgaat. De bijdrage van Carey Mulligan is niet veel meer dan een uitgerekte cameo. Zonde van zoveel talent.

avatar van Fortune

Fortune

Haha

Wat een geweldige film. Hierboven staat thriller/drama maar dit is een volbloed, zwarte satire. Alles aan deze film is satire en dat merk je vrijwel letterlijk al in de eerste scenes waarbij de hoofdpersoon zijn eerste interacties heeft op de universiteit van Oxford. Dit is een film met rijke, gekke mensen en daar moet je van houden. De film draait niet om het plot of de twist, zelfs de plot of twist is satirisch. Het is niet bedoeld om serieus te nemen. Volgens mij klopt het ook niet helemaal of is het zo over de top dat het niet relevant is.

Ik heb rijke mensen gekend, zeker niet zo rijk als in deze film maar daar zit heel veel herkenning in. De details zitten heel erg in de maniertjes, de kleding en vage manier om met emoties om te gaan. Een manier van praten die nooit echt oprecht lijkt te zijn, je weet niet of het oprecht is maar achter die woorden schuilt altijd een soort van leegte en dat is heel goed gedaan in deze film. Deze mensen leven heel erg in een eigen, veilige, afgelegen bubbel waarbij als problemen op komen dagen of wat dan ook, dan doen ze de gordijnen dicht en dan gaan de problemen weg al gaan de problemen nooit weg natuurlijk. Met gordijnen bedoel ik figuurlijk maar ik reageer naar een letterlijke scene in de film. Rijke mensen hebben geen zorgen over morgen, dat kennen ze niet en als problemen zijn dan kun je dat oplossen met geld. Rijke mensen denken nooit aan oorlog, inflatie of andere problemen in de wereld. Dat hoeft niet in de rijke bubbel. Er zijn geen problemen. Die zijn er wel natuurlijk maar daar gaan we niet aan denken. Doe de gordijnen dicht!

De esthetiek in deze film is best wel interessant met een soort gotische en dromerige vibe. Een homo-erotische of biseksuele sfeer dat vaak is in satire over rijke mensen maar ook dat herken ik. In de boeken van Bret Easton Ellis is dat ook altijd, zoals ze ook altijd Ray Ban zonnebrillen dragen, al kan iedereen een Ray Ban dragen maar het hoort bij de satire en de esthetiek. De film is over de top zoals tennissen in nette pakken met zonnebrillen op en flessen champagne. In de film of wat heel veel mensen denken is dat hun een veel beter leven hebben maar het is ook echt een leven van verveling.

Barry Keoghan speelt hier de rol van zijn leven. Wat een iconische rol. Wat een eindscène. Wat heb ik me kapot gelachen om die eindscène.

avatar van blurp194

blurp194

Wat zal ik er eens van zeggen.

Het begint wel leuk, maar vanaf de helft vliegt het wat te ver uit de bocht - door zowel te ver over the top te gaan als te weinig, hoe gek het wellicht ook klinkt. En het einde ligt me helemaal al niet - te gemakzuchtig, te flauw. Aan de andere kant ook wel een perfecte uitsmijter waarmee alle potentiele diepere lagen of sociaal-maatschappijkritische motieven in een keer de prullenbak in kunnen. Saltburn is gewoon pulp, plaatjes kijken voor de lol met evenveel diepgang als deel 7 van Police Academy. Wel met een leukere cast en een fraai optrekkie als plaats van handeling. En gelukkig een stuk beheerster en smaakvoller dan het trieste Triangle of Sadness. Al moet ik zeggen dat ik ook daar even aan twijfelde toen Sophie Ellis-Bextor langskwam.

avatar van Thomas83

Thomas83

Toch behoorlijk een positieve verrassing na al die sterk uiteenlopende meningen die je over de film hoort. Dit is voor het grootste gedeelte echt het werk van een filmmaker die weet wat zij wil. Slechts in het wat te lang doorlopende einde vliegt ze enigszins uit de bocht. De twists en schokkende momenten komen nooit zo hard aan als ze zelf lijkt te verwachten. Het getuigt ook van weinig vertrouwen in de kijker om de moorden allemaal nog even uit te leggen.

Maar uiteindelijk valt er toch vooral op een hoop te genieten. Ik kon de super dramatische en pulperige aanpak van een verhaal over sociale vaardigheden en klassen behoorlijk waarderen, en de film heeft zondermeer ook veel stijl met die hippe cinematografie en muziekkeuzes. Het is niet eens zo super origineel meer allemaal, maar de film voelt evengoed eigenzinnig en fris.

Daarnaast is het ook een groot plezier deze cast aan het werk te zien. Keoghan is werkelijk een magnetische acteur. In al zijn films kan je je ogen niet van hem afhouden. Pike is ook subliem in een hilarische rol. Het zou me niet verbazen als die twee voor een Oscar worden genomineerd. En dan heb je ook nog klasseacteurs als Grant en Mulligan en een talent als Elordi die de film naar een hoger niveau tillen.