Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese (2019)
Genre: Documentaire / Muziek
Geregisseerd door: Martin Scorsese
Met onder meer: Bob Dylan, Joan Baez en Allen Ginsberg
Bekijk via Netflix
Plot Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese
Regisseur Martin Scorsese geeft een blik op de concertreeks die Bob Dylan in het jaar 1975 speelde. Later is deze concertreeks bekend geworden onder de naam The Rolling Thunder Revue. De documentaire vangt de onrustige geest van Amerika in 1975 en de muziek die Dylan speelde in de herfst van dat jaar.
Zichzelf
The Minstrel
The Rolling Stone Reporter
The Promoter
The Sailor
Vooral voor de Dylan fans (ben ik niet echt).
Voor de objectievere kijker een aardig tijdsbeeld en Dylan onder zn peers zoals natuurlijk Joan Baez cs maar heb wel het idee het allemaal al eens eerder gezien te hebben.
MH040
Ik las dat er nogal wat kijkers verontwaardigd waren over deze documentaire omdat achteraf bleek dat bepaalde delen/interviews in scène waren gezet. Bepaalde mensen die geïnterviewd zijn in deze documentaire bleken acteurs te zijn. Mensen voelden zich voor de gek gehouden door Scorsese.
Why Did Scorsese Prank His Audience in ‘Rolling Thunder Revue’? – Variety
Why Did Scorsese Prank His Audience in ‘Rolling Thunder Revue’? – Variety
Huh? wtf! Die zag ik even niet aankomen.
Met name het Sharon Stone gebeuren was idd nogal opmerkelijk.
Maar achteraf bezien snap ik ook niet echt het doel hiervan.
Begint als leuk sfeerverslag en prettig gestoorde terugblik en geeft een mooie weergave van een tijdsbeeld. Het verzandt vervolgens echter in te veel blabla en interessantdoenerij. Wat mij betreft allemaal wat te veel van het goede. Ik hoef geen alternatieve feiten en maskers.
De 'echte' fragmenten zijn al mockumentary genoeg, daar hadden Sharon Stone en 'Van Dorp' niet aan toegevoegd hoeven worden. De film had dus ook makkelijk wel wat korter gekund.
Ik speel nog maar eens mijn favoriete Bob Dylan nummers af.
twocoins
De film begint met 1 van de eerste films die er zijn om ons erop te wijzen dat film zwaar kan foppen. Dan komt de openingstitel: "CONJURING The Rolling Thunder Re-Vue". Dus je weet dat je naar iets zit te kijken dat in de literatuur een "historische roman" wordt genoemd. Dylan zelf kan dat waarschijnlijk niks schelen, wat hemzelf betreft duikt hij nooit graag in het verleden. En verhaaltechnisch moet je toch wel aandacht besteden aan waarom destijds al dat celluloid überhaupt is opgenomen. Nou, voor Renaldo & Clara. Door de met Dylan bevriende cinematograaf Howard Alk. Met in één van de hoofdrollen de toenmalige Sara Dylan, nu al 40 jaar weer Shirley Noznyski (denk ik).
In het scheidingscontract schijnt opgenomen te zijn dat alle R&C-opnamen met Sara niet meer vertoond mogen worden (of dit volgt juridisch gezien uit 1 of meer van de artikelen in dat contract, behalve de betrokkenen kent niemand dit naar de letter natuurlijk). En Howard Alk heeft Dylan wat problemen met de politie gegeven want hij stierf al snel aan teveel heroïne in de (audio)opname-/filmmontagestudio van Bob waar hij aan films (ook Eat The Document bv) werkte en ook (niet legaal) was gaan wonen.
En tsja, wat doe je als je nog een heleboel oude filmmeuk hebt liggen die je miljoenen heeft gekost en je wil er toch wel weer eens wat aan verdienen en je wil ook dat zekere personen en gebeurtenissen nooit hebben bestaan? Dan neem je (moet je wel Bob Dylan heten natuurlijk) contact op met filmtovenaar Martin Scorsese.
That’s Showbusiness!
The Nature Of Film
p.s.: Wat Stone betreft, kan natuurlijk wel een algemene verwijzing naar (al) het gefrommel op de tour zijn. Dylan was een jonge dertiger en het aanleggen met een vrouw van 19 werd absoluut niet als onzedelijk gezien, ik denk dat Zeppelin en de Stones meer bewondering en afgunst oogstten met hun schoolmeisjes. 16-jarige groupies als Pamela des Barres werden zelf ook “stars”. Het waren andere tijden. Of ook weer niet.
de grunt
Ik speel nog maar eens mijn favoriete Bob Dylan nummers af.
