
The Tragedy of Macbeth (1971)
Alternatieve titel: Macbeth
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Drama
140 minuten
geregisseerd door Roman Polanski
met Jon Finch, Francesca Annis en Martin Shaw
Roman Polanski's versie van Shakespeare's tragedie over een Schotse lord die de koning vermoordt en de troon opeist. Zijn vrouw begint te hallucineren als resultaat van haar schuldgevoel en de zoon van de dode koning is van plan om Macbeth aan te vallen.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=Zp70jXJFX9M
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,4 / 12610)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)koop bij Google Play voor € 10,99
En de rest was niet veel beter. Wat een belachelijke film. 1,5*
Jon Finch laat heel doeltreffend het geestelijk verval zien waar Macbeth onder lijdt en Francesca Annis geeft een zeer subtiele interpretatie van Lady Macbeth, haar gewetenloosheid en haar ziekelijke berouw speelt ze bijzonder geloofwaardig.
5
geweldige ridderfilms!
2,5*

Dat Macbeth gespeelt wordt door de charismaloze Finch maakt het niet beter. Ook de andere acteurs zijn ongeïnspireert. Het ergste zijn nog wel de heksen. Deze lijken rechtstreeks uit Monty Python and the Holy Grail te komen. Daarmee kom ik op een volgend punt: ik ben bijna zeker dat de Python's deze film zagen voor ze The Holy Grail maakten. De gelijkenis is treffend, maar duidelijk in het nadeel van Macbeth. Dit zorgde er ook voor dat ik de film nergens serieus kon nemen.
Van Polanski ben ik gewend dat zijn films er op zijn minst mooit uitzien, maar ook dat blijkt hier niet het geval. Op een bijzondere spiegelscène na valt er visueel niks te beleven. Sterker nog: ik had nooit echt het gevoel dat de film in de echte Middeleeuwen speelde. Ik had constant het gevoel naar iets neps te kijken.
Waardeloze rommel die ik nooit meer hoef te zien. Laat regisseurs maar vooral eens het lef krijgen om de dialogen van Shakespeare wat te updaten. Komt er misschien nog eens iets moois uit. 1,5*
Mooi, sfeervol maar langdradig.
3,5*
1.0
Macbeth(The Scottish Play!) is natuurlijk qua verhaal één van Shakespeare's beste met dat heerlijk bloederige thema: hoogmoed komt voor de val.
Jon Finch speelt zijn rol van machtswellustige Macbeth zo goed, dat ik mij afvraag of de Academy deze film wel in 1971 gezien heeft. Hij houdt het theatrale achterwege en zet overtuigend neer. Ook Polanski's regie nam het idee weg dat het allemaal gebaseerd was op een toneelstuk. Een aantal prachtige sets en camerabewegingen zorgden ervoor dat ik niet naar een stuk op een podium aan het zien was.
Dikke 3.5*

De grauwe en troosteloze middeleeuwen komt in deze film goed uit de verf.
Vanaf ongeveer halverwege de film, is de film op zijn sterkst. Het verhaal wordt grimmiger, en Macbeth en zijn vrouw gaan ten onder in paranoia en woede/ agressie. Prachtig hoe dat verbeeld is door Polanski!
De acteerprestaties zijn sterk.
Zeker 4*
Polanski heeft de tragedie van Shakespeare heel getrouw verfilmd. Het verhaal is bijna identiek aan het stuk. Alleen is er iets mis met de verfilming. Visueel soms erg goed, qua regie ook en de muziek, decors en kostuums zijn allemaal best mooi. Maar de film heeft geen ziel, het heeft geen leven in zich. Macbeth is leeg.
Ik was niet zo weg van de cast en alles kabbelt maar langzaam voort. Daarnaast doet Macbeth ook erg gedateerd aan. Er komen erg neppe en vooral klungelige dingen in voor. Acties en emoties van de acteurs werken eerder op de lachspieren dan dat ze je ontroeren.
Vooral de gevechten zijn een struikelpunt. Het eerste gevecht met Banquo was erg goed, heel realistisch. Mijn complimenten voor Polanski. Maar het eindgevecht was veel te slecht. Aan het wegrollen en wachten met slaan zie je te duidelijk dat het geacteerd is. Daarnaast vallen ze constant over elkaar heen en dat is gewoon belachelijk.
Visueel nog best goed, op de vale kleuren na dan. Vooral de spieglscène was mooi.
2,5*
Verder heeft Polanski nadruk gelegd op het geweld en het bloedvergieten. De combinatie van sterk acteerwerk en een vrij realistische setting botsen echter nogal met de theatrale Oud-Engelse dialogen die af en toe - ook al zijn ze poëtisch erg sterk - heel erg gekunsteld over komen en de vaart uit de film halen.
Zoals vaker bij Shakespeare verfilmingen vond ik de hoofdpersoon alles behalve sympathiek en werkte de uitwerking van bovennatuurlijke elementen vaak erg vervreemdend. Desalniettemin zeker geen onaardige Shakespeare verfilming.