• 9.381.228 stemmen

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 9 januari 2020

Plot 1917

"Time is the enemy."

Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog krijgen twee jonge, Britse soldaten, Schofield en Blake genaamd, een schijnbaar onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk gebied oversteken om een boodschap over te brengen. Deze boodschap is bepalend in het stoppen van een dodelijke aanval op honderden soldaten, waaronder de broer van Blake.

Lance Corporal Schofield

Sergeant Sanders

avatar van eRCee

eRCee

• 1980 stemmen

Het is zo 'functioneel' dat je denkt: he, hier probeert de componist spanning te creëren met pompende klanken, net als toen bij Dunkirk, en bij Blade Runner 2049 en bij Interstellar en bij ... enz. enz.

avatar van pierre18

pierre18

eRCee schreef:

Klopt. En soms is dat hopeloos irritant en soms niet. En zoals je aangeeft bij Blade Runner 2049, daar vond ik het ook zeer storend, maar dit terzijde.

avatar van Basto

• 11975 berichten

eRCee schreef:

Dat vond ik juist bij Joker opvallen. Van die zwaar aangezette cello tonen. Vond de muziek hier juist oorspronkelijk.

Dit is 1 van de goedkoopste films die ik heb gezien , ik begrijp niet hoe dit film een 8.5 scoort

avatar van mobistar

mobistar

Oscars (3) zijn binnen voor deze film...

Maar niet die Oscars die door het gros van de leden, hier aan deze film worden toegedicht.

Blijf deze film nog altijd sterk overrated vinden.

De oscars voor sound mixing, visual effects en cinematografie zijn misschien ook belangrijk, maar als de film voor de rest behoorlijk saai is, de hoofdpersonages van bordkarton zijn en het scenario bij vlagen onrealistisch is heb je daar niet veel aan.

avatar van Vilmkritikus

Vilmkritikus

Nikszeggende oscars voor deze matige film en terecht deze film zal snel in de vergetelheid raken.

avatar van joske52

joske52

Mooie film ,een realistisch beeld van het slagveld en de arrogantie en achteloosheid hoe er met mensenlevens werd om gegaan in WO 1

avatar van plumke

plumke

Beginnen kijken met zeer hoge verwachtingen , dior de vele prijzen en heel goede revieuws , maar voel me dat echt tegen zeg , ik ga niet zeggen dat hij slecht was , maar kom op dit is toch geen oscar film

avatar van martijnk

martijnk

mobistar schreef:

Just my two cents!

Eigenlijk de oscar poedel/troostprijses dus. Kan me ook zeker vinden in die drie oscars want dat zag er gewoon goed uit, maar voor de rest is het spijtig genoeg gewoon een kutfilm die me een hele avond en 2 IMAX tickets met cosy seats heeft gekost.

Maar het kenmerkt ook wel een beetje de tijd waarin we leven. Als je een serieuze film met inhoud wilt zien stream je die tegenwoordig gewoon thuis. De bioscoop is meer een soort prekpark geworden waar je heengaat voor de zoveelste superhelden film, weergegeven in IMAX, 3D, 4DX etc.

avatar van Basto

• 11975 berichten

mobistar schreef:

Just my two cents!

Acteur en scenario waren niet eens genomineerd, dus hoe kom je erbij dat die Oscars door de meeste leden waren toegedicht?

Vreemde vogel....

Die 'single shot' vond ik eigenlijk nergens voor nodig...

Het eerste half uur of zo was intens en meeslepend. Daarna miste ik wat 'brutaliteit'.

Bij WOI moet ik altijd aan Tardi denken. Moeilijk om dat in een film te gieten.

Bij de 'spurt' naast de loopgraaf was duidelijk te merken dat sommige soldaten digitaal erbij waren gekleefd.

Is moeilijk om dan niet uit het verhaal gehaald te worden.

Desalniettemin : moest denken aan Skyfall (gele en blauwe tinten) en Barry Lydon (kaarsverlichting).

Er zijn slechtere referenties

avatar van Atheistus

Atheistus

Wat een waardeloze film. Elke scene voorspelbaar, geen enkele fantasie gebruikt en bijzonder traag.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Thomas83 schreef:

Wat ik overigens wel opvallend vond is dat Deakins pas relatief laat in de film met de echt beeldschone plaatjes komt. Over het algemeen is het camerawerk meer functioneel en een technisch hoogstandje dan echt artistiek.in al zijn functionaliteit.

