• 9.373.254 stemmen

Usmiech Zebiczny (1957)

Alternatieve titels: Teeth Smile / A Toothful Smile

Oorsprong: Polen

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Nikola Todorow

Gesproken taal:

Plot Usmiech Zebiczny

Een man loopt de trap van een flatgebouw af. Hij is gekleed om uit te gaan en wikkelt een sjaal om zijn nek. Hij stopt als hij een klein raam passeert dat ongeveer op ooghoogte zit. Hij besluit door het raam te gluren.

Man in window

avatar van mister blonde

mister blonde

In Film > Overige films > Usmiech zebiczny (A Toothful Smile) R. Polanski (1957):

deze 2 minuten durende stille film, was wederom een schoolproject van Polanski. Ditmaal betrof het een verplichte opdracht.

Een man loopt het trappenhuis af, maar stopt om door een klein raampje te gluren daar staat een naakte vrouw zich af te drogen dat heeft uiteraard de attentie van de passerende man, totdat uit hetzelfde huis een man lege flessen buiten zet. de gluurder voelt zich betrapt en loopt verder, maar wanneer de man weer naar binnen gaat, besluit de guurder terug te lopen om nog een keer te kijken. ditmaal kijkt de gluurder naar de man van de flessen, die al poetsend naar de gluurder lacht

moest wel lachen om dit filmpje. erg leuk om die schoolprojecten van Polanski eens te bekijken.

avatar van Freud

Freud

Grappig inderdaad, en goed gemaakt ook voor een oefening. Meer kan ik er niet over zeggen, dan zou ik het te ver moeten gaan zoeken en dat kan de bedoeling niet zijn.

avatar van Arnie

Arnie

Erg leuk om te zien inderdaad, die eerste projecten van Polanski. Ik las op de wiki-pagina dat het omkeren van machtsverhoudingen een terugkerend thema is in zijn werk. Dat zou je hier natuurlijk ook al kunnen zien.

avatar van John Milton

John Milton

Te zien op YouTube

Eerstejaars studenten van de film school in Krakow (Polanski ging naar die in Lodz) hebben een paar jaar terug een herinterpretatie van deze korte film gemaakt. Doe mij toch maar die van Polanski dan.