• 9.378.235 stemmen

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 9 januari 2020

Plot 1917

"Time is the enemy."

Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog krijgen twee jonge, Britse soldaten, Schofield en Blake genaamd, een schijnbaar onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk gebied oversteken om een boodschap over te brengen. Deze boodschap is bepalend in het stoppen van een dodelijke aanval op honderden soldaten, waaronder de broer van Blake.

Lance Corporal Schofield

Colonel MacKenzie

Sergeant Sanders

avatar van bavarois27

bavarois27

Vond de film wel enige spanning en plotwendingen ontberen. Het is teveel linea recta naar het einddoel. Moet het vooral van de sfeer en visuele aspect hebben.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Erg goed, zeker en vast. 1917 onderscheidt zich van Saving Private Ryan en ondanks dat het het ver achterlaat, is dat ook een goede film. 1917 is vermoedelijk de beste film over wereldoorlog 1, al is dat waarschijnlijk ook een van de enige die ik heb gezien.

Ik ben normaal geen fan van oorlogsfilms. Meestal kijk ik er tegen op, heb ik nooit zin om er een op te leggen en moet ik me forceren om dat te doen. Vaak is het eindresultaat echter goed, maar dat is ook omdat ik uitsluitend goed gewaardeerde oorlogsfilms kijk. Ook nu moest ik dat doen, en al vrij snel zoog deze me op. Ik moet wel zeggen dat ik enorm fan ben van het one-take gebeuren. Nooit heeft een one take film me ontgoocheld, en ook nu gebeurde dit niet. Vaak is het ervaringscinema, cinema die je meesleept in een verhaal over enkele uren, tot een dag. Vaak is het ook heel realistisch, en komt de omgeving tot leven. Ook Mendes met de hulp van cinematograaf Deakins slagen hierin. De scenes met meer actie en waar er iets gebeurde waren goed, maar de rustmomenten zelfs nog beter. De film sleept je mee doorheen de loopgraven en doorheen de letterlijk verschroeide aarde. Visueel een lust voor het oog.

Cinema dat je moet ervaren. Voor nu vier sterretjes, maar dat kan misschien nog verhogen tot 4,5*

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Wat een prachtige film. Deze had ik graag in de bioscoop willen zien. Zodat alles nog beter, heftiger en echter binnen komt. Maar thuis op de bank was het ook al GEWELDIG!!!!!

Wat spelen die jongens goed, zeg. En de muziek was ook prachtig.

Hoe kun je met een vrij simpel eenvoudig verhaal zo'n klassieker maken. Echt magnifiek op alle fronten.

Ik kan nog wel door blijven gaan, maar als je dit leest zou ik zeggen. Ga kijken!!!!!!

avatar van Dievegge

Dievegge

De cameratechniek is vrij indrukwekkend, en de loopgraven zien er realistisch uit. Inhoudelijk is dit echter helemaal niks. Eerst zit je een uur lang naar twee matige acteurs te kijken die wandelen en praten, daarna wordt het een simplistisch heldenverhaaltje met bombastische muziek. De techniek lijkt vooral een manier om het gebrek aan inhoud te verdoezelen.

avatar van Skuller

Skuller

Mooie film,indrukwekkend camerawerk, maar komt niet in de buurt van saving private ryan.na de vliegtuig scène zakt het wat in. toch 5 steren voor het camera werk en visuele pracht.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Net voor de 2e keer gezien en heb er een halve ster bij gedaan. Wat ziet de film er prachtig uit! Onetake dat is echt meesterlijk gedaan. Daarmee wordt je vanaf de 1e minuut meegezogen in het verhaal tot en met de laatste seconde.

En 2 uur durende trip door Frankrijk in WO I. Erg indrukwekkend

avatar van Phantasm

Phantasm

Goed oorlogsdrama dat prima in beeld wordt gebracht.

avatar van GothamCity

GothamCity

Vond het effect de film in 1 keer geschoten hier niet werken, het werd gauw saai en eentonig er gebeurde infeiten weinig.

avatar van Davido

Davido

Je wordt de film in gezogen. Hoe gek, er gebeurd weinig naar tegelijkertijd heel veel. Beeld, omgeving, muziek fantastisch.

avatar van Montorsi

Montorsi

Tot mijn spijt heb ik deze in de bioscoop moeten missen. Het is wel duidelijk dat dit meer recht zou hebben gedaan aan de ervaring. Maar ook thuis is de film op veel vlakken bijzonder indrukwekkend, de decors, omgeving en personages staan vooral in dienst van het concept en dat concept wordt snaarstrak uitgevoerd dankzij uitmuntend camerawerk van Deakins.

