• 9.375.245 stemmen

Met onder meer: Liam Neeson, Amber Midthunder en Benjamin Walker

Gesproken taal: Engels en Hongaars

Releasedatum: 19 augustus 2021

Plot The Ice Road

"This mission is on thin ice."

Wanneer in het noorden van Canada een diamantmijn instort wordt een reddingsoperatie in gang gezet om de ingesloten mijnwerkers te helpen. Goldenrod is de eigenaar van een transportbedrijf die de chauffeur Mike inhuurt. Samen ondernemen ze de levensgevaarlijke missie waarbij ze het tegen de natuur moeten opnemen.

avatar van joolstein

joolstein

Voor iedereen die het zat was om te zien hoe Liam Neeson de wapens oppakt, om criminelen te vermoorden, familieleden te redden of terroristen te stoppen (of een combinatie van deze drie) is het misschien een positief ding; dat het hele uitgangspunt van deze film is of Mike (gespeeld door Liam Neeson) mijnwerkers van een ingestorte diamantmijn kan redden.

Helaas, is het allemaal op zijn best maar middelmatig. Waarom had de film een broers drama nodig? Het was een mysterie op zich, laat staan ​​dat het een gehandicapt personage was dat niets anders toevoegt dan nog meer sentimentele onzin. Oké, je heb de gevaarlijke ijsweg maar wat moet je daarmee dan alleen door het ijszakken? Regisseur, schrijver Jonathan Hensleigh probeert het dus door er subplots van melodrama (oei, oei die cliché van stervende arbeiders onder de grond) en samenzwering of verraad aan toe te voegen maar zonder echt resultaat!

Hoewel over het algemeen de film niet heel bijzonder was, werd het nog op een solide professionele wijze uitgevoerd. De film is als aanbod op Amazon Prime Video (in het VK) of elders op Netflix nog enigszins aardig zaterdag/zondagmiddag, en je heb niets beter te doen, vermaak maar heel goed wil ik dit niet noemen!

avatar van james_cameron

Onderhoudend maar inhoudelijk en visueel nogal teleurstellend aktiewerkje, met Neeson op de automatische piloot en een script dat steeds maller wordt naarmate de film vordert. Het begin is best oké, met een aantal goed opgebouwde en spannende momenten, maar al snel gaat de boel over de top en zijn de gebeurtenissen niet meer serieus te nemen. De doorzichtige cgi helpt ook niet bepaald mee. Leuk uitgangspunt, slecht uitgewerkt.

avatar van Drifter

Drifter

Er is teveel gerommeld met de scenes om in de buurt van een leuke film te komen. Er zijn zoveel momenten die niet kloppen met het verhaal en de momenten ervoor dat het vreselijk gaat storen. De 'spanningsopbouw' is ook verschrikkelijk. Wat in de mijn wordt besproken houdt ineens op.

Over het ijs rijden is eerder al gedaan, en veel beter en natuurlijker.

Trailers die aandrijving hebben, enz. enz.

Het is makkelijk anderhalf uur te vullen met alles wat niet klopt in deze film.

Goed idee om de naam van de regisseur te onthouden.

avatar van TMP

TMP

Ik kijk graag naar actiefilms met Liam Neeson. Ik moet wel toegeven dat zijn laatste films in dat genre veelal niet geweldig waren, maar in de regel in ieder geval nog wel het aanzien waard. Dat is bij deze film zeker niet het geval. Dit is een behoorlijk slechte film. Het plot en de dialogen zijn van een dramatisch niveau. Een erg rommelig en onzinnig verhaal. Actiescènes hoeven niet per se geheel realistisch te zijn om toch te vermaken, maar hier slaat het wel erg door. Het slaat veelal nergens op wat je te zien krijgt. De CGI stelt ook behoorlijk teleur. Hoewel de cast met Liam Neeson, Laurence Fishburne en Holt McCallany enkele bekende namen bevat, is het acteerwerk van een bedroevend niveau. Het zit bij vlagen tegen een B-film aan. Nee, als dit het niveau van Neeson's actiefilms wordt, dan kan hij er echt beter mee stoppen.

avatar van Kondoro

Kondoro

“Mount up. Use the head now if you have to. We're on a Bull Run!”

