• 9.108.353 stemmen

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Releasedatum: 28 februari 2019

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Vice

"The untold true story that changed the course of history."

'Vice' volgt het waargebeurde verhaal van Dick Cheney, één van de belangrijkste vicepresidenten in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Als vicepresident onder George Bush was hij berucht om zijn omstreden standpunten. Dick was een voorstander van de ‘War on Terror’ en de Iraakse Oorlog.

Lynne Cheney

Condoleezza Rice

Gerald Ford

avatar van Tarkus

Tarkus

Lang geen slechte film deze 'Vice'.

Puike vertolkingen en zeker die van Christian Bale die onherkenbaar is als Dick Cheney, vooral op latere leeftijd.

Het verhaal is de carrière van Dick Cheney, met zijn ups en downs, bekeken vanuit een satirische bril.

Ik vreesde er wat voor dat deze film me niet zou boeien doordat hij wellicht zeer politiek getint zou zijn, maar het tegendeel is waar, ik heb geboeid zitten kijken, vooral het satirische sprak me wel aan.

Dus voor mij wel prima deze film.

avatar van schumacher

schumacher

Saddam pakken was sowieso opzich wel een goeie zaak net zoals Bin Laden.

Dat politiek een vuile boel is dat weet ik al heel lang. Irak binnen vallen daar was idd niks van aan, het enige erge aan dat is dat er meer dan 4000 doden waren aan Amerikaanse zijde en dat voor 1 persoon, Saddam Hoessein. Gemengde gevoelens dus wat dat betreft.

Ik vind het straf dat men zo geen film maakt over Obama, die moet al helemaal niet onder doen voor Bush dien oorlogsgek. Wrm is simpel: zie hoevelen Obama zo´n goeie president vonden maar ze weten niks van wat die heeft gedaan. Ze geraken niet verder dan twas ne sympathieke en Obamacare terwijl ze niks weten over Obamacare. Alleen al om deze redenen zou men eens een film moeten maken en eens de vuile was buiten hangen.

En de maker van deze film is dat een democraat ofzo? Trump vergelijken met Cheney?? Wtf?

Trump is net tegen oorlog, trekt de troepen (deels) terug, nog niet 1 oorlog gestart, gewoon 1 snel verder gezet door IS voor het grootste stuk toch uit te schakelen. Praat ook met iedereen tot die van N-K toe al weten we het moeilijk is om daar iets mee te bereiken. Ook met Rusland is er toch een ietske betere band dan Obama vs Poetin of bv Obama vs die van N-K.

avatar van JJ_D

JJ_D

Een sterk staaltje Hollywoodiaanse anarchie, deze ‘Vice’. Via de karikatuur dringt Adam McKay op pijnlijk-humoristische wijze door tot de kern van het democratisch failliet in de Verenigde Staten. De zogenaamde volksvertegenwoordigers worden met name genadeloos uitgekleed als machtsgeile witte mannen die – als ze al het kapitaal ter wereld al hebben veroverd – alsnog hun imperium van macht verder willen uitbreiden, desnoods ten koste van hun eigen familie. Hoe diep kun je zinken?

‘Vice’ is een film van het grote gebaar – de veroordeling van Cheney’s boertigheid, schaamteloosheid en gebrek aan intellect ligt er vingerdik op – en toch springt McKay subtiel met het medium om. Denk maar aan de vervroegde aftiteling, de geestig geanimeerde franjes, het fragment Shakespeare en het slotbeeld, waarbij de toeschouwer zich een fractie van een seconde de vraag mag stellen of een harteloos man in strikt anatomische zin wel een nieuw hart kan krijgen.

Hoewel de film vlotjes wegkijkt door de spitsvondigheden in de verhalende teneur, brengt ‘Vice’ nauwgezet een onthutsend stuk recente geschiedenis voor het voetlicht. De implicaties van Cheney als concertmeester in de coulissen van het Witte Huis reiken tot op vandaag misselijkmakend ver: van een nijpend klimaatprobleem over een wereldwijde vluchtelingencrisis tot duizenden burgerslachtoffers en soldaten met post-traumatische stressstoornis tijdens en na de gewapende conflicten in Afghanistan en Irak. En waarom? Omdat Halliburton per se nog wat olie wou opboren. Walgelijk!

