• 9.377.434 stemmen

Geregisseerd door: Stéphane Brizé

Met onder meer: Vincent Lindon, Mélanie Rover en Jacques Borderie

Gesproken taal: Frans

Plot En Guerre

Het bestuur van Perrin Industries heeft reeds wat bespaard om het bedrijf draaiende te houden, ten koste van de arbeiders. Toch besluiten ze nu de fabriek te sluiten. De ruim duizend werknemers zijn hier allesbehalve blij mee en willen deze beslissing aanvechten. Ze worden geleid door hun woordvoerder Laurent en willen er alles aan doen om hun baan te behouden.

Laurent Amédéo

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

You just need to move.

-Unbelieveable!

Move? You hear what he's saying?

You realise what you're saying?

Stupid asshole!

Heerlijk! toch wel een flinke hoogtepunt deze film. Lindon speelt zoals gewoonlijk zeer overtuigend met veel emotie (de gehele cast trouwens, maar goed). Lekkere verhitte discussie's, afwijzingen (gepaard met veel drama) en zeer realistisch neergezet. De vele close-ups waren in iedergeval niet storend. Wel is het een film om je aandacht er scherp bij te houden! Én het is een vrij lange zit (kan op sommige momenten gaan vervelen, maar daar moet je ff doorheen).

Film deed/doet me een beetje denken aan het "gele hesjes" drama wat er zich in Frankrijk afspeelde (en nog steeds.)

Dikke *4+

avatar van Malick

Malick

Vuurwerk!

avatar van Movsin

Movsin

De film begint met een gezegde: "Wie vecht kan het gevecht soms verliezen. Wie niet vecht is bij voorbaat verloren".

"En Guerre" schuift evenwel een andere en diepgaandere gedachte naar voren: Hoe dom en klein is de mens die zich gretig achter een voorvechter-in-aller-belang schaart om hem dan, wanneer het mis gaat, ongenadig af te maken. Dat deze man totaal onschuldig is aan de slechte afloop, speelt daarbij geen enkele rol.

Na "La Loi du Marché" schotelt Stéphane Brizé (die man heeft me met zijn films tot nu toe alleen maar gecharmeerd) weer een sociaal, politiek en vooral menselijke film voor die boeit en ontroert (de scène met de boorling is schitterend in beeld gebracht).

Hij kan hierbij rekenen op de grote klasse van een alweer verbluffende Vincent Lindon, acteur die ondertussen al zeker bij de top van de Franse filmwereld behoort.

avatar van lang pee

lang pee

Voor de aandeelhouders is het nooit genoeg word er gezegd, dat is de samenvatting van deze film. Ik geef alleen al een vijf voor de glansprestatie van Lindon, ...alweer.

Dit soort films maakt mij ook zeer kwaad, omdat hij goed laat zien in welke afschuwelijke wereld wij leven.