• 9.376.772 stemmen

Tre Nøtter til Askepott (2021)

Familie / Fantasy | 87 minuten

Genre: Familie / Fantasy

Alternatieve titels: Three Wishes for Cinderella / Drie Wensen voor Assepoester

Oorsprong: Noorwegen

Geregisseerd door: Cecilie A. Mosli

Met onder meer: Astrid S, Cengiz Al en Ellen Dorrit Petersen

Gesproken taal: Noors, Deens en Frans

Plot Tre Nøtter til Askepott

Sinds de dood van haar vader woont Assepoester met haar stiefmoeder en diens dochter Dora op het landgoed dat ooit aan haar familie toebehoorde. Er is echter weinig teken van familiecohesie. Het weesmeisje heeft veel te lijden van haar stiefmoeder, die haar als niet meer dan een vervelende dienstmeid beschouwt en haar telkens weer als vuil behandelt. Maar dan komt zij in het bezit van drie magische hazelnoten waarmee zij als uit het niets gewaden tevoorschijn kan toveren. Zo getransformeerd maakt zij kennis met de prins, die in de stad is om op een groots bal een bruid te kiezen. Een van de kandidaten is Dora…

avatar van morpheus2000

morpheus2000

Noorse Assepoester en eigenlijk wel een erg prettige film om te zien. Mooie beelden, mooie omgeving, goed geacteerd en een onuitstaanbare stiefmoeder.

En gelukkig niet zo’n bak kitsch…..

avatar van BBarbie

BBarbie

Van kinds af aan heb ik een zwak voor sprookjes, met dank aan mijn opa die geweldig kon vertellen. Het verhaal over Cinderella (Assepoester) vind ik het mooiste sprookje. Er zijn talrijke versies van dat verhaal. Deze verfilming van de versie met de drie hazelnoten is mij goed bevallen, te meer omdat de fraaie winterse settings de film extra cachet geven. Goed gedaan.

avatar van fun in acapulco

fun in acapulco

Samen met mijn 5 jarige dochtertje gekeken, maar ook zij kon er niet de gehele tijd haar aandacht bij houden. Het verhaal is origineel ingevuld, maar blijkbaar ben ik meer traditioneel, want de veranderingen ergerde me.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Tijdens de Black Friday sale vorig jaar November zag ik deze film voorbij komen en de cover in combinatie met de mooi vormgegeven box zagen er wel leuk uit, dus ik had de gok gewaagd en heb deze film aangeschaft, zonder ook maar enige kennis waar de film eigenlijk over ging. Dat het een Assepoester film was, kwam ik pas achter toen ik hem voor de eerste keer bekeek. Ik had niet de link gelegd dat Aschenbrödel blijkbaar de Duitse benaming voor Assepoester is.

Wanneer je zonder enige voorkennis een film bekijkt, kan dit wel eens uitlopen op een teleurstelling. Kijk je een film via een streamingsdienst en bevalt hij niet, dan is het alleen een verspilling van je tijd. Bij het fysiek kopen van een film is het helaas ook nog eens weggegooid geld. Maar dat risico durfde ik te nemen. Zoals gezegd zag de cover er mooi uit en is de film in een prachtige versie uitgebracht op 4K. En gelukkig stelde de film zelf ook niet teleur en was het één van de meest vermakelijke films die ik in 2023 heb gezien.

Tre Nøtter Til Askepott, zoals de originele titel luidt, is een moderne bewerking van het sprookje van Assepoester. Deze film haalt haar inspiratie uit diverse bronnen, waaronder de beroemde Disney-film uit 1950 alsmede de Tsjechische film Tri Orísky Pro Popelku uit 1973. Deze nieuwe versie kan zelfs gezien worden als een remake van de film uit 1973. Het prachtige sneeuwlandschap in combinatie met de mooie, blonde hoofdrolspeelster deden mij ook denken aan de film Frozen.

Astrid Smeplass is in haar thuisland Noorwegen beter bekend onder haar artiestennaam Astrid S. In 2013 deed ze op 16-jarige leeftijd mee aan de Noorse versie van Idols en eindigde daar op de 5e plaats. In de jaren daarna wist ze een verdienstelijke zangcarrière op te bouwen en probeerde ze met deze film ook haar geluk als actrice. Ondanks dat dit toch zeker gezien mag worden als een geslaagd debuut, heeft ze tot op heden geen nieuwe film op de planning staan. Jammer, want Smeplass is een zeer mooie verschijning en heeft hier precies de juiste flair om het personage van Assepoester zowel stoer als sympathiek over te laten komen.

De opnames in Noorwegen en Litouwen zijn werkelijk oogverblindend en geven dit verhaal de sfeer die het nodig heeft. Het origineel Tri Orísky Pro Popelku is in Duitsland onder de naam Drei Haselnüsse Für Aschenbrödel een echte Kerstklassieker (ondanks dat de film niets met Kerstmis te maken heeft). Wellicht dat de makers van deze remake dat ook in hun achterhoofd hadden, want de ouderwetse dorpen en sneeuwachtige landschappen creëren al snel een sprookjesachtige sfeer die tijdens de koude wintermaanden prima te behappen is. Het verhaal wordt vlot verteld en de korte speelduur wordt hierbij optimaal benut. De acteurs zijn niet allemaal even geslaagd, maar hoofdrolspeelster Smeplass en Ellen Dorrit Petersen als de valse stiefmoeder maken veel goed.

Een prima sprookjesfilm voor zowel jong en oud.