Maar ook: schitterend. En toch: wraakroepend. Alles bij elkaar: buitengewoon, om dergelijke tegengestelde emoties in een prent te kunnen ervaren.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

Een wat rommelige vertelling van de politieke carrière van Cheney. McKay gebruikt weer veel trucs die hij al in zijn vorige film gebruikte, maar het werkte hier toch een stuk minder goed.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Mwah.

Ongeveer een uur lang vind ik zo'n filmpje als Vice wel leuk om te zien. Dan wordt het met de minuut saaier. Het is heel erg duidelijk Adam McKay niet zo van de regering George W. Bush was. Hij haalt met de nodige satire enkele prominente figuren uit die tijd door de mangel. Dick Cheney komt hier uiteraard niet goed uit, maar ook de manier waarop George W. grandioos neergezet wordt (door Sam Rockwell) is best meedogenloos. Maar bij die laatste vind ik dat op één of andere manier nog goed gedaan, wellicht omdat het karikaturale er nogal dik bovenop ligt.

De manier waarop Cheney neergezet wordt, is wat 'diepgaander' en wat meer serieus om al diens 'misdaden' in een bepaald daglicht te zetten. Christian Bale vertolkt hem op een dik aangezette manier. En McKay overschat zichzelf vervolgens door de film zo fris en hip, en satirisch mogelijk te maken, weliswaar met weinig subtiele politieke boodschappen.

Hij had beter zijn film wat compacter gehouden. Hij verliest zich wat in episodes, maar die manier zal zich wellicht het best geleend hebben om bepaalde kantjes of politieke punten aan te halen. Het staat uiteraard iedereen vrij om z'n film zo politiek geladen te maken als gewenst, maar is m.i. toch vaak nogal onsubtiel en "vol", zeker met een speelduur van +2 uur. Ik kan er alleszins wel even om lachen, nadien wordt het toch iets te veel een statement.

2,5

avatar van DragQueen

DragQueen

Overtuigend biografisch drama, rond de persoon Dick Cheney. Deze wordt weergaloos neergezet door een sterk acterende Christian Bale. De film wordt op intrigerende wijze aan de kijker voorgeschoteld, waardoor ik geboeid heb gekeken tot de laatste seconde. Sterke film. 4 Sterren.

avatar van RaoulDuke

RaoulDuke

Interessant en tevens onthutsend kijkje achter de schermen van de Amerikaanse politiek en met name de Republikeinse partij vanaf Nixon tot en met Bush. Wel door 'n linkse bril bekeken, maar daarom niet minder fascinerend.

Voorgeschoteld met de nodige ironie, met af en toe wat bijtend sarcasme. Er valt dus ook nog wel wat te lachen.

De controversiële vice president Cheney wordt sterk neergezet door een bijna onherkenbare Christian Bale.

Ook 'n goede rol van Sam Rockwell als George W. Bush

Ongetwijfeld volgt er binnen een paar jaar 'n soortgelijke bio van Trump (gespeeld door Alec Baldwin ?)

Na het zien van deze film vroeg ik me wel even af waarom ze zich hier zo druk maken om 'n leugentje van Rutte.

avatar van Fervet opus

Fervet opus

Prima biopic over Dick Cheney; voor het zien van deze film al had deze "heer" een hoge notering op mijn lijst van most evil people of the 2nd half of the 20th century. Dat is na het zien van deze film uiteraard niet veranderd. We zien een man die, zonder bijzondere talenten & kwaliteiten, dan wel intellectuele bagage, zich binnen de republikeinse partij onder president G. Ford opwerkt tot Secretary of State, en onder G.W. Bush tot minister van Defensie. Vooral in die laatste functie heeft hij zijn negatieve stempel op de wereldpolitiek gedrukt, ondertussen prima voor zichzelf zorgend.

avatar van eempag

eempag

schumacher schreef:

Bijzonder commentaar.

De film over Obama zou ik graag zien.

Ik vind biografieën over presidenten altijd interessant.

