Genre: Thriller / Komedie
Releasedatum: 30 september 2021
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Plot Nr. 10
Günter, als vierjarig kind gevonden in de Duitse bossen, groeit op in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal: hij verdient de kost als toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw. Hij begint zich pas iets af te vragen over zijn afkomst als een vreemde man op een brug slechts één woord in zijn oor fluistert...
Günther
Poelzig
Reichenbach
Breslauer
HK Senator
Lekker absurd weer. Ik heb genoten. Eerste helft had iets korter gekunt.
DwarreI
Echt een heerlijke Van Warmerdam weer vol metaforen, symboliek en ruimte voor interpretatie. Niet inlezen, gewoon gaan kijken.
chevy93
Nogal een potsierlijk plot. Een film met vrij letterlijk twee gezichten. Maar de 'collage' bevat veel leuke elementen. Ik heb me zeker vermaakt, ondanks (maar misschien juist vanwege) de potpourri die Nr. 10 is.
Jammer, Nr. 10 is pas vanaf 14 januari te zien op VOD (Pathé Thuis), dus ik zal 'm niet meer kunnen meenemen voor de jaarlijst.
fred1946_mm
Normaal gesproken heb ik altijd de neiging om eerst trailers te zien.
Maar lees zoveel enthousiasme over de film en er blind er in gaan, dat ik dat maar een keer ga doen.
Kan het mis hebben maar heb een goed gevoel er bij.
Vooral omdat Pierre Bokma er in mee speelt, een genot om er naar te kijken wat hij ook speelt.
Spannend en leuk om een keer op die manier een film te gaan zien.
knuppel ihhh
De score hier van deze film is toch wel aan de hoge kant. Rare film. Snapte het allemaal niet zo goed. Wat had het 1e gedeelte nu precies met het 2e gedeelte te maken. Uiteindelijk maar een vreemd en eenvoudig verhaal. Maar je blijft wel kijken tot het eind en daar gaat het natuurlijk om. Denk niet dat deze film op de EO-jongerendag uitgezonden gaan worden.
Luudje10
Deze film na een half uur uitgezet. Heel traag verloop voor een thriller/komedie. Geen 1 keer gelachen en totaal geen spanning. Wij vonden het zonde van de tijd. Helaas meningen zullen verschillen.
boemboem27
hele wazige vreemde film.
weet niet wat de film oftewel Warmerdam hiermee wil vertellen.
raar einde alles raar.
zal m wel niet snappen.
als er iemand is die helderheid voor deze film kan brengen ....,..graag
Kees Draaihuis
Het is helaas niet mogelijk om negatieve sterren te geven. Wat een ontzettend gruwelijk slechte film. Mijn hemel, wie heeft ooit toestemming gegeven om zulk een rommel te maken. Kan er heel veel over zeggen, maar ik hoop echt van ganser harte dat de acteurs, actrices en alle andere medewerk(st)ers aan deze film hun salaris hebben gekregen want dan heeft deze film tenminste nog iets positiefs aan de wereld bijgedragen.
EdRaket2
Normaalgesproken geniet ik van de Warmerdam films en kijk ik ze graag terug. Deze keer viel het me echt zwaar tegen. De filmstijl / conversaties / personages zijn typisch de Warmerdam-stijl, maar daarmee dus ook weer weinig vernieuwend. Deze film kon echter niet boeien en sleepte zich voort. Tevens moest ik zelden lachen. En vervolgens kwamen de verhaallijn en plot-wendingen erg op me over als 'moeilijk doen om het moeilijk doen'.
Kortom, ik vond het niets (uiteraard mijn mening). Jammer.
De wind
hele wazige vreemde film.
weet niet wat de film oftewel Warmerdam hiermee wil vertellen.
raar einde alles raar.
zal m wel niet snappen.
als er iemand is die helderheid voor deze film kan brengen ....,..graag
Altijd alles willen snappen is niet de insteek bij de films van van Warmerdam
fred1946_mm
Normaal gesproken heb ik altijd de neiging om eerst trailers te zien.
Kan het mis hebben maar heb een goed gevoel er bij.
Spannend en leuk om een keer op die manier een film te gaan zien.
Nee toch niet mijn film.
blurp194
Leuk.