Wederom een nieuwe film met ‘Neeson’ waar het lijkt dat de man er nog lange geen genoeg van kan krijgen. Toch wel altijd de films die bij mij extra interesse wekken omdat ik wel een beetje fan ben van ‘Neeson’ en zeker zijn eerdere films. Toch weet wederom deze film totaal niet te boeien, is hij eigenlijk constant best rommelig maar, ook het verhaal wist totaal niet te boeien. Dat zeggende zijn die ‘Ice Roads’ in Amerika altijd wel erg leuk om te kijken, ze komen vaak ook voor in tv programma’s van onder andere ‘Discovery Channel’ en dat vind ik altijd best interessant om te zien, waarschijnlijk dat daarom mijn interesse voor deze film ook wel intens gewekt was.

De clichés dropen van het scherm af en het was allemaal niet zo heel boeiend, actie goed aanwezig en op veel fronten ook wel vermakelijk maar over het algemeen kon het wel wat langdradig gaan worden. Het is zeker niet de beste prent die ik heb gezien met ‘Neeson’ erin, en dat zal het ook niet gaan worden, daar voor is het script te slap en de film te saai, het verhaal (zoals gezegd) is te volgen maar biedt ook niet heel veel.

Toch kent de cast nog wel wat meer ‘bekende’ namen, zo speelt ook ‘Laurence Fishburne’ ook een rol al is die rol zo klein dat je hem eigenlijk gedurende de film weer bent vergeten, best zonde aangezien het een leuke potentie had, veel films met dit concept ken ik namelijk nog niet maar wat was dit een slappe film met overigens ook hele slechte CGI, amateuristisch werk op dat vlak.

avatar van filmkul

filmkul

Matige actiefilm. Het verhaal is eentje in de categorie verstand ver onder nul. De uitwerking is best vermakelijk. Het tempo ligt hoog en er is voldoende actie en spanning, hoewel de spanning soms om zeep wordt geholpen door de ongeloofwaardigheden. Het einde is te lang uitgesponnen, er lijkt geen eind aan te komen en ook hier een opeenstapeling van onzin van de bovenste categorie. Het acteerwerk kan er mee door. Visueel ziet de film er best aardig uit. Pure onzin, maar net ok. 2.5/3.0

avatar van The Oceanic Six

De zoveelste matige Liam Neeson film. Ik vond hem zo rond Taken echt enorm stoer als actieheld, maar toen waren de scrips van de films tenminste nog de moeite waard. Dat is tegenwoordig nog maar bij weinig van zijn films. Pak zijn laatste 10 titels en je moet toch al heel hard nadenken waar ze ook alweer over gingen.

The Ice Road is geregeld nog best oké, dat wil zeggen dat er genoeg actie in zit. Maar na de zoveelste herhaling van zetten (wagen zakt weg in ijs of speed run over de krappe wegen) geloof je het allemaal wel, net als die bad guy die maar niet dood lijkt te kunnen. Neeson acteert ook op de automatische piloot en hoogtepunten kent de film eigenlijk niet. Nouja, de natuurbeelden waren nog wel mooi, maar daar staan weer vrij matige CGI effecten tegenover die het weer verpesten.

Ook knap dat de film die maar zo'n 100 minuten duurt aanvoelt als een zit van 3 uur. Eigenlijk was dit gewoon saai. Neeson is hard op weg naar een inspiratieloze Bruce Willis of Nicolas Cage status op deze manier. Jammer hoor.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Het is verfrissend om voor de verandering eens een nieuw soort verhaal te hebben, maar de doorgewinterde schrijver en regisseur Jonathan Hensleigh heeft het scenario en de regie knap verprutst, de slechte montage en soms lachwekkende CGI hielpen de film ook niet vooruit.