Ook als dit een heel satirisch stuk is waar beschamend gedrag getoond wordt.

Ook als de vergelijking niet helemaal op gaat want Obama was president en Cheney "slechts" vice-president.

Dat maakt de film met alle manipulaties, intriges nog bijzonderder.

Saddam Hoessein was geen aardige man, dat is duidelijk.

De kroonprins van Saoedi Arabië lijkt mij ook niet een aardige man en zo zijn er nog wel een paar.

Maar om daarom een oorlog te beginnen waarbij eerst de hele wereld voorgelogen moest worden?

Dick Cheney is trouwens ook geen aardige man.

Tenminste volgens deze film niet.

En hoewel het inderdaad heel satirisch gemaakt is met een politieke visie van voornamelijk één kant belicht komt het op mij over als op zijn minst redelijk op waarheid berust.

Als slechts de helft waar is dan heeft deze man vele duizenden mensenlevens op zijn geweten en is de wereld er ondanks al die doden alleen maar slechter op geworden.

Dan kun je je afvragen of dat zo is ondanks de enorme inzet of juist door de inzet van Cheney

avatar van rainmist

rainmist

schumacher schreef:

Saddam pakken was sowieso opzich wel een goeie zaak net zoals Bin Laden.

Oké te behappen bio. Alleen vertelt de film natuurlijk lange na niet genoeg en daardoor steekt de kijker er te weinig van op.

@schumacher, waarom zijn de 4000 doden aan Amerikaanse zijde meer waard dan de vele honderdduizenden onschuldige doden aan Iraakse kant (en in vele andere landen)? En die oorlog begon met leugens, een oorlog niet om vrijheid en democratie zoals we in het Westen vaak nog willen geloven. Bernie Sanders - helder van geest - durfde als een van de weinige Congresleden tegen te stemmen en zich uit te spreken: deze oorlog beginnen slaat nergens op, is om verkeerde gecorrumpeerde redenen en zal zeer veel binnenlandse en buitenlandse schade met zich meebrengen.

Ben het wel met je eens (ook al formuleer je dit wat anders) dat de presidenten en beide partijen in het Amerikaanse Congres vreselijk zijn. Vrijwel allemaal corporate politicians omgekocht door gelegaliseerde oligarchische corruptie - het enigste land op aarde dat corruptie heeft weten te legaliseren - een zogenaamde democratie.

Zou mooi zijn als er meer films komen die de verschrikkelijk immorele daden laten zien van de CIA in Zuid-Amerika en de rest van de wereld, en de Amerikaanse overheid als geheel. De VS zijn onze belangrijke vriendjes, het stoort me dat bijna geen Nederlander daadwerkelijk beseft hoezeer dat land vrijheid en democratie wereldwijd heeft tegenwerkt, en wie er een groot aandeel in hebben. Bias of the Westerners, en ik ging hier in het verleden ook in mee. Het Westen is belangrijk en deels "goed", maar niet bepaald feilloos is netjes uitgedrukt en vrijheid en democratie wordt geopolitiek gezien zeer cynisch toegepast.

Zoals Noam Chomsky (sinds de jaren 90 verbannen van de Amerikaanse TV omdat hij te goed uitlegde hoe de balans tussen de twee partijen en de maatschappij daadwerkelijk in elkaar steekt) correct heeft aangekaart: "If the Nuremberg laws were applied, then every post-war American president would have been hanged." En helaas niet vanwege noodzakelijke kwaden. We moeten ons schamen.

Veel kijkplezier bij deze uiteindelijke prima milk toast print!

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Leuk dat deze film de afgelopen week er voor was en dan ook zeker een kans die ik gegrepen heb, al is het alleen maar vanwege Christian Bale en vanwege de achtergrond dat hij heel wat kilo's aankwam voor de rol. Of het de film waard was is dan achteraf de vraag...

Dick Cheney, een bekende naam maar eigenlijk helemaal niet bekend met de mans geschiedenis of daden, desondanks had de man toch heel wat in de melk te brokkelen. Zijn opkomst is toch opmerkelijk te noemen van stevig drinkende bouwvakker tot assistent in The White House. Een switch die overigens wel heel snel en gemakkelijk gaat en in die zin een eerste milde puntje van kritiek. Bale laat zich andermaal van zijn beste kant zien, dat lachje bijvoorbeeld alleen al en de rest van het sarcastische arsenaal niet te vergeten.

