Genre: Horror / Thriller
Vrijdag om 02:50 uur op Canal+ Action
Zondag om 03:40 uur op Film 1 Premiere
Maandag om 22:35 uur op Film1 Action
Plot Cobweb
"Sooner or later, family secrets creep out."
De achtjarige Peter wordt geplaagd door een mysterieus, constant tikkend geluid van binnenuit zijn slaapkamermuur. Een tik waarvan zijn ouders Carol en Mark volhouden dat het zijn verbeelding is. Terwijl Peters angst toeneemt, gelooft hij dat zijn ouders een vreselijk en gevaarlijk geheim verbergen en twijfelt hij aan hun vertrouwen.
Peter
Brian
Principal Miller
Brian's Mom
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 27 juli 2023 in de bioscoop (Just Entertainment)
John Milton
Ik had het graag nog een tikje rauwer en meer realistisch gewild, maar dit oogt alsnog zeker kijkbaar. Al denk ik dat ik toch eerst Samuel Bodin's Marianne zou kijken, die spreekt me meer aan.
Antony Starr is perfect gecast als Homelander in The Boys, maar als vader van dit joch? Not buying it for a second.
jacobine_rodijk
Vanaf 27 juli 2023 in de bioscoop (Just Entertainment)
Is de release te vervallen gekomen? Zie hem nergens op het schema staan bij de twee bekende bioscoopketens.
Shinobi
Bij Pathé staat er nu 24 augustus als nieuwe datum jacobine_rodijk.
jacobine_rodijk
Bij Pathé staat er nu 24 augustus als nieuwe datum jacobine_rodijk.
11 augustus op PVOD beschikbaar dus daar schieten ze zichzelf weer in de voet mee.
MosquitoSmasher
Net gezien in de Sneak Night. Leuk! De ouders zitten prima in hun rol, die moeder vooral want eigenlijk kon ik het niet helpen dan constant Homelander te zien in de vader, haha. Wel wat aan de korte kant. En qua het verhaal...
Meisje wordt geboren, maar ziet er uit als monster en wordt opgesloten door de ouders, terwijl haar broertje op een "normale" manier wordt opgevoed. Zij wacht tot hij oud genoeg is om zijn mannetje te kunnen staan en kans te maken haar te bevrijden. En dan begint ze hem inprincipe te manipuleren, met alle gevolgen van dien.
Maar dan zit ik met vragen. Hoezo kan zij als een spin op de muren klimmen en is ze eigenlijk gewoon een soort schepsel zoals we die zagen in The Exorcist? Het bizar lange haar begrijp ik, de rest niet. Het feit dat het jochie in de kelder moest, zodat ie niet meer zou "liegen" over de stem die hij hoort en het geklop op de muur, ok....ik vat het. Maar tegelijkertijd, waarom houden ze haar überhaupt in leven? Ze zijn gestoord genoeg, want uiteindelijk gaat de moeder met een mes achter haar zoontje aan....dus ontdoe jezelf van het schepsel en probleem opgelost toch?
Ik bedenk me ook ineens dat we nooit echt een uitleg kregen over de schedel in de tuin, of toch wel? Want dan heb ik even niet goed op gelet.
UmbraVitae
Best nog wel geinig horrorfilmpje dat me eigenlijk geen seconde verveelde. De ouders zaten perfect in hun rol, vond ze belangrijker en boeinder voor de film dan het jochie, die was iet wat irritant. En herkende meteen de Homelander-acteur uit de zalige Prime Video serie The Boys. Ook vond ik de spider-sister nog wel leuk.. Allemaal wel met een knipoog. Een dikke 7/10 voor mij.
lang pee
Het is niet omdat je al de gebruikelijke ingredienten hebt dat je een goede soep krijgt. Bij deze film was dat ook zo, de gebruikelijke horror ingedienten waren er, maar de film was toch niet te best. Robert Ebert zegt in zijn review "Its such a dull experience", en ik kan hem alleen maar gelijk geven. Scooby Doo, where are you? ,had meer spannende momenten dan deze film zegt hij nog, hij besluit dan ook met een 1 op 5, ik geef het nog een twee.
Dan was er inderdaad het afschuwelijk acteren van Starr. En wat mij enorme verveelde was dat ik veel met dichtgeknepen ogen moest kijken omdat het zo donker was, heb er dan ook nog een serieuze hoofdpijn aan overgehouden. Nog een tip, er is niets dat harder dampt dan warme soep....
schumacher
Zo'n films vindk meestal maar niets maar deze krijgt toch nog een nipte voldoende.