Het had wel potentie maar het was soms overdreven voorspelbaar met nauwelijks verrassingen. De looptijd van 109 minuten voelde langer aan met enkele langgerekte scènes (hoe lang moet je kijken naar twee mannen die heen en weer vechten om de controle over het stuur van de vrachtwagen te krijgen?).

Ik was enigszins geschokt dat een doorgewinterde schrijver zoveel gemakkelijk op te lossen plotgaten over het hoofd heeft gezien. Als Neeson en Fishburne niet waren gecast, zou dit een nauwelijks te bekijken B-film zijn geweest. Neeson heeft in ieder geval de lat hoger gelegd voor een eenmalige B-film die kan worden bekeken.

Een 6+.

avatar van Collins

Collins

Liam Neeson timmert nog steeds succesvol aan de weg met zijn verschijning in actiefilms. Hij is nog immer redelijk succesvol in dat genre. Zijn films zijn nog steeds te zien in de bioscoop. De weg die Bruce Willis, John Travolta en Nicolas Cage zijn gegaan, heeft hij nog kunnen uitstellen. Na het zien van The Ice Road, vraag ik me ernstig af hoe lang dat nog zo zal blijven.

In het begin van de film heb je nog even de illusie dat de film zal gaan over de heroïsche strijd van een man tegen de natuurlijke elementen. De straten van ijs die in Alaska over bevroren meren lopen, zijn intrigerend en bieden voldoende potentieel voor die aanpak. De continue beklemtoning door de personages van het gevaar om over ijswegen te rijden in een nawinterse periode versterkt die verwachting.

Het blijkt wishful thinking, want de film is gewoon een weinig originele thriller, waarin de natuur en de winterse omstandigheden wel een vijandige rol spelen, maar waarin een gemene saboteur en een corrupt conglomeraat veel grotere vijanden zijn. En hup, een feest van clichés is geboren.

The Ice Road is een onnozele actiefilm die een potentieel spannend rampenscenario links laat liggen en zich in plaats daarvan richt op een uitgeblust actieplot. En dat is na verloop van tijd bijna slaapverwekkend.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag bekeken, wel een aardig vermakelijke film.

Ik had eigenlijk een soort ''Daylight'' film verwacht dat een tunnel instort en dat ze een uitweg moeten zien te vinden, maar deze film is totaal anders, hier gaat het meer om de weg er naar toe, 3 zware vrachtwagens moeten een boor vervoeren naar een mijn dat is ingestort om de mijnwerkers te redden.

Neeson en zijn broer en nog een aantal zijn gekozen om die boren te vervoeren, onderweg een hoop problemen met het weer maar ook met hen zelf.

Redelijk wat actie ook en spanning, maar nergens word hij echt spectaculair en eigenlijk gaat het niet meer om de mijnwerkers maar meer over de vrachtwagens en het vervoer op Ice Road.

Leuk om eens gezien te hebben, maar ik miste toch wat meer actie en spektakel, dus een gemiddelde film.

avatar van Jynxter

Jynxter

Wat een ongekende berg met bullshit. Nu wist ik niks van de zogenoemde ijswegen, en zorgde deze setting voor mooie beelden. Maar daar is al het positiefs wel mee gezegd. Want zelfs voor fans van standaard actieflicks, die de stapels onzin voor lief nemen, valt er amper wat te genieten. Aangezien ook de actie bijzonder knullig is en het sentiment lachwekkend. En laten we het over de uitgemolken karakters alsjeblieft maar niet hebben.