Er wordt vervolgd met de politieke carrière in de dop. Een beetje vriendjespolitiek hier, een aanstelling daar, een ministerspost hier...en even gemakkelijk met de keuze voor een andere president dooft ook alles weer en vooral de aspiraties van Cheney zelf die in de waakvlamstand geraakt. Even gemakkelijk ontbranden die ook weer en wat uitgenast komen bepaalde dingen tot stand onder de vleugels van Bush. Ik kan me herinneren dat ik over Bush Jr. altijd gezegd heb dat hij zelf niets besliste en een stroman was waarvan akte via deze weg. Bush, een onbenul met Cheney als puppeteer. Wat verder opvalt is de bikkelharde vrouw van Cheney, de drijvende kracht en toch ook weer een bewijs van wat men wel vaker zegt dat er achter iedere leider of politicus een sterke vrouw staat.

Leuk is toch zeker de humor die overal dik opgelegd wordt, het is de sjeu en dik aangezette zelfspot die het wereldje van de politiek en machthebbers keiharde aanpakt. Een wereld van vriendjespolitiek en machtswellust, familie noch vrienden worden gespaard op de weg naar macht en die belangrijke stoel in The White House. Leuk is tevens de uitleg van alle 'pionen' met behulp van een soort van Risk spel, gevat is tevens de binding tot de verteller. Tevens is er de gevatte eindmonoloog van Cheney zelf betreffende het hoe en waarom en daar zijn best wel een paar haren over te splijten. De cast mag ook nog even genoemd worden met Adams en Carell. Rockwell overtuigd ook als Bush iets waar ik vooraf mijn bedenkingen bij had maar Rockwell flikt het zeker.

Vice is daarmee best leuk te noemen, toch een topfilm is het niet waarschijnlijk door het teveel aan zelfspot en een te fragmentarisch beeld. Desondanks echt wel leuk voor een keer.

avatar van Whazaa

Whazaa

Hahahaha zelfs Dick Cheney krijgt zijn eigen film, en zo blijft hollywood de grootste producent van de wereldwijde brainwashing. Ik zie in de comments veel staan over Saddam Hussein, deze film zal waarschijnlijk niet tonen hoe de CIA Saddam zelf aan de macht heeft geholpen en weer uitgespuwd wanneer ze hem beu waren.

Pure bagger, maar dat beseft de tiktok-generatie van vandaag natuurlijk niet dus lekker kijken maar!

avatar van Capablanca

Capablanca

De vormgeving is oké, maar de VS wordt weer eens neergezet als de oorzaak van zo ongeveer al het kwaad in de wereld. Iets te simpel en gemakkelijk allemaal.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik lees hier dat veel mensen steeds maar weer terugverwijzen naar The big short omdat McKay daarin van dezelfde stijlgrapjes gebruikt maakt "maar dan beter", maar ik heb er eigenlijk totaal geen moeite mee dat hij dat doet, ten eerste omdat die techniek nog steeds fris aanvoelt, en ten tweede omdat ik al die intermezzo's nog steeds erg grappig èn effectief vind (de credits halverwege, de Shakespeareaanse dialoog, de shots van een hengel wanneer Cheney met Bush onderhandelt, een cameo van een bekende acteur [hier Alfred Molina] die even de zaak komt toelichten, de aanrijding van de verteller/donor, Cheney die de vierde muur doorbreekt en de kijker toespreekt). Niet gehinderd door voornoemde bezwaren zie ik hier een tour-de-force van Bale, normaliter niet een acteur waar ik warm voor loop maar hier toch op z'n allerbest in zijn vertolking van dom naar geslepen, terwijl Amy Adams weer doet waar ze het beste in is, namelijk onopvallend uitstekend zijn. Ook los van die twee namen heeft McKay weer een droomcast bij elkaar gekregen, en het resultaat is een film die tegelijk leerzaam en uitermate onderhoudend is.