• 9.379.055 stemmen

Met onder meer: Kaya Scodelario, Barry Pepper en Ross Anderson

Releasedatum: 11 juli 2019

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Crawl

"If the storm doesn't get you... they will"

Haley Keller is een jonge vrouw die zich in een levensgevaarlijke situatie bevindt, nadat een orkaan van categorie 5 het land heeft bereikt. Ze zit vast in een huis dat stilaan overstroomd wordt en krijgt het onaangename gezelschap van alligators. Haley moet vechten om haar eigen leven en dat van haar vader te redden.

avatar van shrink

shrink

Aardig filmpje en de krokodillen zien er prima uit!

avatar van Black Math

Black Math

In verband met orkaan Laura die langs kwam in mijn staat, maar gelukkig mijn woonplaats oversloeg gekeken. Net als Hurricane Heist is dit ook een film die het genre van rampenfilm vermengt met een ander genre, in dit geval een horror met dieren.

Ik moet zeggen dat ik geen fan ben van beide genres, meestal omdat ik problemen heb met hoe accuraat het is. Deze film is uiteraard geen uitzondering. Allereerst komen de alligators niet masaal bovendrijven bij orkanen. Ik heb gelukkig geen orkanen hier meegemaakt, maar wel meerdere overstromingen en geen alligator te zien. En zelfs als ze onverhoopt boven komen drijven, dan zijn ze waarschijnlijk meer bezorgd om hun eigen situatie dan dat ze op jacht zijn. Verder als je gegrepen wordt door zo'n beest, dan gaat hij zo snel rondtollen dat je er letterlijk verscheurd door raakt. En tenslotte waait zowat alles weg bij een categorie 5 orkaan, terwijl er in deze film nota bene helicopters in de lucht zijn.

Niettemin is deze film wel sterk in z'n genres. Het is allemaal volgens het boekje, maar wel erg kundig. De alligators zien er hoewel niet helemaal levensecht wel erg gaaf uit en sommige elementen van een orkaan worden wel goed uitgebeeld zoals een boom die ineens een huis inwaait. Ik kan er 2,5* aan kwijt.

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Een gigant in zijn soort.

Fantastisch gespeeld, op het puntje van je stoel.

Met Kaya Scodelario van The maze runner reeks, en Barry Pepper van Saving private Ryan.

En het hondje, geeft het extra's aan de film.

Steengoed !

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Ik ben dol op krokodillenfilms. Maar dit vind ik toch eens van de zwakste. CGI krokodillen zijn gewoon totaal niet eng of bedreigend. Echt zonde, want verder is het best goed gemaakt.

Verlaagd naar 2,5

avatar van UltraMovieKiller

UltraMovieKiller

Ik heb mij 1,5 uur prima vermaakt! De film is op geen enkel vlak origineel en je kijkt dit soort films natuurlijk ook niet voor het verhaal. De spanning, daar gaat het om. En die zit erin! Ik zat er helemaal in en dat maakt de film prima binnen zijn genre.

avatar van shimahero

shimahero

Slechte cgi van de orkaan. CGI alligators in orde. Personages doen me niks. Weinig spanning voor mij, weinig schrikmomenten. Voorspelbaar.

avatar van princesspeach

princesspeach

Alligators zagen er redelijk echt uit! Spannend wel, maar zwakt een beetje af naar mate het einde. en de happy end toch niet m’n ding

avatar van El ralpho

El ralpho

Meer voor mannen

Bij het zien van beelden uit de trailer voor Crawl verwacht ik aan het einde steeds een datum en tijd te zien verschijnen die onthult wanneer deze rampenfilm met reuzenalligators, op RTL 7 te zien zal zijn. Uiteraard inclusief stoere mannen voice-over. Niet dat Crawl alleen leuk voor mannen is. Sterker nog, de hoofdrol is juist weggelegd voor een powervrouw in plaats van dat er sprake van het tegenovergestelde is.

Qua stijl is dit echter wel een typische RTL 7 film die pa op een zaterdag, met een zak chips en een fles bier in de hand, opzet. De stoere kinderen die net wat ouder, maar eigenlijk nog een paar jaar te jong zijn om Crawl te mogen zien, mogen van hun pa meekijken, hoewel de vrouw des huizes ze daar eigenlijk nog net iets te jong voor vind. Crawl is namelijk toch wel een beetje bloederig. Reden genoeg voor de kinderen om hier de dag erna over op te kunnen scheppen op het schoolplein tegenover de kinderen die van hun ouders moeten wachten tot ze 16 zijn voordat ze Crawl mogen zien.