Was nog geinig.
Hollywood007
Sarah heeft een trick or treater vermoord waarna haar ouders het vermoorde meisje hebben begraven en sarah van toen af aan hebben opgesloten. Het vermoorde meisje was dan natuurlijk het vermiste meisje waar ze het in het begin van de film over hadden .
MosquitoSmasher
Wellicht nam ik de reden die zij gaf (ik zag er uit als monster) iets te serieus, dat was natuurlijk niet de enige reden voor opsluiting. Feit blijft wel dat die ouders echt totaal niet sporen ook.
ibendb
Redelijk griezelig, maar toch ben ik een beetje onder de indruk van de laatste 30 minuten.
Cobweb heeft enkele goede acteerprestaties door de hoofdrolspelers, vooral door Lizzy Caplan. Er is een voelbare griezeligheid en een intrigerend mysterie in het spel. Ik vind het leuk dat, hoewel het zo begint, het niet je typische haunted house-flick is.
Het einde leunt echter een beetje te veel op het brengen van wat gore en minder op echte engheid. Het komt uit het niets en laat me behoorlijk teleurgesteld achter.
Maar toch een leuke tijd gehad hiermee
Pazmaster
Best een leuk filmpje. De spanning wordt geleidelijk goed opgevoerd en de cast doet het ook best redelijk. Het einde is helaas wat minder sterk maar over het algemeen best vermakelijk. Een kleine voldoende.
mrkos
Cobweb
Spannende horror/thriller met een goede opbouw.
Al vanaf het begin vraag je je af waar deze film naar toe gaat, maar als alles een beetje duidelijk wordt (denk je) is het toch net iets anders dan dat je dacht en wordt het echt een horrorfilm. De opbouw was daar key in en die zat erg goed in elkaar.
De acteurs deden het prima voor mij. Pa en ma kwamen creepy over, Peter deed het erg goed en natuurlijk niet te vergeten het zusje van Peter, brrrr...
Gewoon een prima film om een keer gezien te hebben. 3 sterren.
Seam
Verrassend leuk filmpje! Vooral dankzij het script met wat originele momenten. Er zitten ook wel wat zwakke punten in het script helaas, waardoor niet alles even logisch aanvoelt. En regie is behoorlijk saai. Maar zeker vermakelijk!
joolstein
Ach de basis horrorfilmelementen zijn aanwezig, de meeste angsten heb je wel eens eerder gezien, maar bekendheid is niet zo'n vies woord in handen van regisseur Samuel Bodin. De film begint een week voor Halloween, een bang jongetje woont in een onheilspellend oud huis met een pompoenen-moestuin. Klop, Klop, Klop, hoort de 8-jarige Peter op een avond op de muur van zijn slaapkamer. Bang, maar toch geïntrigeerd, vraagt hij zich af wat de bron van het kloppen is... Tja er zijn voldoende horrorfilms die net als deze 'mysterieuze geluiden', 'donkere en schaduwrijke slaapkamers' en 'gepeste kinderen' bezitten. Toch weet de film de kijker zeker te boeien. Dit is omdat je niet precies weet waar de film heen wilt en de technische kant is goed genoeg gedaan. Cinematograaf Philip Lozano haalt veel uit het griezelige oude huis. Daarnaast weet de VFX-crew een geloofwaardig CGI-wezen op het beeld te toveren. Het resultaat van dit alles is een film die vertrouwt aanvoelt maar toch voor wat verrassing weet te zorgen.
Corcicus
De film begint met wat genreclichés en geen al te hoogstaande acteerprestaties. Antony Starr, die we kennen als de protagonist uit het weinig hoogstaande en met seks overgoten Banshee, moet het vooral van zijn onbetrouwbare uitstraling hebben. Al vrij snel voel je dat er iets niet pluis is en samen met zoontje Peter komen we er geleidelijk aan achter hoe de vork aan de steel zit. De opbouw richting de ontknoping is eigenlijk geweldig. De film moet het niet van gore hebben, maar van het mysterie dat rond het gezin hangt en van de spanning. We hebben de film deze nacht bekeken na twaalf uur te rijden uit vakantie en bleven de hele tijd bij de pinken. Dat zegt toch wat over de kwaliteit van deze griezelige thrilller.
JollyMira
Vond het een hele goede film.Gestoorde ouders en een begane juf.Alleen maken ze die huizen altijd zo donker. Nooit vrolijke kleuren of zo.Maar dat zal wel bij het genre horen.
