• 9.377.861 stemmen

Met onder meer: Gael García Bernal, Vicky Krieps en Rufus Sewell

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 22 juli 2021

Plot Old

"It's only a matter of time."

'Old' speelt zich af op een afgelegen eiland. Wanneer een groep jonge mensen een lijk op een strand vindt worden er een reeks mysterieuze gebeurtenissen in gang gezet. Langzaamaan beseft de groep dat er onnatuurlijke zaken aan de hand zijn, op een eiland waar geen ontkomen aan is.

Vanaf 22 juli 2021 in de bioscoop (Universal Pictures International)

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Zin in. Ik hoop dat dit weer een spannende M. Night Shyamalan word. Hij heeft enkele goeie films maar ook zwakkere. Dus benieuwd wat deze word. Het verhaal klinkt iig niet verkeerd.

avatar van mister blonde

mister blonde

Hopelijk wordt het minder vergezochte onzin als Lost. Bij M. Night Shyamalan weet je het nooit. Na een redelijk briljant begin (3de en 4de film althans) van zijn carrière kan het sinds een aantal films weer enigszins door de beugel...

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Gael García Bernal, altijd een reden om te kijken.

avatar van John Milton

John Milton

mjk87 schreef:

Gael García Bernal, altijd een reden om te kijken.

Eens.

Al zou ik toevoegen dat Vicky Krieps en Thomasin McKenzie me beiden ook nog nooit teleurgesteld hebben.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

30 seconden trailers, ideaal. Ziet er lekker freaky uit, ben benieuwd.

avatar van Rvdz

Rvdz

"He was six years old this morning!" is alweer zo'n hillarische on-the-nose dialoog zoals alleen M Night ze kan schrijven, echt zin in weer.

avatar van John Milton

John Milton

Ik lees net dat Old gebaseerd is op een graphic novel.

M. Night Shyamalan's Old Is Inspired by Graphic Novel Sandcastle - collider.com

Eentje waar ik nog nooit van gehoord had trouwens (en ik heb een gigantische collectie), dus gelijk maar even opgezocht. Erg betaalbaar trouwens voor een hardcover. Benieuwd hoe trouw Shyamalan gaat blijven aan het bronmateriaal, ik gok op een losse adaptatie.

avatar van Esteban

Esteban

Shyamalan, Gael Garcia Bernal en Alex Wolff? I'm in. Het bronmateriaal ken ik, maar nooit gelezen.

avatar van Apster

Apster

Heerlijk, aan het eind van de teaser een ouderwetse donkere voice-over zoals dat vroeger in trailers van de 80's en 90's voorkwam. Weliswaar kort, maar wel leuk.

avatar van tbouwh

tbouwh

Verrek, Vicky Krieps en Thomasin McKenzie in één film maar dit is wel één van de laatste regisseurs waarbij ik dat verwacht had, ghehe

'tis dat McKenzie net ook voor Wright aangekondigd is.

avatar van Hollywood007

Hollywood007

Zeer benieuwd!

avatar van bart007bond

bart007bond

Goede trailer. Lijkt me weer eens een spannende film van hem.

avatar van HorrorFan007

HorrorFan007

Om te beginnen ik heb de film al gezien kwam vandaag uit in Belgie. Van de voorstelling genoten in kinepolis Antwerpen om 13:15

Om te beginnen de artikels van langverwachte horrorfilm kloppen niet.

Het is geen horror maar een solide psychologische thriller.

Het mysterie element is hier zeer goed aanwezig en de plottwist zie je niet aankomen zoals altijd bij Shyamalan.

Nu naar de nadelen sommige CGI was spuug spuug lellijk

In het midden kakt de film wat in waardoor het langdradig word maar dat word op het eind wel goedgemaakt.

Laat ons zeggen dat het niet zijn beste maar ook niet de slechtse van Shyamalan is.