Ben ik niet helemaal met je eens. Je ziet al vrij snel een 360 graden shot tijdens het begin van de tocht. En een hele functionele ook nog eens.

avatar van Thomas83

Thomas83

eRCee schreef:

Bij Zimmer vind ik het meestal irritant, in zijn laatste films dan in elk geval. Maar in deze film klikte het wel voor mij.

martijn011 schreef:

Genoeg mooie shots nog uiteraard. Ik vind het alleen nog wel van een andere orde van die nachtscène in Ecoust. Dat is de wat meer artistieke Deakins.

avatar van de grunt

de grunt

Leuke stijloefening meer niet..

Amen

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1988 stemmen

Mooie, rustige film en sterke acteerprestaties van beide Britse jongens. Je hebt echt het gevoel dat je met hen meeloopt doorheen de loopgraven, niemandsland enz. Bepaalde beelden zijn erg mooi en zelfs droomachtig, zoals de scène met bloemblaadjes in het water. Ook voor mijn gevoel was de muziek soms te overdonderend aanwezig, wat soms de sfeer wat bederft in deze nochtans erg sfeervolle film.

Enkele kleine zaken storen mij wel een beetje, zoals de manier waarop beide jonge soldaten bijna voortdurend rechtop lopen in plaats van zich wat te bukken en nogal luid praten, ondanks het feit dat ze zich in vijandelijk gebied begeven. Ook zijn er bijzonder weinig Duitsers aan de andere kant van de loopgraven. Wat zit het Britse leger daar dan eigenlijk in hun loopgraaf te doen? En die (blinde?) Duitse sniper die op het bovenverdiep van een huis verschanst zit en geen kat in een zak kan raken dan, dat is natuurlijk heel ongeloofwaardig.

Ik heb mij zonder enige voorkennis aan deze film gewaagd, zag dat het om een WO 1 film ging en dat hij een hoge score behaalt hier op MM. Wel, hij is mij goed bevallen moet ik zeggen! Mooie cinematografie, en leuk ook dat de hele film ogenschijnlijk in één take is opgenomen.

avatar van Mescaline

Mescaline

Inmiddels 2x gekeken omdat ik de eerste keer er nog niet helemaal over uit was wat ik er als geheel van vond.

Het is visueel ontzettend knap gemaakt en gefilmd, je zit als kijker echt in het verhaal en ook interessant dat het dit keer eens niet over de 2de wereldoorlog gaat.
Vooral de eerste helft vond ik erg sterk en als zijn kameraad dood gaat raakt dit ook zeker een gevoelige snaar.

De 2de helft neigt soms toch een tikkeltje naar de overdreven kant. Nog steeds is het erg boeiend dit personage te volgen maar echte diepgang ontbreekt een beetje en de soldaat overleeft opeens ook wel erg veel, zelfs als de vijand recht op hem afloopt of recht achter hem zit weten ze hem maar niet te raken, soms deed dit mij een beetje denken aan A-team achtige taferelen. Dat hij toch zijn broer weet te bereiken is wel een emotioneel beladen moment.

Kortom: Zeker geen perfecte film, maar wel veel bewondering voor de makers, visueel kijk je je ogen uit en voelt het op die minpunten na realistisch aan. Ook het acteerwerk is dik in orde.

avatar van Capablanca

Capablanca

Een film met een wat dun verhaal, maar de cameravoering en de aankleding waren werkelijk fenomenaal. Ook de lange shots à la Birdman droegen voor mij bij aan de kracht van de film.

avatar van Jonesy

Jonesy

de grunt schreef:

Leuke stijloefening meer niet..

Amen

En daar blijf ik ook bij, film hangt verder aan elkaar met een zwak verhaal en ongeloofwaardig voorspelbare gebeurtenissen...

avatar van Ruud56

Ruud56

De recensies waren spannender dan de film, verhaal was flut, de acteurs waren niet slecht

Eentje om snel te vergeten

avatar van Angelo2

Angelo2

Capablanca schreef:

Mee eens! Echt genieten al die lange shots! Dat maakt de films zo speciaal en intens.

avatar van Bad Kitty

Bad Kitty

Toch een knap staaltje film!

Andere oorlogsfilms spreken mij meer/of anders aan. Hoe moet ik dat zeggen.

Deze heeft iets bijzonders, iets sobers en toch extreem intens.

Bij andere oorlogsfilms speelt mijn emotie meer maar dat komt dan door de diepgang of verhaal.

Maar deze heeft ook iets bijzonders en ik kreeg het gevoel alsof ik als kijker er bovenop zat. Mee op missie!