Formeel wordt Crawl een Horror/Thriller genoemd, en hoewel er wel horror elementen in zitten, is dit toch veel meer een actie thriller in de stijl van een rampenfilm. Hier is overigens niks mis mee op zijn tijd, en ik kreeg precies voorgeschoteld wat ik bij het zien van de trailer en het lezen van de plotomschrijving verwachtte. Helaas is dit inclusief meerdere aanvallen van de alligators waarbij de hoofdrolspeelster steeds hard getroffen word, maar er nooit ernstige verwondingen aan over lijkt te houden, terwijl bijna iedereen in haar omgeving bijna meteen door de krokodillen aan stukken gescheurd worden. Op haar vader na dan. En de hond. Want het moet toch ook wel een heel klein beetje een familiefilm blijven. Eentje die wel spannend en bruut is, maar toch ook weer niet te duister.

avatar van Supernatural

Supernatural

Net geleden gezien,toch wel een leuke film.een prima cast verders.genoeg spanning er in.leuk verhaal verders.ja heb me prima vermaakt.

avatar van MJ_DA_MAN

MJ_DA_MAN

Verbaasd over de positiviteit m.b.t. de CGI van de alligators; was toch vrij ondermaats anno nu.

avatar van Fisico

Fisico

Combi rampenfilm met bloeddorstige beesten. Actiespektakel verzekerd en dat krijg je wel hier. Ik vond de alligators er best fijn uitzien, beetje groot uitgevallen sommigen, maar dat maakt ze des te angstaanjagender. Uiteraard moet je de jacht erbij nemen en eveneens het feit dat de hoofdrolspelers meerdere beten overleven terwijl voorbijgangers geen schijn van kans maken.

Puur amusement natuurlijk en met het verstand op nul. Spannend was het wel, nuja, je weet sowieso wel wie er zal overleven, maar het zat best prima in elkaar ondanks de voorspelbaarheid en de jump scares. Ook acteerwerk op niveau. Voor de rest er niet te veel bij stilstaan. Binnen het genre zeker prima.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Redelijk spannende film. Na het eerste halfuur van de film was ik nog niet helemaal overtuigt maar daarna werd het goed spannend. Prima film dus!

avatar van Metalfist

Metalfist

Apex predator all day

Ik was Alexandre Aja na Piranha 3D eigenlijk een beetje uit het oog verloren. In de 11 jaar sinds hij die film uitbracht heeft hij in ieder geval niet stilgezeten en kwam hij om de 3 jaar (Horns in 2013, The 9th Life of Louis Drax in 2016 en deze Crawl in 2019) met een nieuwe film. Van de drie films die hij maakte leek Crawl me alleszins wel de interessantste film te zijn. Opnieuw een creature feature en Aja bewees met Piranha al wel dat dat een genre is dat hij in de vingers heeft zitten. Het enige verschil is dat Piranha veel meer doorspekt is met humor en dat dat bij Crawl niet het geval is. Dat, en het feit dat de piranha's zijn ingeruild voor alligators natuurlijk.

Dat is geen origineel uitgangspunt aangezien we reeds in 1980 al het vermakelijke Alligator voorgeschoteld kregen en toch valt het meteen op hoe Aja werkelijk de geknipte regisseur is voor dit soort films. Hij weet voldoende te doseren en laat zich niet vangen aan teveel verplichte schrikmomenten. Met een speelduur van om en bij de 80 minuten verliest hij bovendien niet teveel tijd met introducties die er niet toedoen en het is enkel jammer dat het naar het einde toe allemaal wat de pedalen verliest. De dijken die breken is nog een fijne climax, maar dat ze dan terug in het huis terecht komen.. Dat voelt dan een beetje teveel als climax op climax, al zorgt dat nog wel voor een aantal leuke over the top scènes zoals Haley die een uit de kluiten gewassen alligator in haar douche opsluit. Fijn ook dat de alligators eerst nog wat geteased worden vooraleer ze in vol ornaat in beeld komen. Wat volgt is een plot dat misschien hier en daar niet al te logisch is (zeker de verwondingen die dochterlief oploopt staat niet echt in verhouding met hoe de aanvallen in beeld worden gebracht, Haley zou toch minstens haar arm moeten kwijt zijn bij één van de aanvallen) maar op zich boeit dat niet, je wil gewoon een vermakelijke strijd tussen mens en dier zien.