Daarom zeker een voldoende

3.0

avatar van Kondoro

Kondoro

Heerlijk duister. Ik kijk hier wel naar uit.

avatar van kleintje 2

kleintje 2

"Er zit zeker een verrassend interessant en goed doordacht verhalend concept achter, met zowel een creatief psychologisch element als een onverwachte emotionele ondertoon. Het is daarom des te ongelukkiger dat met 'Old', M. Night Shyamalan opnieuw er niet in slaagt om de kracht van dit concept effectief te vertalen naar een meeslepende en immersieve visuele reis, waar het wel het potentie voor bleek te hebben. Het tempo miste focus, alle visuele elementen waren zwaar gemiddeld en het acteerwerk was gewoon teleurstellend. Uiteindelijk is het toch niet geheel verschrikkelijk, maar ook niet bijster goed."

Een jammerlijke 5,7/10. Het verhaal was er, alleen de uitvoering sloeg echt de plank mis.

BELANGRIJKE DISCLAIMER: Probeer alle informatie over de plot van deze film te vermijden!!! Tijdens het kijken realiseerde ik me meteen dat zowel het plot als alle trailers het enige constante verrassingselement weggaven dat deze film te bieden had. Lees daarom niet waar de film over gaat als je hem ooit wilt zien en je verrast wilt voelen door zijn mysterie.

avatar van coumi

coumi

Redelijke Night, niet van zijn allerhoogste niveau, maar binnen zijn oeuvre een subtopper. Is natuurlijk een maf verhaal, maar als je bereid bent om mee te gaan in die gekkigheid dan heb je een geslaagde kijkbeurt. Deze film had in handen van een minder getalenteerde regisseur een behoorlijke flop kunnen zijn, maar dankzij de typische, zelfverzekerde stijl van Shyamalan lijkt het beter dan het potentieel rechtvaardigt. Strak tempo dit keer, geen nodeloze mooi filmerij, en gelukkig voelt de maker aan dat hij het bij zijn films vaak aanwezige tenenkrommend sentiment achterwege moet laten. Net als bij eerder werk als Glass, The Village en Signs word het naar het einde toe(zonder verassende twist dit keer) wat al te uitleggerig: alsof Night wil laten zien hoe slim bedacht dit allemaal wel niet is(wat objectief bezien bijna hilarisch is want het is in beginsel een dwaas verhaal). Redelijke acteurs die allemaal zichtbaar hun best doen om het weirdo materiaal geloofwaardig te maken. Echte sterren zitten er ditmaal niet tussen of het moet de tegenwoordig vaak gevraagde Alex Wolff zijn, maar uitgerekend die gaat enigszins voor schut omdat deze zichtbaar 23jarige een ventje van 15 moet spelen. Night zelf heeft ook weer een bijrolletje, tamelijk groot dit keer, en hij weet warempel te camoufleren dat hij eigenlijk niet kan acteren en deze ijdeltuiterij derhalve beter achterwege kan laten. Wat vooral jammer is dat de meeste mensen die deze film gaan zien al voorkennis zullen hebben, Old had beter gewerkt als je deze prent totaal onvoorbereid over je heen had kunnen laten komen.

avatar van Milufra

Milufra

Redelijke film maar ook niet meer dan dat. Matig acteerwerk; vooral dat van de moeder. Misschien komt het door haar Luxemburgse nationaliteit/accent maar ik vond het tenenkrommend slecht..

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Dit gaat een geweldige leuke film worden in de stijl van the happening ?

Oef …

Voordat je verdergaat naar YouTube

avatar van skinny_tie

skinny_tie

coumi schreef:

Mwoh, geen enkele voorkennis, maar vond het niks. Zoals hier uitgewerkt was er krap genoeg inhoud voor een Twilight Zone-aflevering, maar nu werd alles enorm uitgerekt.

avatar van Hicci

Hicci

Zojuist terug van de bios. Serieus, deze film is echt een flop! Zeker één van de slechtere films van M. Night Shyamalan. Halverwege de film dacht ik echt eraan om de zaal te verlaten.. maar gaf het toch de kans.