Topper!

avatar van MisterJames

MisterJames

Dit was zeker wel een van de beste oorlogsfilms die ik in een tijdje heb gezien, en de eerste film over de eerste wereldoorlog die ik heb gezien. Om te beginnen met het verhaal, het is redelijk simpel, 2 soldaten moeten een peloton waarschuwen voor een verassingsaanval, ze hebben weinig tijd om dit bericht door te geven en voor een van de soldaten is het nog persoonlijk ook. Het is simpel, maar het werkt hier prima. Het is ontzettend mooi in elkaar gezet, zeker hoe het net lijkt alsof het in een keer gefilmd is, de beelden zijn prachtig. De hoofdrolspelers zijn bijna continu in beeld, je ziet de spanning die ze met ze meedragen, alles verloopt op hoog tempo en dit alles draagt bij aan het gevoel wat je krijgt bij deze film, je merkt dat de tijd voor deze missie op begint te raken. De muziek is heel druk, en ook heel mooi, het paste perfect bij de film. Op sommige momenten leek het net een mtv-clip, maar dat werkte zeker niet storend.

Een ontzettend goeie en spannende film, waar het verhaal met goed effect simpel word gehouden, en een mooie afsluiter voor een ontzettend goed filmjaar, 4,5!

avatar van mobistar

mobistar

Vreemde vogel....

Voor welke categorie deze film door de Academy genomineerd was doet er niet toe.

Daar doel ik ook niet op.

Deze vreemde vogel wou enkel zeggen dat als je afgaat op de uitgelaten (positieve) reacties hier op dit forum aangaande deze film dat je zou mogen verwachten dat ze vooral in die categorie zouden winnen.

Wat dus overduidelijk niet gebeurd is.

avatar van alexander75

alexander75

Ik vond het een goede film. Verhaal wat mager, maar het camera werk maakt veel goed.

Het gaf naar mijn beleving ook echt de waanzin weer van de 1e wereld oorlog.

Het Kijkt ook gewoon rustig zonder dat snelle montage werk.

avatar van LauraCharlotte

LauraCharlotte

Wat een beleving! Blij dat ik de film in de bios heb gezien. Het was 1 lange en vooral spannende tocht. Je voelt continu de dreiging, er kan elk moment wat gebeuren. Dat gecombineerd met prachtige shots en aankleding. Ik was even sprakeloos dat we de zaal uitliepen want ik vond het behoorlijk heftig.

Verhaal is hier en daar wat dun en wat ongeloofwaardig maar dat verbleekt bij de rest van deze prachtige film

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Eindelijk gezien gisteren in de bios, en niet bepaald de verwachte top/oorlogsfilm die in eerdere fasen wel verwacht werd, maar wel een visuele, stijlvolle en spannende krachttoer waar je als kijker in mee gezogen wordt.

Centraal uiteraard de twee jonge kerels Schofield en Blake met de uiterst beladen opdracht eenzaam en alleen door onbekend en mogelijk vijandelijk gebied te trekken om een bepaalde aanval tegen te houden. Van veel diepgang moet het verhaal het daarna verder niet meer hebben, wat niet wil zeggen dat de film qua toon en onderliggende filosofie niet ergens anders voor staat. Wat meteen opvalt is de uitgebreide achtergrond met ontzettend veel figuranten en voor het oog ellenlange loopgraven. Door de aparte cameravoering heb je uiteraard het gevoel de twee jongens dicht op de huid te zitten en mee te gaan in hun tocht. In eerste instantie spant de uiterst sarcastische luitenant Leslie de kroon qua morbide humor, gedachten en instelling, veelzeggend wat de strijd en uitzichtloosheid betreft. De tocht door niemandsland is adembenemend, zowel qua spanning als mooiheid en overtuiging. Mooi te zien het verschil tussen de goed gestructureerde loopgraven en onderkomens van de Duitsers. Een redelijk verschil met de Britten en een verschil van dag en nacht overigens met de omstandigheden van de Franse troepen. Een reden waarom de Fransen regelmatig staakten.

De opbouw qua spanning is op sommige momenten erg goed te noemen zoals de oversteek van niemandsland, met als hoogtepunt de verwoeste stad waar Schofield op een gegeven moment ronddwaalt. Een stad zoals er zoveel uitzagen in de regio de Somme, bijvoorbeeld Ieper waar geen steen meer op de andere stond. Ronduit visueel overweldigend is de nachtelijke tocht door de ruïnes waarvan sommigen staan te branden. Een fase die overkomt als een koortsachtig delirium met de spanning en de achtervolgingen, en de scene met de jongedame die benadrukt dat niet alleen de soldaten leden onder de oorlog. De spanning wordt naar het einde goed opgebouwd met de vraag of Schofield uberhaubt op tijd gaat komen en of hij wel gelooft gaat worden met zijn bericht. Hij heeft weliswaar een geschreven opdracht bij zich maar is die nog te lezen door zijn natte ontsnapping...?