De grootste prestatie van deze draak van een film is nog wel dat zelfs Neeson werkelijk geen seconde weet te overtuigen.

avatar van Q Jones

Q Jones

Prima film. Neeson wordt een dagje ouder en dat vele rennen, springen, vallen en weer opstaan zal wat lastiger gaan. Maar in deze film scheurt Neeson gewoon met stoere vrachtwagens over het ijs. Geen straf om naar te kijken.

Prima vermaak, en misschien nog wel een visitekaartje om vrachtwagenchauffeur te worden.

avatar van Moviegooner

Moviegooner

Ik keek vroeger veel Ice Road truckers op Discovery Channel. Wat die mensen doen vond ik zo stoer. Dikke lading vervoeren op kilometers ijs. Toen ik de trailer van The Ice Road zag wist ik meteen dat ik de film ging kijken. Het was zoals verwacht een typische Neesen flik met je standaard Corrupte bedrijf die een fikser (huurmoordenaar) inschakeld om te voorkomen dat de vracht die Neesen en zijn mentaal gehandicapte broertje vervoeren zijn bestemming haalt. Ik miste suspense, de bare tocht op het ijs, due in het begin even aanwezig is maar daarna spoorloos verdwijnt. Ik wou meer Sorcerer en minder Cliffhanger/Diehard2/Neesen die zijn fuisten gebruikt. Ik heb erger gezien maar dit kon een echte nagelbijter zijn geweest jammer dat ze de traditionele route opgingen

avatar van mrklm

mrklm

Liam Neeson speelt de rol van een vrachtwagenchauffeur die gespecialiseerd is in het besturen van grote, speciale trucks die over ijs rijden. Na een explosie in een mijn in het noorden van de Canadese provincie Manitoba begint Mike McCann [Liam Neeson] met hulp van zijn broer [Marcus Thomas] en een collega [Amber Midthunder], wiens broer vast zit in de mijn, aan een race tegen de tijd om de middelen te leveren waarmee de mijnwerkers bevrijd kunnen worden. Al snel blijkt dat iemand er belang bij heeft om dat te voorkomen. Fishburne doet wat Steven Seagal deed in Critical Decision in een goedkoop ogende, routinematige actiethriller waarbij niemand bedacht heeft dat achtervolgingen en vechtpartijen in een eindeloos wit landschap niet al te spannend oogt.

avatar van LiaKna

LiaKna

Een goede film waar ik echt van heb genoten.

Bekijk hier de volledige beoordeling: review The ice road

avatar van mrkos

mrkos

Prima film met Liam Neeson. Ben normaal gesproken altijd wel een fan van de films waarin hij speelt en dit was gelukkig geen uitzondering. De film was verder best spannend , al weet je natuurlijk wel hoe het uiteindelijk af loopt. Liam Neeson speelt natuurlijk weer erg overtuigend en sterk! 3 sterren!

avatar van scorsese

Goeie film waarin een aantal vrachtwagenchauffeurs worden ingezet voor een reddingsoperatie. Een bijzondere setting (vrachtwagens op een ijsvlakte), en het ziet er ook goed genoeg uit (afgezien van wat matige cgi hier en daar). Wellicht wat voorspelbaar, maar de film blijft onderhoudend van begin tot eind. Een aantal prima actie-scenes met voldoende spanning. Een nipte 3.5 sterren.

avatar van cor1946

cor1946

Prachtige film, veel acties. Geen minuut verveeld. En gelukkig geen 2,5 uur maar normale lengte van 1,5 uur. Liam speelde het goed.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De begintitels zijn nog niet van het scherm of de eerste explosie is al een feit. Ja, dit is weer een Liam Neeson flickje en je weet dus waar het om gaat. Verstand-op-nul actie en stereotiepe figuren; De actiescènes (gekruid met de nodige CGI) zijn zelfs nog goed gefilmd en het is een prima wegkijker voor op een verloren zondagnamiddag. Soort combinatie van actiethriller en rampenfilm. Met Neeson heb ik ze al slechter gezien de voorbije jaren. Ice road is middle of the road... en is me niet tegengevallen.