Het acteren is zo ‘simpel’ zo ‘goedkoop’. Ondanks er namen in de film zitten die zeker in hun andere films veel beter acteerwerk hadden, zie je zeker niet terug in deze film. Ik vond de film echt niet spannend of eng. Meerdere kijkers verlieten de zaal.

Verhaallijn wordt pas duidelijker tegen het einde van de film aan.

avatar van The Oceanic Six

Wederom matige scores voor een film van deze extreem overschatte regisseur. Die man irriteert me al heel erg lang, zeg maar bij bijna elke film na The Sixth Sence en Signs.

avatar van RevengeN

RevengeN

Dit is wederom een flop van Shyamalan

avatar van Theunissen

44 stemmen tot nu toe en nauwelijks een fatsoenlijke (ik tel er drie) recensie en een gemiddelde van 2.66

Maar goed ik ga het a.s. vrijdagavond ervaren (opzicht hebben de meeste films van Shyamalan van mij een voldoende gekregen), want dan ga ik deze film bekijken in de bioscoop en dan ben ik ook inmiddels volledig gevaccineerd (vorige week maandag de 2e spuit gehad). Dit keer ook andere plaatsten gekozen (niet meer de middelste rij gekozen maar de rij links ervan), dus hopelijk krijgt geen pannenkoek het voor elkaar om direct naast ons te reserveren.

avatar van Bla

Bla

Ik kan mij voorstellen dat het een uitdaging was om deze film te schieten vanwege de snelheid waarmee je karakters verouderen en de enige locatie waar het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelt een weinig imponerend strand is. Zijn karakters moeten omgaan met deze chaotische doodenge situatie, maar tegelijkertijd wil Shyamalan ze geloofwaardig oud laten worden lijkt het wel.

Hierdoor leken een paar dialogen echt nergens naar. Maar de actrice die er het meest bekaaid van af kwam was Abbey Lee die bijvoorbeeld vrij random over jeugdliefde Giuseppe begon om een melancholisch gevoel weer te geven dat het ouder worden vergezeld (om maar niet te beginnen over die scène waarin ze al haar botten breekt, dat was echt kolderiek). Zo zaten er meer totale missers in, waarbij Vicky Krieps eruit sprong en echt irritant werd (Terwijl haar man verrot gestoken wordt, eerst naar de kinderen rennen en zeggen: ‘Ren naar de andere kant van het strand, stel geen vragen!’. Vervolgens terugrennen en op simpele wijze de aanvaller ontwapenen.). Of Gael García Bernal die overal een kansberekening tegenaan gooide omdat hij nu eenmaal actuaris is. Echt, hoe je als schrijver kan denken dat dit geloofwaardige gesprekken zijn vind ik bizar.

Het verhaal had een hoop potentie maar de uitwerking is voor mij totaal niet geslaagd. 1*

avatar van Gladiator72

Gladiator72

Net gezien in de bios. 3 sterren voor de originaliteit maar daar blijft het dan ook echt bij

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Wat een ontzettend vette film was dit!

Ik heb gemengde, en niet al te veel ervaringen met films van M. Night Shyamalan. The Sixth Sense vond ik erg goed, maar de "trilogie" Unbreakable/Split/Glass vond ik minder. Deze film ging ik dus niet met al te hoge verwachtingen in. De plotbeschrijving sprak me wel erg aan en ik had expres geen trailers gekeken. En wat werd ik positief verrast.

De film begon rustig met hier en daar wat vreemde/awkward scènes. Toen dacht ik nog: dit kon nog weleens een lange zit worden. Eenmaal op het strand aangekomen begon het allemaal nog vreemder te worden, maar dan op een goede manier: de film weet echt onder je huid te kruipen en op een unieke manier spanning op te bouwen. De sfeer is echt onheilspellend te noemen.