Wel op een subtiele manier, het gesoebat over het toneelspel moet je wel een beetje liggen. En de grof geschilde pieper, ook dat is wel iets waar de een van blauw ligt en de andere vragend zit te kijken waar het nou over gaat. Toch wel een mooie verzameling absurde ideeen, en mooi bij elkaar geharkt in een narratief dat achteraf mooi bij elkaar komt. Knap gedaan.
En natuurlijk ook altijd een feest om naar Nederland's beste acteur te kijken. Heerlijk de scenes waar hij weer zijn tekst kwijt is, zo dom als die man uit zijn ogen kijken kan. Dat is toch wel een zeldzaam talent.
Fisico
Mijn derde Warmerdam nog maar, maar de reputatie van de opmerkelijke regisseur is me lang niet onbekend. Zijn volledige oeuvre staat op Cinemember (behoudends deze Nr. 10 dan), waardoor ik de rest ook snel zal inhalen. Voorlopig toch de meest vreemde film die ik van hem zag. Waar je bij Borgman ook met een 'what the f*ck-gevoel" achterblijft, ben je hier helemaal het spoor bijster.
Zeer vreemd plot dat in mijn ogen weinig logica bevat. Meer zelfs, ik vond de film best slordig uitgewerkt. Een film ook die uiteen valt in twee delen en vervolgens schijnbaar onduidelijk deze twee delen met elkaar probeert te verzoenen. Wel, die mayonaise pakte niet. Het enige verband dat ik zie is dat je inderdaad kan concluderen dat het "vermengen" van personen afkomstig van Lunabor en de Aarde geslaagd is. Günther is het prototype van de aardse man: hij leidt een saai doorsnee leven, heeft werk, houdt er een affaire op na met de vrouw van zijn werkgever en zal ongetwijfeld braaf zijn belastingen betalen ...
Toch maar een muf plot of doel om je film aan op te hangen. Ook de uitwerking zat niet helemaal snor. Hoewel verbaasd, zijn er weinig of geen kritische noten van ongeloof of waanzin bij het aanhoren van hun herkomst. Het bewijs ligt hem zogezegd in het hebben van slechts één long, hoe lame is dat? Kon men nu echt niets beters verzinnen? Wat was trouwens de rol van Gene Bervoets in de film? Wat met die 11 anderen? En zo stond de film bol van ondoordachte lossen eindjes ...
En toch heb ik er graag naar gekeken. Ik heb het wel voor die absurde toestanden, alleen vond ik de aanpak niet zo geweldig. Jammer. Het acteerwerk maakte trouwens veel goed met Dewispelaere en Bokma op kop.
Fisico
Zie het als een mix van Quentin Dupieux en David Lynch.
De kracht ligt dan voor een groot deel in de hyperbool. Het hebben van slechts één long; dat absurdisme is toch hilarisch?
Je kan dat kapot willen analyseren, maar ik zou dat niet doen. Juist het vreemde en ongedefinieerde, en suspension of disbelief maakt dat ik hier enorm van heb genoten.
Ik vond het juist erg sterk het contrast tussen de delen.
kappeuter
Ik zag Lanthimos hier ook al passeren. Wel ja, daar heeft het wel wat van weg. Of van een Roy Andersson met die eigenwijze bizarre kijk op dingen.
Kan me best wel vinden in dat absurdisme, maar had het wellicht zelf anders aangepakt. Beter ook natuurlijk!
Ik vond het gewoon iets te makkelijk dat de personages (Günther en zijn dochter) meegingen in het hele ongelooflijke verhaal. Totdat die zwevende koffieboon de ruimte inschoot zat ik met een sekte-idee in plaats van zuivere SF.
Fisico
Je krijgt gewoon twee films voor de prijs van een.
Ik kan me wel voorstellen dat de vorm je minder ligt.
Die gigantische twist vind ik juist wel erg sterk. Hoe vaak zie je dat nog in Nederlandse en Belgische cinema...? Daarom koest ik ook zo Van Warmerdam. Hij gaat ver buiten de begaande paden.
Goeie film waarin een toneelacteur een verhouding heeft met zijn tegenspeelster die getrouwd is met de regisseur. Een film waarbij je je constant blijft afvragen waar het allemaal naartoe gaat (zelfs na de grote plot-twist). Desalniettemin vond ik het eerste gedeelte net wat vermakelijker dan het tweede. Verder de kenmerkende, droge, absurdistische benadering van alles die deze tiende van Alex van Warmerdam een typische van Warmerdam maakt.
