• 144.763 films
 • 7.267 series
 • 22.046 seizoenen
 • 496.360 acteurs
 • 313.334 gebruikers
 • 8.294.810 stemmen
Avatar
 
banner banner

Prova d'Orchestra (1978)

Muziek / Drama | 70 minuten
2,92 46 stemmen

Genre: Muziek / Drama

Speelduur: 70 minuten

Alternatieve titel: Orchestra Rehearsal

Oorsprong: Italië / Frankrijk / West-Duitsland

Geregisseerd door: Federico Fellini

Met onder meer: Balduin Baas

IMDb beoordeling: 7,2 (4.552)

Oorspronkelijke taal: Italiaans

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Prova d'Orchestra

"The Decline of the West in C# Major"

In een tot oratorium omgebouwde Middeleeuwse Romeinse kapel komt een orkest bijeen voor een repetitie. De muzikanten arriveren en er wordt uitgelegd dat er een TV ploeg aanwezig is om opnamen te maken. De muzikanten vertellen over hun instrumenten. De Duitse dirigent arriveert en de repetitie begint. De dirigent schreeuwt en beledigt. Dan wordt er een pauze van 20 minuten ingelast. In zijn kleedkamer legt de dirigent uit hoe de muziekwereld is verandert en dat er geen respect meer voor een dirigent is. Hij keert terug naar de oefenruimte en vindt een orkest terug dat volledig in opstand is gekomen. Wat kan hen weer doen terugkeren naar de muziek?

imageimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Chef d'orchestre

Contrebassiste

Premier violon

Second violon

Hautboïste

Bass tuba player (as Giovanni Javarone)

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van filmfann

filmfann

 • 39 berichten
 • 0 stemmen

Volgens mij de laatste een echte goede film van maestro.


avatar van gimli f

gimli f

 • 1454 berichten
 • 0 stemmen

Erg fijn filmpje van Fellini, dat samen met E la Nave Va zijn beste werkje van de periode na Amarcord is.

Prova d’Orchestra is een grappige, poëtische en chaotische korte pseudo-documentaire over een uit de hand lopende orkestrepetitie die gehouden wordt in het oratorium van een Middeleeuwse Romeinse kapel, waar een televisiecrew op dat moment opnamen maakt over het orkest.

Het filmpje is een hilarische satire op de maatschappij, een politieke fabel en een hommage aan Nino Rota, Fellini’s huiscomponist, die voor deze film zijn laatste Fellini-score voor zijn dood componeerde. Prova d’Orchestra is eigenlijk een filmpje vol symboliek, waarin het orkest model staat voor de Mensheid en waarin de tekortkomingen van zowel de anarchie als van de autoritaire machten aan bod komen.

Voordat de revolutie zijn aanvang neemt worden enkele orkestleden geïnterviewd door de televisiecrew. Dit zijn de fijnste momenten van de film. De muzikanten verhalen gepassioneerd over hun instrument, over haar geschiedenis en over de betekenis ervan voor het orkest en voor de mens. Ze zien de instrumenten allemaal als metafoor voor het een of ander, wat grappige uitspraken oplevert.

Na de zoveelste woede-uitbarsting van de dirigent breekt de hel los en treedt de chaos in, wat uitmondt in een opstand en uiteindelijk, nadat op bizarre wijze een einde komt aan de chaos, in een pure symfonie.

Een uitstekend werkje dat voor de liefhebbers van Fellini niet gemist mag worden.


avatar van Straniero

Straniero

 • 127 berichten
 • 1683 stemmen

Ik vond er weinig aan. Het is een nogal slordig ogende en zeer chaotische - ongetwijfeld de bedoeling maar het werkt voor mij niet - bedoeling die wat mij betreft nergens echt uit de verf komt. De minste die ik van Fellini heb gezien. Jammer.


avatar van starbright boy

starbright boy (moderator films)

 • 20335 berichten
 • 3898 stemmen

Niet eens onaardig, maar een mindere en nogal tegenvallende Fellini en dat komt onder andere door de beperkingen die hij hier heeft. Deze film is overduidelijk met een zeer beperkt budget gemaakt en dat wreekt zich nogal omdat Fellini zich daar niet echt thuis bij lijkt te voelen. We zien een film waarin de uitbundige regisseur die Fellini sinds begin jaren '60 meer en meer geworden was zich aan het inhouden is.

