• 9.234.720 stemmen

Met onder meer: Elizabeth Banks, Sigourney Weaver en Chris Messina

Releasedatum: 8 december 2022

Plot Call Jane

"You are not alone."

Te midden van de rellen in Chicago in 1968 geraakt de huisvrouw en moeder Joy zwanger. Wanneer haar leven in deze toestand in gevaar komt, wil ze de zwangerschap beëindigen. Een abortus is in deze tijden echter niet vanzelfsprekend en in haar zoektocht naar hulp stuit ze op de Janes, een vrouwenorganisatie die een veiliger alternatief biedt en haar leven zal veranderen.

• 1990 berichten

Aangekocht door Paradiso Entertainment. Releasedatum nog niet bekend.

Jotil schreef:

Aangekocht door Paradiso Entertainment. Releasedatum nog niet bekend.

Vanaf 6 oktober 2022 in de bioscoop.

Jotil schreef:

Vanaf 6 oktober 2022 in de bioscoop.

EDIT: vanaf 8 december 2022 in de bioscoop.

Heb deze net in de sneak night gezien bij Pathé. Opzich geen onaardige film. Had eerst niet door dat het waargebeurd was.

Één ding vind ik wel raar....

Joy dreigt op een gegeven tegen die "dokter" zijn geheim te verklappen aan Virginia dat hij helemaal geen dokter is. Wil je me nu echt zeggen dat Virginia totaal niet heeft uitgezocht eerst of deze man wel een dokter was voordat ze in zee ging met hem? Moeilijk om te geloven.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Bij deze film heb ik echt het idee dat die pas na het besluit van het Supreme Court, afgelopen juni snel en haastig gemaakt moest worden. Een flutscript, probleemloos verloopt alles, gladjes en elke tegenslag wordt snel opgelost. Een grote naam en een iets minder grote naam strikken. Sterke vrouwen uiteraard, en dan aan het einde nog even het succes vieren dat indertijd het Supreme Court in hun voordeel oordeelde.

Gebaseerd op het verhaal van het echte Jane Collective, maar dan uiterst verkinderlijkt weergegeven.

avatar van BBarbie

BBarbie

Met het overrulen door het Hooggerechtshof van Roe v. Wade (1973) inzake abortus werd de klok afgelopen zomer in Amerika een halve eeuw teruggedraaid. Deze film gaat nog verder terug, naar de roerige jaren 60 toen abortus een illegale praktijk in sombere achterkamertjes was. De film laat zien hoe de vrouw van een strafrechtadvocaat min of meer noodgedwongen in aanraking komt met die praktijk. Vandaaruit ontwikkelt zij zich tot een van de voorvechtsters. Een interessante film over een pregnant (excusez le mot) onderwerp. De film lijkt mij vooral bedoeld als bijdrage aan de felle Amerikaanse discussie over abortus.

avatar van mrklm

mrklm

Joy Griffin [Elizabeth Banks] is zwanger wanneer bij haar een hartaandoening wordt geconstateerd. De dokter laat er geen twijfel over bestaan: Joy zal een bevalling niet overleven. Maar het is 1968 en abortus is nog altijd verboden. Joy besluit haar eigen leven te redden en komt via via in contact met een cirkel van vrouwen die onder leiding van Virginia [Sigourney Weaver] wanhopige vrouwen in contact brengen met een ‘chirurg’ [Cory Michael Smith], die bereid om illegale abortussen tegen een behoorlijke vergoeding uit te voeren. Joy besluit zich aan te sluiten bij de groep en krijgt een steeds meer vooraanstaande rol en probeert dat krampachtig geheim te houden voor haar echtgenoot [Chris Messina], een advocaat, en haar dochter [Grace Edwards]. Banks maakt indruk in de hoofdrol en Nagy zet een treffend beeld neer van de illegale abortusbeweging van voor Wade v Roe, maar het scenario van Hayley Schore en Roshan Sethi heeft geen oog voor de lichamelijke en geestelijke tol die het ondergaan van een abortus eist. Het is dus louter preken voor eigen parochie.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Aardig filmpje met een prima spelende cast. En of je nou voor of tegen abortus bent, je houdt het toch niet tegen. Als mensen een abortus willen dan vinden die altijd wel een manier, dus kun je maar beter zorgen dat het op een veilige manier kan met echte artsen. Ik vond het een interessant (waargebeurd?) verhaal over vrouwen die vechten voor hun rechten om te kunnen beslissen over het eigen lichaam en leven. Het jaren '60/'70 sfeertje vond ik ook wel oké.

