• 9.372.718 stemmen

The Truffle Hunters (2020)

Documentaire | 84 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Italië / Griekenland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Michael Dweck en Gregory Kershaw

Met onder meer: Carlo Gonella, Sergio Cauda en Aurelio Conterno

Gesproken taal: Italiaans, Frans en Engels

Releasedatum: 4 november 2021

Plot The Truffle Hunters

Deze documentaire volgt een handvol mannen van zeventig tot tachtig jaar in Piëmont, Italië, op zoek naar de ongrijpbare Alba-truffel. Ze laten zich leiden door een geheime cultuur die door generaties heen is doorgegeven, maar ook door de neuzen van hun geliefde en vakkundig getrainde honden. De documentaire onderzoekt de verwoestende effecten van klimaatverandering en ontbossing op een eeuwenoude traditie door middel van een verhaal dat het leven viert en de menselijke geest verheft.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Vanaf 24 december in de bioscoop (Sony Pictures Releasing, via Universal)

EDIT: release verplaatst naar 4 november 2021

avatar van Rickazio

Rickazio

Vanaf 28 januari 2021 in de bios

avatar van De filosoof

De filosoof

Pig (Film, 2021) blijkt een soort gedramatiseerde versie van deze documentaire te zijn in de zin dat we hier ook naar truffeljagers kijken en dat dezelfde thema’s langskomen: de truffeljagers hebben hun hechtste relatie met hun hond met wie ze op truffels jagen (zoals Rob met z’n varken in Pig), zijn sowieso erg één met de natuur en leven sober, ambachtelijk en bijna 19de eeuws (men gooit bv. hout in de kachel om zich te verwarmen), welke ‘authenticiteit’ contrasteert met de moderne, hebzuchtige wereld waarin hun truffels een (peperdure) delicatesse zijn en met veel glamour worden omgeven. En ook in het echt blijkt de concurrentie letterlijk moordend in de zin dat iedereen z’n territorium waarin men naar truffels zoekt fel beschermt en ze elkaars honden proberen te vergiftigen. Ook al is het een documentaire, we leren vrijwel niets over truffels en wat erger is: de documentaire is zo mogelijk nog saaier dan Pig.

avatar van Richardus

Richardus

Leuk, geinige ouwe mannetjes met grote liefde voor hun truffelspeurende honden, afgezet tegen de geldgierige handelaren en consumerende snobs.

avatar van Martin Minderaa

Martin Minderaa

Prachtige docu op locatie in Piemont . Veel beter dan tegenhanger ‘Pig’.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Onbegrijpelijk hoe men het voor elkaar krijgt om van dit best wel interessante materiaal zo'n schijtsaaie documentaire in elkaar te knutselen.

avatar van mrklm

mrklm

Wie zich graag vergaapt een excentrieke bevriende oude mannen van eenvoudige komaf die we volgen gedurende een periode waarin ze met hun trouwe honden op zoek gaan naar truffels, zit hier goed. De markante persoonlijkheden zorgen voor verrassende, soms vermakelijke momenten maar het is nogal veel van hetzelfde. In een sterk ingekorte versie was dit een puike aflevering geweest van (voor de 45-plussers onder ons) Showroom.

avatar van LITTLEHOLLYWOOD

LITTLEHOLLYWOOD

Mooie dokumentaire met een handvol excentrieke dorpelingen en hun geliefde honden. Zelden gezien dat een gebakken eitje zo kan smaken....maar het prijskaartje werd niet vermeld! Gouden ei denk ik! Vermakelijk kijkplezier!