Daarbij vond ik de vertaling van revolutionair denken in de maatschappij naar binnen het orkest nogal flauw. De beste momenten zitten in het begin als we flarden van conversaties van de orkestleden opvangen, maar zelfs die scene kan niet in de schaduw staan van bijvoorbeeld de terrasscene in Roma.

filmfann schreef:

Volgens mij de laatste een echte goede film van maestro.

Het begint er voor mij steeds meer op te lijken dat dat Amarcord was, met enigzins een opleving bij E Le Nava Va, want ook Casanova viel me al tegen. Maar goed: binnenkort komt een andere late Fellini aan de beurt (Ginger & Fred) en wordt me meer duidelijk.

2.5*


avatar van Down_By_Law

Down_By_Law

 • 145 berichten
 • 199 stemmen

Zoveelste meesterwerk van de Italiaanse grootmeester. Zijn latere werk wordt toch wel behoorlijk onderschat. Samen met "Ginger E Fred" is dit Fellini's beste film na "Amarcord". "Orchestra Rehearsal" is een korte maar briljante en vaak humoristische film met een duidelijke boodschap, die ook ruim dertig jaar later niets aan kracht heeft verloren.


avatar van neo

neo (crew films)

 • 15361 berichten
 • 8706 stemmen

Fellini maakte Prova d'Orchestra voor de Italiaanse televisie en had een beperkt budget om mee te werken. Hierdoor gaat een deel van de pracht en praal van veel andere projecten voor een deel verloren. Het beperkt zich nu tot een sobere locatie, maar weet ruimschoots te overtuigen door de Fellini elementen die niet verloren zijn gegaan.

Het orkest en dirigent worden gebruikt om de maatschappij weer te geven. Dit in het achterhoofd houdend is het een inhoudelijk best een goede film. Maar zelfs door dit niet mee te nemen in de waardering levert het een aardig humoristische kijk op een orkest weer. Na een tamelijk humoristische stel anekdotes en grappen van de verschillende orkestleden, met typische Italiaanse uitbundigheid, eindigt het in een overheerlijke chaos. Behoorlijk onderhoudend dus. Tevens is het als Nino Rota liefhebber een tamelijk ontroerend eind van diens samenwerking met Fellini, zo vlak voor zijn dood.


avatar van ThomasVV

ThomasVV

 • 1043 berichten
 • 443 stemmen

Down_By_Law schreef:

Zoveelste meesterwerk van de Italiaanse grootmeester. Zijn latere werk wordt toch wel behoorlijk onderschat. Samen met "Ginger E Fred" is dit Fellini's beste film na "Amarcord". "Orchestra Rehearsal" is een korte maar briljante en vaak humoristische film met een duidelijke boodschap, die ook ruim dertig jaar later niets aan kracht heeft verloren.

Ik deel deze mening van Down_By_Law. Ook de andere latere Fellini's die ik heb gezien, Casanova, E la nave va en Ginger e Fred vond ik allemaal erg knap, vooral om hun rechtlijnigheid en thematische focus. Ook de reacties van gimli f en neo kan ik me goed vinden. Prova d'orchestra was voor mij een echt Fellini-juweeltje...


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 4641 berichten
 • 1873 stemmen

Misschien minder extravagant en "fantastisch" dan films als Satyricon en Casanova, en zeker ook wat "realistischer" (geen in de camera starende personages, echter nog wel karakteristieke koppen), maar nog altijd net zo warmbloedig, eigenzinnig, gepassioneerd en geestig als Fellini's beste werk. De mogelijke allegorische lagen (autoriteit versus democratie versus anarchie) doen mij niet zo veel, en als dat de enige bedoeling van de film zou zijn zou hij volgens mij een jaar of tien te laat zijn gekomen; het portret van een mini-maatschappij en hoe alle individuen, eigenaardigheden en temperamenten daarbinnen botsen blijft echter onverminderd interessant en vaak ook bijzonder grappig.