UmbraVitae
Oh boy, wat een onzin film was me dit sech. Thriller, komedie, euhm, waar dan, alvast niet in deze mja film, vond hier werkelijk geen reet aan.
mcdaktari
Bekijk via HBO Max staat hier boven, maar daar is ie nergens te vinden. Is dat een fout of wat moet dat voorstellen?
Nog even de hele site doorgezocht maar hij staat er gewoon nog niet op. Welke snuggere werkt die lijst telkens bij?
Wij kregen deze titel door als nieuwe toevoeging op HBO Max via een scraper.
Nr. 10 komt gelukkig wel degelijk beschikbaar op HBO Max. Ik heb het nagevraagd bij de klantenservice.
Antwoord van de HBO Max klantenservice:
In de tussentijd kan ik je de films Borgman en Schneider vs Bax aanraden.
Nog heel even geduld dus!
mcdaktari
Wij kregen deze titel door als nieuwe toevoeging op HBO Max via een scraper.
Antwoord van de HBO Max klantenservice:
Nog heel even geduld dus!
Bedankt voor de uitleg
depri83
Toch wel genoten van de film, maar zeker ook van de reacties hier.
Heerlijk vreemd weer.
mcdaktari
Hier had ik echt naar uitgekeken en wanneer je een Alex van Warmerdam film kijkt, kun je verwachten dat het wel behoorlijk absurd kan worden. Maar deze plotwending had ik totaal niet zien aankomen, laat staan verwacht. Nou weet ik ook wel dat je nooit een standaard filmpje kunt verwachten van Alex van Warmerdam, en daarom juist zie ik zijn films altijd zo graag. Toen ik in 1986 zijn debuutfilm Abel zag, hoopte ik dat hij nog meer van dat soort films zou gaan maken. En hij heeft er inmiddels toch best wel een aantal gemaakt die ik allemaal wel oke vind. De meeste heb ik gezien, alleen Grimm moet ik nog zien maar die kan ik online nergens vinden. En Kleine Teun heb ik wel ooit gezien maar kan het niet goed meer herinneren. Maar om terug te komen op NR.10, ik vind het weer een echte mooie Warmerdam. Maar ik ben ook een echte liefhebber van zijn films.
SmackItUp
Vreemd? Ja. Maar ik zie van Warmerdam liever een volbloed komedie maken. Hij is wat mij betreft de enige Nederlandse regisseur die onze overschatte acteurs en actrices kan laten excelleren. De vaak houterige acteerstijl wordt een komische lading meegegeven waardoor je het idee krijgt dat het er allemaal bij hoort. De humoristische dialogen mis ik hier teveel waardoor het enkel om het absurde draait. Dat is niet zo erg, maar het beslaat pas het tweede deel van de film. Het eerste deel is toch echt wel té tam.
Verder wel een interessant project, zeker richting het einde. Maar van Warmerdam heeft ze absoluut beter gemaakt.
Bob Gray
- 2046 stemmen
Interessant concept maar de uitvoering liet me echt volledig koud. Vreselijk lelijke locaties en een eerste deel wat volledig on-interessant was. Waar zijn de prachtige locaties en decors gebleven die oa Abel en de Noorderlingen zo bijzonder maakten?
Van Warmerdam blijft de bijzonderste regisseur uit Nederland, maar dit was voor mij veruit de minste die ik van hem gezien heb.
eRCee
- 1978 stemmen
Op zich leuke film, die in alle verschillende elementen me wel wist te vermaken en ik heb er ook geen noemenswaardige, concrete kritiek op. Dat gezegd hebbend, blijft er bij mij toch een gevoel van betekenisloosheid hangen.
Dat ongrijpbare en originele uitgangspunt vind ik juist de kracht van de film. Het heeft een cynische existentiële boodschap. Günter is op zoek naar betekenis, maar wordt continu gefopt, tot aan het einde toe. Dat vind ik nou juist wel een grappige insteek. De katholieken worden gedumpt, de 'aliens' zijn enkel uit op nieuwe slachtoffers.
AniSter
Héél apart en dat is wat deze film zo interessant maakt. Een boeiend plot waarbij je je constant afvraagt waar dit naartoe gaat. Het slot was duidelijk en meesterlijk. Ik blijf helaas een beetje moeite hebben met de Nederlandse manier van uitvoeren. Neemt niet weg dat het geheel meer dan voldoende scoort voor mij.