Welke zijn dit?
Welke zijn dit?
Shelter from the Storm
Hurricane
Lay Lady Lay
Tangled Up in Blue
The Man in Me
Blowin' in the Wind
Om misverstanden te voorkomen; het was geen kritiek op de muziek in deze film, integendeel.
De uitvoering van The Hurricane in deze film was trouwens wel erg gaaf.
de grunt
Shelter from the Storm
Hurricane
Lay Lady Lay
Tangled Up in Blue
The Man in Me
Blowin' in the Wind
Een man van smaak verneem ik.
Brandt
Martin Scorsese vertelt het verhaal van de Rolling Thunder tournee vanuit het standpunt van Bob Dylan. Daartoe gebruikt hij oud filmmateriaal en zet soms acteurs in als de 'pratende hoofden' die blijkbaar horen bij een dergelijk docu-achtig verhaal. Een vreemde manier van doen waar ik toch wel moeite mee heb. Maar de live-beelden van dit getalenteerde zootje ongeregeld zijn werkelijk fantastisch. Dylan zingt en speelt beter dan ooit. Met die geschminkte kop en zijn priemden ogen trekt hij alle aandacht naar zich toe. Kijk hoe vuil hij kijkt naar zijn mede-muzikanten, hoe hij zijn rug toekeert naar een solerende Mick Ronson (Vraag aan Ronson; 'Kon je goed met Bob opschieten?' antwoord: Geen idee, hij zei nooit iets tegen me'). Hoe iedereen op het podium hem naar de ogen kijkt en een beetje bang van hem lijkt te zijn. Een control freak, die zelfs in de tourbus het stuur in eigen hand wil houden.
Is Bob Dylan een genie? Deze onvermijdelijke vraag, wordt niet eensluidend beantwoord. Wel zien we een muzikant in topvorm die worstelt met zijn band. Een man die worstelt met zichzelf en een masker opzet om de opdringerige buitenwereld op een afstand te houden. 'Mensen met een masker vertellen de waarheid' zegt hij zelf. Ik vraag me af of de waarheid voor Bob Dylan relevant is.
Tarkus
Redelijke documentaire die toont wat er achter de schermen van zo'n tournee gebeurt.
Vele bekende gezichten zijn te zien in deze film en ook bekende collega's van Bob komen aan het woord.
Toch vond ik de film een beetje te lang, soms gaat het wat vervelen, maar natuurlijk maar de muziek van Dylan veel goed.
Het interessantste moment uit de film was voor mij hoe het nummer 'Hurricane' tot stand is gekomen.
Ik heb ooit de film gezien over deze bokser, en nu zie je hem hier echt. Het is dus geen nummer zoals velen verkeerd denken over een storm, maar wel over een persoon. Kan die film trouwens warm aanbevelen 'Hurricane'.
Voor wie meer wil weten over Bob Dylan is deze film wel een aanrader, al duurt hij meer dan 2 uur 20 minuten, beetje té lang vind ik.
Dat wist zowat iedereen wel lijkt me.
Tarkus
Toch niet.
Ken mensen die dachten dat het over stormen ging, weliswaar die geen Engels begrijpen en daardoor de titel verkeerd interpreteren.
Njah.
Scorsese's tweede Dylan-docu, hoewel de focus hier een beetje anders ligt en er ook wat faux-doc stukjes inzitten. Net zoals de meeste mensen is het mij niet echt duidelijk wat daar dan de bedoeling van was. Het voegt weinig toe aan de andere verhalen die verteld worden, het staat er ook niet mee in contrast of zo.
Verder is interesse in Dylan écht wel gewenst voor deze film, want Scorsese knipt amper. Dat wil zeggen erg lange performances van mensen met grafstemmen en gitaartjes. Dylan zelf is een vreselijk oninteressant verteller, heeft ook amper wat te zeggen en is of wil graag de verwarde kunstenaar zijn/spelen. Da's ongeveer het enige ook wat ik uit deze docu heb kunnen halen: dat het allemaal veel interessantdoenerij is.
De talking head segmenten zijn ook niet interessant, maar dat zal ook wel anders zijn voor mensen die wel interesse in Dylan en/of het tijdsbeeld hebben. Mij kon dat niet zo boeien, Scorsese slaagde er ook niet in om het boeiend te maken. En dan rest er niet veel om je aan vast te klampen. 't Zal best leuk zijn als je smukt van uitvoerig beeldmateriaal uit de tijd, in die categorie val ik gewoon niet.