Slechte of mindere punten, wat de film betreft, zitten hem vooral in scriptmatige dingen, dingen waar wellicht bewust voor gekozen is of domme dingen vanuit jeugdige logica. We moeten namelijk niet vergeten dat het erg jonge knapen waren in die tijd, wellicht gehard maar qua logica niet het slimst. Zo vind ik het onbegrijpelijk dat Scho zo uit dekking loopt met dat luchtgevecht gaande. Niet alleen heb je het fenomeen verdwaalde kogel, tevens is het maar de vraag, mochten de Britse toestellen een soldaat op de grond aanvallen, zij uberhaubt weten dat de Britten al zo ver op vijandelijk gebied zijn. Een behoorlijk risico. Dan vind ik het onbegrijpelijk dat ze die Duitser uit zijn toestel halen. Andermaal een risico op vele vlakken. Had hem dan doodgeschoten. Hoe hij de kapotte brug oversteekt is ook niet het summum van slimheid en de grootste 'goof' vind ik dat Schofield een klok hoort luidden in de compleet verwoeste stad. Er staat geen steen meer op de andere...maar er hangt nog wel ergens een klok? En die kan beieren? En dat gaat niet automatisch...dus dat staat ook nog iemand te doen dus. Het kan allemaal...maar heel sterk vind ik dat niet. Dan het uiteindelijk einde die betere gekund had en met een betere nadruk op de boodschap, de boodschap die ik er uiteraard uithaal wel te verstaan. Voor mij persoonlijk ligt de nadruk op de enorme verspilling die speelde voornamelijk onder de Britten tijdens WO1. Lees je eens in wat betreft de eerste dag van de slag om de Somme, falende communicatie, tactieken bestaand uit de Boerenoorlog, de eerste dag al 60.000 doden en gewonden...en de leiding zette gewoon door. De enorme verspilling, vernietiging en dood van een generatie komt wel naar voren maar had nog net even extra die bittere nasmaak gehad als Cumberbatch de aanval toch doorgezet had en Schofield het oordeel van de tocht voor niets had ondergaan.

Desondanks stelt 1917 verre van teleur en neemt de kijker mee in de verschrikkelijke loopgraven oorlog aan het westfront met heel veel oog voor detail, kleine dingetjes die op dat vlak overtuigen zoals de soldatenhumor, de onderkomens, wapens en materiaal. Daarnaast is de film visueel van verbluffende schoonheid en helpt het 'one take' gebeuren om dichter de soldaten op de huid te zitten en meer mee te leven. Toch kunstig hoe ze dat vloeiend aan elkaar gemonteerd hebben. Al met al geeft de film een prima beeld van het litteken dat WO1 nog steeds is voor de Britten om als laatste de prima acteerprestaties van Chapman en McKay aan te halen die overtuigen als jonge knapen. Maar ook Andrew Scott als de uitermate droge en sarcastische luitenant Leslie. Om als laatste de muziek aan te halen die soms perfect aansluit maar soms ook een beetje te nadrukkelijk aanwezig is. 1917 is een meer dan mooie film die zeker voor de herziening gaat op termijn.

avatar van cherrysaritaa

cherrysaritaa

De trailer zag er leuker uit dan de film zelf hij was zeker niet slecht en kon hem goed weg kijken alleen had ik toch iets meer actie verwacht.

avatar van imagic

imagic

Op zich een goede film, alleen de laatste minuten verpestte de film compleet voor me.

avatar van Brix

Brix

• 19685 berichten

Lovelyboy

Deskundige recensie, waar ik eerlijk gezegd naar uit zat te kijken.

Ik had mij voorgenomen die af te wachten alvorens het besluit te nemen de film te gaan zien (of aan te kopen op blu-ray)

Een oorlogsfilm zonder jouw input op MM voelt a.h.w. een beetje incompleet voor mij.

Ik wil hier niet mee zeggen dat mijn beleving bij voorbaat gelijk is aan die van jou, maar in veel gevallen is dat wel zo gebleken, en je commentaar is altijd een meerwaarde en vaak een eye opener.

En nu is de honingpot leeg, oftewel mijn kruit verschoten