avatar van Waku

Waku

Redelijk abortus drama.

Maar gezien het heftige thema was mij de film iets te luchtig.

Banks en Weaver acteren naar behoren maar "Call jane" blijft gedurende 2uur een beetje "Linda TV" achtige

uitstraling houden. Beetje zoetsappig. De film had wat mij betreft wat meer beladen mogen zijn.

avatar van schumacher

schumacher

Wat een saaie film.

Kon me echt niet mee slepen.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

In L'Événement (Film, 2021) gaat het net als in Call Jane over illegale abortussen in de jaren 60. Die film speelde zich af in Frankrijk, met deze film zitten we in Chicago. Vrijwel overal in het "vrije" Westen was abortus taboe, zelfs als het leven van de moeder (en of het kind) in gevaar is tijdens de zwangerschap. Tot de zaak Roe/Wade daar in 1973 verandering in bracht. De film eindigt er ook mee.

Call Jane schetst het beeld van de zwangere Joy die een illegale abortus laat uitvoeren en nadien beslist om zich mee actief in te zetten met deze praktijken. De film laat iets te makkelijk uitschijnen dat het allemaal een soort van piece of cake was. Iedereen zou het moeten kunnen. Je hoeft er zelfs geen medische achtergrond voor hebben. Zolang alles standaard verloopt zonder complicaties, wel ja...

Een film die niet bepaald neutraal is en duidelijk een kant kiest. Niet toevallig net nadat de abortuswet van 1973 werd teruggeschroefd in de VS? Het plot verloopt iets te makkelijk, is weinig kritisch ook.

avatar van scorsese

Goeie film over een vrouw die haar zwangerschap wil beeindigen. Gebasseerd over een geheim netwerk van vrouwen die abortussen faciliteerden eind jaren '60. Komt wat moeizaam op gang, maar gaandeweg wordt de film steeds beter. De film laat goed zien wat het inhoudt als abortussen illegaal zijn. Een prima companion piece met deze documentaire.

avatar van macrobody

macrobody

Niks mis mee met deze film. Goed verhaal en goed geacteerd. Thema: abortus. Toen men nog baas over eigen lichaam wilde zijn en daar zelfs gevangenisstraf voor riskeerde. Haha, dat is nu wel andere koek, lol

avatar van blurp194

blurp194

Een actueel onderwerp - of wellicht beter, helaas weer een actueel onderwerp, en ook een onderwerp dat de gemoederen weer eens behoorlijk bezig houdt - en niet alleen in de VS. Ook hier bij ons is het weer meer en meer in de mode om je eigen mening over allerlei onderwerpen op te willen leggen aan de rest van de mensheid, al dan niet met een boek in de hand. Opgestuwd wellicht door de groeiende ongelijkheid in de samenleving, het terreinverlies van de ideologieën van de vorige eeuw, en de winst van het populisme.

Maar al die ophef is geen garantie voor een interessante of goede film, en dat is de fraaie cast ook niet. Je zou toch denken dat er een minder vlak verhaal te vertellen zou zijn. Dat er een minder saaie bruinige cinematografie te vinden zou zijn. Of zelfs maar een leuke soundtrack. Inderdaad zoals al vaker genoemd wordt komt het over alsof de film erg haastig in elkaar geflanst is om mee te liften op de onrust over wat in de VS speelt - en wat mij betreft is dat best een nobel streven, maar doe het dan liever goed in plaats van zo.

Nogal een gemiste kans, al met al.