Mr Thee
Verdieping, referentiekader
Mijn beoordeling staat los van andere docu's over Dylan. Deze heb ik simpelweg niet gezien. De geweldige film die ik wel zag I'm Not There. (2007) kwam in me op toen ik de scene zag van Dylan en zijn ex-vrouw op het podium vermomd als Dylan. Heeft deze scene Todd Haynes ooit geinspireerd?
Als "kind van de nineties (en eighties)" zijn de oude verhalen van helden als Dylan, Morisson, The Rolling Stones, Bowie bekend, maar heb ik me er niet altijd evenveel in verdiept. Wat ik wel wist van Dylan? Ik kende zijn oeuvre (balancerend tussen folk, country en blues) , was bekend met zijn gypsy stijl en rol als verhalenverteller met een eigenzinnige/ bescheiden houding buiten het podium. En ja die stem: een zanger, die niet echt zingen kan maar toch lekker klinkt: een schijnbare onmogelijkheid...maar toch...zo klinkt het. Dat was het wel zo'n beetje. De docu was daarmee een mooie verdieping. Deze raakte me wel: de tijdsgeest, de sfeer, de korte interviews.
Rolling Thunder: 1975
Anders dan Onderhond stoorde ik me niet aan de interessantdoenerij, die verder niet te ontkennen valt. Natuurlijk is het wel een leip circus geweest, maar dat maakt toch juist de flashback zo mooi en soms zelfs grappig ? Ik denk dan aan "Van Dorp" zijn gezeik, maar (rect. ) die blijkt dan weer fake. Net als Tarkus vind ik het toch zeker boeiend om te zien hoe die types samen iets hebben neergezet als eigenzinnige eenlingen en Dylan-volgers. De (rect.) fake-link met "één van de mooiste vrouwen op aarde" Sharon Stone, was mij geheel onbekend (en bleek fake). De Kiss vergelijking was al weird. Maar is een weirde keuze als inspiratie voor de gesminkte Dylan (rect.). Een opsomming (die geheel onzinnig is na de gebleken gakeness): geboren in 1958, ze was dus 17 ten tijde van de tour in 1975 en 34 ten tijde van Basic Instinct (1992). De verdieping achter veel liedjes (oja zo zat het met Hurricane), de bandleden (zie comment Brandt!), zijn ex en de naam van de tour was erg welkom! Daarbij was het korte commentaar van de taxichauffeur (of was hij meer dan dat/ ook fake (?) en zie ik iets over het hoofd?), op het oog geen echte "hippie" wel mooi en bewonderend. Ik kan me voorstellen dat de echte Dylanfanaat wat minder opkijkt van deze docu of zich ergert aan het gefake, maar het was voor mij een mooie soms sferische seventies trip.
Napret:
Rolling Thunder Revue - Filmkrant
P.S.
De filmmaker en de tourmanager die in de film terugblikken op de tournee zijn fake. Ze worden gespeeld door acteurs. Hetzelfde geldt voor het optreden van Sharon Stone. De actrice vertelt in geuren en kleuren hoe ze als 19-jarige door Dylan werd uitgenodigd om mee te gaan met de muzikale karavaan, maar ook dat is nonsens.
According to the New York Times, several of the interviews are staged, fake or scripted, including multiple clips featuring Sharon Stone and Michael Murphy, playing his character from the HBO Miniseries Tanner '88.
"Stefan van Dorp" does not exist in real life and was created for this move. He is played by Bette Midler's husband, Martin Von Haselberg.
Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese (2019) - Trivia - IMDb
Mr Thee
P.S.
Mij resteert een korte maar hevige “OEPS“
Nb. hier maar eens lezen wat nu wel en niet op waarheid gebaseerd is dan. Voorgaande comment wat aangepast..
Een pseudo-documentary met archiefbeelden van Dylan tijdens zijn de Rolling Thunder Revue, aangevuld met fictieve personages en interviews. Denkelijk heeft Scorsese dit als fan van Dylan gemaakt om een sfeer te kunnen weergeven van die tijd door aan te vullen waar de beelden beperkt zijn. Het resultaat is helaas dubbel omdat je door die fictieve elementen niet echt kan spreken van een documentaire. Als concertfilm schiet het te kort door de vele interviews die je er toch wat uithalen. Ik hou wel van de muziek, maar in dit geval had ik liever de muziek laten spreken met een kortere film die enkel uit de archiefbeelden bestond. Dat moet meer tot inspiratie en verbeelding werken dan wat we nu te zien kregen.
joachimt (crew films)
Ik vond het allemaal nogal rommelig. Wat leuke archiefbeelden, hoewel ik een hoop ervan al eens eerder heb gezien, maar de rest er omheen boeide nou niet zo bijzonder.

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

The Last Waltz