Op een gegeven moment komt ook het ouder worden erin en volgen de rare gebeurtenissen zich in een hoog tempo op. Iedereen wordt hysterisch en wanhopig. Verwoede pogingen om te ontsnappen mislukken allemaal. Er vallen doden. Iedereen begint steeds raarder te doen. Ga zo maar door. Een achtbaanrit die steeds doldwazer wordt.

Het camerawerk was geweldig. Mooie, unieke en gedurfde shots en bewegingen, dingen die half of geheel buiten beeld gebeuren enzovoort. Ook het geluid werd optimaal benut, wat eigenlijk alleen in de bioscoop of met een goede surroundset tot z'n recht komt. Dialoog en geluid dat zich om je heen beweegt, angstaanjagend omgevingsgeluid, compleet stille scènes enzovoort. Allemaal droeg het bij aan deze lekkere gestoorde trip.

Zijn er dan geen negatieve punten? Jawel, hoor. Tegen het einde aan ontspoort het net iets té gek, met een misplaatste 'gore'-scène met het meisje dat zich in tientallen nare botbreuken wurmt. Dat deed een beetje af tegen het verdere psychologische-thriller-karakter van de film. Ook het einde was me iets te 'happy end'. Ik ben meer van de niet-happy-endings, dus ik had het leuker gevonden als ze niet ontdekt waren. Of dan ten minste dat niemand de overlevenden had geloofd. Dat ging nu wel erg makkelijk.

Al met al een zeer geslaagde filmavond. Het was al weer een tijd geleden dat ik vol verbazing en 'WTF?' denkend naar een film had zitten kijken. Je zou denken dat alle trucjes in films nu wel bekend zijn, dus dan doet het me deugd dat er nog steeds films kunnen uitkomen die me op een originele manier weten te boeien.

Het verbaast me eigenlijk dat hij zo laag scoort, hier en op IMDb. Ik lees in negatieve recensies over de houterige dialogen. Ik vond dat juist bijdragen aan de onheilspellende sfeer. 'Wat is er met deze mensen aan de hand? Wat is er gaande op dit strand?'. Ik denk dat veel mensen deze film gewoon veel te serieus nemen. Laat je gewoon lekker meevoeren.

Dan ten slotte nog het traditionele zegje over de ondertiteling. Vaak een ondergeschoven kindje, maar iets dat wel degelijk bijdraagt aan een positieve of (al heel gauw, al dan niet onbewust) negatieve kijkervaring.
Op technisch vlak kon het hier en daar beter (die vervloekte templates), maar de vertaling zelf was uitmuntend. Prachtig creatief en natuurlijk vertaald. Bart heeft zichzelf weer overtroffen.

9/10

avatar van rep_robert

M. Night Shyamalan doet met Old waarhij goed als vanouds goed in is. Hij maakt een mysterieuze film zonder al te veel opsmuk. De gesloten setting is spannend en het langzaam ontrafelende mysterie weet de gehele speelduur te boeien. De grote vraag is of het einde de premisse eer aan doet en hoewel hij niet erg uit de bocht vliegt en de uitleg eigenlijk ook prima te behappen valt, mis ik toch een wow factor. Wat dat betreft had ik misschien toch liever een gewaagd einde gehad die misschien de helft van de bioscoopbezoekers niet trekt, dat kenmerkt zijn klassefilms zoals the Village. Het enige dat de film eigenlijk dwars zit zijn de acteurs. Het is allemaal niet erg overtuigend, vooral omdat er met heel veel accenten Engels wordt gepraat. Ik heb dan liever dat er voluit voor bepaalde nationaliteiten wordt gekozen. Ook komt niet ieder karakter even goed uit de verf.

Dan laat Old je toch een beetje met gemixte gevoelens achter. De film is degelijk geschoten en visueel ook erg fraai, maar de wow factor ontbreekt. Dit omdat de casting toch beter had gekund en dat de personages iets meer spek op de botten hebben.

avatar van SunChaser

SunChaser

Dir is nog slechter dan the happening