Maar echt het kijken waard.
lars-pixar
Ik moest kloppen want de bel deed het niet. Deze horrorfilm vereist even geduld, maar komt eenmaal op de helft pas echt lekker op gang. Af en toe is het namelijk even lachen geblazen. Lachen van verbazing, apartheid, vervreemding. Als kijker moet je er dan ook echt een beetje inkomen voort je het wat serieuzer kan nemen. Pas op het moment dat het verhaal wat duidelijker wordt zit het vol eigenaardige, creepy en nog best wel spannende momenten. Het verhaal is dan achteraf gezien wel leuk en goed bedacht. En is ondanks een paar kleine foutjes en min punten redelijk tot film gebracht. Vooral het laatste halfuur pakt voor deze film op zijn manier grootst uit met een leuk einde wat er daardoor nog in slaagt een drie sterren te scoren.
Jammer dat je aan het aantal stemmen en meningen ziet dat deze film al een tijdje illegaal te zien is. Want het is best een leuke en sfeervolle film die het verdient om geld op te brengen. Helaas zullen de zalen niet vol raken en blijft het vooral bij illegaal kijken.
Bij vlagen is Cobweb spannend. Niet zozeer dat de film echt eng is, maar meer omdat Carr en Caplan hun rollen echt creepy neerzetten. Ongetwijfeld het hoogtepunt van de film. Verder een onderhoudende horror die tot aan het eind een constant niveau hanteert en nergens uit de bocht vliegt. Wel valt met het einde in gedachte het gedrag van Carr en Caplan niet helemaal te verklaren. Je hebt al wel vrij rap door dat zij hun zoon eigenlijk willen beschermen, maar nergens komt dat in hoe ze hem behandelen goed tot uiting. Voor de rest zitten er wat slordigheden in die de film geen topper maken (het zusje is niet bovennatuurlijk, maar deuren gaan wel open en dicht alsof er een geest is), maar nergens zit het de kijkervaring in de weg.
Gewoon een leuke en stabiele horrorfilm die de liefhebber van het genre sowieso een keer moet hebben gezien.
84TZ
Toch wel een spannende, beklemmende, soms naargeestige film. Goed neergezet met een kleine cast. En ook goed dat ze de zus (het monster) pas aan het eind in beeld brachten, waardoor de spanningsboog groter werd naar het eind. Uiteindelijk is het monster zelf wat lachwekkend te noemen. Maar al met al een geslaagde film. Ik vond hem beter dan ik had verwacht.
Iron Maiden
Het begon allemaal nogal vlak en voorspelde weinig goeds. De focus ligt het ene moment bij het zoontje en zijn problemen op school, dan weer bij de ouders en hun opmerkelijke opvoedstijl. Maar na een uur krijgt de film opeens een duidelijke richting en trekt het alle registers open in de finale om memorabel af te sluiten. De laatste minuut laat echter een bittere nasmaak achter, dit moet namelijk het zwakste einde zijn wat ik in lange tijd heb gezien. Zonde, want Anthony Starr (Homelander) is altijd goed en de film heeft echt zijn sfeervolle momenten.
Vanwege een verjaardag en het F1 weekend in Zandvoort, heb ik afgelopen vrijdag en zaterdag geen film gekeken, maar omdat ik nu vakantie heb, kan ik dat mooi inhalen. Helaas is mijn eerste vakantiefilm geen beste, want "Cobweb" mag dan wel een leuk bedacht monster hebben, maar het heeft helaas ook een onlogisch en zwak scenario en bovendien is het ook een clichematige Horror / Thriller film.
De achtjarige Peter (Woody Norman) hoort in zijn slaapkamer mysterieuze geluiden en besluit op onderzoek uit te gaan. Zijn ouders, te weten Mark (Antony Starr) en Carol (Lizzy Caplan), verbieden dit ten strengste, waarna hij hulp zoekt bij zijn lerares Miss Devine (Cleopatra Coleman). Maar al snel stuit Peter op een vreselijk familiegeheim...
In "Cobweb" wordt de spanning met de nodige clichés langzaam maar zeker opgebouwd in het eerste uur. De uitwerking is goed, maar vernieuwend kun je "Cobweb" zeker niet noemen (deed me soms wat denken aan de horrorfilms "Mama (2013)" en "The Babadook (2014)" en dat vanwege de disfunctionele ouder-kindrelatie). De traag opbouwende horrorwending zie je dan ook van kilometers ver aankomen en pas na een uur, als alle clichés de revue gepasseerd zijn, gaat de film enigszins los.