avatar van Brabants

Brabants

The Ice Road is een degelijke film die nergens echt in opvalt zowel positief als negatief. Kijkt lekker weg en daarmee is alles gezegd.

avatar van SimonV

SimonV

Aardige film over een reddingsoperatie. Verhaal is simpel maar kent genoeg kleine wendingen om geboeid te bijven. Hoofdrolspelers spelen goed en mooie plaatjes en aardige spannende scenes maken het compleet.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1951 berichten

Wat een MEGA fanta film!!!! Echt verschrikkelijk. Hier gebeurd zoveel wat nooit kan, niet normaal meer.

Als je dat naast je neer kan leggen, krijg je een vermakelijke actiefilm te zien. Niets meer en niets minder.

Ik denk dat Liam Neeson beschamend in de bioscoopstoel heeft gezeten, toen hij dit heeft terug moeten zien.

Wat een vreselijk slecht scenario. Met zoveel gaten als de grootste gatenkaas.

Soms mooie effecten, soms nep.

Leuk tussendoortje, maar het is echt pulp van het hoogste niveau.

avatar van Phantasy

Phantasy

Geen verkeerde Liam Neeson actief film. Ik ging bij het kijken van deze film ervan uit dat het gewoon een normale actie / thriller zou worden. Gelukkig bleek dat niet zo te zijn. Zeker in de eerste helft zat de spanning er erg goed in. Visueel waren de diverse scènes ook goed. Liam Neeson in de rol als Mike speelde best goed. De bad guy kwam nog aardig verrassend goed uit de verf. Het einde (de laatste minuut) was wel heel erg standaard en awkward gedaan. Lang niet alles was natuurlijk realistisch, maar dat valt te verwachten met film.

3.5/5

avatar van teigertje

teigertje

• 2076 stemmen

Weer een verassend goede aktie thriller met good old Liam Neeson de verdere cast is ook uitstekend.

Ook prachtige opnames in de natuur en spannend op de gevroren meren.

Een uitstekende film.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Liam Neeson, de man van het briljante Taken, daar verwacht je anno 2022 niet zoveel meer van. In deze film is hij gelukkig een keer niet een voormalig geheim agent of vergelijkbaar excuus om te vechten en te schieten, maar een mopperende trucker. Hij probeert zo goed mogelijk te zorgen voor zijn broer, die hersenletsel heeft opgelopen en daarom maar moeilijk een baan kan houden. Als ze een lucratieve opdracht krijgen om materieel zo snel mogelijk te vervoeren om mijnwerkers te redden, neemt hij de uitdaging graag aan.

Wat volgt is een film die aan elkaar hangt van matig tot slechte CGI explosies en ander geweld, maar nog enigszins gered wordt door een klein intrige met een plotwendinkje.

Maar bovenal is The Ice Road een veredelde reclamefilm voor Kenworth trucks. Er is altijd wel ergens een Kenworth logo in beeld. De trucks zijn zo mooi gepoetst dat ze nog meer blinken dan het gebit van Thomas Berge. En hoewel ze het zwaar te verduren krijgen, blijven de trucks maar gaan, en gaan, en gaan. Als eentje pech krijgt, wordt dit door een personage zelfs totaal onmogelijk genoemd omdat Kenworth trucks nooit kapot gaan, zeker niet als ze zo nieuw zijn.

Als je houdt van de film Convoy, dan is dit ook zeker een aanrader. Verder heeft het weinig om het lijf.

2,5 sterren

avatar van schram101

schram101

Ik denk dat The Ice Road de misschien wel de slechtste Neeson in de reeks is. Wellicht zelfs het meest stupide plot ooit. Nu maakt dat natuurlijk niets uit, zolang er genoeg kont geschopt wordt. Echter ook op dat gebied is het erg karig. Net als de cgi overigens. Enige zelfspot is ook al niet te bespeuren. Het lijkt zichzelf behoorlijk serieus te nemen. En al blijft Neeson een charismatisch acteur, zo hier op de automatische piloot valt er weinig te genieten.

avatar van Diederik58

Diederik58

Het ene toeval na het andere toeval. En het komt allemaal weer op zijn pootjes terecht ten koste van een paar stunts en doden en wat overgoten met wat drama.