En die krijg je, absoluut. Het is ook mooi meegenomen natuurlijk dat de alligators er op zich nog goed uitzien. Aja zal wel een naam zijn die groot genoeg is om een deftig budget te krijgen maar het geld moet nog goed besteed worden natuurlijk. Al is er ook niet beknibbeld op de cast. Ik ben altijd wel te vinden voor dit soort claustrofobische films waar maar met een erg beperkte cast wordt gewerkt en met Kaya Scodelario heb je een fijne hoofdrol. Het lukt haar in ieder geval om de ietwat beperkte dochter/vader dialogen toch nog geloofwaardig te brengen. Ze wordt herenigd met haar collega uit de Maze Runner franchise, Barry Pepper, en die doet het ook goed als de vader die er een nogal getroebleerde relatie met zijn dochter op nahoudt. Verder nog een handvol kleine bijrolletjes (waaronder een trio dieven die de ronkende namen Marv, Stan en Lee hebben, een knipoog naar Stan Lee van Marvel?) maar daar is verder niets bijzonders in te ontdekken.

Eindigen doen we met See You Later, Alligator van niemand minder dan Bill Haley & His Comets tijdens de eindcredits. Een dooddoener van jewelste als soundtrack maar ik kon er nog wel om gniffelen. Ik hoop dat er nog ooit is iemand Alligator van de Grateful Dead op een goede manier in dit soort films kan verwerken, maar het nummer leent er zich niet helemaal voor vrees ik. In ieder geval: fijne creature feature! Het heeft tot nu toe niet echt voor een revival gezorgd maar ik hoop dat er in de nabije toekomst nog wel eens wat uitkomen.

avatar van K. V.

K. V.

Dit was nog een leuke film. Toch nog wel eens spannende film en de alligators zagen er nog goed uit. De cast deed het ook niet slecht.Natuurlijk niet de meest originele film, maar heb me er toch prima mee geamuseerd.

avatar van jornsmi

jornsmi

Best aardige film. De alligators alsook de storm zijn mooi in beeld gebracht. Ze ontsnappen ... en vliegen daarna met het bootje opnieuw net hun huis binnen ... Einde had ook net iets specialer mogen zijn.

avatar van Bubblez

Bubblez

• 2060 berichten

Ik moest inderdaad direct aan deze film denken toen ik dat bericht las.

avatar van horizons

horizons

Maar dit was wel fun. Alles fijn in beeld gebracht. De spanning erin gedoseerd en die boog gedurende de hele tijd weten vast te houden.

Ja, dit is één van de betere in het genre.

avatar van jippie2010

jippie2010

Voor mij zijn dit soort films leeg vermaak.

Even niet al te veel nadenken, gewoon verstand op 0.

Dus ik heb redelijk aantal van dit soort films gezien zonder dat ik nou echt fan ben.

En deze film heeft iets extra's, omdat het juist niet te overdreven is gedaan.

Daardoor voelt het iets echter aan en het geheel is ook gewoon mooi gemaakt.

Het steekt daarom boven de rest uit en daarom rond ik het geheel af naar boven. *3,5

avatar van bjerik76

bjerik76

de film ziet er goed uit, alleen zou het gewoon een paar scenes moeten zijn , en geen hele film, want al die acties van die alligators en personen zijn gewoon " to much" om het nog enigszins geloofwaardig te doen lijken.
Hoe gefixeerd die alligators op de mensen zijn...
oke... 1 ervan bewaakt een nest ... maar dan nog..

Die hoofdrolspeelster werkte behoorlijk op mijn zenuwen met dat gekrijs en geschreeuw en die betweterige blik in haar ogen. Ik maar hopen dat zo'n krokodil d'r kop eraf zou rukken maar dat gebeurde helaas niet.

Mooi gedaan hoor met die krokodillen maar het kan me allemaal niet bekoren. Voordeel met zo'n filmpje is wel dat je tegelijkertijd met je telefoontje kan spelen.

avatar van mikey

mikey

vervelende survival flick op 1 locatie: de kruipruimte bomvol krokodillen, waarin een vrouw/ topatlete moet zwemmen voor haar leven om haar vader en hondje in veiligheid te brengen. Veel sportheroïek en irritant veel dat-ging-maar-net-goed-momenten. De boom die door het raam knalt, is inderdaad het beste shot. Soort van eerbetoon ook aan evil dead.

avatar van schram101

schram101

Enorm spijtig dat Aja de verwachtingen niet weet waar te maken. Waar hij als regisseur van twee uitstekende horrors toch wel een naam had hoog te houden.. Crawl is echter vooral middelmaat. En vooral op gore gebied is dat pijnlijk. Het blijft allemaal toch wat te braaf namelijk. Verder is het plot natuurlijk vooral een geraamte waar de actie, horror of idioterie in zou moeten knallen. Dat doet het bij tijd en wijlen aangenaam maar echt te weinig om je dit over week week nog te herinneren.