De film begint één week voor Halloween en in eerste instantie lijkt "Cobweb" (oftewel spinnenweb) te gaan over de psychologie van een mishandeld kind. De achtjarige Peter hoort geklop en gefluister van een meisje in een muur op zijn slaapkamer, maar bij zijn aparte ouders kan hij niet uithuilen, want ze schreeuwen tegen hem en stoppen hem als straf in 's werelds engste kelder zonder licht, waarin ze hem ook vastbinden aan een ketting. Peter is ook erg eenzaam, want op school heeft hij geen vriendjes en wordt hij ook gepest door pestkop Brain (Luke Busey, die de zoon is van de 79-jarige ontspoorde acteur Gary Busey), die o.a. zijn Halloween pompoen kapot maakt. De enige bij wie hij terecht kan is de inval-lerares Miss Devine, die ook thuis langskomt (tot ergernis van moeder Carol), totdat zijn ouders besluiten dat thuisonderwijs het beste is voor Peter.
Terwijl Halloween nadert rotten de pompoenen in de tuin en duisternis regeert de binnenkamers van het grote, oude en donkere huis. Het geklop wordt erger en het meisje in de muur fluistert nu zelfs dat ze zijn zusje is en dat Peter actie moet ondernemen! Er wordt dan op een gegeven moment ook gezegd:
You need to be scared.
Mom and Dad, they're evil, Peter.
Now you know.
Your time is coming.
Maar eerst neemt Brain wraak op Brain (duwt hem op school van de trap af, waardoor hij zijn been breekt), waarna hij zijn ouders doodt door de soep te vergiftigen (geen idee waarmee, waarschijnlijk met de rotte pompoen, want er wordt alleen gezegd "It smells like cinnemon"). Daarna bevrijdt hij zijn zusje achter de muur en dat had hij natuurlijk niet moeten doen.
We zitten dan in circa de 60e minuut van het verhaal en vanaf dan werd de film tenminste een beetje vermakelijk, want zijn zusje is natuurlijk behoorlijk creepy en heeft veel weg van een spin (o.a. de manier hoe ze zich voortbeweegt) en ook komt Brain op krukken langs met drie andere gemaskerde personen (het is dan namelijk Halloween) om wraak te nemen op Peter. Dan wordt het ook wat hard en bloederig, een soort van campy slasher, waarbij het zusje hardhandig één voor één afrekent met Brain en de andere drie personen. Daarna lijkt het erop dat regisseur Samuel Bodin zich vooral aan het haasten is om tot de aftiteling te komen, want de ontknoping, waarbij Miss Devine Peter te hulp schiet, is ronduit zwak en clichématig, waarna de film al na circa 83 minuten is afgelopen.
Dat "Cobweb" tegenvalt ligt niet aan de cast, want die deden het eigenlijk best goed. Hoofdrolspeler Woody Norman als de achtjarige Peter trekt de de sympathie van de kijker snel naar zich toe en Peters ouders worden luguber gespeeld door Lizzy Caplan en Antony Starr. Antony Starr is perfect gecast als de geheimzinnige en gekke vader en dat geldt ook voor Lizzy Caplan als de koude moeder met een kunstmatige lach en afwezige ogen. Vader komt mierzoet en stabiel over, maar is nog veel gekker dan moeder. Ze zorgen beiden voor koude rillingen over de rug wanneer ze proberen Peter tot rust te manen. De personages zijn misschien wat eendimensionaal, maar ze zijn wel het beste in deze film. De enige die wat buiten de boot valt is Cleopatra Coleman als de bezorgde inval-lerares.
"Cobweb" heeft een goede cast, mysterieuze sfeer, een leuk bedacht monster en een paar effectieve schrikmomenten (o.a. een nachtmerrie van Peter), maar dat is allemaal niet bestand tegen het zwakke en op onlogische wendingen steunende scenario en het zeer slechte afgerafelde einde. Hierdoor is "Cobweb" niet meer dan een dertien in een dozijn clichematige Horror / Thriller film.
Shadowed
Leuk.
Vooraf op wonderbaarlijke wijze in geslaagd om geen enkele trailer of foto te zien van Cobweb voordat ik deze bezocht in de bioscoop. Alleen een blik op de poster gehad, maar die zag ik ook maar half, dus de betekenis hiervan liet me koud. Erg opgelucht dat ik dit allemaal heb weten te ontwijken, want de trailer geeft nogal wat weg.