Neeson doet dit soort films of omdat hij leuk vindt en/of hij nog wat centjes wil verdienen.

Ik denk dat hij er goed aan doet om te gaan rentenieren.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Geïnspireerd door het geweldige boek van Rosamund Lupton (dochter - the quality of silence), waar een moeder met dochter in een truck naar het hoge noorden van Alaska rijd over o.a. ijswegen ben ik deze film gaan kijken met een soortgelijk thema. Ik was ingesteld op een standaard Liam Neeson film die ik eigenlijk altijd wel goed vind. Ik was ook nog wat verleid door de hoge score (boven de 7,0) op TMDB. Maar wat een tegenvaller.

Eerst de plussen: het originele thema sprak me ontzettend aan, het verhaal wordt vlot verteld en het acteerwerk van Liam is net voldoende. Het verhaal is dun, maar dat kun je de film nauwelijks aanrekenen en is haast inherent aan dit type films. Dat heeft me ook niet gestoord.

Maar dan de minnen. Het is helaas geen logisch verhaal geworden dat je kunt begrijpen. Er wordt een verhaal verzonnen om een drie trucks een reden te geven via ijswegen naar het noorden te rijden, maar het verhaal wankelt erg. Het acteerwerk van de acteurs (met uitzondering van Liam Neeson) is echt onder de maat en overtreft het niveau van een onvervalste B film helaas niet. De visagie is ook van B-film kwaliteit. Je kent het wel: dames waarbij de make-up na een mega crash nog steeds perfect is, aangevuld met een paar zorgvuldig vormgegeven schaafwondjes op de verder perfecte huid. De actie - waar het de meeste toch om gaat bij dit soort films - is vaak ook slecht in beeld gebracht. Je ziet de filmcrew worstelen hoe ze het goed in beeld moeten brengen en ze zijn er helaas niet goed in geslaagd. De verschillende scenes zijn vaak erg clichématig en voorspelbaar. De beelden van Noord Canada (Manitoba) zouden de film nog deels hebben kunnen redden, maar helaas wordt deze kans niet voldoende benut. Met een budget van $18M zou dit dat toch hebben moeten lukken? Tot slot de soundtrack: vaak niet passend bij het moment en op geen enkele manier in staat om de film echt te versterken.

De film miste op alle fronten originaliteit, maar ook dat hoeft niet perse een echt nadeel te zijn. Soms heb je gewoon zin in meer van het zelfde. Maar ja, dan moet 'datzelfde' wel van voldoende niveau zijn en daar loopt het spaak met Ice Roads. Op de één of andere manier ontbreekt het de film op elke manier aan geloofwaardigheid en voelde het als een tussen-stage van een student van de filmacademie die ik zelf geen voldoende zou hebben gegeven. Meer dan twee sterren kan ik er niet voor geven. De tweede ster wordt gemaakt door Liam Neeson en het originele thema. Toch het advies om deze maar beter over te slaan en een andere 'Neeson' te kiezen voor je film avondje tenzij je een crush hebt voor Amerikaanse Trucks of ijswegen .

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Matig. De film begint niet onaardig en lijkt een wat klein verhaal in te gaan houden maar er wordt vanalles bij gehaald om maar de lengte te verlengen. Alleen, dat stoort allemaal. Overbodige ballast is het. Vooral omdat dat allemaal al een sis gedaan en nu weinig verheffend in beeld is gezet. Dan denk ik weer aan Duel van Spielberg hoe het ook kan. Neeson is nog wel oké en af en toe ziet dat ijs er mooi uit, maar vaker valt de lelijke cgi op. 1,5*.

avatar van Levivdm01

Levivdm01

Top film!