Het scenario had van mij iets minder gescript mogen zijn (net op de plek aankomen als de aanval begint, net op het slagveld niet geraakt worden door kanonnen, het vliegtuig dat net precies bovenop het schuurtje waar ze schuilen neerstort etc.), en ook de muziek was er me persoonlijk iets te veel aan qua bombastiek en episch gehalte. Er zat voor mij zeker nog een halfje extra in als de vertelling en beeldtaal iets subtieler zou zijn.

avatar van DragQueen

DragQueen

Prima film, die het vooral moet hebben van het audiovisuele aspect en de sterke sfeer. Het camerawerk is vakkundig geschoten. Het is een leuke gimmick dat de hele film eigenlijk één groot shot is. Dit maakt het vaak tot een zeer sfeervolle en indringende kijkervaring. Toch moet ik bekennen dat ik de score hier wat overtrokken vindt, daar de film qua inhoud eigenlijk vrij pover is en een vrij rechttoe-rechtaan verloop kent. Het is duidelijk een film die het moet hebben van het uiterlijke vertoon. 3,5 Ster.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Vrij redelijke film die ondanks dat er eigelijk niet enorm veel gebeurd best wel weet te boeien. Naar het einde toe wordt het allemaal wel wat spannender.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Mijn laatste film in de bioscoop voor de lockdown in maart 2020 begon. Ik ben blij dat dit voor maandenlang mijn laatste bioscoopfilm was en kijk terug op een onwijs goede bioscoopfilm. Dat ze de film in 1 take hebben opgenomen vind ik helemaal bizar. Naast de goede acteerprestaties valt de muziek van Thomas Newman natuurlijk ook op. Heerlijk om naar te luisteren, ook los van de film. Kortom, een goede oorlogsfilm die een keer niet de Tweede, maar Eerste Wereldoorlog belicht. Goede film die ik iedereen zou aanraden om eens te gaan kijken.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

JohnWilliams schreef:

Nou de hele film is niet in one-take opgenomen, maar ik begrijp wat je bedoeld. Er is trouwens een youtube filmpje waar Sam Mendes uitlegt hoe hij het gefilmd heeft. Maar het ziet er inderdaad indrukwekkend uit. Birdman is ook op die manier opgenomen toch?

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

mcdaktari schreef:

Ja, klopt! Ik bedoel ook niet de hele film, maar een heel stuk (het einde als ik mij niet vergis). Erg bijzonder dat je dat aandurft. Heb ik veel respect voor.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

JohnWilliams schreef:

Inderdaad, het begin ook, dat hij door de loopgraven loopt, echt prachtig gemaakt en gefilmd.

avatar van Kliko_Green

Kliko_Green

Ik was niet zo enthousiast…

Een combi tussen Saving Privat Ryan en Forrest Gump.

avatar van Vidi well

Vidi well

Mooie sfeervolle film. Telkens heb je het idee dat je met de hoofdpersonen meeloopt, en met hen de gevaren van de oorlog moet trotseren. De loopgraven zien er indrukwekkend uit met alle lijken en ratten die er rond kruipen.
Het verhaal is weliswaar wat voorspelbaar, maar dat maakt voor mijn beleving niet veel uit. De vormgeving van de film is namelijk dermate indrukwekkend dat je intensief met het verhaal meeleeft. Daarnaast houd wel van films met een eenvoudig verhaal. Vaak is er daardoor ruimte voor andere thema’s. De uiteindelijke zinloosheid van de missie en daarmee van de oorlog wordt kort aangestipt, evenals de boodschap van hoop en nieuw leven.

avatar van mark080959

mark080959

Ik heb heel lang getwijfeld of ik deze film ging zien. Het verhaal leek me oorverdovend saai. Door sommige recensies hier ben ik toch overgehaald. Ik vond het eerste half uur erg goed: spanning, afwisseling, je wordt er inderdaad in meegezogen. Na de dood van de broer, gaat het tempo er volledig uit en raakt de film me kwijt. Zelfs op 1,5 keer de snelheid verveelt het verhaal al snel en wordt het een te traag verlopende film. Het lijkt er op dat de regisseur gewoon zijn tijd wou volschieten. Traag, voorspelbaar meters film maken zonder voortgang in het verhaal. Echt ten nadele van de spanning. Voor het eerste deel geef ik vier sterren, voor het tweede 0, dus gemiddeld 2 en dat is mijn score: 2 en dan ook echt alleen maar dankzij het eerste deel. Ik vind de ophef over de film dan ook echt ongepast, het is die hoge waarderingen echt niet waard, naar mijn inzicht.

avatar van Crazyboy

Crazyboy

mark080959 schreef:

Grappig, ik had het precies andersom. De eerste helft was wat inkomen en het verhaal moest echt worden opgestart. Ik zat er opzich wel meteen in hoor, maar het eerste echte spanningsmoment kwam voor mij eigenlijk juist pas rond het moment van de dood van de broer en daarna, toen ook de stomme small talk dialogen tussen hun voorbij waren. Het was daarna dat ik de film steeds beter begon te vinden, al daalde die spanning af en toe ook flink. De reis duurde op een gegeven moment inderdaad wat lang bepaalde stukken, maar die momenten dragen denk ik wel een beetje bij aan de magie rond de manier van filmen. Die scene met die vrouw vond ik bijvoorbeeld ook maar saai en had weggelaten mogen worden. Er gebeurde daarnaast aan het eind best wat ongeloofwaardige dingen in mijn ogen, zoals het wel erg snel vinden van de broer in het kamp en ook het gewoon zomaar kunnen aansluiten bij die ietwat vreemde ceremonie in het bos, maar misschien heb ik te weinig kennis van oorlogen om dat te begrijpen. Leek mij in ieder geval dat een Duitser daar dus ook makkelijk kon gaan zitten knallen. Maar dat stoorde me verder allemaal niet.

avatar van willemfilm

willemfilm

Een film die de vergelijking met Saving Private Ryan kan doorstaan. De manier van filmen en de sets waarop deze film zich afspeelt is onovertroffen. Een film over de 1e WO, waar altijd blubber een voorname bijrol speelt. Wat een troep.

avatar van ILDIB

ILDIB

Tsja. Gaat dat voorbij maar wat gebeurt er nu eigenlijk. Vrij weinig. Mooi gemaakt mooie sfeer maar geen 4. Wel fijn dat er niet te veel en te lang drama is...

avatar van ILDIB

ILDIB

willemfilm schreef:

juist niet. Spr was veel indringender en pakkende in mijn beleving... wel gelijk qua wo1.

avatar van wvernooij

wvernooij

Buitenaards goed.

avatar van Warning

Warning

Beste WOI-film tot zover waarover al veel gezegd is. Uitstekend camerawerk en extreem lange shots. Ontzettend knap hoe ze dat met dieren hebben gedaan, de ratten, raaf. Ik miste wel een scené met de machinegeweren, die voor veel ellende hebben gezorgd. Het kon echter nog gruwelijker weergegeven worden, als ik de boeken over WOI zo erop heb nagelezen jaren terug.

avatar van Alexjc

Alexjc

Een heerlijke oorlogsfilm uit de moderne tijd anno nu. De film heeft mij vanaf het begint gepakt en kijkt heerlijk uit.

Mooi, om een keer te kijken. Een dikke vier, maar zal hem geen tweede keer kijken.

Fantastisch camerawerk, mooie muziek.

avatar van des1

des1

Indrukwekkende beelden. Vond de zinloosheid van de oorlog beter tot uitdrukking komen in de Peter Jackson docu die erna kwam. In het begin leek de vele prietpraat tussen de twee ordonnansen vooral bedoeld om de aandacht van het publiek erbij te houden. Wat denk je zelf? Als je je begeeft op zeer gevaarlijk terrein, dan houd je je aandacht er bij, probeert alles in je op te nemen dat een potentieel gevaar inhoudt, en leid je elkander niet af door allerlei geneuzel.

avatar van panax

panax

supersterk begin !!

prachtig camerawerk,mooie beelden

van een waanzinnige oorlog ,elke oorlog is waanzin

avatar van Lavrot

Lavrot

Nou nee, ik ben niet zo te spreken over deze film. Om positief te beginnen zijn de beelden prachtig geschoten, zit de vaart er goed in, en belooft het gekozen perspectief een hallucinante trip te worden. Maar gaandeweg nemen de hoeveelheid ongeloofwaardigheden en toevalligheden zoveel toe dat enig medeleven met de korporaal moeilijker wordt. Uiteindelijk leek 't wel of ik in een of ander video-spel was beland. Zoiets doet de kijkbeleving uiteraard geen goed. Had de regisseur of de scenarioschrijver er wat persoonlijke terugblikken in vermengd met waanbeelden en of angstvisioenen dan had ik met volle aandacht de rit uitgezeten. Helaas.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Een redelijk sterk gegeven goed uitgewerkt, maar de gimmick van het "ononderbroken" shot werkt voor mij gewoon niet: in plaats van dat ik de film "ingezogen" word ben ik me steeds alleen maar van het procédé bewust, net als bij het veelgeroemde begin van Spectre. Bovendien wordt de film na de dood van Blake iets te voorspelbaar. De fysieke setting is verder uitstekend getroffen, maar een meesterwerk zoals het hier door velen wordt genoemd zie ik er toch niet in – wat dat betreft werkte de claustrofobie van Jean-Pierre Jeunets Un long dimanche de fiançailles voor mij beter.