In ieder geval is Cobweb een horrorfilm die lang de klassieke paden binnen het genre volgt. Bodin kiest ervoor om alles vanuit het perspectief te filmen van Norman. Een geslaagde keuze, zodat de film niet verzandt in de onhandige cliché van "Kind ziet spoken en ouders weten niet wat ze moeten doen". De film maakt daarmee een iets naïevere indruk en dat praat daarmee veel van de soms twijfelachtige beslissingen goed door het vanuit de logica van een kind te vertellen.
Verder komt een film als deze misschien net wat te vroeg, omdat het duidelijk gebaseerd is op de Halloween-feestdag. In Oktober was dit misschien net wat leuker. Het acteerwerk van Caplan vond ik overigens weinig bijzonder, leunt iets te veel op makkelijke waanzintrekjes. Starr vond ik wat geloofwaardiger in zijn rol zitten, al is de vormgeving van beide ouders net wat te "obvious". Hierdoor wordt de kijker te vroeg op het spoor gezet dat er iets niet klopt, maar dat maakt de onthulling(en) er niet minder op.
Cobweb is nooit echt heel spannend of griezelig, maar er hangt een zeer aangename sfeer en eenmaal de stoppen doorslaan in de finale zit je garant voor een stevig stukje vermaak. Fijn dat regisseurs nog verrassende wendingen kunnen nemen, want Cobweb is daarmee een best verrassende horrorfilm met een erg lekkere finale. Ik heb ontzettend genoten in de bios, al had een film als deze gerust spannender en bloederiger kunnen zijn. Weinig te klagen, want het is nog altijd bovengemiddeld leuk.
filmkul
Redelijk sterke horrorfilm. Het verhaal is matig en kent veel plotgaten. Niet teveel bij stilstaan dus. De uitwerking echter is prima. De opbouw is goed en de spanning is continue voelbaar. In het begin wel wat voorspelbaar en de film bewandelt de bekende paden. Maak zeker richting het laatste kwart, is het ijzersterk met een paar creepy en zenuwslopende scènes. Zoals gezegd niet allemaal even logisch, maar dat drukt de pret niet. Het acteerwerk is net voldoende. Visueel verder geslaagd en passend voor het horrorgenre. 3.5
Alathir
Leuke wegkijker. Deze horrorfilm kruipt zeker onder de huid en probeert het psychologische te combineren met bruut geweld. Het verhaal is simpel maar origineel. Wel raar dat die zuster gewoon zolang in de muur zou gezeten hebben. Zeker gezien hoe makkelijk die te vernielen was? Vond dat wel een minpunt net zoals die moeder die nog even tot leven komt om te zeggen: doe het niet! Anthony Starr, beter bekend als de sheriff uit Banshee en Homelander van The Boys, kan zeer goed uit de voeten als een psychopaat. Al is het wellicht wat ongeloofwaardig dat dit zijn zoon is. Dat zal normaal wel een wat ruiger type zijn dan Petertje. Lizzy Caplan ken ik niet zo goed om eerlijk te zijn. Speelde dat ook wel goed, misschien beter dan Anthony Starr, die misschien een beetje uit zijn comfort zone was hier.
Voor logica hoef je bij deze door Seth Rogen geproduceerde film niet te zijn, maar de plot steekt verder best leuk in elkaar en de cast is prima. Hier en daar ook een aantal oprecht enge momenten. In het laatste half uur verzandt de film in voorspelbare toestanden, maar tot die tijd weet regisseur Samuel Bodin (die we nog kennen van de oprecht enge franse Netflix-serie Marianne) de boel interessant en inventief te houden. Visueel is alles ook netjes verzorgd.
Jimske
Mwah. Alhoewel ik akkoord ga dat het eerste deel sterker was dan het over-the-top en compleet van de pot gerukt 2de deel; kan ik niet echt zeggen dat ik het een geweldige horrorfilm vond. Er waren weer héél wat clichés aanwezig die ik na zoveel jaren natuurlijk wat beu gezien en gehoord ben.
Daarnaast is de film totaal niet geloofwaardig. Een meisje wordt geboren en het blijkt een lelijkaard te zijn. Maar ze heeft superpowers en kan elke persoon afmaken in seconden. Hoezo kan ze niet uit die muur geraken, of een eenvoudige deur inslaan? Alleen wanneer het plot het toelaat blijkbaar. Oh ja en het gedrag va ndie ouders vond ik eigelijk ook totaal niet kloppen met wat er uiteindelijk aan de hand is.
CGI ook erg zwak. En een afgerafeld einde. Plus de switch tussen het mysterieuze 1ste deel en het actie deel is niet geslaagd. net voldoende dan maar.

28 Years Later: The Bone Temple
Horror, 2026