Weer een goede film van Liam Neeson, hij is erg goed bezig geweest met de films.
Leuke acteurs een interessante verhaallijn.
Erg jammer dat Gurty het niet heeft overleefd, hij had het kunnen overleven maar helaas is ie toch dood gegaan net voor het einde
#TruckTruckTruck

4 sterren voor deze film.

avatar van Shadowed

Shadowed

Neeson-filler.

Ik vergeet eigenlijk steeds dat hij tegenwoordig al 71 jaar op de teller heeft zitten. Ik zou het niet denken als ik hem zo bezig zie. Hij speelt eigenlijk onvermoeid in actiethrillers tegenwoordig, per jaar komen er tenminste 2 uit. Toch mag het gezegd worden dat hij ook op zijn late leeftijd een beetje mag oppassen met de projecten die hij kiest.

The Ice Road is een actiethriller van het simpelste soort, ik sta ervan te kijken dat een regisseur als Hensleigh met zoveel ervaring nog met dit soort eenvoudige films op de proppen komt. Je zou denken dat je je eigen niveau per film wil verbeteren, maar The Ice Road is eerder een stap terug voor zowat iedere ervaren regisseur. In elk geval vond ik het vooral jammer dat we niet al te veel op de ijsweg zelf zitten.

In plaats van een volledige focus op thriller moeten er weer allerlei wendingen en storende actiescenes tussen zitten. Echt spannend wil het op die manier niet worden, want Hensleigh kapt altijd ergens wel af. Wanneer ze dan eindelijk op de ijsweg terechtkomen, loopt het vooral snel van stapel. Dan moeten we ook niet vergeten dat ze er nauwelijks een halfuurtje overheen rijden. Iemand sterft, de wending wordt uit de doeken gedaan en vanaf dat moment rijden ze gewoon weer op saaiere sneeuwpaden.

Ik vond de banale uitwerking van de schrijvers serieus kwalijk, want voor een film die zelfs de bioscopen heeft gehaald mag je wel iets meer verwachten dan dit soort resultaten. Ik kon de exacte wending eigenlijk meteen al raden, Hensleigh maakt het ons daarin niet bepaald moeilijk. Ik ben echter wel te spreken over het acteerwerk. Neeson speelt één van zijn zwakte personages, maar doet het nog altijd verdienstelijk en Mithunder, Fishburne en Walker doen het ook bovengemiddeld. Eigenlijk allemaal te goede acteurs/actrices voor dit soort simpele prul.

Tegen het einde aan komen er eindelijk wat spannende stukken en de film is nergens te oversentimenteel, maar dat wil niet zeggen dat de uitwerking van het verhaal vooral een gemiste kans is. Er zal vast niet teveel budget zijn geweest, maar ze hadden zich er beter aan gedaan hier gewoon een full-on thriller van te maken en enige verhaallijn of actiescenes achterwege te laten.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Sterk begin met de altijd betrouwbare Neeson, een interessant nevenfiguur in de vorm van zijn broer van wie ik eerst niet wist of hij een spaak in Neesons wiel of juist een superhandige hulp zou blijken te zijn, fraaie natuuropnames, een sterke soundtrack, en natuurlijk de ijzingwekkende beelden van het op en neer dansende ijs vóór de vrachtwagens uit. Mooie onverwachte (eerste) schurk ook, maar vanaf diens onthulling verandert de film helaas van een overleven-in-barre-omstandigheden-film in een vrij clichématig vindingrijke-held-tegen-meedogenloze-schurk-plot, en toen er ook nog eens iemand lévend uit ijskoud water en van ónder het ijs werd opgevist haakte ik grotendeels af. (En dan heb ik deze film nog niet eens vergeleken met Le salaire de la peur.)