avatar van Q Jones

Q Jones

De 87 minuten vlogen voorbij. Aja vind ik niet een heel bijzondere regisseur maar met deze film steekt hij toch net even uit boven gemiddeld. Strakke beelden mooie shots, en goede krokodillen. Het geloofwaardigheid niveau is niet heel hoog maar dat drukt de pret niet. Crawl is gewoon een prettig filmpje om naar te kijken

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Erg leuk filmpje en idd die 87min zijn zo maar om maar dat is misschien bij dit soort films lang genoeg. De cast met Kaya Scodelario en Barry Pepper spelen goed en de krokodillen zien er ook realistisch uit voor zo ver Zeker een aanrader voor wie een goeie thriller/horror kan waarderen.

avatar van david bohm

david bohm

Deze film stond al een poos in m'n kijklijst en omdat ie morgen van Netflix gaat bekeken.

Op zich vind ik films met krokodillen, haaien et cetera vaak wel oké maar dit vind ik wat tegenvallen. Een tikkeltje saai zelfs, de hele tijd in dat huis. Zeer weinig kills ook en ook nauwelijks tot geen humor.

avatar van Rodger

Rodger

In het begin is het nog aardig.. maar naar het einde toe .. wordt deze film steeds zwakker ..

2.5 **

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Sterk duo, vader en dochter. Ernstige bijtwonden alom, maar de doorzetting is zo wonderlijk als de storm. Toch is het spannend om volgen; film raast vooruit en de acteurs/alligators spelen overtuigend

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1988 stemmen

Duke Nukem schreef:
Leuk horror-fimpje met aardige kills die lekker hard in beeld gebracht worden. Het leukste deel vond ik met die plunderaars, toen die ene jongen niet eens zag dat zijn vriendin in het bootje achter hem door een krokodil werd gegrepen. Moest er wel om lachen! En dan het lied aan het einde van de film, daar kon ik ook wel om lachen. Voor de rest tamelijk goede special effects, de krokodillen zagen er overtuigend genoeg uit. De hoofdrolspeelster deed het goed, ook de interactie met haar vader kon me wel beroeren. Alleen is het wel erg overdreven hoe vaak zij gebeten wordt zonder enige gevolgen voor haar zwemprestaties en overlevingskansen. Terwijl anderen ledematen en sommigen er zelfs hun hoofd bij verliezen, blijft zij maar verder kruipen, lopen, springen en zwemmen.

Deze opnieuw bekeken en ik vind hem nog steeds genietbaar als tussendoortje. Alleen het gekreun en gesteun van Haley vind ik nu wel een beetje storend, en de song "See you later, alligator!" wel een beetje flauw en niet echt passen bij een horror/thriller. Ook blijft het erg vreemd hoezeer Haley in God mode lijkt te spelen. Ook onwaarschijnlijk hoe die vader gewoon verder loopt met gebroken been en verloren arm. Een halfje eraf dus!

avatar van Shadowed

Shadowed

Crawl was toch wel een toffe herziening en markeert het feit dat het een absolute favoriet van me is. Uiteraard klopt er inhoudelijk niets van en is de logica ver te zoeken, maar voor een simpele horrorfilm als deze wil ik daar nog weleens een oogje dichtknijpen. Dat was ook de juiste keuze, want Aja regisseert een consistent spannende film die na een korte introductie meteen losgaat en dat niveau nergens meer laat vallen. Het helpt ook dat Scodelario erg geschikt is voor dit soort films. Iemand die ongeacht de domheid van het concept altijd de volle 100% geeft. Films als Crawl kunnen daar onwijs van profiteren. Pepper mag er ook zeker wezen. De laatste jaren kiest hij zijn rollen wat onhandiger, daarom is een film als deze extra leuk. Visueel is de CGI niet altijd even geloofwaardig, maar het overtuigt zeker. Aja heeft ook een goed oog voor extraatjes. Scenes zoals de drie mensen die worden aangevallen door de crocs of de overstroming zijn natuurlijk enorm entertainend, maar weinig regisseurs kunnen dergelijke momenten zo lekker brengen. Ik heb van de herziening genoten. Puur vermaak. Spannend van begin tot eind, overtuigend op visueel vlak en sterk geacteerd. Kritiekpunt is misschien dat de film wat bruter had mogen zijn, maar verder geen klachten.

Bijna de volledige film werd opgenomen in een Servisch pakhuis, dan vind ik het nog knapper dat ze dan vervolgens dit resultaat eruit hebben weten te persen. Aja heeft weer een nieuw horrorproject in de stijgers liggen. Ik kijk er alvast reikhalzend naar uit.